Norditalienske søermed Berninaekspressen

Comosøen og Luganosøen er to norditalienske perler. Fra søsiden ser vi maleriske byer, villaer og paladser. Under togrejsen på Alpernes højst beliggende jernbane, er udsigten som et maleri med sneklædte bjergtoppe, alpesøer og blomsterenge. Vi bor hele ugen ved den smukke Comosø. Rejsen afsluttes i finans- og modecentret Milano. Ud over dejlige gåture færdes vi med bus, båt og tager en fantastiske togrejse hvor vi kommer over 2000 meter over havet.

REJSEFAKTA

Lande: Italien

REJSETYPE: Rundrejse

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 17-24 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Bådture på de to søer
 • Smalsporet jernbane til St. Moritz
 • Kabelbane til Monte Brunate
 • Panoramaudsigter over Alperne
 • Byrundtur i Milano

Dagsprogram
Afgange i 2023 med overnatning i Como

Dag 1 – Ankomst Como
TEMAs rejseleder og bus venter dig ved ankomst i Milanos lufthavn. Derfra er der en times buskørsel til Como, som bliver vores base under hele ugen. Como har romerske aner og blev under renæssancen centrum for den vigtige silkehandel. Byen ligger omkranset af de mægtige middelalder bymure, hvor katedralen og rådhuset er vigtige landemærker. I byen ligger der livlige pladser med cafeer og springvand, hvor man kan slå sig ned under sin gåtur rundt i de smalle, krogede gader. Como er en ganske stor by med mange butikker og restauranter. I løbet af eftermiddagen går vi en tur i ca. 2 timer for at stifte bekendtskab med byen. Byvandringen er ca. 2 km. lang og simpel. Efter middagen går vi hjem til hotellet sammen eller på egen hånd.

Dag 2 – Comosøen
Det er udstikkere fra Alperne som danner det dramatiske landskab omkring Comosøen. Udsigten over bjergene og de stenede klippestrande ved søen henleder tankerne til det norske fjordlandskab. Trods søens beliggenhed i det Nordlige Italien domineres vegetationen af middelhavsplanter. Området omkring Como er blandt Italiens mest attraktive steder at bo, og paladser og elegante villaer med flotte parker findes overalt her. De smukke bygninger pryder bakkerne ned mod sølandskabet. Ankomst med båd til byen Lenno, hvor der tages en kort gåtur langs med vandkanten. Så går vi ombord i en mindre båd som fører os ud til den smukke Villa Balbaniello fra 1700-tallet. Her går vi omkring i paladset og den tilhørende park, inden vi tager båden videre til Bellagio. Denne maleriske by ligger midt i Comosøen, og er vidt berømt for sin skønhed. Byen kaldes med rette for Comosøens perle. Krogede gader, livlige torve og gader med finesmåbutikker gør altsammen byen velegnet til nogle timers besøg. Her serveres dagens frokost, og efter tid til egne eventyr i byen vender vi tilbage med båd til Como. Aftenen er programfri.

Dag 3 – Bernina Gletsjerexpres
Tidligt om morgenen kører vi ca. 2 1/2 time i bus langs Comosøens Østbred gennem et bedårende vindyrkningslandskab. På togrejsen ad den smalsporede Bernina Gletsjerexpres oplever vi hvordan landskabet forandres, via højalpint terræn, gjetsjere, alpesøer og store vilde blomsterenge.

Fantastiske naturscenerier afveksler hinanden, og turen bliver aldrig monoton. Jernbanen er den højeste i Alperne, højeste punkt bliver Ospizio Bernina på 2250 MOH. Togturen tager os over 196 broer og gennem 55 tuneller, og vi kan fuldt ud nyde udsigten via vognenes panoramavinduer. Midt på dagen ruller toget ind på stationen til fashionable St. Moritz, hvor Vinterlegene for OL blev afholdt 1928 og igen 1948. Her indtager vi en god frokost ved St. Moritzsøen omgivet af granskov og huse i traditionel alpestil. Om eftermiddagen tager vi bussen tilbage til Como.

Dag 4 – Monte Brunate
I løbet af formiddagen går vi til kabelbanen i Como, som kører os op til Monte Brunate, bjerget ovenfor Como. Her går vi til en udkigsplads for at se den omkringliggende natur. Kort fælles gåtur i Brunate. Vi har resten af dagen fri til at gå på opdagelse i og omkring Como.

Dag 5 – Til Luganosøen
Vi kører med bus frem til smukke Lugano, der er beliggende ved søen med samme navn. Søen ligger i både Schweiz og Italien, men næsten alle taler italiensk. Det er den italienske gastronomi som dominerer i alle restauranterne, og mange schweizere har sommerhus her på grund af det varme og behagelige klima. Her blandes schweizisk ordenssans med italinsk charme og raffinement. En gåtur leder til det centrale torv Piazza della Riforma og strandpromenaden langsmed søbredden. På¨en bådtur opleves naturens vildhed i form af de sukkertopslignende bjerge omkring Luganosøen. Efter frokosten og lidt fri tid tager vi bussen tilbage til Como, hvor der er lidt fri tid om eftermiddagen inden vi samles til aftensmaden.

Dag 6 – Villaer og små landsbyer
I Tremezzo ligger Villa Carlotta fra 1600-tallet, som huser flere værker af Thorvaldsen og Canova. Her ligger også en park på 70.000 kvadratmeter, som er en af de mest velbesøgte haver omkring Comosøen. Parken er som smukkest under månederne marts til maj, hvor rhododendron, azalea og cameliaer blomstrer. Senere hen under formiddagen kører vi langs søens Vestbred gennem små landsbyer hvor husene er malede i muntre farver. Før i tiden dækkedes terasserne her af vinstokke, men idag findes her bare få vingårde. Vi besøger en af disse og får en smagsprøve samtidig med at frokosten serveres. Aftenen er programfri.

Dag 7 - Milano
Milano er provinshovedstad i Lombardiet, og er samtidigt et finanscenter og Italiens modemetropol. År 2015 rettedes verdens øjne mod Milano i forbindelse med Verdensudstillingen Expo. Måske er byen mest kendt for sin gotiske katedral, som er byens vartegn. Vi udforsker byen i bus og til fods, og ser byens mest kendte steder: fodboldsstadiumet, Victor Emanuel galleriet, operahuset La Scala, middelalderborgen Castello Sforza, den imponerende kirkegård og domkirketorvet med katedralen (som vi bare ser udefra). Eataly er verdens største italienske markedsplads. Her er der køkkenskole og et enormt udbud af mad, drikkevarer, restauranter og indkøbsområder med oliven- og pasta afdelinger, såvel som køkkenredskaber og skønhedsbutikker. Eataly samarbejder med Slowfood bevægelsen, som har sit udspring her i området. Det er nærmest utænkeligt at forlade Milano uden af have smagt på nogle af delikatesserne i Eataly, så vi tager frokostpause her. Om eftermiddagen kører vi tilbage til Como og går til restauranten hvor vi nyder vores afskedsmiddag.

Dag 8 – Hjemrejse
Efter en oplevelsesrig uge med naturscenerier, byliv, god mad og spændende indtryk, lakker rejsen mod sin ende. Bussen kører til Milano / Malpensa hvorfra flyrejsen går hjemad. Arrividerci – På gensyn!

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly Milano, t/r
• Samtlige overnatninger
• 7 x morgenmad
• 3 x frokost
• 3 x middag
• Entreudgifter ifølge program
• TEMA-rejseleder
• Vin og vand indgår ved de fælles aftensmåltider

REJSEFAKTA

Dag 1
Danmark - Milano / Malpensa. Transport til Como, busrejse 50 Km. Byvandring i Como circa 4 km. Middag indgår. Syv overnatninger på hotel i Como.

Dag 2
Morgengåtur gennem Comos midte. Heldagsudflugt på Comosøen med båd og besøg på land. Gåtur ca. 4 Km t/r fra hotel til bådterminalen samt ca. 200 Meter langs søpromenaden i Lenno. I Bellagio bestemmer du selv hvor meget du vil vandre. Morgenmad og frokost indgår. Aftenen fri.

Dag 3
Bus Como - Tirano, ca. 136 Km. Bernina gletsjerexpres (Tirano - St. Moritz), ca. tre timer. Vandring ca. 1 Km i St. Moritz og langs med søen. Bus St. Moritz - Como, ca. 142 Km. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 4
Kabelbane Como - Monte Brunate t/r. Gåtur ca. 5 km t/r hotellet til Funicolare samt 1 km oppe på Monte Brunate. Morgenmad indgår. Fri eftermiddag.

Dag 5
Bus Como - Lugano t/r, ca. 65 Km. Bådfærd på Luganosøen. Gåtur ca. 1 Km i Lugano samt ca. 3 Km t/r restauranten i Como. Du vælger selv hvor meget du vil vandre i Lugano. Morgenmad og middag indgår.

Dag 6
Bus Como - Domaso Winery - Tremezzo - Como, ca. 110 Km. Besøg på vingård med frokost samt besøg på Villa Carlotta og tilhørende park. Rundgang i parken Villa Carlotta ca. 1 Km. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 7
Bus Como - Milano t/r, ca. 100 Km. Busrundtur i bus og til fods i Milano. Gåtur Milano ca. 3 Km samt ca. 4 Km t/r til restauranten i Como. Morgenmad og middag indgår.

Dag 8
Transport til lufthavnen ca. 50 Km. Morgenmad indgår.

Italien

Befolkning: 60 millioner
Landets areal: 301.230 km² 
Valuta: Euro 
Sprog: Italiensk samt minoritetssprogene sardisk, ladinsk, tysk, fransk. 
Religion: Ca 85 % af italienerne er romerske katoliker.

Dagsprogram
Afgange i 2023 med overnatning i Malgrate

Dag 1. Ankomst Malgrate
TEMAs rejseleder og bus venter dig ved ankomsten til Milanos lufthavn. Derfra er der en times buskørsel til Malgrate, som bliver vores base under hele ugen. Byerne ved Comosøen har romerske rødder og var under renæssancen centrum for silkehandel. I løbet af eftermiddagen går vi en fælles tur i området på ca. 2 timer, hvor vi stifter bekendtskab med byen, inden det er tid til at spise en fælles velkomstmiddag.

Dag 2. Comosøen
Det er Alpernes udløb som danner det dramatiske landskab omkring Comosøen. Udsigten over bjergene og den klipperige kyst ved søen henleder tankerne til de norske fjorde. Til trods for den nordlige beliggenhed dominerer vegetationen fra Middelhavet. Området ved Comosøen er et af Italiens mest eksklusive med elegante paladser og villaer med parklignende haver. De ligger som en smuk perlerække rundt om søen.

Vi kører med bus til byen Bellagio og sejler derefter med båd til byen Lenno. Her går vi en tur langs søpromenaden på cirka 200 meter. For at komme ud til den smukke Villa Balbaniello fra 1700-tallet, skal vi sejle med en mindre båd. Efter en rundvisning på paladset går vi en tur i den smukke farverige park inden båden sejler os tilbage til Bellagio. Denne maleriske by i midten af søen har fået stor opmærksomhed for sin skønhed og kaldes for Comosøens perle. Snoede gyder, livlige torve og gader med hyggelige små butikker gør byen velegnet til et par timers besøg. Her serveres dagens frokost og efter tid på egen hånd blandt de søndagsåbne butikker, vender vi tilbage til Malgrate med båd. Programfri aften.

Dag 3. Berninaekspressen
Tidligt om morgenen kører vi cirka 2 timer med bus langs Comosøens østbred og bedårende vinmarker. På togrejsen med den smalsporede Berninaekspres forvandler naturen sig løbende, vi kører gennem Alperne med høje sneklædte bjergtoppe, gletsjere, bjergsøer og vilde blomsterenge.

Spektakulære naturscenarier afløser hinanden hele tiden og strækningen er på ingen måde ensformig. Jernbanen er Alpernes højest beliggende og højdepunktet er Ospizio Bernina 2.250 meter over havet. Vi kører over 196 broer og gennem 55 tunneller og nyder den storslåede udsigt gennem store panoramavinduer. Midt på dagen ruller toget ind på stationen i den historiske og fashionable by Sankt Moritz. Her blev Vinter OL holdt i både år 1928 og år 1948. Vi spiser en god frokost ved Sankt Moritzsøen omgivet af tæt granskov og bygninger i traditionel alpearkitektur. Om eftermiddagen kører bussen tilbage til Malgrate. Programfri aften.

Dag 4. Monte Brunate
Efter morgenmaden begiver vi os til byen Como, for at tage kabelbanen op til Monte Brunate, bjerget ovenfor Como. Her går vi en tur til udsigtspladsen for at se den omkringliggende natur. Derefter en kort fælles gåtur i Brunate inden vi tager kabelbanen ned til Como igen. Vi spiser frokost sammen og har derefter resten af eftermiddagen fri til at udforske Como på egen hånd. Når vi er færdige med at opleve Como, kører bussen os tilbage til hotellet i Malgrate. Programfri aften.

Dag 5. Til Luganosøen
Vi kører med bus til smukke Lugano, der er beliggende ved søen med samme navn. Søen tilhører både Schweiz og Italien, men her taler alle italiensk. Restauranterne domineres af den italienske gastronomi og mange schweizere har sommerhus her på grund af det varme og behagelige klima. Schweizisk orden og struktur blandes med italiensk charme og raffinement. En gåtur leder os til det centrale torv Piazza della Riforma og strandpromenaden langs søen. På en bådtur oplever vi et lidt mere dramatisk sø landskab med bjerge der rejser sig direkte fra vandoverfladen omkring Luganosøen. Efter frokost og lidt tid på egen hånd kører vi med bussen tilbage til Malgrate, hvor aftenen er fri til egne aktiviteter.

Dag 6. Villaer og små landsbyer

Vi kører med bus fra hotellet til Tremezzo. Her ligger Villa Carlotta fra 1600-tallet som indeholder flere værker af Thorvaldsen og Canova. Der hører en botanisk park på 70.000 kvadratmeter til villaen, som er den mest besøgte af alle parkerne ved Comosøen. Parken er smukkest fra marts til maj, da det er her at rhododendron, azalea og kamelia blomstrer. Hen på formiddagen kører vi langs den vestlige søbred gennem flere små landsbyer med huse i kulørte farver. En gang var bjergterrasserne dækket af vinstokke. Nu er der kun nogle få vingårde tilbage, som fremstiller både rød-, hvid-, og rosévin. Vi besøger en lille vingård og får en vinsmagning, og der bliver derefter serveret en frokost med lokale specialiteter. Når vi er færdige, kører bussen os tilbage til Malgrate. Programfri aften.

Dag 7. Milano
Milano er provinshovedstad i Lombardiet, og er samtidig finanscenter og Italiens modemetropol. I år 2015 rettedes verdens øjne mod Milano i forbindelse med Verdensudstillingen Expo. Men byen er nok mest kendt for sit vartegn, den gotiske katedral med de mange spir. På en panoramatur med bus og til fods ser vi byens mest kendte steder: fodboldstadionet San Siro, Victor Emanuel-centret, operahuset La Scala, middelalderfæstningen Castello Sforza, den monumentale kirkegård og domkirketorvet med katedralen (som vi beundrer udefra).

Eataly er verdens største italienske markedsplads. Her er der køkkenskole og et enormt udbud af mad, drikkevarer, restauranter og indkøbsområder med oliven- og pasta afdelinger, såvel som køkkenredskaber og skønhedsbutikker. Eataly samarbejder med Slowfood-bevægelsen som har sin oprindelse her i Italien. Det er nærmest utænkeligt at forlade Milano uden at have smagt på nogle af delikatesserne i Eataly, så vi tager en frokostpause her på egen hånd. Om eftermiddagen kører vi tilbage til Malgrate og besøger en restaurant, hvor vi nyder vores afskedsmiddag.

Dag 8. Hjemrejse
Efter en oplevelsesrig uge med smuk natur, byliv, god mad og spændende indtryk, lakker rejsen mod enden. Bussen kører os til Milano/Malpensa, hvorfra flyrejsen går hjemad mod Skandinavien. Arrivederci – På gensyn!

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly Milano, t/r
• Samtlige overnatninger
• 7 x morgenmad
• 3 x frokost
• 3 x middag
• Entreudgifter ifølge program
• TEMA-rejseleder
• Vin og vand indgår ved de fælles aftensmåltider

REJSEFAKTA

Dag 1
Skandinavien–Milano/Malpensa. Transfer til Malgrate. Bus ca. 70 km. Byvandring i Malgrate/Lecco, ca. 4 km. Middag indgår. Syv overnatninger på hotel i Malgrate.

Dag 2
Heldagsudflugt på Comosøen med båd og besøg på land. Gåtur på ca. 2 km Bådterminal – hotel + ca. 200 m langs søpromenaden i Lenno. I Belaggio bestemmer du selv, hvor meget du vil gå rundt. Morgenmad og frokost indgår. Programfri aften.

Dag 3
Bus Malgrate – Tirano, ca. 110 km. Berninaekspressen (tog Tirano – St. Moritz, ca. 3 timer). Gåtur på ca. 1 km i St. Moritz + langs med søen. Bus St. Moritz – Malgrate ca. 120 km. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 4
Bus Malgrate – Como, ca. 60 km t/r. Kabelbane Como – Monte Brunate t/r. Gåtur på ca. 1 km på Monte Brunate. Morgenmad og frokost indgår. Eftermiddag i Como og aften i Malgrate på egen hånd.

Dag 5
Bus Malgrate – Lugano t/r ca. 175 km. Bådudflugt på Luganosøen. Gåtur på ca. 1 km Lugano, når du er på egen hånd i Lugano bestemmer du selv, hvor meget du vil gå rundt. Morgenmad indgår. Programfri aften.

Dag 6
Bus Malgrate – Tremezzo. Besøg på en vingård med frokost samt Villa Carlotta og en botanisk park. Gåtur i den botaniske park Villa Carlotta ca. 1 km. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 7
Bus Malgrate – Milano 100 km t/r, panoramatur med bus og til fods i Milano. Byvandring i Milano ca. 3 km. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 8
Transfer til lufthavnen ca. 70 km. Morgenmad indgår.

Italien

Befolkning: 60 millioner
Landets areal: 301.230 km² 
Valuta: Euro 
Sprog: Italiensk samt minoritetssprogene sardisk, ladinsk, tysk, fransk. 
Religion: Ca 85 % af italienerne er romerske katoliker.

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår
Fly Milano t/r, TEMAs svenske rejseleder, del i dobbeltværelse, måltider, udflugter, entreer og rejsens transporter ifølge dagsprogrammet.

Valuta
Euro (EUR). Hæveautomater forefindes. De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste butikker. For mere information om gældende valuta og vekselkurser, kontakt din bank eller et vekselkontor.

Drikkepenge
Drikkepenge indgår ikke i rejsens pris. Temas rejseleder indsamler 30 EUR pr. person ved rejsens start og fordeler ligeligt drikkepenge til chauffører, bagagebærere og restaurantpersonale ved fælles måltider osv.

Klima

Oplysninger om klima og aktuelle vejrudsigter findes blandt andet på www.yr.no www.bbc.com og www.cnn.com.

Påklædning og udstyr
Medbring velegnet tøj til vandreture i byer og natur. Tag også gerne en lille rygsæk med. En regnjakke er god at medbringe. Det vigtigste er gode sko med solide såler.

Observer
Rejsen er arrangeret med bus, tog og båd for at kunne besøge de smukkeste steder i denne vidunderlige del af Italien. Det er ikke en vandretursrejse, men vi går mellem en og fire kilometer om dagen i forbindelse med byvandringer, besøg og måltider. Du får også en del tid på egen hånd til at opleve og besøge mere til fods.

Øvrigt
TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80 %), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Med forbehold for ændringer.

Hotel/overnatning

Kommentarer

Alternative hoteller kan bruges.

2023
Under afgangene nedenfor bor vi på Hotel Promessi Sposi i Malgrate.

22. april
6. maj
17. juni
26. august
9. september
16. september

Afrejser

Dato Fly-
info
Rejselængde Rejse Afrejselufthavn Pris Status
17-06-2023 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Milan
2023-06-17
08:25
2023-06-17
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2023-06-24
11:20
2023-06-24
13:25
SAS, 1686
8 dage Norditalienske søer København 20 450 DKK 1 ledige pladser Bestil
24-06-2023 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Milan
2023-06-24
08:25
2023-06-24
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2023-07-01
16:25
2023-07-01
18:25
SAS, 1684
8 dage Norditalienske søer København 21 150 DKK 2 ledige pladser Bestil
09-09-2023 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Milan
2023-09-09
08:25
2023-09-09
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2023-09-16
11:20
2023-09-16
13:25
SAS, 1686
8 dage Norditalienske søer København 20 990 DKK 2 ledige pladser Bestil
16-09-2023 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2023-09-16
09:35
2023-09-16
11:05
Lufthansa, 825
Frankfurt
Milan
2023-09-16
12:50
2023-09-16
14:00
Lufthansa, 252
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Frankfurt
2023-09-23
18:50
2023-09-23
20:05
Lufthansa, 255
Frankfurt
Copenhagen
2023-09-23
21:00
2023-09-23
22:20
Lufthansa, 832
8 dage Norditalienske søer København 20 690 DKK 2 ledige pladser Bestil
23-09-2023 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Milan
2023-09-23
08:25
2023-09-23
10:30
SAS, 1685
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Milan
Copenhagen
2023-09-30
11:20
2023-09-30
13:25
SAS, 1686
8 dage Norditalienske søer København 19 990 DKK 4 ledige pladser Bestil

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.