Panorama over Syditalienmed Europas kulturhovedstad Matera

Vi besøger en række charmerende byer nede ved sålen af den italienske støvle. Alberobello med trulli husene, den hvide by Ostuni, barokbyen Lecce og grottebyen Matera ætser sig fast i hukommelsen. Matera er med på Unescos verdensarvsliste og blev Europas kulturhovedstad 2019.

REJSEFAKTA

Lande: Italien

REJSETYPE: Mad og vinrejse - Rundrejse

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 18-24 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • De arkeologiske udgravninger ved Pompeji
 • Grotterne i Castellana
 • Trullisbyen Alberobello
 • Barokbyen Lecce
 • Grottebyen Matera

Dagsprogram
2022

Dag 1. Ankomst til Italien

Afrejse til Danmark via Munchen til Napoli lufthavn. Her venter TEMAs rejseleder og bussen, som bringer os til rundrejsens første hotel inde i det centrale Napoli.

Dag 2. Pompeji og Martina Franca

Efter morgenmaden besøges de enestående ruiner ved Pompeji, som er en af rejsens højdepunkter. Takket være udgravningerne, som allerede påbegyndtes i 1748, kan vi idag få et indblik i antikkens verden og romernes hverdagsliv. Vi går på gader og stræder som blev anlagt under antikken. Vi ser templer, butikker, badeanstalter og boligblokke udsmykket med mosaikker og vægmalerier. 

Fra Pompeji fortsætter vi til Martina Franca, hvor der bliver pause til at spise frokost på egen hånd. 

Mange erobrere har sat sit præg på både arkitektur og kultur i det sydlige Italien. Maden har også mange udefrakommende inspirationer. Meden er lige så udsøgt som i resten af Italien, men man får mere for pengene her. Desto længere sydpå vi kommer, jo mere åbne og gæstfrie er italienerne. Det er en sjov måde at komme på besøg på, specielt for den som gerne vil lære lidt af sproget.

Byen Martina Franca, som bliver vores base for de næste to dages oplevelser, kendetegnes af at en stor del af bebyggelsen er i rokoko stil. Det storslåede Palazzo Ducale, som idag fungerer som rådhus, er en arkitektonisk sjældenhed. Det er opført af ingen mindre end Gian Lorenzo Bernini, som var toneangivende i barokkens tid. Denne store arkitekt og billedhugger forbindes oftest med store kunstværker i hovedstaden Rom. 

Dag 3. Castellanas grotter

Efter morgenmaden skal en af Apuliens største attraktioner besøges. Det er de kendte grotter i Castellana, som udgør et af Europas mest spektakulære grottesystemer. De mange krystaller samt stalamitterne og stalakitterne gør grotten specielt smuk. Grotterne er udformet gennem årtusinderne via underjordisk erosion af kalkstenen, og blev opdagede på 1938 af grotteforskeren Franco Anelli. Idag er circa 30 kilomeret af grottesystemet udforsket og sikret. Her tager vi en underjordisk gåtur, hvor vi beundrer de smukke formationer.

Herpå fortsætter rejsen til et økologisk landbrug, hvor vi får en solid frokost serveret. Her på stedet fremstiller man sin egen pasta og brødet bages i brændeopvarmede ovne. Naturligvis kommer alle de økologiske råvarer fra egen produktion.

I løbet af eftermiddagen besøges Alberobello og de søde trulli-huse. En trullo er et cirkelrundt hus bygget af kalksten og med et tag der har form som et kræmmerhus. Ifølge overleveringen blev husene bygges på denne måde, for at man skulle undgå at betale skat af bygningerne. Hvis skatteindkræveren kom forbi kunne man hastigt rive huset ned! Trullihusene bygges stadig som i gamle dage og uden anvending af mørtel. Alberobellos trullihuse er optaget på Unesco verdensarvslisten.

Dag 4. Locorotondo, Ostuni og Lecce

Nabobyen Locorotondo er områdets største by, og her findes samtidig et kendt vindistrikt, hvor man fremstiller hvidvin og en udsøgt olivenolie. 

Middelalderbyen Ostuni ligger og glimter som en arkitektonisk juvel ovenfor olivenlunde og bakkarne i den nordøstlige del af hælen på den italienske støvle, halvøen Salento. Ostuni er en livsglad by fyldt af restauranter og livlige barer, men byen er også intim og afslappende. Katedralen er dramatisk og er prydet med en usædvanlig gotisk-romansk facade. Vi besøger byen og køler os lidt ned. 

Sidenhen fortsætter bussen til den pragtfulde by Lecce, som er Syditaliens modsvar til Firenze. Her ligger vores hotel beliggende indenfor let gangafstand af byens gamle kvarterer.

Under byvandringen nyder vi byens smukke paladser og bygninger. Lecce blev opført ovenpå fundamentet af en græsk bosættelse, og udvikledes snart til en vigtig by i det romerske emperie. I løbet af 1600 og 1700 årene efter Kristus bvlev mange bygninger opført i Lecces særegne barok-stil. Som andre byer i området blev bosætningen tidligt påvirket af grækere og romere. Kejser Hadrian lod opføre et amfiteater er, og byggede en vej som forbandt byen med en havn, som fik kejserens egen navn - Porto di Adriano - Hadrians havn. Indenfor bymurene i det gamle bycentrum ligger alt indenfor let gangafstand.

Dag 5. Otranto

Dagen starter med en udflugt ud på hælen af den italienske støvle, til den hvide by ved det dybblå hav, Otranto. Under romerriget var byen den vigtigste og største havn mod øst. Idag er byen en mere stille turistby med omkring 5000 indbyggere. 

De seneste år er turister fra andre dele af verden begyndt at finde hertil, men det er fortsat mest italienerne selv, som udgør den største del af de besøgende. Afslappende dage ved havet og gåture med en isvaffel i hånden er passende aktiviteter her. Bagved en ringmur længst mod syd ligger den gamle by med sine snirklede gader og hovedfærdselsåren Corso Garibaldi, der frister med restauranter og handel. Vi tager en fælles byvandring, og lærer Otranto bedre at kende. 

Dagens frokost nydes på en vingård ved Scorrano. Derpå vender rejsen tilbage mod Lecce, hvor der er fri tid resten af dagen. Vi anbefaler en gåtur hvor man på egen hånd kan opleve byen i den romantiske aftensbelysning.

Dag 6. Grottebyen Matera

Denne dag forlades Lecce og rejsen går videre til naboregionen Basilicata. Den moderne by Matera ligger på et højplateau, mens den gamle bydel klatrer gennem en kløft i bjerget. Den gamle bydel består af grotter som har været beboede siden forhistorisk tid. Her findes ikke mindre end 100 kirker som alle er udhuggede direkte af klippen. Små huse klynger sig til hinanden, og gaderne udgør visse huses tag.

I starten af 1950'erne forstod politikerne at det var skammeligt af mennesker stadigvæk levede på denne måde. Der blev opført nye kvarterer og i løbet af 1960'erne blev befolkningen tvangsforflyttet fra den gamle bydel. I 1993 kom Matera på Unescos verdensarvsliste, og ved hjælp af EU bidrag er forfaldet bremset. Her går vi omkring og oplever et meget anderledes bybillede. For filmelskere kan det være sjovt at vide at James Bond filmen "No time to die" delvist er indspillet her. Der bliver tid til at spise frokost på egen hånd i byen, inden vi fortsætter rejsen mod Salerno.

Dag 7. Paestum og mozzarella

Den sidste udflugt på rundrejsen går til Paestum, som blev grundlagt i det sjette århundrede før Kristus af grækere. Den udviklede sig til en vigtig handelsby i det som blev kaldet for Magna Grecia, som udgjordes af en lang række græske byer på den italienske halvø. Her opførtes tre doriske templer viet til guderne Apollon, Athena og Poseidon.

Efter vi har beundret det arkeologiske område kører vi til en bøffelfarm, hvor vi lærer om vandbøfler og hvordan man fremstiller ægte mozzarella. Her nydes dagens frokost som udgøres af gårdens egne produkter.

Dag 8. Hjemrejse

Efter morgenmaden siger vi farvel til Syditalien. Bussen kører direkte til Napolis lufthavn. Arrivederci - på gensyn.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

 • Flyrejse Danmark - Napoli tur og retur
 • Samtlige overnatninger
 • TEMAs rejseleder
 • 7 x morgenmad
 • 3 x frokost
 • 5 x middag
 • Hotelskat a 6 Euro per person indgår

REJSEFAKTA

Dag 1.

Flyrejse Danmark – Napoli. Bustransport til Napoli circa 8 kilometer. En overnatning på hotel i Napoli. Velkomstmiddag indgår.

Dag 2.

Busrejse Napoli – Pompeji – Martina Franca circa 333 kilometer. Besøg i Pompeji. Morgenmad og middag indgår. To overnatninger på hotel i Martina Franca.

Dag 3.

Busrejse Martina Franca – Castellana – Alberobello – Martina Franca circa 80 kilometer. Besøg i Castellanas grotter og Alberobello. Morgenmad og vingårdsfrokost indgår.

Dag 4.

Busrejse Martina Franca – Locorotondo – Ostuni – Lecce circa 130 kilometer. Besøg i Locorotondo og Ostuni. Morgenmad og middag indgår.

Dag 5.

Busrejse Lecce – Otranto – Scorrano tur og retur circa 100 kilometer. Byvandring i Lecce. Morgenmad og vingårdsfrokost indgår.

Dag 6.

Busrejse Lecce – Matera – Salerno circa 385 kilometer. Besøg i Matera. To overnatninger i Salerno. Morgenmad og middag indgår.

Dag 7.

Besøg i Paestum. Morgenmad, frokost og afskedsmiddag indgår.

Dag 8.

Busrejse Salerno – Napoli circa 120 kilometer. Morgenmad indgår.

Italien

Befolkning: 60 millioner
Landets areal: 301.230 km² 
Valuta: Euro 
Sprog: Italiensk samt minoritetssprogene sardisk, ladinsk, tysk, fransk. 
Religion: Ca 85 % af italienerne er romerske katoliker.

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår:

Flyrejse Napoli - Danmark t/r, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Valuta:

Italien: Euro (EUR)

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Kontomater findes.  

For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Drikkepenge:

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 30 EUR per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.

Klima:

Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no

Påklædning:

Gode vandresko til byvandringerne, hvor der ofte er ujævne brostensbelægninger. Dette er ingen vandringsrejse, men vi går et par kilometer per dag, ofte på ujævnt underlag. Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg.

Øvrigt:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.


Hotel/overnatning

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Mad og vinrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.