Kreta med SpinalongaEn rejse for alle sanser

Det sagnomspundne Kreta bugner af kulturelle mindesmærker og storslåede udsigter. Vores rejse tager dig med til landlige byer, Lassithisletten, palmestranden Vai og den forhenværende spedalskhedskoloni Spinalonga. Et af højdepunkterne er kong Minos palads Knossos, hvor du flyttes 3.500 år tilbage i tiden. Kretensisk madlavning og smagning på vin, raki og olivenolie er også på programmet.

REJSEFAKTA

Lande: Grækenland

REJSETYPE: Rundrejse - Mad og vinrejse

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 15-25 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Kong Minos palads Knossos
 • Den tidligere spedalskhedskoloni Spinalonga
 • Lassithi-sletten
 • Kretensisk madlavning og vinsmagning
 • Besg hos baklavabager

Dagsprogram
2022

Dag 1 - Afrejse til Kreta og Rethymnon

Afrejse med fly til Chania/Kreta. I lufthavnen mødes du af en repræsentant fra vores lokale samarbejdspartner. Derefter kører vi med bus til hotellet hvor vi har vores første overnatning.

Afhængig af din ankomsttid, anbefaler vi egne oplevelser i Rethymnon, Kretas tredje største by, og samtidig en ungdommelig universitetsby. Havnen og den gamle bydel byder på et myldrende folkeliv med cafeer og restauranter. Smalle gader og torve, med tydelige spor fra både de venetianske og tyrkiske perioder, møder dig på en gåtur forbi minareter, tyrkiske facader og snævre stræder. Du føler dig næsten hensat til Orienten. 

Dag 2 - Minos Knossos  

Man kan sige, at din rundrejse på Kreta starter med at grave dybt i historien. Lige syd for Heraklion, flyttes vi pludselig hele 3.500 år tilbage i tiden. Den gådefulde minoiske civilisation, der kollapsede allerede i ca. 1400 f.Kr, er den egentlige begyndelse på Kretas, og faktisk hele Europas, kulturhistorie. Her ved kong Minos berømte palads Knossos bliver du fascineret af sagn og legender, der er så tæt på historien og virkeligheden, at grænserne næsten udslettes.  

Paladset er delvist restaureret og har pragtfulde sale, trapper, korridorer og gårde, der giver et perfekt billede af, hvordan man levede under den minoiske periode. Mange mener, at arkæologen Arthur Evans har genopbygget Knossos på en uretmæssig vis, hvilket ikke ville være muligt ifølge de metoder vor tids arkæologer benytter. Trods alt er rekonstruktionen til gavn. Den giver en næsten ejendommelig oplevelse af minoisk byggekunst, og man føler virkelig, at man befinder sig midt i den minoiske kultur. 

Vores besøg på Knossos uddybes også med et besøg på Heraklions arkæologiske museum, hvor verdens største samling af minoisk kunst findes. Her fortæller pragtfulde fresker om minoernes fest og dagligdag. 

Hvis tiden tillader det, besøger vi også Nikos Kazantsakis gravsted, den verdensberømte forfatter til bogen ”Spil for mig, Zorba”, som blev udødeliggjort på det hvide lærred i 1960'erne. Den frihedselskende kretenser hviler på en af bymurens bastioner med fantastisk udsigt over Kretas største by. 

Tidligt om aftenen ankommer vi til charmerende Agios Nikolaos. Aftenen er fri til at fordøje dagens oplevelser. Måske går du en tur rundt i den smagfuldt planlagte by med flotte gader og hyggelige serveringer nede ved havnen. Fra havnen går en kanal ind til den lille sø, der er byens kendetegn. Her skulle Athena ifølge myterne have badet. Der er også strande til sol og badning direkte inde i byen. 

Dag 3 - Længslens ø, Spinalonga 

Efter morgenmaden tager vi til Elounda, hvorfra vi tager en kort bådtur over til den lille ø Spinalonga, der ganske vist har en lang historie, men nok er mest kendt for sin rolle som spedalskhedskoloni 1903–1957, en historie der danner baggrund for den berømte roman "Øen" af Victoria Hislop. 

Spinalongas fascinerende historie har haft herskere som romere, arabere, venetianere og tyrkere. Kristne blev massakreret her under araberne, og venetianerne blev fordrevet af tyrkerne. Men deporteringen af spedalske til øen i begyndelsen af 1900-tallet, der fik de sidste tyrkere, som havde levet fredeligt her i 200 år, til at forlade Spinalonga, er det, der har gjort øen mest berømt. Den umenneskelige behandling af de spedalske er tragisk, men mange mener også, at de syge her på øen kunne leve et på mange måde bedre liv, uden stirrende og fordømmende blikke. Her på Spinalonga, der var uden vand, indsamlede man regnvandet, og de deporterede kunne samle vildt voksende urter og dyrke deres egne små stykker land. Et hverdagsliv kunne stort set fortsætte med et par cafeer og andre virksomheder, beliggende i egenhændigt istandsatte bygninger, der var blevet efterladt af de tidligere øboere. Med guidning, og lidt fantasi, er besøget en uforglemmelig rejse tilbage i tiden. Båden sejler os derefter retur til fastlandet, hvor vi spiser frokost. 

På Diktibjergenes skråninger udenfor Agios Nikolaos dufter der godt af forskellige slags urter. Dem bruger man til at fremstille organiske, æteriske olier, der både dufter og gør godt. Æteriske olier dannes i kirtelceller i planternes blade, blomster og frugter, men også barken kan indeholde flygtige olier. På et lille lokalt museum, med tilhørende park, lærer vi mere om disse urter. 

I løbet af dagen besøger vi også den charmerende by Kritsa. Byen var et af stederne i filmatiseringen af Nikos Kazantzakis’ bog ”Den sidste fristelse” og er arketypen på kretensiske byer med sine snoede stræder mellem hvide huse på skråningen af Diktibjergene. Her går vi en tur på cirka en time. I byens udkant ligger den byzantinske kirke Panagia Kera med fresker fra 1300- og 1400-tallet. 

Aftenen tilbringer du på egen hånd blandt Agios Nikolaos mange restauranter og cafeer. 

Dag 4 - Vai, vin, madlavning og olivenoliesmagning 

Vi forlader nu Agios Nikolaos for at rejse videre østpå. Dagen byder på et varieret program, og vi starter med en rejse tilbage i historien og ind i religionernes verden med et besøg på Moni Toplou, der er et af Kretas mest ærværdige klostre. Dets aner er fra 1400-tallet og det minder om et fort, da det er bygget til at kunne modstå angreb fra såvel banditter som sørøvere. Navnet Moni Toplou (Klostret med kanonen) fik det under den tyrkiske besættelse, da klostrets indbyggere forsvarede sig ved hjælp af en lille kanon. Klostret har også oplevet forfølgelse i nyere tid, under anden verdenskrig arresterede tyskerne tre munke fra Moni Toplou. En af dem døde i fængsel, og de to andre blev henrettet. En anden historie bliver fortalt af de smukke ikoner, der findes i klostrets museum. Lige siden klostret blev grundlagt har munkene dyrket oliven og druer. Med deres kundskaber indenfor vitikultur har de været betydningsfulde for vin- og tsikoudiafremstillingen i regionen. Hvide druesorter som Thrapsathiri og Vilana samt røde som Merlot og Syrah dyrkes jer. Men den med mest karakter er måske alligevel Liatikodruen, der soltørres og giver en sød vin. Vi bliver delagtiggjort i munkenes viden med en vinsmagning her ved Toplou. 

Vejen fortsætter ned mod kysten, og her ligger en af Kretas smukkeste strande, Vai. Det specielle her er de mange og meget eksotiske kretensiske dadelpalmer, der vokser i området og tilsammen udgør Europas største naturlige palmeskov.På vejen til palmstranden er der også bananplantager. Vi standser ved Nikos Troulos marker. Her har han dyrket de små søde Kreta-bananer i snart i 30 år. Vi går en tur på plantagen og hører Nikos fortælle om bananplantens liv og om økologisk dyrkning i det østlige Kretas subtropiske klima. Og vi smager selvfølgelig på de små lækkerier! 

Om eftermiddagen ankommer vi til Sitia for en smags- og lærerig eftermiddag/aften. Vi deltager i tilberedelsen af de kretensiske specialiteter, som vi sidenhen spiser til middag. For yderligere at få indsigt i de lokale produkter, prøvesmager vi olivenolie, vin og den stærke kretensiske "nationaldrik" raki, eller tsikoudia som den kaldes lokalt. 

De kommende to nætter bor vi på et centralt beliggende hotel i den lille by Sitia på nordkysten. Nyd byens ægte atmosfære og den gammeldags, charmerende lille havn, hvor det lokale liv foregår. Her støder du på relativt få turister, og får et godt indblik i det kretensiske hverdagsliv. 

Dag 5 - Zakros med valgfri vandretur 

Efter morgenmaden kører vi mod sydøst fra Sitia på nordkysten, og gennem et nærmest måneagtigt landskab kommer vi til Zakros. Her kan du selv vælge om du vil med på en vandretur gennem De dødes dal (ca. 2,5 time). Navnet kommer af, at minoerne begravede deres døde i de grotter man ser overalt i klippevæggene, hvor nogle er laksefarvede og andre olivengrønne. Udsigten er fantastisk, og de døde har nu overladt stedet til de mange geder, der lever på skråningerne. Langs kløftens vægge vokser der oregano og salvie. 

Vil du hellere have en afslappende formiddag, tager du med bussen ned til Kato Zakros, det vil sige det lavere liggende Zakros og Zakrosstranden. Her kan du bade og nyde stranden, eller eventuelt besøge ruinerne af det minoiske palads. Paladset i Zakros er unikt, da det er det eneste palads der var helt uplyndret, da man begyndte at grave her. Her har man fundet flere skrivetavler med den såkaldte Linear A-skrift, som man stadig ikke kan tyde helt tilfredsstillende, end nogen andre steder. Vi mødes ved frokosttid og spiser et fælles måltid direkte ved strandkanten. 

Tilbage i Sitia har du tid til at nyde den afslappende stemning. Du kan eventuelt besøge den historisk interessante Kazarma, som den gamle venetianske fæstning hedder, og nyde udsigten over havnen, inden du spiser middag på en af de mange taverner. 

Dag 6 - Lassithi og baklava 

Vores rejser fortsætter nu tilbage vestpå, men frem for alt opad. Efter bjergskråninger med pragtfulde udsigter, kommer vi pludselig ud på Lassithisletten, der som en grøn oase er som et Shangri La bag bjergene. Med sine 25 kvadratkilometer i over 800 meters højde, byder området på mere behagelige temperaturer, når sommeren er varmest. Dette, Kretas virkelige kerneland med frodig jord og charmerende små, hvidkalkede byer, producerer frugt og grøntsager med en smag man ikke finder andre steder i Grækenland. Engang stod der hundredvis af vindmøller på Lassithisletten, men i dag står de fleste i ruiner. 

Blandt bjergenes byer finder vi den typiske kretenser med høje sorte støvler og, i det mindste blandt de ældre grånende herrer, et imponerende overskæg. Her har kretenserne altid holdt til, og her fødtes de første kretensiske legender. Vi besøger Diktigrotten, hvor Zeus blev født i følge sagnet. 

Tidligt om aftenen er vi tilbage i Rethymnon. Rejselederen tager os nu med til en rigtig bager, der med mel til op over albuerne, laver bagværk som den typiske baklava. Ifølge mange en tyrkisk opfindelse, der har spredt sig til det østlige Middelhav og Mellemøsten. Filodejen, der fyldes med nødder og mandler, bages inden den dækkes af et lag honning. En sød lille baklava passer perfekt til den meget stærke græske kaffe, ”cafe elleniko”. 

Dag 7 - Kloster og keramik 

Det er blevet lørdag og tid til at opleve det lokale marked. De fleste varer er mere baseret på de fastboende, men desto mere hyggeligt er det at se hverdagslivet gå sin stille gang. 

Vi kører derefter med bus ad en snoet vej gennem en snæver, spektakulær kløft op til Kretas mest berømte kloster, Arkadi. I 1866 tog hele lokalbefolkningen hertil for at vælge døden, frem for at overgive sig til den tyrkiske trussel. Denne hændelse danner en dramatisk baggrund for besøget i det smukke kloster, der samtidig er et symbol på Kretas frihedskamp. Vi fortsætter rejsen ad den gamle vej gennem bjergene og standser i et par små hyggelige byer. 

I dag spiser vi frokost på en traditionel taverna i den lille by Eleftherna på Idabjergets nordvestlige skråning. I antikken var den et stærkt fæste og en bymagt, der nu og da var i alliance med Knossos. I dag foretager man nogle meget interessante udgravninger, som vi får mulighed for st se lidt nærmere på. På vejen tilbage til Rethymnon kommer vi til yderligere en charmerende by, Margarites, der er kendt for sin keramik.Tilbage i Rethymnon vælger du måske at tilbringe lidt tid på den dejlige kilometerlange strand inde midt i byen, inden vi mødes om aftenen til en hyggelig afskedsmiddag i den myldrende gamle bydel. 

Dag 8 - Hjemrejse 

Hjemrejsedag til Danmark

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly t/r Danmark
• Samtlige overnatninger
• 7 x morgenmad
• 5 x frokost
• 2 x middag
• Entreudgifter ifølge program
• TEMA-rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1

Danmark – Chania. Transfer til Rethymnon, 70 km. En overnatning på hotel i Rethymnon.

Dag 2

Rethymnon – Agios Nikolaos, 150 km. Besøg ved Knossos palads og det arkæologiske museum. Morgenmad og frokost. To overnatninger på hotel i Agios Nikolaos.

Dag 3

Bådudflugt til Spinalonga og besøg i Kritsa. Morgenmad og frokost.

Dag 4

Udflugt til Moni Toplou med vinsmagning og besøg ved Vaistranden, 110 km. Introduktion til det kretensiske køkken med oliesmagning. Morgenmad og middag. To overnatninger på hotel i Sitia.

Dag 5

Udflugt til Zakros med valgfri vandretur (ca. 2,5 time) i De dødes dal, 70 km. Morgenmad og frokost.

Dag 6

Sitia – Rethymnon, 240 km. Besøg på Lassithisletten med Zeusgrotten. Morgenmad og frokost. To overnatninger på hotel i Rethymnon.

Dag 7

Udflugt til Arkadiklostret og Margarites, 70 km. Morgenmad, frokost og middag.

Dag 8

Chania – Danmark. Morgenmad.

Grækenland

Befolkning 10,7 millioner
Landets areal 131.940 km².
Valuta Euro.
Religion Græsk-ortodoks kristne circa 98 %. Minoriteter af muslimer, jøder og katoliker.
Sprog Dimotiki (en form for nygræsk) er officielt sprog.

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår

Flyrejse Chania tur/retur, øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltværelse, måltider ifølge rejsefakta, TEMAs svenske rejseleder, entreer, samtlige udflugter ifølge program, hvor intet andet er anført.

Ønsker du at bestille rejsen uden flyrejse Danmark T/R, kan det i nogle tilfælde lade sig gøre. Kontakt os for mere information.
Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg, så længe der er pladser ledige på rejsen. Ring for mere information.

Valuta:

Euro (EUR).

I rejsens pris indgår måltider ifølge rejsefakta, hvorfor de udgifter du skal regne med er til måltidsdrikke, kaffe, andre forfriksninger og drikkepenge.

For mere information og valuta og kurser, kontakt din bank eller et vekslingskontor.

Klima og beklædning:

Tidlig morgen og sen aften kan vike lidt kølige, og det kan være en dog idé at medbringe en varm trøje. Nogle gange kan en langærmet trøje også være behagelig mod træk fra aircondition i busserne. Husk at knæ og skuldre skal være tildækket ved klosterbesøg, mænd bør være i lange bukser og kvinder i kjoler..

I bjergområderne i det indre af landet er temperaturen som regele et par gadere lavere end hvad der er oplyst i klimatabellen, og en vis nedbør kan forekomme. Husk badetøj, der der er muligheder for at bade i løbet af rejsen.

Vil du deltage i vandreturen gennem De Dødes Dal, anbefaler vi nogle gode vandresko.

Drikkepenge:

Med Tema kommer man i kontakt med hverdagslivet og dets skik og brug. Måske kan der være forhold du ikke synes om, eller ikke er vant til, for eksempel skikken med drikkepenge. Temarejselederen kan give dig råd om hvilket beløb som kan være "passende" at give, men afskaffe drikkepengesystemet, kan vi ikke.

I denne rejse indgår ingen fælles drikkepenge. Vi anbefaler dig derfor at beregne rejsekassen med 15 Euro per person til drikkepenge til hotellernes bagagebærere, serveringspersonale ved fælles måltider, lokale guider og chauffører. Beløbet indsamles på plads af rejselederen og fordeles på passende vis.

Observer:

Hotelstandarden er varierende, og nogle hotelværelser kan opleves som mærkeligt udformede eller små.

Øvrigt:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.


Hotel/overnatning

Afrejser

Dato Fly-
info
Rejselængde Rejse Afrejselufthavn Pris Status
24-09-2022 8 dage Kreta med Spinalonga København 11 850 DKK 4 ledige pladser Bestil
08-10-2022 8 dage Kreta med Spinalonga København 11 250 DKK 4 ledige pladser Bestil

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.