Vandreferie i Portugalblandt korkege og vingårde

Denne vandretursrejse begynder og slutter i Lissabon, hvor vi tager på en interessant byrundtur. I løbet af fem dage vandrer vi i et af Portugals mindre kendte naturområder, Serra de São Mamede i det østlige Portugal, og bor på et lille hyggeligt hotel i Castelo de Vide, der er en af landets smukkeste byer. Vandreturene er varierede og relativt enkle, og forgyldes af skønne picnics og et par vinsmagninger på lokale vingård.

REJSEFAKTA

Lande: Portugal

REJSETYPE: Vandreferie - sværhedsgrad 2, moderat

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 15-20 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Byrundtur i Lissabon
 • Castelo de Vide
 • Vinsmagninger
 • Vandreture med picnic
 • Naturen i Serra de São Mamede

Dagsprogram
maj–okt

Dag 1 - Afrejse til Lissabon
Ankomst til Lissabon, hvor rejseleder/lokalguide og bus venter for transfer til hotellet i det centrale Lissabon.

Lissabon ligger enestående smukt på bakkerne ved floden Tejo, netop hvor den stopper og danner et mægtig indhav før mødet med Atlanten. Fønikkerne gav stedet navnet Olisippo, der gennem folk og sprog blev filtreret til, hvad man i dag kalder byen på portugisisk, Lisboa. Det skulle betyde ”den rolige bugt ”. Og det er en fantastisk bugt med en naturligt beskyttet havn, hvis strategiske beliggenhed gjorde det til et naturligt valg at slå sig ned.

Aftenen er fri til egne aktiviteter. Spørg rejselederen om tips. Fra hotellet er du i gåafstand til det meste i det centrale Lissabon.

Dag 2 - Byrundtur i Lissabon
Vi starter dagen med en panoramatur gennem hovedstaden, og besøger bl.a. Alfama, Lissabons ”gamle bydel” og “kulturbydelen” Belém med den enestående smukke klosterbygning Jeronimos, et af byens mest kendte ikoner.

 Hvis man følger floden Tejo opstrøms fra Lissabon, kommer man til sidst til Spanien. Tejo på portugisisk og Tajo på spansk, er den Iberiske Halvøs længste flod, en vandvej og et reservoir, der har spillet en enorm vigtig rolle i begge landes historie. Lige syd for det sted, hvor floden "løber ind" fra Spanien ligger bjergkæden São Mamede og danner en naturlig grænse mod nabolandet. Portalegre hedder distriktet, samt hovedbyen, og det er "klemt op" i det nordøstlige hjørne i Portugals største provins Alentejo, kendt for sit åbne, bølgende landskab med korkegslunde og vinmarker.

Her ligger nogle af Portugals smukkeste byer, og vi bor i en af dem, Castelo de Vide, hvis historie går tilbage til tiden før romernes ankomst. I den tidlige middelalder boede her en stor jødisk befolkning, hvis arv lever videre, som du vil se.

 På fire hele vandredage i Alentejo får vi mulighed for at udforske et spændende landskab, ukendt for de fleste, men meget populært blandt områdets stolte indbyggere. Grundfjeldet er for det meste granit, og Alentejo huser store græsgange med skyggende gamle korkegstræer.

 Vandreturene gennem føres i 300 til 800 meter over havet, men er lettilgængelige og moderat kuperede. Afstandene med bus er korte, hvilket gør, at hele dagen kan bruges til vandreture, fotografering, og smagning af områdets oste og pølser til picnic eller vinsmagning. Om foråret er floraen enestående, og adskiller sig fra den kalkstensflora man normalt møder på vandreture i Middelhavsområdet. I disse bjergområder er der også rovfugle og samtlige tre arter af gribbe, der yngler i Portugal.

 For portugiserne selv er provinsen kendt for sin gode mad og sin kraftige men elegante vine - først og fremmest de røde. Nogle af landets absolut ”topvine” produceres her.

 Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Castelo de Vide, hvis hvidkalkede huse ligger rundt om  kastellet, der ligger som en stor krone over det lille samfund.

 I dag er Castelo de Vide kendt for sine smukke omgivelser og sit mineralvand.

 Aftenen er fri til egne aktiviteter frem til velkomstmiddagen.

Dag 3 - Vandring og vingård
Dagens vandretur går langs gamle æselstier gennem et idyllisk pastoralsk landskab i Serra de São Mamede, nyligt udnævnt som naturbeskyttelsesområde.

 Det ellers så vandfattige og tørre Alentejo er i São Mamede priviligeret med yppig vegetation. Området er visse steder kraftigt kuperet og består af granitbjerge beklædt med skovområder af kork- og steneg, stilkeg (quercus robur) og ægte kastanjer. Befolkningen beskæftiger sig med smålandbrug med kvægopdræt, kork-, oliven- og vinproduktion.  Her findes et interessant plante- og dyreliv, og her er chancer for at se alt fra den kødædende plante Drosophyllum lusitanicum til høgeørn og gåsegrib.

 Vores første vandretur i Alentejos bjergområder starter direkte fra hotellet. Fra byen fører stien op langs en bjergkam, hvorfra der er en fin udsigt over Castelo de Vide. Størstedelen af vandreturen følger derefter en middelalderlig stenbelagt sti mod den lille hvidmalede bjergby Carreiras, hvor vi dækker op til dagens picnic.

 Efter måltidet tager vi tilbage med bussen via en nystartet vingård, hvor man har til hensigt at producere kvalitetsvin. Vi får mulighed for at afgøre, om det er lykkedes indtil nu. Alternativt kan du vandre cirka syv kilometer tilbage til byen langs en lille asfalteret vej med en meget fin udsigt.

Aftenen er fri til egne aktiviteter.

Dag 4 - Vandring på smuglerstierne
Dagens vandring går gennem en mere skjult del af  Portugal, ved grænsen mod den spanske region Extremadura. I de små byer Galegos og Ramila, som vi passerer, bruges jorden mest af de ældre. Den yngre befolkning er taget andetsteds for at klare sig selv. Det er ikke mange år siden at hovederhvervet her i området for den mandlige del af befolkningen, var smugling. Man kunne nemt færdes ubeskyttet og nemt gå mellem landende. Idag er det svært at forstå at det kun er ca 30 år siden at grænsens mellem Portugal og Spanien var strengt overvåget af grænse og toldpolitiet. Efter entreen i EU lukkede man grænseposterne og man fik for første gang nogensinde åbnet helt op og grænseovergangene er ubemandede idag. Vi går på let fremkommelige vandrestier, delvis langs en lille asfalteret vej og delvist gennem det varierede landskab omringet af granitklipper og klippevægge. Områder som er svære for bønderne at færdes i. I det ellers så tørre Alentejo, er der her relativt meget vand og vegetationen er frodig med forholdsvis mange blomster om foråret. Eftermiddagen har du fri til egne oplevelser, frem til middagstid, hvor vi spiser et fælles måltid.

Dag 5 - Vandring til Marvão
Den uden tvivl mest besøgsværdige bjergby i området, Marvão, ligger som en ørnerede på en klippe cirka 10 km fra Castelo de Vide. Vi kommer til den historiske by ved at følge en middelaldersti op gennem en urterig korkegskov. Dagens vandretur er kuperet med en stigning på næsten 300 meter, og udsigterne fra stierne er fantastiske. Herfra kan man i klart vejr se Portugals højeste bjergkæde Serra de Estrela som en vældig skygge 150 km mod nord, og mod øst ser man langt ind i den spanske provins Extremadura.

I Marvão, får du mulighed for at gå rundt og studere bebyggelsen samt den gamle borg længst ude på bjergkammen- På vandreturen ned, passerer vil små gårde i et landskab med enorme granitblokke. Her spiser vi picnic.

Vi stopper også ved en rustik vingård, ”adega” på portugisisk, hvor vi får mulighed for at prøve nogle forskellige vine og gårdens egen olivenolie. Til vinen spiser vi oste og pølser fra Alentejo. Derefter kan du få transport, eller gå på en nyanlagt vandresti tilbage til byen (3 km)

Aftenen er fri til egne aktiviteter.

Dag 6 - Vandring fra Esperança
I dag kører vi med bussen via hovedbyen Portalegre til Esperança, hvorfra vi tager på en vandretur på ca. 12 km. De der har lyst, kan afstå fra den første del af vandreturen. Dagens vandring er moderat kuperet og vi passerer både søvnige bygader og små landejendomme. Størstedelen af turen går dig gennem skov eller afgræsset landbrugsjord. I området har man fundet klippemalerier, der er ca. 5.000 år gamle. Stien passerer et sted, hvor vi kan se dem. På tilbagerejsen stopper vi i Portalegre, hvor du får tid til at gå rundt i den gamle bydels stræder. I slutningen af 1600-tallet havde byen en økonomisk opblomstringsperiode qua sin lukrative silkeindustri. I dag er det kork, vin og olivenolie der beskæftiger indbyggerne. I denne afsides liggende del af Portugal ligger, overraskende nok, et af verdens fornemste uldvæverier. Her fremstilles enestående og meget eksklusive gobeliner i samarbejde med flere internationalt kendte kunstnere. På museet, Museu da Tapeçaria, kan du se nogle af de gobeliner man har skabt. der bliver også tid til en kop kaffe. Om aftenen venter en afskedmiddag på en populær lokal restaurant.

Dag 7 - Busrejse tilbage til Lissabon
I dag forlader vi smukke Castelo de Vide og Serra de São Mamede. På tilbagerejsen til Lissabon foretager vi et længere stop i Estremoz, kendt for sit marmorbrud og det kongelige slot på bjerget midt i byen.

Efter ankomst til Lissabon, er der tid til egne oplevelser.

Dag 8 - Hjemrejse
Fri tid i Lissabon frem til afrejse fra hotellet. Bussen kører os til lufthavnen for videre hjemrejse til Danmark.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly t/r Danmark
• Samtlige overnatninger
• 7 x morgenmad
• 4 x frokost/picnic
• 3 x middag
• Udflugter og entreer ifølge program
• TEMAs rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1

Dag 2

Lissabon – Castelo de Vide. Byrundtur i Lissabon. 226 km. Morgenmad og velkomstmiddag indgår. Fem overnatningar på hotel i Castelo de Vide.

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Dag 6

Vandring fra Esperança, ca 12 km. Morgenmad, frokost og afskedsmiddag indgår.

Dag 7

Dag 8

Transfer og hjemrejse. Morgenmad indgår.

Portugal

Befolkning
10,5 mill. Landets areal
92.391 km² (inkl øgrupperne Azorerne og Madeira) Religion
96 % kristne hvor 95% er katoliker. Desuden små grupper af jøder og muslimer. Valuta
Euro Sprog
Portugisisk

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår

Flyrejse til Lissabon t/r, øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltværelse, måltider ifølge rejsefakta, TEMAs skandinaviske rejseleder, entreer og udflugter ifølge program, hvor intet andet er oplyst.

Ønsker du at bestille rejsen uden flyrejse Danmark T/R, kan det i nogle tilfælde lade sig gøre. Kontakt os for mere information.
Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg, så længe der er pladser ledige på rejsen. Ring for mere information.

Valuta:

I rejsen indgår måltider ifølge rejsefakta. Du skal regne med at bruge penge til måltidsdrikke, kaffe og forfriskninger. Danske kroner kan veksles til euro i banker på rejsemålet eller der kan hæves penge i bankautomat. De mest almindelige kreditkort kan benyttes i de fleste bankautomater. Dog anbefaler vi, at du fra starten medbringer lidt euro til eventuelle udgifter ved ankomsten.

Drikkepenge:

Drikkepenge i forbindelse med fælles aktiviteter og fælles måltider er inkluderet i rejsen, samt til chaufføren på rejsen.

Klima og beklædning:

Selv om Portugal er et af de mest solrige lande i Europa forekommer regn om foråret og sent på efteråret. Medbring derfor en regnfrakke og en varm trøje. Tidligt på foråret kan temperaturen falde til nær frysepunktet.

Valuta:

Landskabet er kuperet, men stier og veje er gode. Vi har forsøgt at lægge vandreturene, så de passer til en normal god kondition. Vandreturen dag 5 er den mest anstrengende med en højdefoskel på ca. 300 meter. Medbring bekvemme vandresko, der er velegnet til vandreture på varieret underlag.

Læs om tips- og udstyrsråd her

Hotelinformation

I vores rejser indgår altid

 • TEMAs rejseleder
 • Fly & hotel
 • Udsøgte måltider
 • Udflugter og entreer ifølge program
 • Smagsprøver
 • Se dagsprogrammet
 
XClose