På sporet af Mayafolketen rundrejse på yucatanhalvøen

Da de spanske erobrere gik i land år 1519 i nutidens Mexico, blev de forbløffede over den højtstående indianske civilisation. Vi tager på opdagelsesrejse blandt mayafolkets fantastiske arkitektur, kunsthåndværk, skrivekunst, astrologi og trosforestillinger. Fra Chichen Itza rejse vi via mayatempler og byer fra den spanske kolonitid til de hvideste strande.

REJSEFAKTA

Lande: Mexico

REJSETYPE: Rundrejse

Rejselængde : 16 dage

Gruppens størrelse: 18-24 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Solopgang ved Chichén Itza
 • Méridas koloniale arkitektur
 • Uxmals mosaikker
 • Delfinsafari på Terminoslagunen
 • Ypperstepræsternes Palenque

Dagsprogram

Dag 1 - Afrejse til Mexico.

Ankomst til Mexico og Cancun. Efter told- og pas formaliteterne mødes vi af Temarejsers rejseleder eller en repræsentant for den lokale agent. Og så¨kører vi med bus ind til vores hotel.

Dag 2 - Ek Balam.

Rundrejsen på Yucatan begynder med et besøg i det arkeologiske område ved Ek Balam, som på mayasproget betyder "Sort Jaguar", hvilket var navnet på den person som grundlagde af stedet. Her kommer vi for første gang i kontakt med den førspanske og fascinerende mayakultur. Området rummer templer, paladser og den obligatoriske boldspilsbane. Alt er bygget i lys kalksten.

Fra Ek Balam fortsætter vi til cenoten Hubiku, hvor vi oplever det grønne vand i en fortyllende grotte. Der findes tusindvis af cenotes over hele Yucatan. En cenote er en slags grotte uden tag, som er fyldt med ferskvand, men der findes cenotes med tag eller som laguner. Disse cenotes spillede en vigtig rolle for mayafolket, da det var herfra man fik sit drikkevand. Nutildags er cenoterne populære som opfriskningssted, da vandtemperaturen er lavere end i havet. De som ønsker kan tage et dyp i et lumre vand. Det er, som nogen har udtryk det: "som at svømme i en drøm".

Senere på dagen kommer vi til den spanske koloniby Vallodolid, der blev grundlagt år 1543 af conquistadoren Francisco de Montejo. Byen blev lagt ovenpå den gamle mayaby Zaci. Du får lidt tid til at gå rundt i gaderne her, med deres lave bygninger og farverige facader. Ved det centrale torv ligger typisk for kolonibyerne kirken og rådhuset. Mange lokale kvinder går klædt i "huipilen", som er en kjole med farverige blomsterudsmykninger.

Slutmålet for dagens rejse er Chichen Itza, hvor vi bor på et hotel beliggende i udkanten af de arkeologiske område.

Dag 3 - Solopgang over Chichen Itza.

I dag venter det verdensberømte arkæologiske område Chichén Itzá!
Vi tager tidligt afsted for at være blandt de første besøgende om morgenen.

Chichen Itza er den gamle mayaby i Mexico, hvor man har foretaget flest arkeologiske undersøgelser. Samtidigt er mayafolkets flotte bygninger blevet restaureret, så her får man et levende billede af, hvordan en mayaby så ud i sin storhedstid. Chitzen Itza er mayakulturens fremmeste repræsentant idag.

Stedet blev opbygget i perioden 400 til 800 efter Kristus, hvor det havde sin glansperiode. Derefter fulgte nedgangstider, men byen oplevede en renaissance da nu guder gjorde sit indtog, eksempelvis gudekongen Quetzalcoatl. Byen blev forladt under 1300 tallet. En grundig gennemgang af området giver indsigt i mayakulturen, og derefter giver vi os videre på vores rejse.

Næste mål er byen Izamal, der kaldes den gule by efter husenes farve. En lokal legende fortæller, at facaderne fik sin varmgule farve for at hædre paven, da han var på besøg.

Koloniarkitekturen, det store franciskanerkloster, brostenen og hestedrosher bidrager til, at man føler at man færdes i en svunden tid. Izamal kaldes også for "den magiske by" på grund af sin skønhed, og den byder også på et hyggeligt marked hvor kvinder i traditionelle klædesdragter med broderinger sælger frugt og grøntsager. Sent hen på eftermiddagen ankommer vi til Merida. Vi overnatter to nætter på hotel i Merida.

Dag 4 - Merida.

I løbet af formiddagen tager vi en udflugt til fiskerlejet Celestun, som ligger hvor Esperanzafloden munder ud i havet. Under en bådtur på den naturligt opståede lagune får vi mulighed for at opleve det rige fugleliv. Her trives tusindvis af flamingoer, som vi med lidt held komer til at se på ganske nært hold.

Om eftermiddagen tager vi en fælles gåtur i Merida. Den hvide by blev ligesom Vallodolid grundlagt af conquistadoren Francisco de Montejo år 1542 i løbet af hans erobring af Yucatanhalvøen. Byen er opbygget ovenpå den gamle mayaby Tiho. Merida er uden tvivl en af Mexicos smukkeste byer fra kolonitiden, og den har en fredelig og behagelig atmosfære. Nærmest hver eneste gade og torv har hvikalkede kirker fra kolonitiden. Vi ser også mange paladslignende huse, specielt omkring Plaza Mayor.

Dag 5 - Hacienda, Uxmal.

Idag besøger vi haciendaen Yaxopoil fra 1700-tallet, hvor man førhen dyrkede "henequen", den agaveplante som producerer sisalhamp. Adelsfamilien havde kvægdrift og ejede engang 11 000 hektar. Under kolonialperioden arbejdede over 500 mennesker her. Idag er haciendaen et museum, og vi får lidt indsigt i det gamle haciendasystem.

I løbet af dagen besøges også en af mayafolkets mest bemærkelsesværdige byer, Uxmal. Byens velbyggede bygninger og pyramider repræsenterer det fornemmeste eksempel på den såkaldte Puuc arkitektur. Denne stilart kendetegnes med templer og andre bygninger, som er dekoreret med brede friser, hvor abstrakte geometriske mønstre er skabt af stenmosaik. Ansigtet på regnguden Chac forekommer lidt overalt.

Under dagens løb forsøger vi at besøge en mayafamilie som lever traditionelt på landet.

Målet for dagsrejsen er et meget charmerende og haciendalignende strandhotel, der ligger 10 kilometer syd for Campeche. Hotellet ligger lige ud til den Mexicanske Golf, og mange oplever stedet som et paradis på jord. Her bor vi fire dage.

Dag 6 - Campeche.

Denne dag besøges Campeches gamle bydel, soim blev grundlagt år 1540, og som under kolonitiden ofte blev hærget og plyndret af fribyttere og pirater. Efter den værste brandbeskatning af pirater under 1700 tallet, blev der bygget en 2½ kilometer lang forsvarsmure rundt om byen, og dele af den er stadig bevaret. Fra at have været en mayaby blev Campeche snart et brohoved for erobrerne. I perioder var byer erobret af caribiske pirater. Efterhånden udviklede Campeche sig til en vigtig handelshavn.

Byens centrum og ringmuren er optaget på Unescos Verdensarvsliste. Vi besøger det meget interessante arkeologiske museum, som ligger i en såkaldt redutt, eller skanse, med flot udsigt over omgivelserne. Herfra holdt man under kolonitiden udkig efter pirater. Museet indeholder genstande fra byens førspanske periode, specielt de såkaldte jainafigurer.

Ved den centrale park går vi ombord i en sporvogn, og under denne populære tur ser vi næsten hele byens historiske centrum og omgivelser. Der bliver også tid til at på egen hånd gå omkring i denne meget smukke by.

Dag 7 - hviledag.

Efter den seneste uges intensive program, tager vi en fridag. Lidt hvile og afkobling er skønt. Måske nyder du hotellets strand?

Dag 8 - Cevichekursus.

I løbet af formiddagen besøger vi Haciendaen San Luis Carpizo, som blev bygget i starten af sidste århunderede. Idag er denne hacienda en militærbarak, hvor man uddanner marinesoldater. Dele af den gamle hacienda har man ladet stå urørt, for at vise hvordan her engang så ud. Et meget anderledes besøg, hvor vi bliver vist rundt af soldater.

Efter tilbagekomsten til hotellet kan de som ønsker det deltage i et kort kursus i hvordan man tilberede ceviche de pascado, som er en meget populær madret. Cevichen tillaves med frisk hvid fisk og marineres med limefrugt og krydres med koriander, chili, salt og rødløg. Resultatet smager vi på under aftenens middag.

Dag 9 - Delfinsafari.

Dagsudflugten leder os circa 150 sydpå til Aguada halvøen. Hvis vejret tillader det venter der os en spændende bådfærd, hvor vi leder efter delfiner i den store Terminos lagune.

Laguenen, som har et udløb til den Mexicanske Golf, har et meget rigt fugle- og fiskeliv. Og så findes der delfiner. På Temarejjser arrangerer vi ikke udflugter, hvor man svømmer med delfiner. Men vi har mulighed for at se disse intelligente dyr i deres naturlige og frie miljø. Det er en uforglemmelig ioplevelse, når disse fantastiske havpattedyr viser sig omkring fartøjet og laver sin akrobatik. Båden er udrustet med flydeveste og soltag.

Om eftermiddagen fortsætter rejsen langsmed kysten og videre ind i landet. Efterhvert kommer vi frem til Chiapas provinsen og Palenque. Vi overnatter to nætter i Palenque.

Dag 10 - Palenque.

Der hviler en magisk stemning over Palenque.Ud af den tropiske jungle rejser der sig her enorme templer og pyramider. Palenques mayabygninger anses for at være de mest forfinede af slagsen. Byen var ceremonielt center for mayakulturens præster, og boplads for den lokale hersker. Herom vidner det såkaldte palads, der trods tidens slid og forfald giver et smukt billede på overflod og autoritet. Vi vandrer omkring i Palenque om formiddagen, og tager også en kortere gåtur i regnskoven circa 20 kilometer udenfor Palenque. Her findes Walib-ha som er et 20 meter højt vandfald med smukt grønt vand. Her kan du bade og svømme i det naturlige bassin, så medbring badetøj. Hvis vi er heldige kan vi også se brøleaber her.

Resten af dagen har du fri til at udforske den morderne Palenque by.

Dag 11 - Becan.

Tidligt om morgen begiver vi os østpå, og forlader bjergområdet og Chiapas provinsen. Vegetationen skifter fra skov til buskbevoksning. Om eftermiddagen er vi fremme i Becan, som fær spaniernes ankomst var hovedstad i regionen. Den ligger omgivet af regnskov, og er kendt for sin enestående voldgrav fra mayaperioden. Byen er også kendt for en 32 meter høj tempelbase eller pyramide, samt for et meget velbevaret relief forestillende Itzamna, som var en af mayaernes vigtigste guder. I en lang korridor kan du beundre de såkaldte falske buehvælv, som mayaarkitekterne anvendte i deres konstruktioner.

Vi overnatter en nat på Chicanna EcoVillage Resort.

Dag 12 - Lagunen ved Bacalar.

Idag kører vi tilbage til kysten og Akumal. Under dagens rejse får vi tid til at bade i endnu en cenote. Ved Bacalar nyder vi udsigten udover lagunen, som skimrer blåt og grønt.

Iløbet af eftermiddagen kommer vi frem til den lille og fredfyldte ferieby Akumal, som ligger mellem de større turistområder ved Tulum og Playa del Carmen. Her kan man slappe af i rolige omgivelser, med havet og naturen som nærmeste naboer. Opholdet i Akumal er på egen hånd, så Temarejsers rejseleder er ikke med under idsse hviledage. Du får telefonnummeret til vores lokale samarbejdspartner, som du kan ringe til hvis du behøves hjælp eller vil bestille en udflugt.

Dag 13 og 14 - afslapning og hvile.

Der er nu to dejlige dage til hvile og afkobling. Måske fristes du til at tage en bådfærd til øen Cozumel, eller hvorfor ikke besøge den gamle mayaby Tulum?

Dag 15 - hjemrejse.

Du får besked fra din rejseleder om, hvornår bussen kører ud til lufthavnen. Frem til afrejse er dagen fri til egne aktiviteter. Bussen afgår efter frokosttid, hvis ikke andet meddeles.

Dag 16 - hjemkomst.

I løbet af dagen er du hjemme igen.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly t/r Danmark- Cancun.
• Samtlige overnatninger.
• 14 x morgenmad.
• 4 x frokost.
• 7 x middag.
• Entreudgifter ifølge program.
• TEMAs rejseleder.

REJSEFAKTA

Dag 1.

Flyrejse Danmark - Cancun. Flymåltider indgår. Transport fra lufthavnen - Cancun, circa 18 kilometer. En overnatning på hotel i Cancun.

Dag 2.

Cancun - Ek Balam - Valladolid - Chichen Itza, busrejse circa 245 kilometer. Besøg i Ek Balam, Vallodolid og ved cenoten Hubiku. Morgenmad og middag indgår. En overnatning på hotel ved Chichen Itza.

Dag 3.

Busrejse Chichen Itza - Izamal - Merida, circa 150 kilometer. Morgenbesøg ved Chichen Itza. Besøg i Izamal. Morgenmad og frokost indgår. To overnatninger på hotel i Merida.

Dag 4.

Busrejse Merida - Celestun t/r, circa 210 kilometer. Udflugt til fiskelejet Celestun. Byvandring i Merida. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 5.

Busrejse Merida - Yaxcopoil - Uxmal - Campeche, circa 279 kilometer. Besøg ve Hacienda Yaxcopoil og i Uxmal. Morgenmad og middag indgår. Fire overnatninger på strandhotel udenfor Campeche.

Dag 6.

Busrejse til Campeche centrum t/r, circa 76 kilometer. Byrundtur i Campeche med sporvogn. Morgenmad og middag indgår.

Dag 7.

Hviledag. Inget fælles program. Morgenmad og middag indgår.

Dag 8.

Busrejse til Hacienda San Luis Carpizo t/r, circa 64 kilometer. Formiddagsudflugt itl hacienda. Morgenmad og middag indgår.

Dag 9.

Busrejse Campeche - Isla Aguada - Palenque, circa 415 kilometer.

Dag 10.

Udflugt til Palenque og vandfald, circa 20 kilometer. Besøg ved Palenques ruinområde og bademulighed ved vandfald. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 11.

Busrejse Palenque - Becan - Chicanna, circa 360 kilometer. Besøg i mayabyen Becan. Morgenmad og middag indgår. En overnatning på Chicanna Ecovillage Resort.

Dag 12.

Busrejse Chicanna - Bacalar - Akumal, circa 400 kilometer. Besøg ved Bacalar og bad i cenote. Morgenmad indgår. Tre overnatninger på hotel i Akumal.

Dag 13 og 14.

Afslapning i Akumal. morgenmad indgår.

Dag 15.

Afslapning i Akumal og bustransport til lufthavnen, circa 100 kilometer. Flyrejse til Danmark, flymåltider indgår.

Dag 16.

Hjemkomst Danmark.

Mexico

Befolkning 129 millioner
Landets areal 1 972 550 km²
Valuta Mexicanske peso
Religion Ingen officiel religion. Ca 90% romersk katoliker
Sprog
Spansk

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår

Fly Cancun tur/retur, øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltværelse, måltider ifølge program, TEMAs danske eller svenske rejseleder, entreer, samtlige udflugter ifølge program, hvor intet andet er anført.

Valuta:

Pesos (MXN).
For mere information om valuta og kurser, kontakt din bank eller et vekslingskontor.

Klima og beklædning:

På Internettet finder du udførlige klimaoplysninger over de fleste rejsemål og områder der besøges på turene. Klimaoplysninger og aktuelle vejrprognoser finder du nemt på forskellige vejrsider. Forslag til sider kan være: www.dmi.dk, www.cnn.com, www.weatherbase.com eller www.bbc.com.

Mexicos klima varierer meget i de forskellige dele af landet. Dels påvirkes klimaet af Den Mexicanske Golf og Stillehavet, og dels af de store højdeforskelle der forekommer. Generelt dominerer regnperioden i sommermånederne juni-august, men regn kan selvfølgelig også forekomme uden for disse perioder.

Påklædning
Generelt dominerer regnperioden i sommermånederne juni–august, men regn kan selvfølgelig også forekomme på andre tidspunkter. Om dagen anbefaler vi let bomuldstøj, men medbring også en trøje eller jakke til kølige aftener.

Du bør klæde dig praktisk om dagen, da vi konstant er på udflugt. Husk badetøj og badehåndklæde til eventulle badestop i løbet af rejsen og til de ledige feriedage undervejs.

Vi vandrer i byer og landområder og klatrer på ruiner, som i nogle tilfælde kan være fugtige; praktiske sko med gummisål anbefales.

Drikkepenge:

Fælles drikkepenge indgår ikke i rejsens pris. Beregn derfor rejsekassen med 1000 MXN per person (circa 400,- DKK) til drikkepenge til bagagebærere, lokalguider, chauffører og serveringspersonale. Rejselederen indsamler på plads og fordeler på passende vis.

Hotellerne:

Hotelstandarden undervejs er af god mellemstandard, hvor vi har taget hensyn til både service, standard og placerig. Ved eventuelle hotelændringer stiller vi samme krav til det nye hotel. I Akumal slipper vi for turistmylderet i Cancun og Playa del Carmen. Det er et stille rejsemål, og byder på afslapning og hvile.

Øvrigt: 

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

Afrejser

Dato Fly-
info
Rejselængde Rejse Afrejselufthavn Pris Status
19-12-2023 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2023-12-19
06:40
2023-12-19
08:10
Lufthansa, 833
Frankfurt
Cancún
2023-12-19
10:10
2023-12-19
16:20
Lufthansa, 4368
Frankfurt
Copenhagen
2024-01-03
12:20
2024-01-03
13:45
Lufthansa, 828
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2024-01-02
18:05
2024-01-03
10:25
Lufthansa, 4369
16 dage På sporet af Mayafolket København 42 550 DKK Forespørgsel
30-01-2024 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Zürich
2024-01-30
09:40
2024-01-30
11:35
Swiss International Air Lines, 1267
Zürich
Cancún
2024-01-30
12:20
2024-01-30
18:20
Swiss International Air Lines, 8024
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Zürich
2024-02-13
19:40
2024-02-14
11:35
Swiss International Air Lines, 8025
Zürich
Copenhagen
2024-02-14
17:25
2024-02-14
19:10
Swiss International Air Lines, 1270
16 dage På sporet af Mayafolket København 37 650 DKK 5 ledige pladser Bestil
13-02-2024 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2024-02-13
06:50
2024-02-13
08:20
Lufthansa, 833
Frankfurt
Cancún
2024-02-13
10:20
2024-02-13
16:20
Lufthansa, 4368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Frankfurt
2024-02-27
18:05
2024-02-28
10:25
Lufthansa, 4369
Frankfurt
Copenhagen
2024-02-28
11:55
2024-02-28
13:20
Lufthansa, 640
16 dage På sporet af Mayafolket København 41 550 DKK 6 ledige pladser Bestil
27-02-2024 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Amsterdam
2024-02-27
06:00
2024-02-27
07:25
K L M, 1124
Amsterdam
Cancún
2024-02-27
10:05
2024-02-27
15:10
K L M, 689
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cancún
Amsterdam
2024-03-12
17:05
2024-03-13
08:30
K L M, 690
Amsterdam
Copenhagen
2024-03-13
09:55
2024-03-13
11:20
K L M, 1127
16 dage På sporet af Mayafolket København 38 550 DKK 6 ledige pladser Bestil

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.