Route 62 i SydafrikaDe fem store, vingårde, god mad og spændende byer.

Oplev Sydafrikas smukkeste byer, et fantastisk kulturlandskab, vin og god mad og mere langs Route 62, verdens nok længste vinrute. Vi starter med safari i Addo Nationalpark og afslutter i den smukke Kapstad.

Langs med Route 62 ligger mange små idylliske byer og kendte vindistriker. Her omveksler bjerge, dale, frugt- og vindyrkninger hinanden i skiftene farvetoner langs med vejen gennem kendte vinområder. Vi sætter ekstra fokus på vin og mad, og stifter bekendtskab med perle såsom Graaff Reinet og Stellenbosch. Vi indleder rejsen med at lede efter de fem store i Addo Nationalparken og afslutter i den skønne Kapstad.

REJSEFAKTA

Lande: Sydafrika

Rejselængde : 13 dage

Gruppens størrelse: 15-24 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

  • Safari i Addo Nationalpark
  • Graaf Reinet's historie
  • De inkluderede måltider og vinsmagninger
  • Route 62
  • Stellenbosch og Kapstaden

Dagsprogram
april - november

Dag 1 - Afrejse til Sydafrika.

Du rejser til Sydafrika via London eller Frankfurt, og lander i Port Elizabeth via Johannesburg om eftermiddagen den følgende dag.


Dag 2 - Addo Nationalpark.

Efter ankomsten til Johannesburg bytter du til indrigsfly til Port Elizabeth. Du skal indchecke bagagen igen, eftersom Port Elizabeth ikke er en international lufthavn, så glem ikke at medbringe din bagage gennem toldformaliteterne i Johannesburg.

I PE som Port Elizabeth kaldes, træffer du din TEMA rejseleder og bussen, som kører dig til Addo Nationalparken, som er Sydafrikas tredie største og rummer et stort antal antiloper og elefanter. Udover elefant findes også resten af "The Big Five" (løve, leopard, afrikansk bøffel og næsehorn) i parken. Du bor to nætter på en hyggelig lodge i parken, og har en stor udsigt over landskabet herfra.

Om eftermiddagen tager du ud på dit første "gamedrive" (kørsel efter vildt) i åbne safari jeeps.

Når man kommer tilbage til lodgen serveres en herlig afrikansk middag.


Dag 3 - Safari i Nationalparken.

Denne dag helliger vi os til parkens dyr og natur på safariudflugter. Der er også mulighed for at deltage i en vandring hvor man kigger på fugle.

Addo Nationalpark blev etableret 1931 som et projekt for at redde de sidste 11 elefanter her, som da stod på randen af total udryddelse. Idag er Addo Sydafrikas tredie største park, og rummer over 600 elefanter. Nogle eksperter anser at Addos elefanter er en egen underart af elefantslægten, den såkaldte skovelefant, som er noget mindre end den "almindelige" afrikanske elefant.

Om aftenen samles man til den fælles middag.


Dag 4 - The Great Karoo, Den Store Tørke.

Idag forlader vi Addo, men om morgenen når du endnu en safaritur i gryningen, inden du vender tilbage til morgenmad på lodgen. Derefter kører vi mod det indre af landet til Karoo og den gamle boerby Graaff Reinet, der ligger midt i den meget tyndtbefolkede indre del af Sydafrika.

Landskabet er vidåbent og strengt med uendelige vyer over ørkenlandskabet. Blikket fæster sig på de ensomme og urgamle bjergknolde, som giver ødemarken en sælsom skønhed. Med en udstrækning på 400.000 Kvadratkilometer er området større end de fleste europæiske lande. For ikke så længe siden kunne man stadigvæk se de nomadiske buskmænd jage zebra og antilope, som de altid havde gjort. Buskmænd (eller Sanfolket, Khoisan som de selv kalder sig) er det Sydlige Afrikas oprindelige befolkning, og taler et af de såkaldte "kliklyds-sprog". Til forskel fra landets øvrige sorte befolkning tilhører Buskmændene ikke Bantuslægten, men udgør altså en helt egenartet kulturkreds. Kontakten med europæerne, som gjorde sin entre i området under 1700-tallet, forandrede buskmændenes livsførelse radikalt. Urbefolkningen blev betragtet som vilde dyr, og jaget som sådanne, og blev tvunget på flugt Nordpå ind i Kalahari ørkenen. De som blev tilbage blev taget som slaver og blev tjenestefolk for de nye herrer. Den såkaldte "farvede" del af sydafrikas befolkning er ætlinger til børn af Buskmænd og hvide.

Dagens økonomi i Karoo er hovedsageligt baseret på opfødning af geder og får. Hvis man kan lide lammekød, så er Karoo lam en delikatesse og meget eftertragtet i Sydafrika. Hvis der står Karoolam på menuen skal man definitivt slå til med det samme!


Under den 2. Boerkrig 1899-1902 blev nogle af de blodigste kampe udkæmpet her.


Tidligt om eftermiddagen ankommer du til den lille by Graaff Reinet, som ligger mellem to bjerge. Ingen andre byer i Sydafrika har flere historiske monumenter end Graaff Reinet. En gåtur langs Cradock og Parsonage Street byder på mange smukke bygninger fra 1700 og 1800 årene. Byen grundlagdes år 1786 og fik sit navn efter den daværende guvernør i Kapstaden, Cornelius van de Graaff. Flere nordboere har sat sit aftryk her, blandt andet svenskeren Anders Stockenström, som blev borgmester i netop Graaff Reinet.

Vi tager en fælles rundvandring og ser seværdighederne i denne smukke lille by.

Aftenen er fri til egen udflugter og aktiviteter.


Dag 5 - Bjergpas og olivenlunde.

Idag kan vi virkelig beundre Sydafrikas varierende landskab med dets storslåenhed. Vi forlader Great Karoo via et af landets mest spektakulære bjergpas, Meiringspoort, og kommer til Klein Karoo. Hvis vejret er dårligt (med kraftige regnskyl) bliver vi tvunget til at tage en anden vej. Dagens mål er sturudsefjerens hovedstad, Oudshoorn.

Vi tager en kaffepause langs vejen i det lille og smukke landbrugssamfund De Rust, og derfra er der ikke langt til vores hotel, som indgår som en del af en stor olivenplantage, hvor man producerer førteklasses olivenolie. Olivenolie produktion er en fremvoksende virksomhed i Sydafrika. Vi får en interessant introduktion til produktionen, og sidenhen bliver det prøvesmagning med tilhørende snacks og vin. 

Efter indregistrering på hotellet kan vi nå at hvile os lidt, og nyde nogle timer omkring svømmepølen, hvis vejret tillader det.

Om aftenen venter endnu en dejlig middag.


Dag 6 -  Strudselektion og verdens længste vinrute.

Efter en god morgenmad og udregistrering, besøger vi en af regionens store strudsefarme, hvor man udover fjer og udsøgt kød også fremstiller førsteklasses læder. 

Sidenhen kører vi videre Vestpå ad Rute 62, som ifølge sydafrikaenrne er verdens længste vinrute. Førhen var vejen den eneste landforbindelse mellem Kapstaden i Vest og Port Elizabeth i Øst. Mange sydafrikanerne betrager denne landevej som den egentlige "Garden Route", på grund af de mægtige naturscenerier, der veksler mellem bjerglandskaber, floddale, haver og vide slettelandskaber med små idylliske bysamfund. Hvert af disse byer udgør navnkyndige nedslag i Sydafrikas mest kendte vindistrikt. Områdets charmerende og velbevarede bygninger fra 1700- og 1800-årene overrasker de fleste besøgende. Udover dette kan du også nyde god mad og udsøgte vine her. 


Vi kører gennem flere af disse småsamfund og passerer blandt andet Calitzdorp og sidenhen "den lille Karoos perle" Ladismith. Her dyrkes der vin, ferskener, nektariner, æbler og blommer samt abrikoser. En trediedel af landets produktion af abrikoser kommer herfra. Klimaet er meget gunstigt for frugtdyrkning, med varme somrer og milde vintre.

Vi overnatter en nat i Montagu, som ligger smukt omgivet af dramatiske bjergspas som indrammer denne gudsbenådede plads. Vel fremme på hotellet bliver vi budt på vinsmagning af hotellets egen produktion.

Aftenen er fri til egne aktiviteter. Hvis man har lyst til en god middag anbefaler vi at man bestiller bord på hotellets gode restaurant.


Dag 7 - Bølgende landskaber med frugt- og vinproduktion.

Målet for dagens rejse er Stellenbosch, som er landets næstældste europæiske by, og den mest kendte vindestination i Sydafrika med over 100 vingårde. Byen rummer også en af landets vigtigste læreanstalter, med sit universitet med over 27.000 studerende.

Stellenboschs gamle kvarterer er charmerende og uidmodståelige, med den karakteristiske "Cape-Dutch" arkitektur med bygninger fra 1600- og 1700 årene langs egetræs-beplantede alleer. Her bor vi to nætter på et hyggeligt hotel midt i byen.

Inden vi kommer frem til Stellenbosch besøger vi en vingård, som udmærkede sig ved at være blandt de første pionærer til at afskaffe apartheid-lovene, og hvor landarbejderne fik mulighed for at blive delejere i produktionen. Vi hører mere om dette og kan selvfølgelig også prøvesmage vinene og nyde en god frokost.

Sydafrika er idag blandt de ledende vinproducenter på verdensplan. Før 1994 fandtes der knapt nogle sydafrikanske vine i Europa på grund af sanktionerne og boykott mod sydafrikanske produkter. Vinene var så godt som ukendte udenfor det Sydlige Afrika. Hvad mange ikke ved, er at vinproduktionen i landet har ældre traditioner end vinlandene i den nye verden, så som Chile, USA og Argentina, men også Australien. Den første vinstok i Sydafrika plantedes i 1655 af Guvernøren for det Hollandske Ostindiske Kompagni, Jan van Riebeck. Den store vinproduktion kom dog først igang, da franske hugenotter ankom til landet på flugt fra Louis d. 14 forfølgelser af protestanter i tidsrummet mellem 1660 - 1690. Flere af disse franske familier var vinbønder.

Klimaet og jordbunden er nærmest perfekt for vindyrking, og påminder om Middelhavsregionen med varme og tørre somre og relativt miulde vintre med megen regn. Idag findes der 5 vinregioner i Sydafrika, men sektoren forandres hele tiden, på grund af de stadige forandringer og udviklinger i vinproduktionen. 

Den vigtigste og mest kendte vinregion i landet er Kystregionen (Coastal Region) med de berømte vindistrikter Constantia, Stellenbosch, Franschoek og Paarl.

Aftenen er fri til egne aktiviteter.


Dag 8 - Historisk byvandring og prøvesmagning af lokale delikatesser.

Idag bliver vi mere bekendte med denne smukke by, Egebyen. Vi har taget de bekvemme vandresko på, og sammen med en indsat lokalguide vandrer vi omkring i Stellenboschs gamle kvarterer, og får hørt berettelser og sladder om byens vigtigste personligheder. Uodover dette kan vi se frem til en thesmagning med Sydafrikans the og tilhørende kager. Vi kigger indfor hos den lokale slagter og afslutter med en lettere frokost med vinsmagning til.

Resten af dagen og aftenen er fri til egne aktiviteter.


Dag 9 - Pingviner og Det Gode Håb.

Efter morgenmaden forlader vi Stellenbosch og kører mod kysten og Muizenberg. Rejsen fører os forbi Kayelitsha, som er Kapstadens største slumby med prædominant sort befolkning. Derefter kommer vi til Mitchelsplain hvor der fortrinsvist bor farvede indbyggere. Befolkningsmønstret lever videre, trods at Apartheid ophørte i starten af 1990'erne. 

Modsætningerne bliver enorme når vi kommer frem til Kalk Bay, Fishhoek og efterhvert Simonstown. I sidstnævnte har den sydafrikanske flåde sin base og sit højkvarter. De mest kendte indbyggere i byen er dog pingvinerne på Boulders Beach, som vi hilser på. Pingvinerne invaderede stranden i dette velhaverkvarter efter en kraftig storm i 1980'erne, og besluttede sig tydeligvis for at blive.

Den store havbugt, vi har frem for os, er False Bay hvor der lever mange pelssæler. En anden kendt beboer her, som er meget interesseret i sælerne, har et meget dårligt rygte. Det er naturligvis den Store Hvide Haj vi tænker på, og den giver anledning til megen uro blandt både sæler og surfere.

Her mødes to oceaner, Det Indiske Ocean med det varme tropiske vand tørner sammen med Atlantens iskolde strømme fra Antarktis. Øst for Kaphalvøen er vandet betydeligt varmere i netop False Bay end på Vestsiden. Temperaturforskelen er ca. 10 grader.

Hvis man er her i perioden mellem august og november har man gode chancer for at se hvaler tumle sig i bølgerne. Vandet er fuldt af liv og meget rigt på fisk.


Vi fortsætter til Kap Det Gode Håb, hvor en helt unik og smuk fauna og natur udfolder sig. På vejen tilbage til Kapstaden kører vi ad Chapmans Peak, som er en af verdens smukkeste kystveje. I fiskelejet Hout Bay tager vi en sen frokost, og kan nyde havets lækkerier på en lokal restaurant.

I Kapstaden bor vi i Sea Point kvarteret, hvor vi er nær havet og strandpromenaden.


Dag 10 - Kap Malajernes køkken og svimlende udsigter.

Der er store forskelle på stilen og udseenedet mellem Kapstadens forskellige kvarterer. Det kvarter som udskiller sig mest med sin helt egen stilart er Bo-Kaap, med sine farverige facader og stejle bakkekamme. Befolkningen her er overvejende muslimsk, og kvarteret kaldtes tidligere for Malajkvarteret efter sine indbyggere, der oprindeligt kom fra Malaysien og Indonesien. Under Apartheidtiden rubriceredes disse som "farvede", og blev tvugne til at leve i segregerede boligkvarterer. 

En spændende indslag i det syafrikanske samfund er netop de farvedes kultur, som virkelig er en smeltedigel med mange mennesker fra helt forskellige kulturer og religioner (Islam, Kristendom, Hinduer og mange flere). Dette giver sig udtryk på mange måder idag, og her kan vi nu lære os om madkulturen, der kaldes Kap-Malaj. DEt første indtryk er indisk med alle de orientalske krydderier, men kigger man nærmere ser man også indslag af europæisk madlavning, primært influencer fra Holland og Belgien.

Vi hilser indenfor hos nogle lokale indbyggere, der har madlavning som specialitet. Her får vi en spændende lektion i hvordan man laver nogle af de mest kendte retter, såsom: Karrykylling, rotibrød og samosas (fyldte smørdejspajer). Det gælder om at være en dygtig elev, eftersom vi selv kommer til at spise resultatet. Samosas til forret og kylling i karry med roti som hovedret.

Efter en forhåbentligt vellykket kapmalajfrokost besøger vi en lokal krydderihandler og kan forsyne os med krydderier til vores fremtidige madlavningseksperimenter, som kan imponere venner og familie.

Hvis ikke vejret slår maskineriet ud, så besøger vi Taffelbjerget via tovbanen til liftstationen, som ligger på ca. 1000 Meters højde over Havet. Udsigten fra Taffelbjerget er mildest talt fantastisk, og derudover er pladsens fauna og flora optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Aftenen er fri til egne aktiviteter.


Dag 11 - Fri dag og afskedsmiddag.

Idag kan du selv bestemme hvad du vil foretage dig frem til aftenens fælles afskedsmiddag. Denne afholdes på en af byens mest kendte restauranter, The Roundhouse. Her serveres der lækker mad og gode vine til. Restauranten er kendt for sin udsigt udover Camps Bay og Atlanterhavet.


Dag 12 - Hjemrejse.

Nu er det tid til hjemrejsen, og en uforglemmelig rejse er forbi. Forhåbningsvist kommer du til at bære den med dig lang tid fremover. Vi flyver via Johannesburg og lander i Danmark dagen efter.


Dag 13 - Hjemkomst til Danmark.

Alt efter flytiderne ankommer du sent om formiddagen eller hen på eftermiddagen.


ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

  • Flyrejse t/r Danmark.
  • Samtlige overnatninger.
  • 10 x morgenmad.
  • 5 x frokost.
  • 4 x middag (ikke medregnet flymåltider).
  • Entreudgifter iflg. programmet.
  • 4 vinsmagninger.
  • TEMA rejseleder.

REJSEFAKTA

Dag 1.

Afrejse fra Danmark via London og Johannesborg. Flymåltider indgår.

Dag 2.

Ankomst til Port Elizabeth via Johannesborg. Afrejse til Addo Nationalpark. Flymåltider og middag indgår. To overnatninger på lodge i nationalparken.

Dag 3.

Vandring og safariudflugter. Morgenmad og middag indgår.

Dag 4.

Addo - Graaff Reinet, 240 Km. Morgenmad indgår. En overnatning på hotel i Graaff Reinet.

Dag 5.

Graaff Reinet - Meiringsport Pass - Oudthoorn, 320 Km. Besøg på olivenfarm og vinsmagning med snacks. Morgenmad og middag indgår. En overnatning på hotel i Oudthoorn.

Dag 6.

Oudthoorn - Montagu, 240 Km. Besøg på strudsefarm. Vinsmagning. Morgenmad indgår. En overnatning på hotel i Montagu.

Dag 7.

Montagu - Stellenbosch, 170 Km. Besøg på vingård. Morgenmad og frokost indgår. To overnatninger på hotel i Stellenbosch.

Dag 8.

Byvandring i Stellenbosch med diverse smagsprøver og frokost. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 9.

Stellenbosch - Kap Det Gode Håb - Hout Bay - Kapstaden, ca. 150 Km. Udflugt til pingvinkolonien i Simonstown og til Kap Det Gode Håb. Morgenmad og frokost indgår. Tre overnatninger på hotel i Kapstaden.

Dag 10.

Byrundtur med Bo-Kaap og Taffelbjerget. Madlavningskursus. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 11.

Fri dag til egne aktiviteter. Afskedsmiddag. Morgenmad og middag indgår.

Dag 12.

Kapstaden til Danmark. Transport til lufthavn og flyrejse hjem. Morgenmad og diverse flymåltider indgår.

Dag 13.

Hjemkomst Danmark. Flymåltider indgår.

Sydafrika

Befolkning 55.000.000 

Landets areal 1.221.037 km² 
Valuta Rand (SAR)
Religion Kristendom (ofte med indslag af traditionelle oprindelige religioner), relativt store grupper af hinduer, muslimer og jøder. 
Sprog Elleve sprog med officiel status: Engelsk, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa og zulu

Mere om rejsen

I prisen indgår:

Flyrejse Sydafrika - Danmark t/r, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Programændringer / hotelændringer:

På visse afrejser forekommer andre hoteller, som er af modsvarende kvalitet og hvis beliggenhed ikke påvirker dagsprogrammet. Forandringer i programmet kan forekomme, hvis hotellet ligger på andre lokaliteter. I så fald informerer TEMA herom i god tid inden afrejse.

Bemærk:

For de som er interesserede i at besøge Robben Island under den frie dag 11 i Kapstaden, så er det nu enklest at bestille og betale biletter via museets hjemmeside, hvilket vi anbefaler at gøre. Se hjemmesiden www.robben-island.org.za Fra hotellet til Waterfront (hvorfra udflugten starter) tager de ca. 10 min. med Taxi, som koster ca. 20-30 ZAR.

Valuta:  

Sydafrikanske Rand (ZAR)

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Kontomater findes.

For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Drikkepenge:

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 250 ZAR per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.

Klima:

Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no

Indenfor så vidstrakt et land som Sydafrika forekommer mange forskellige klimazoner. Årstiderne er omvendte på den Sydlige halvklode, så foråret indtræder i august til oktober, og sommeren fra december til marts. Efteråret er april til maj og vinteren juni til august.

Under sommermånederne (december til marts) er det oftest varmt og med megen nedbør. Vinteren (juni til august) byder oftest på sol og klar himmel, hvor nattetemperaturen på det centrale højland kan synke ned til frysepunktet. Under dagstiden stiger temperaturen om vinteren til 15-25 grader alt afhængingt af hvilken region man befinder sig i. Langs kysten mod det Indiske Ocean er temperaturen altid højere.

Påklædning:  

Lettere bomuldstøj eller linned passer godt til dagsudflugterne. En jakke eller en varm trøje kan være nødvendig til de tidlige morgener og de kølige aftener. 

Hotellerne er relativt uformelle. Solhat, solkrem og solbriller samt kikkert er godt at have med til safariturene. Naturligvist er kamera og et ekstra hukommelseskort samt opladerkabel en nødvendighed.

De fleste hoteller har svømmepøl, så det er godt at have badetøj med. Et regnslag og / eller paraply kan være gode at have med.

Gode vandresko anbefales til byvandringerne, hvor der ofte er ujævne brostensbelægninger. 

Vaccinationer:

Kontakt din læge eller nærmeste vaccinationscentral inden afrejse. Rejsen foregår i malariafrie områder under hele opholdet.

Øvrigt:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.


Hotelinformation

I vores rejser indgår altid

  • Fly & hotel
  • Serviceafgifter
  • Udsøgte måltider
  • Udflugter og entreer ifølge program
  • Smagsprøver
  • TEMAs rejseleder
  • Se dagsprogrammet
 
XClose