Bhutan og Nepalmed Kathmandu og Patan

I Bhutan har tiden stået stille, velbevaret i dyb buddhistisk tro og gamle traditioner. På rejsen besøger vi Bhutans smukkeste kloster og byer som Paro, Punakha og Thimphu med fascinerende seværdigheder. Vi vandrer op til Tigerens Rede, hilser på en familie og prøver nationalsporten bueskydning. Rejsen indledes og afsluttes i Nepal, hvor vi blandt andet besøger Kathmandu og Patan.

REJSEFAKTA

Lande: Nepal, Bhutan

REJSETYPE: Rundrejse

Rejselængde : 12 dage

Gruppens størrelse: 15-18 personer

Visum kræves: Ja (klik for detaljer)

HØJDEPUNKTER

 • Besøg i Tashichho Dzong
 • Vandretur til Tigers Nest
 • Dochula-passet med udsigt over Himalaya
 • Besøg hos bhutansk familie
 • Kathmandu og Patan

Dagsprogram
11 april 2019

Dag 1 - Afrejse.

Vi flyver fra Danmark med Qatar Airways via Doha til Nepal og Kathmandu.

Dag 2 - Boudhnath.  

Velkommen til Nepal! På lufthavnen møder du din TEMA rejseleder og lokalguiden, hvorefter du kører med bus til hotellet. Kathmandu er en meget livlig by, som ligger på 1300 Meters højde over havet på et plateau mellem Himalaya- og Mahabharatbjergkæderne. Byen var længe isoleret fra omverdenen, og passene åbnedes først for vesterlændinger i 1900-tallet. Efter indregistrering og en lille hvilepause besøger vi den nærvedbeliggende buddistiske stupa Boudnath. Denne er en af de ældste buddhistiske pilgrimsmål i Nepal, og siges at rumme relikvier fra en tidligere Buddha. Boudnath er en af Katmandu-dalens mange UNESCO Verdensarve. Vi bor først en nat på hotel i Kathmandu.  

Dag 3 - Bhutan.  

Så går rejsen videre til Bhutan, og vi flyver fra Kathmandu til Paro, og er fremme i eventyrkongedømmet. Dette fascinerende land er beliggende i de Østlige dele af Himalaya, og har bare circa 750.000 indbyggere. Frem til midten af 1970'erne var landet lukket for vestelændinge, og stadigvæk idag bestemmer myndighederne over, hvilke dele af landet som må besøges. Det er en unik oplevelse at rejse i Bhutan. Landet har bare en international lufthavn, og jernbaner findes ikke. Vejnettet er uudbygget, og de første veje i landet blev etableret i 1960'erne. Landets topografi gør det umuligt at færdes hurtigt, og gennemsnitshastigheden på vejene er 30-50 Km/T. Undtagelsen der bekræfter reglen er hovedvejen mellem Paro og hovedstaden Thimphu. Denne vej blev udbygget år 2008, da den femte konge blev kronet.   

Vel fremme i Thimphu besøger vi nogle af byens seværdigheder inden vi indregistrerer os på hotellet. Formentligt besøger vi Memorial Choten, som er bygget til minde om Bhutans tredie konge, der døde i forholdvist ung alder. Derudover ser vi udsigten fra Golden Buddha templet, hvor bhutaneserne nu etablerer et pragttempel med en 50 Meter høj forgyldt Buddhafigur ovenpå! Vi bor to nætter i Thimphu.  

Dag 4 - Thimphu og Tango klosteret.  

Vi starter dagen med en smuk køretur op til Tango klosteret. Her skal vi vandre circa en time i den krystalklare bjergluft op gennem skoven til selve klosteret. Stien kantes af rhododendron træer og små rastepladser samt skilte med buddhistiske visdomsord. Gåturen er krævende, da vi skal ganske stejt opad, og samtidigt befinder os på 2500 Meters højde. De fleste plejer dog at værdsætte denne gåtur efter al stillesidning på flyrejserne. Vel oppe på klosteret nyder vi stilheden og skønheden med alle vægmalerierne. Klosteret etableredes for circa 400 år siden, og fungerer idag som et vigtigt læresæde for munkene.  

Derfra går turen tilbage til Thimphu, hvor vi besøger kongepaladset i Tashichho Dzong. Dzongerne er kombinerede borge og klostre, som etableredes da Bhutan samledes i 1600-årene. På denne Dzong residerer landets øverste Abbed, Je Khempo, i sommermånederne, og derudover huser Dzongen kongens sekretariat og to ministerier.   

Dag 5 - Punakha.  

Efter morgenmaden begiver vi os mod Punakha, som ligger i det centrale Bhutan. Rejsevejen tager os op ad det smukke Dorhula-pas, som ligger på 3000 Meter over havet. Under rejsen kan vi nyder udsigten over risterasserne og Bhutan's meget velbevarede natur som veksler med de klimazoner vi kører igennem. Højest oppe gror der blandt andet Himalaya-ceder og Magnolia, og fra passet kan vi, hvis vejret tillader det, nyde udsigten over de mægtige Høje Himalaya bjerge.   

På vejen ned til Punkaha dalen (en nedstigning på 2000 højdemeter!) besøger vi det relativt nyetablerede nonnekloster i Lhakhang. Her lærer nonnerne sig meditation og alle de buddhistiske skrifter.   

Målet for dagsrejsen er Punakha, som var landets hovedstad frem til 1961. Her ligger Bhutan's smukkeste og spirituelt vigtigste kloster, Punakha Dzong. Klosteret er bygget på en halvø beliggende mellem to floder. Det er mirakuløst at klosteret står den dag idag. Det har været hærget af brand fire gange, blev skadet af et jordskælv, og trodser hvert år smeltevandet fra bjergtoppene, som ruser forbi. Klosteret omgives af Jacarandatræer , som blomster violet hvert forår.   

Vi bor en nat i Punakha.  

Dag 6 - Frugtbarhedstempel og rejse til Paro.  

Mange af husene i Punakhadalen er udsmykkede med fallosser, hvilket afspejler den bhutanesiske Buddhismes tantriske tradition. Ifølge folketroen beskytter et erigeret lem mod det onde øje og ondsigtet sladder. Vi tager en kortere og let vandring gennem rismarkerne og et lille landsbysamfund frem til frugtbarhedstemplet Chimi Lhakhang. Her boede for længe siden en meget uortodoks munk, som elskede vin, kvinder og sang. Idag valfarter barnløse par hertil fra hele verden, og velsignes. Gæstebogen er fuld af berettelser om de børn, som er født efter forældrenes besøg her.   

Derpå kører vi over Dorcula passet igen, og i Thimphu besøger vi håndarbejdsskolen Zorig Chusumfor, hvor der undervises i 13 forskellige håndværk. Blandt andet lærer eleverne sig træsnedkeri, religiøst maleri og brodering. Dette er denne skole som er central for regeringsens bestræbelser for at bevare de traditionelle håndværk. Det er fint at se eleverne, iklædt nationaldragten, under undervisningen.   

Vi lavere også et stop på Thimphu's postkontor, hvor du kan få frimærker med dit eget motiv på!   

Om eftermiddagen kommer vi tilbage til Paro, hvor vi bor tre dage.  

Dag 7- Tigerens Rede.  

Om morgenen kører vi med bussen frem til foden af det bjerg, hvorpå Tigerens Rede ligger. Starten af vandringen er beliggende på 2640 MOH, og her går vi gennem pinjeskov og indledningsvist ad ganske fladt terræn. Sidenhen begynder opadstigningen, og alt i alt skal vi op til 3120 MOH, altså en stigning på over 4000 højdemeter. Halvvejs oppe ligger thehuset (circa 1½ timer vandring), hvor vi også sidenhen spiser frokost. Her får vi kaffe og the og en kiks, og kan nyde udsigten lige op mod Tigeren's Rede. Derfra kan de som orker gå den sidste bid op til klosteret, hvilket igen tager circa 1½ time. Taktsang klosteret, eller Tigerens Rede, er Bhutan's mest fotograferede attraktion. Hertil valfarter buddhistiske pilgrimme fra hele verden. Klosteret er virkelig anstrengelsen under vandringen værd, og tænk over at alle bygningsmaterialerne er båret herop på menneskeryg ad helt samme vej, som du selv går. Klosteret ligger på en klippeafsats med fantastisk udsigt over dalen og bjergene omkring.  

Efter frokost på thehuset går vi nedad igen, og så er resten af dagen fri på hotellet til velfortjent afslapning.   

Dag 8 - Paro.  

Idag indleder vi med at besøge det lille museum i Paro, hvorfra vi giver os ned til Paro Dzong. Dagen byder sidenhen på bueskydning, hvor vi introduceres til landets nationalsport. Hvis det skal være helt rigtigt, skyder man til måls efter en måltavle på 30 Cm i diameter - på 120 Meters afstand! Vi spiser frokost på et hyggeligt "Boutique Hotel", hvor vi også introduceres til hvordan man laver landets nationalretter, Momo's samt Chili Cheese. Efter måltidet kommer en dansetrup og fremviser traditionelle folkedanse og de særegne maskedanse, som demonstrerer det godes kamp mod det onde. Afslutningsvis besøger vi en nærvedliggende gård, og får et indblik i, hvordan en almindelig bhutaneser bor og lever.  

Dagen afsluttes med et par timers fri tid i Paro by, hvor du kan handle eller bare nyde en god kop kaffe på eksempelvist "Himalayan Cafe". Paro er Bhutan's definitivt mest internationale by, hvilket dog ikke betyder at den er vestlig eller moderne. Den er charmerende på sin helt egen måde.  

Dag 9 - Tilbage til Nepal.  

Så rejser vi tilbage til Kathmandu. Flyrejsen følger på spektakulær vis Himalaya bjergene og du flyver ganske nær forbi Mt. Everest samt andre af verdens højeste bjergtoppe.  

Efter et par timers hvile tager vi på aftenens udflugt til Pashupatitemplet. Dette tempel er dedikeret til Shiva, som er en af hinduismens tre vigtigste guder. Templet er også med på UNESCO Verdensarvsliten, og selve hovedtemplet er så helligt, at bare hinduer må gå ind. Her oplever vi en smuk solnedgangsceremoni, en såkaldt Aarti, inden vi vender tilbage til hotellet og en senere middag.  

Dag 10 - Kathmandu, Bhaktapur og Patan. 

Tidligt om morgenen er der mulighed for at deltage i en ektraudflugt med fly, hvor man ser solopgangen over Himalaya og flyver til Mt. Everest og retur. Du har vinduesplads hele turen, og ser Himalaya på enten udrejsen eller returen. Udflugten udføres kun, hvis vejret tillader det. Koster circa 220 US$ per person og bestilles på plads. 

Efter morgenmaden kører vi til Swayamboudnath stupaen, den anden af Kathmandudalens to hellige buddhistiske stupaer. Swayamboudnath siges at være over 2000 år gammel, og er typisk nepalesisk, med to øjne påmalede og en næse, som ligner et vestligt spørgsmålstegn. Hvis vejret er klart har man en fantastisk udsigt over Kathmandudalen herfra. Vi kører sidenhen ind til det centrale Kathmandu og besøger de vigtigste bygninger her.  

Nabobyen Bhaktapur, som også var hovedstad under en periode af Nepals historie, er kendt for sine mange templer og håndværkere. Her tager vi en byrundtur til fods for at se templerne og nyde folkelivet. Bhaktapur er også med på Unesco's Verdensarvsliste. Der hviler en rolig stemning over byen, hvor vi gå omkring på de brostensbelagte gader og smalle gyder. Flokestammen Newari er størt her, og de er kendte som dygtige håndværkere og keramikere.  

Vi kører sidenhen til Patan, eller Lalitpur som den også hedder, som er Nepal's trediestørste by. Patan ligger i den Sydvestlige del af Kathmandudalen, og er kendt for sine velbevarede gamle bygninger. Byen har også en rig tradition for håndarbejde og kunsthåndværk. Byen skal være grundlagt circa 300 f.Kr, og er dermed den ældste bebyggelse i dalen.  

Dag 11 - Små landsbyer.  

Om morgenen kører vi til den lille og fredfyldte landsby Bungamati, som ligger circa 10 Km syd for Kathmandu. Området blev bebygget circa 500 e.Kr, og TEMA besøger gerne stedet, da vi så får mulighed for at opleve en del af Kathmandu, som få andre turister ser. Området er mindre kommercielt end andre lignende landsbyer, og her har man bevaret sine urgamle håndværkstraditioner, specielt med træsnedkeriet. Vi går til Khokhana, som også er en lille landsby befolket af Newarfolket, der er Kathmandudalens uprindelige indbyggere. Her forsørger man sig primært af landbruget, og byen er specielt kendt for sin sennepsolie. Man anvender en tung vægt til at knuse sennepsfrøene, og sidenhen udvindes olien, som anvendes både til madlavning og indenfor kosmetik og massage.  

Eftermiddagen tilbringer vi i Thamel kvarteret, hvor der er rig mulighed for at handle. 

Dag 12 - Kathmandu og hjemrejse.  

Denne dag kan du nyde en sovemorgen. Måske har du lyst til på egen hånd at tage en udflugt ind til Kathmandu's Freak Street, som stadigvæk er præget af hippiernes 1970'ere. På Snowman Cafe sad Cat Stevens og skrev sangen om Kathmandu. Da narko- og hashhandlen blev forbud forlod Flowerpower generationen området, og rejste videre. Snowman Cafe findes dog stadigvæk og her serveres en glimrende æblekage efter hævdvunden opskrift. 

Vi udregistrerer os fra hotellet omkring frokosttid, men vi beholder to rum (et til damerne og et til herrerne) frem til afrejsen kl 18.00. Her kan vi tage et brusebad og klæde om inden hjemrejsen. Flyet går fra Kathmandu via Doha om aftenen kl. 20.50. 

Dag 13 - Hjemkomst.  

Du lander i Danmark tidligt om morgenen. 

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly t/r København - Kathmandu
• Fly t/r Kathmandu - Paro
• Samtlige overnatninger
• 10 x morgenmad
• 5 x frokost
• 10 x middag
• Entreer og udflugter ifølge program
• TEMAs rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1.

Afrejse Danmark - Kathmandu via Doha. Flymåltider indgår. Overnatning ombord.

Dag 2.

Ankomst til Kathmandu. Bustransport til hotellet, circa 10 Km. Besøg ved Boudnath stupaen. Middag indgår. En overnatning i Kathmandu.

Dag 3.

Flyvning Kathmandu - Paro (Bhutan), circa 1 time. Bustransport Paro - Thimphu, ca. 54 Km. Morgenmad, flymåltid og middag indgår. To overnatninger på hotel i Thimphu.

Dag 4.

Udflugt til Tango klosteret og Thimphu, circa 34 Km. Vandring til Tango klosteret. Besøg i Tashichho Dzong. Helpension indgår.

Dag 5.

Bustransport Thimphu - Paro, circa 77 Km. Besøg i Punakha Dzong samt nonnekloster. Helpension indgår. En overnatning på hotel i Punakha.

Dag 6.

Bustransport Punakha - Thimphu - Paro, circa 125 Km. Besøg i Chimi Lhakhang templet og siden ved håndværksskolen i Thimphu. Helpension indgår. Tre overnatninger på hotel i Paro.

Dag 7.

Bustransport til Tigerbjerget. Vandring 5-6 timer t/r til Tigeren's Rede. Helpension indgår.

Dag 8.

Paro Dzong og museum. Bueskydning, danseopvisning samt madlavningsdemonstration. Besøg i bhutanesisk hjem. Eftermiddag fri i Paro by. Helpension indgår.

Dag 9.

Flyrejse Paro - Kathmandu, circa 1 time. Fri eftermiddag. Aften besøg ved Pashupati til Aarti ceremoni. Morgenmad, flymåltid og middag indgår. Tre overnatninger i Kathmandu.

Dag 10.

Ekstraudflugt til Everest, circa 220 US$ betales og bestilles på plads. Udflugt i Kathmandudalen, circa 40 Km. Swayamboudnath, Bhaktapur og Patan. Morgenmad og middag indgår.

Dag 11.

Busudflugt i Kathmandudalen, med besøg i byerne Bungmati og Khokana. Fri tid ved Thamel markedet i Kathmandu om eftermiddagen. Morgenmad og middag indgår.

Dag 12.

Fri dag frem til afrejse til lufthavnen om eftermiddagen. Morgenmad på hotellet og flymåltider indgår.

Dag 13.

Hjemkomst Danmark, flymåltider indgår.

Nepal

Indbyggertal 31 millioner
Landets areal 147.181 km²
Valuta Nepalesisk rupee
Religion Hinduisme og buddhisme
Sprog
Det officielle sprog er nepali (nært beslægtet med hindi), engelsk.

Bhutan

Indbyggertal 750.000
Landets areal 38.294 km²
Valuta Ngultrum (BTN)
Religion Den officielle religion er tibetansk buddhisme, der følges af 75 % af befolkningen. De øvrige 25 % er hinduer.
Sprog Bhutans officielle sprog er dzongkha, et sprog der er beslægtet med tibetansk.

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår
Flyrejse Kathmandu t/r, samt flyrejse Bhutan- Nepal t/r. TEMAs skandinaviske rejseleder, del i dobbeltværelse, måltider, udflugter, entreer og rejsens transporter ifølge dagsprogrammet.

Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg, så længe der er pladser ledige på rejsen. Ring for mere information.

Valuta
Nepalesisk rupee (NPR).
Ngultrum (BTN).
Det kan være svært at veksle skandinavisk valuta i Nepal og Bhutan. Vi anbefaler dig, at medbringe valutaer som USD eller euro. Dem kan du veksle på rejsemålet til lokal valuta. De fleste internationale kreditkort accepteres på hoteller og restauranter. Der er hæveautomater i både Nepal og Bhutan, hvor du får lokal valuta. Du kan til en vis grad også anvende nepalesiske Rupies i Bhutan.

For mere information om valuta og kurser, kontakt din bank eller et vekselkontor.

Drikkepenge
Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 96 USD per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.

Klima
Oplysninger om klima og aktuelle vejrudsigter findes blandt andet på www.yr.no www.bbc.com og www.cnn.com

Påklædning
Om dagen går du rundt i let og bekvemt tøj af bomuld. Fra december til midten af februar er morgenerne og aftenerne oftest kølige. Det kan også være køligt i dagtimerne ved dårligt vejr. Du kan gardere dig med en trøje eller jakke, ligesom lange bukser o.l. kan være en fordel at medbringe.

Vær opmærksom på, at på visse hellige steder og ved tempelbesøg, skal man være anstændigt påklædt, hvilket betyder, at kvinder skal have tildækkede skuldre, og både mænd og kvinder skal have tildækkede ben. Når vi besøger templer og klostre er det bekvemt med et par sko, der er nemme at tage af og på, da du skal tage dem af, inden du træder indenfor.

Det allervigtigste at medbringe er dog et par bekvemme sko med gummisål til vandreture i naturen og byerne. Tag også gerne en lommelygte med.

Højder og stærk sol

I Bhutan bor vi i Paro og Thimpu i højder omkring 2.300 meter over havet. Det højeste punkt vi når med bus er 3.000 meter over havet. Du kan komme til at føle højden i form af en let trykken for brystet, svag hovedpine og "åndedrætsbesvær". Det er helt normalt og kan lindres af druesukkertavletter. Frem for alt undgår du højdesyge ved at bevæge dig langsomt og undgå pludselige bevægelser.

Hvis du har problemer med hjertet, bør du kontakte din læge inden afrejsen. Solen er meget stærk på grund af den tynde luft. Du bør derfor medbringe solhat, solbriller, solcreme og læbepomade med høj beskyttelsesfaktor.
Observere

Flyselskabet Druk Air/Bhutan Air
Billetten til flyet mellem Nepal og Bhutan modtager du på rejsemålet af vores rejseleder og lokale agent. Vi benytter flyselskabet Druk Air eller Bhutan Air på ruten Kathmandu – Paro – Kathmandu. Du må medbringe 20 kg indchecket bagage og 7 kg, håndbagage.
Praktisk:

Drik meget vand – det er godt mod både varme og højdeforskelle. Sørg for at det er vand på flaske og at forsejlingen er ubrudt. Meget mad spises med hænderne, da man eksempelvis dypper brød i sovser. Vi anbefaler at du gør meget du af din håndhygiejne, du kan købe forskellige produkter på apoteket inden afrejsen. Du skal dog være opmærksom på reglerne for vædske i håndbagagen, og især håndsprit, der har et højt alkoholindhold.

Busserne i Nepal er af god kvalitet, men på grund af dårlige veje kan turene ind imellem virke ubekvemme. Busserne i Bhutan er små, og nogle gange er det nødvendigt at dele vores gruppe op i to busser. Visse steder tages et mindre gebyr for at medbringe kamera/videokamera til seværdighederne. Hotellerne i Bhutan er forholdsvis enkle, og ofte uden elevator.

Maden i Bhutan kan virke ret ensformig, med mange ris og kogte grøntsager. Det er ikke så normalt med fisk og kød. Ema Datsier er navnet på den ofte forekommende oste- og chilisovs, der anvendes til næsten alt mad. Nepal har et mere varierende køkken, hvor basisingredienserne er ris, supper, kylling og forskellige slags chutney.

Nepal og Bhutan er relativt billige lande at besøge som turist. Vin er dyrt og de mest almindelige måltidsdrikke er øl, sodavand eller mineralvand. Smykker, broderier samt kunsthåndværk er eksempler på varer og souvenirs, som du kan købe med hjem. Vi vil gøre opmærksom på, at danske importbestemmelser forbyder indførsel af produkter fra udrydningstruede dyrearter, som elfenben, krokodilleskind, plettede kattedyr, mange slangearter, koraller m.m.

Flyselskaberne Druk Air & Bhutan Air
Billetten for flyrejsen mellem Nepal og Bhutan får du udleveret af rejselederen i Nepal. Vi flyver med selskabet Druk Air eller Bhutan Air på rejserne Kathmandu - Paro - Kathmandu. Ombord på flyene må man have 20 kg indchecket bagage + 7 kg handbagage.

Visum
Visum til Nepal
Ved ankomsten til Nepal skal du selv ansøge om et "multiple entry visa with 15 days validity". Først udfylder du en visumansøgning i de automater, som er opstillede i ankomsthallen. Her udfylder du samt får taget pasfoto af et web-kamera. Når ansøgningen er udfyldt medbringer du kvitteringen og går til køen hvor du skal betale for "visafee" på 25 US$ per person i kontanter. Derpå går du til paskontrollen, hvor du igen skal fremføre, at du skal have et "multiple entry visa, 15 days". Dette er vigtigt, da du skal ud og ind af Nepal, da du jo skal til Bhutan også.

Af tidshensyn kan det lønne sig at have udskrevet visumformularen fra Nepals ambassades hjemmeside, og have udfyldt den inden afrejse. Medbring da et pasfoto. Hvis du har disse to (formular + foto) kan du gå direkte til "visafee" køen, betale de 25 USD, og så gå til paskøen. På denne måde sparer du en del tid i køer og kaos!

Visum til Bhutan
Visummet til Bhutan indgår i rejsens pris, og skaffes af TEMA. Indsend venligst en farvekopi af dit pas samt et pasfoto snarest efter bestillingen af din rejse, og senest 2 måneder inden afrejse. Dette sendes til TEMA, Glödlampsgränd 1, SE 120 31 Stockholm, Sverige. OBS: Passet skal være gyldigt minimum 6 måneder efter hjemrejsen.

Øvrigt
TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80 %), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.