Vandreferie på Madeiralevadaer og laurbærskove

Madeira kaldes for Atlanterhavets perle. Der er betagende bjergtoppe og vilde dale indrammet af frodige grønne områder. Takket være dens vulkanske jord, dens isolerede beliggenhed og milde klima året rundt har Madeira en helt unik natur. Vi lærer den vulkanske ø at kende ved at følge traditionelle vandrestier og vandingskanaler, kendt som levadaer, og ved at besøge hovedstaden Funchal.

REJSEFAKTA

Lande: Portugal

REJSETYPE: Vandreferie - sværhedsgrad 2, moderat

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 15-22 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Levadavandringer
 • Blandy's Garden
 • Laurbærskove og unikke fugle
 • Pico Ruivo
 • Markedshallen i Funchal

Dagsprogram
2024–2025

Dag 1 – Ankomst til Madeira
Ankomst til Madeiras lufthavn og transfer til hotellet. De første fire nætter bor vi på den sydøstlige del af øen, og de tre sidste på den nordvestlige del.

Atlantens perle er et af mange fængslende navne på den portugisiske ø Madeira, hvis betagende bjergtoppe og vilde dale er indrammet af frodig vegetation. Takket være sin isolerede beliggenhed, vulkanske bjerggrund og milde klima hele året, har Madeira en helt enestående natur. Nord- og sydkysten har forskellige klimaer og vegetation, samtidig med at de forskellige naturtyper afløser hinanden i etager. Øen er også meget bjergrig med flere toppe på over 1.800 m.

En uovertruffen måde at lære om flora, fauna, folk og kultur på denne vulkanø, er ved at følge Madeiras vandreruter. I tilpas lange dagsetaper vandrer vi i bjergene og langs vandingskanaler, de såkaldte levadaer. På vandreturene serveres frokosten i form af picnic i det fri, hvis ikke vejrguderne vil noget andet.

Nogle af vandreturene følger siderne af dybe dale, hvorfor du ikke bør have anlæg for svimmelhed.Efter ankomsten møder du rejselederen, der giver vigtig information i forbindelse med morgendagens vandretur. Ellers er denne første dag fri til afslapning og egne aktiviteter.

Dag 2 – Vandringer på østlige Madeira
Morgenen starter med en kort bustur op til udsigtsklippen, Pico do Facho. Her starter dagens første vandretur på ca 4 km. En lille sti fører ned (højdeforskellen er cirka 300 meter) til Madeiras østligste by, fiskerlejet Caniçal. Firben springer ind og ud af deres skjulesteder blandt klipper og krat langs stien, og tårnfalke svæver på opvindene langs bjergets skråninger. Er du botanisk interesseret, kan du se flere usædvanlige planter.

Om eftermiddagen udforsker vi den østligste odde Ponta de São Lourenço (ca 2 km), der er et goldt men samtidig farverigt landskab, hvor erosionen har skabt kunstværker i den porøse lava. Her er planterne tilpasset til både tørke og den saltholdige luft fra havet.

Dag 3 – Vandring langs Levada do Furado
Ved Ribeiro Frio starter dagens tur (ca 11 km) langs en af Madeiras mange levadaer, Levada do Furado, der kom under statens ejerskab allerede i 1822, for at give vand til landbruget i Porto da Cruz nede ved nordkysten.

Levadaen, der er lettilgængelig, snor sig skiftevis bred og smal gennem en konstant grøn skov af laurbærtræer. Med lidt held ser vi nogle af Madeiras unikke fuglearter som Madeira Fuglekonge og Madeiraduen. Den sidstnævnte var længe ved at uddø, men er nu fredet og har genoprettet bestanden. Langs levadaen risler vandet, luftfugtigheden er høj, og overalt vokser der bregner, løv og mos.

Ved Portelapasset venter bussen på at køre os tilbage til hotellet.

Dag 4 – Vandring til Pico Ruivos top
Dagens vandretur bringer os op til øens højeste punkt - bjergtoppen Pico Ruivo, der ligger 1.862 m.o.h. Heroppe skal man altid tage hensyn til vejrets magter og tilpasse vandreturene derefter. Derfor har vi alternative ruter denne dag, som vi kan tage i stedet.

Ved normale forhold tager vi på en 6 km lang vandring med start fra Achada do Texeira. Vi vandrer gennem et fantastifuldt lavalandskab, der ved første øjekast virker ufremkommeligt. Den kuperede bjergsti fører os forbi forrevne tinder, knuste af erosionen, og dybe dale, hvor tågebankerne i perioder driver ind som skummende bølger. Vi ser grotteagtige udgravninger i bjerget, der fungerer som beskyttelse for kvæg og fårehyrder. I disse højder kan botanisk interesserede se flere unikke og udsædvanlige planter.

Returrejsen foregår med bus via Santana og Faial tilbage til hotellet. Aftenen er fri til egne aktiviteter.

Dag 5 – Funchal og Blandy’s Garden
Vi starter dagen med at besøge en af Madeiras mest interessante botaniske haver, Jardim Palheiro, eller som den ofte kaldes Blandy’s Garden. Haven blev anlagt i 1700-tallet af en fransk havearkitekt. Her ses et væld af planter fra hele verden i et miljø, der varierer fra det vilde, eller tilsyneladende vilde, til det omhyggeligt arrangerede og disciplinerede.

Efter besøget tager vi ned til Madeiras hovedstad, Funchal, og besøger den farverige markedshal Mercado do Lavrador i Funchal, som er blevet en verdensberømt attraktion og et must for alle, der besøger hovedstaden. Markedshallen blev bygget i begyndelsen af 1940'erne i en art deco-inspireret stil, som var populær i Portugal på det tidspunkt. Levende markeder er bedst at besøge så tidligt som muligt om morgenen, når fiskene stadig glimter med knaldrøde gæller, og boderne er fyldt med frisk frugt og grøntsager. Efter markedshallen spiser vi en typisk madeira-frokost på en restaurant i den gamle bydel, inden vi tager svævebanen, eller teleférico, op til Monte. Takket være dets behagelige klima har Monte længe været et tilflugtssted for ferierende kongelige og andre velhavende personer. Her venter bussen på dem, der ikke vil prøve en slædetur (ikke inkluderet og betales direkte til slædechaufførerne) ned ad den stejle vej til landsbyen Livramento.

Rejsen fortsætter mod vest og vi stopper ved havklippen, Cabo Girão og dens udsigtsbalkon med glasgulv, 580 m over havets overflade. Vi fortsætter derefter til den lille landsby Quinta Grande, hvor vi begynder dagens levadavandring (6 km) langs Levada do Norte, indtil den lille landsby Boa Morte. Vi kommer forbi nogle mindre gårde og har ofte en fantastisk udsigt ned til kysten og landsbyerne nedenfor.

Efter en travl og interessant dag går vi ombord på den ventende bus og fortsætter til vores næste destination, Porto Moniz på det nordvestlige Madeira. Her bor vi på et dejligt hotel de næste tre nætter.

Om aftenen serveres der middag på hotellet.

Dag 6 – Vandring på Paúl da Serra
I dag starter vi med en vandretur (12 km) på Madeiras højplateau, Paúl da Serra, et usandsynligt plant areal på den ellers så kuperede ø. Stien starter i en bregnemark, men snart tager trælyngen over og vokser sig stadig højere. Og vegetationen bliver stadig frodigere, når vi fortsætter langs en lille levada.

Vi går videre ned gennem lyng- og laurbærskov til skovstationen Rabaçal og det 100 meter høje Riscofald. Via en 800 meter lang tunnel kommer vi ud på et solrigt plateau; det perfekte picnicsted.

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet. Frem til middagen har du fri til egne aktiviteter.

Dag 7 – Vandretur på det vestlige og nordlige Madeira
Dagen begynder med, at vi tager vestpå ad den smukke og dramatiske nordlige kystvej med sine lodrette bjergvægge til Achada da Cruz. Her tager vi svævebanen ned til "verdens ende", hvor der hverken er Wi-Fi eller mobildækning. Vi går til lyden af bølgerne og leder efter de endemiske planter, der ikke vokser højere oppe i bjergene. Efter vores gåtur går vi til det lille landbrugssamfund Lamaceiros. Her slutter vi dagen af med en cirka fem kilometer levada-vandring på det vestligste Madeira, med udsigt over den grønne dal og havet langt nede. På et passende sted nyder vi en picnic til frokost. Tilbage på hotellet har vi fri indtil den fælles afsluttende middag, og hvis vejret tillader det, er der mulighed for at udforske de naturlige lavapools i Porto Moniz.

Dag 8 – Hjemrejse
Om morgenen er det blevet tid til at forlade hotellet og rejse tilbage til Skandinavien.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly t/r Danmark – Madeira
• Samtlige overnatninger
• 7 x frokost
• 6 x frokost
• 3 x middag
• Udflugter og entreudgifter ifølge program
• TEMAs rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1
Fly Skandinavien – Madeira. Transfer 25 km. Fire nætter på hotel i Funchal.

Dag 2
Vandretur på østlige Madeira, cirka 6 km. Morgenmad og picnic til frokost indgår.

Dag 3
Vandretur langs Levada do Furado, cirka 11 km. Morgenmad og picnic til frokost indgår.

Dag 4
Vandretur i Madeiras højeste bjergmassiv, cirka 6 km. Morgenmad og picnic til frokost indgår.

Dag 5
Funchal – Porto Moniz. Udflugt til Funchal og Blandy’s Garden. Vandretur på cirka 7 km. Morgenmad, frokost og middag indgår. Tre overnatninger på hotel i Porto Moniz.

Dag 6
Vandretur på Paúl da Serra, cirka 12 km. Morgenmad, picnic til frokost og middag indgår.

Dag 7
Vandretur på vestlige og nordlige Madeira, cirka 5 km. Morgenmad, picnic til frokost og middag indgår.

Dag 8
Fly Madeira – Skandinavien. Transfer til lufthavnen, 66 km. Morgenmad indgår.

Portugal

Befolkning: 10,8 millioner
Landets areal: 92.391 km² (inkl øgrupperne Azorerne og Madeira)
Religion: 96 % kristne hvor 95 % er katoliker. Desuden små grupper af jøder og muslimer.
Valuta: Euro
Sprog: Portugisisk

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår
Fly Madeira t/r, øvrig transport ifølge program, delt dobbeltværelse, måltider ifølge dagsprogrammet, TEMA rejseleder, entré udgifter og samtlige udflugter ifølge programmet, hvis ikke andet er angivet.

TEMAs gruppestørrelse
For TEMA er rejsen og den rejsende i fokus. Sammen møder vi mennesker, kulturer og oplevelser i naturen på en tæt, ægte og behagelig måde. Vores gruppestørrelser afspejler dette og er en stor grund til, at mange vælger at rejse med TEMA. Vi undgår for store grupper på vores rejser, for at give alle en så oplevelsesrig rejse som muligt, og tilbyder rejser der virkelig giver minder for livet!


Turistskat
På visse rejsemål og byer i Portugal, har man indført turistskat. Skatten er på nuværende tidspunkt 0,5–5 EUR pr. nat og pr. person; alt afhængig af sæson og hotelstandard. OBS, dette kan ændres. Hvor og hvornår denne skat gælder ligger udenfor vores kontrol og kan derfor ikke inkluderes i prisen. Derfor betaler hver enkelt rejsende selv skatten direkte i Portugal.

Valuta
Euro (EUR).
De mest almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste butikker. Hæveautomater findes flere steder. For mere information om valuta og kurs, kontakt da egen bank eller et vekselkontor.

Drikkepenge
Drikkepenge indgår ikke i rejsens pris. TEMAs rejseleder indsamler 20 EUR pr. person ved ankomst, og fordeler ligeligt imellem chauffører, bagagebærere og restaurantpersonale ved fælles måltider osv.

Vandreture
Madeira har kuperet terræn og nogle vandreture kan opleves anstrengende og svære. Dette gælder specielt vandreturene i bjergene. Til gengæld er vandreturene langs levadaerne stort set i plant terræn. Nogle vandreture har også lange nedstigninger på 200-300 meter.

Du bør mindst have normal kondition og specielt under vandreturene på Madeira, bør du ikke have tendens til svimmelhed, da landskabet byder på store højdeforskelle.

Tips og information: Inden vandreturen.

Klimaet
På Madeira kan klimaet variere kraftigt beroende på hvilken side af øen og på i hvilke n højde over havet du befinder dig. Ved 1000 meter over havet kan fugtig tåge opstå, og temperaturen falder derefter hurtigt. Mellem november og januar kan det være køligt og koldt oppe i højderne i dårligt vejr.

Klimaoplysninger og aktuelle vejrprognoser findes blandt andet på hjemmesiderne: www.yr.no, www.bbc.com og www.cnn.com.

Øvrigt
Medbring en tallerken, bestik og et glas/krus til vores picnics. Pak også gerne en lommelygte, som kan være rar at have med sig i tunnellerne på Madeira.

Bagageservice indgår på de hoteller som tilbyder bagageservice.

Hotel/overnatning

Kommentarer

Andre hoteller af modsvarende kvalitet kan anvendes. Dette meddeles i denne spalte.

2024/2025
Afrejsen den 6. oktober 2024 kommer vi til at bo på hotel Aqua Natura Madeira i Porto Moniz, i stedet for på hotel Aqua Natura Bay.

Afrejser

Dato Fly-
info
Rejselængde Rejse Afrejselufthavn Pris Status
06-10-2024 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 690 DKK 2 ledige pladser Bestil
13-10-2024 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 850 DKK 4 ledige pladser Bestil
20-10-2024 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 850 DKK 4 ledige pladser Bestil
03-11-2024 8 dage Vandreferie på Madeira København 16 350 DKK 4 ledige pladser Bestil
10-11-2024 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 150 DKK 4 ledige pladser Bestil
17-11-2024 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 150 DKK 4 ledige pladser Bestil
01-12-2024 8 dage Vandreferie på Madeira København 16 750 DKK 4 ledige pladser Bestil
08-12-2024 8 dage Vandreferie på Madeira København 16 750 DKK 4 ledige pladser Bestil
19-01-2025 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 490 DKK 4 ledige pladser Bestil
26-01-2025 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 490 DKK 4 ledige pladser Bestil
02-02-2025 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 490 DKK 4 ledige pladser Bestil
09-02-2025 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 490 DKK 4 ledige pladser Bestil
16-02-2025 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 490 DKK 4 ledige pladser Bestil
09-03-2025 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 450 DKK 4 ledige pladser Bestil
23-03-2025 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 450 DKK 4 ledige pladser Bestil
30-03-2025 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 450 DKK 4 ledige pladser Bestil
06-04-2025 8 dage Vandreferie på Madeira København 17 450 DKK 4 ledige pladser Bestil

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Vandreferier

Vandreferie i England
Nyheter !
sværhedsgrad 1 , Enkel
Nyhed
 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.