Om TEMA

Rejsendes ansvar

Klimavenlige rejser

Her er TEMAs tips til, hvordan du kan rejse klimavenligt:

Bestil rejsen på internet, så minimerer du papirsforbruget til rejseselskabernes kataloger. Star Tour benytter sig desuden af ”Grøn IT” og genbruger alt gammelt IT-udstyr, og minimerer dermed klimapåvirkningen for IT-udstyr.

Affaldssorter eventuelle rejsekataloger.

Sænk, eller sluk for varmen i hjemmet under udenlandsrejsen.

Sluk lamper og unødig belysning i hjemmet mens du er bortrejst.

Benyt altid lavenergilamper, hvis du lader lyset være tændt under rejsen.

Sørg for, at ingen apparater i hjemmet står i stand by-position og trækker unødig strøm.

Vælg en rejsearrangør, der arbejder aktivt med miljøspørgsmål. Spørg. Læs på hjemmesiderne.

Vælg et miljøgodkendt hotel, eller et hotel der aktivt arbejder med miljøspørgsmål.

Tænk på, at små hoteller mange gange kan være dårligere ud fra et miljømæssigt synspunkt end større hoteller. De større har ofte bedre muligheder for at genbruge og spare vand, håndtere affald samt at benytte produkter, der er mere skånsomme mod miljøet og mere rene i deres udslip.

Flyv med charterfly hvis du planlægger en længere rejse. Maksimalt antal stole i kabinen, fyldte fly og direkte fly til rejsemålet betyder, at der kun er halvt så meget udslip pr. passagerkilometer som for ruteflysrejsende.

Kuldioxidkompenser din flyrejse. Der er mange organisationer – Energimyndighederne har en god liste og de store rejsearrangører i Sverige anbefaler gode organisationer med et godt indblik i klimaprojekterne. De bedste projekter er certificerede med “Gold Standard”.

Giv et frivilligt klimabidrag: 5+5,- (kan kun gøres via Star Tour). Star Tour giver da lige så meget som hver kunde, og alle penge går til specifikke klimaprojekter.

Pak let. Medbring kun det du virkelig behøver. Du kan jo købe nyt hvor du rejser til, hvis behovet skulle opstå.

Benyt kollektiv trafik til og fra lufthavnen eller rejsearrangørens bustransporter. Meget bedre end egen taxi.

Kør kollektivt på rejsemålet.

Sorter dit affald på rejsemålet og på hotellet i det omfang det er muligt.

Brug ikke mere el og vand end du har brug for på rejsemålet.

Brug dine håndklæder mere end en gang og sig nej til rengøring af værelset hver dag. Så behøver rengøringspersonalet ikke at bruge unødig vand og kemikalier til rengøring af dit værelse.

Benyt kun AC-systemet på hotelværelset når du er der.

Spis gerne lokaltproduceret mad i stedet for mad, der kommer langvejs fra.

 

10 regler for miljøbevidste rejsende

Sammen med UNESCO har TUI Nordic skabt disse 10 regler for miljøbevidste rejsende:

1. Vis respekt for natur- og kulturarv
Kulturen og miljøet er ofte det mest værdifulde lokalbefolkningen kan dele med dig. Handel med udrydningstruede dyr og planter samt antikviteter er strafbart – både for sælgeren og køberen.

2. Tag hensyn til lokale skikke og sædvaner
Vær nysgerrig – men forvent ikke at det er en selvfølge, at du kan opføre dig ”som vi gør derhjemme”. Vær ydmyg når du besøger et privat hjem, medbring gerne en gave. Lær at hilse på det lokale sprog. Vis respekt ved at klæde dig korrekt, når du besøger hellige steder. Lej gerne en lokal guide.

3. Giv dig god tid
Høflighed og tålmodighed åbner ofte døre til positive oplevelser og venskaber. I mange kulturer opfattes hastværk som et udtryk for arrogance.

4. Spørg om lov inden du fotograferer
Vis respekt for mennesker uanset alder og beskæftigelse. Som turister er vi alle gæster. Undgå vredesudbrud eller at fremprovokere det. At miste selvbeherskelsen betyder i mange kulturer, at man taber ansigt. Det er pinligt for begge parter og har ofte den modsatte virkning.

5. Ved en vellykket handel er begge parter tilfredse
Benyt humor og hav tålmodighed. Husk at begge parter skal gøre en god forretning. Udnyt ikke modpartens fattigdom, det er ikke altid prisen der er det vigtigste.

6. Giv ikke penge til børn der tigger
Giv hellere til forældre, lærere eller lokale humanitære organisationer. Børn som tjener penge på eksempelvis tiggeri, forsømmer ofte deres skolegang og går dermed glip af en uddannelse.

7. Køb lokalt producerede produkter
På den måde bidrager du til at stimulere den lokale økonomi og er samtidig med til at holde lokale traditioner og håndværk i live.

8. Støt lokale miljøaktiviteter
Støt miljøbevidste rejse- og udflugtsarrangører. Hvis en mere miljøbevidst tur koster lidt mere, går de ekstra kroner ofte til at bevare miljø- og kulturarven.

9. Spar på naturressourcerne
Tag hellere et brusebad end et karbad og sluk for vandet, når du sæber dig ind. Vær påpasselig med brugen af aircondition, affaldssorter hvor det er muligt, køb returemballager, og hvis du lejer bil – så lad ikke motoren stå i tomgang. Følg markerede stier og veje, og besøg lokale naturparker.

10. Rejs gerne i lavsæsonen
Da er det lettere at komme i kontakt med lokalbefolkningen, som har mere tid. Samtidig bidrager du til ikke at overbelaste rejsemålets miljø- og kulturgrænser.

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.