Nyhed

Albanien - Ørnenes landhos illyrer og Enver

Frem til 1990 var Albanien en af verdens mest isolerede nationer, og havde tilnavnet "det glemte Europa". Idag står døren gæstevenligt åben og under en uges rundrejse får vi indsigt i et smukt land, der på en og samme gang kan anses som rigt og fattigt. Albanien er en smeltekedel af kulturer med en enestående religion, som vi hører mere om når vi færdes blandt antikken, middelalderen og Enver Hoxhas Albanien. Det bliver en uge med stadigt omvekslende landskab, fra bjerglandskaber til havet, og fra arkeologiske udgravninger til bunkrene i hovedstaden Tirana. Der bydes på bådfærde, fuglekigning og lokale madretter. Vi fortrylles af landets charme og dets gæstvenlighed.

REJSEFAKTA

Lande: Albanien

REJSETYPE: Rundrejse

Rejselængde : 7 dage

Gruppens størrelse: 19-26 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Unesco verdensarvene Gjirokaster og Butrint
 • Middelalderbyen Kruja
 • Natur og bådtur i nationalparken Divjake-Karavasta
 • Durres med romerske ruiner og vinsmagning
 • Charmerende og privatejede hoteller

Dagsprogram
2021

Dag 1 - Flyvning til Moder Teresa...

Ankomst til Tiranas internationale lufthavn, Moder Teresa, hvor Temas rejseleder byder velkommen. Rejsen starter med det sammen med kørsel op til bjergbyen Kruja, der ligger på 600 meters højde over havet. Byen er kendt som Skanderbegs by. Det var her at Albaniens mest fremstående kriger og nationalhelt blev født, og han gjorde byen til hovedsæde for modstanden mod det osmanniske rige.

Udover Skanderbegs slot, som vi besøger, fremviser byen håndværkstraditioner, som man stolt viderefører. Blandt andet kan man her finde en såkaldte Qilima, som er et tæppe og et symbol for nationen. Der er også tid til at udforske byen på egen hånd.

Hen mod aftenstide bydes der på en gedigen velkomstmiddag gjort efter albanske opskrifter.

Dag 2 - Nationalparken Divjaka-Karavasta.

Vi forlader balkonen over Adriaterhavet og kører ned til kysten, hvor vi skal tilbringe formiddagen i Divjaka-Karavasta nationalparken. Parken er på lidt over 22000 Hektar og består af fire laguner med stort fugleliv. Med sine circa 230 forskellige fuglearter er området et paradis for fuglekiggere, og sammen med en lokal fugleekspert besøger vi et udsigtstårn, hvorfra der er chance for at se Krushoved pelikan (pelecanus crispus). Det er en stor fugle, noget større end den hvid pelikan og dens vingefang kan nå 320 centimeter. I nationalparken sejler vi også en stille tur med båd på lagunerne.

Efter frokosten fortsætter rejsen sydpå og vi kommer indenfor 30 kilometers afstand af grænsen til Grækenland, hvor byen Gjirokaster ligger. Denne by er optaget på Unescos verdensarvsliste. Vi indregistrerer os på et centralt beliggende hotel for de kommende to dage. Gå rundt i de hyggelige bydele og i basaren på egen hånd. Der er mange gode restauranter beliggende på samme gade som hotellet.

Dag 3 - Blandt slot og ost i Gjirokaster.

Byen kom med på verdensarvslisten år 2005. Gjirokaster har en lang historie som strækker sig tilbage til langt før det osmanniske riges glansperiode. De typiske stenhuse, kulles, som der findes circa 500 af i byen, blev bygget under 1900-tallet. Stenhusen havde mange funktioner udover at være boopæl for familjien. Dels skulle huset bruges som forsvarsbastion, og også som lade for husdyrene om vinteren. Endelig brugtes huset som en kold cisterne for vand under den lange og tørre sommer. Inden de mange dagsturister kommer til byen besøger vi slottet Argiro. Dagen byder også på et besøg på en nærvedliggende gård, hvor vi får serveret en frokost med nærproducerede varer og tilberedt efter lokale opskrifter. Vi besøger også et osteri hvor vi smager på ostene og eventuelt også på andet som produceres der.

Aftenen er fri til egne eventyr i Gjirokasters smalle og stejle gader, hvor livet går sin stille gang.

Dag 4 - Unesco verdensarven Butrint og kystbyen Saranda.

Denne morgen går rejsen videre mod endnu en Unesco verdensarv. Vi besøger Butrint som er Albaniens vigtigste og største arkeologiske udgravning. Byen var beboet under 3000 år, og de ældste fund er dateret til 800 før Kristus. Stedet blev grundlagt som en græsk koloni, og den blev sidenhen en romersk by. Butrint havde sin storhedsperiode under det bysantinske rige, og blev forladt under slutningen af middelalderen, da byen var under venetiansk styre.

Langs med kysten har vi udsigt over havet og hele vejen over til Grækenland. Øen Korfu ligger bare 30 minutters sejlads borte. Ved frokosttid er vi fremme ved kystbyen Saranda, og her er der tid til frokost på egenhånd, og måske et bad i havet. Eftermiddagens rejse langsmed den albanske riviera byder på mange smukke udsigter over Adriaterhavet på den ene side, og bjergene på den anden. Det er en lang dagsrejse, men vi stopper undervejs og strækker på benene og har kaffe- og toiletpause inden vi tidligt om aftenen kører ind i nationalparken Llogara, hvor vi indregistrerer os for natten.

Dag 5 - Apollonia, madtærte og vin.

Vi lader bjergområderne bag os, og kører igen ned til kysten til Vlora, hvorfra der dagligt er færgetrafik over til Brindisi i Italien. I Vlorabugten ligger Albaniens største ø, Sazani, som i mange år var militærforlægning og først år 2015 blev åbnet for almenheden.

Lige nord for Vlora ligger resterne af den græsk-illyriske by Apollonia, der grundlagdes allerede uder 600-tallet før Kristi. Byen voksede hurtigt og havde circa 50 000 indbyggere under 200-tallet før Kristus. Mange kendte mænd og kvinder har passeret byen, blandt andet Cæsars adoptivsøn Augustus, som studerede her inden han siden selv blev kejser af Rom. Apollonia hørte en tid under Pyrrhus herredømme, selvsamme Pyrrhus som har givet tilnavn til en dyrekøbt sejr. Området blev tidligt kristnet, og idag finder vi et interessant arkeologisk museum i et lille kloster her. 

Dagens frokost har stort lokalt præg, da vi spiser langsmed vejen og får serveret forskellige madtærter. 

Om eftermiddagen er vi fremme i Durres, hvor vi bydes velkommen af en lokal vinbonde. Efter den romerske og græske historie er fokus nu på nationalhelten Skanderbeg. Vi besøger nemlig landets ældste vingård, Kantina Skanderbeu. Derpå indregistrerer vi os på et hyggeligt hotel i Durres ældre bydele, beliggende tæt på strandpromenaden og restauranter.

Dag 6 - Durres.

Idag er der tid til at nyde morgenmaden i ro og mag, inden vi begiver os ud for at udforske Durres, som er landets ældste havneby. Vi ser de bysantinske bymure og de venetianske tårn. Det nok mest imponerende er det romerske amfiteater, som regnes for et af Balkans største sådanne. Det blev bygget under 100-årene efter Kristus og var i brug i circa 300 år. Det havde plads til 20 000 tilskuere, og det var, og er stadigvæk, en imponerende bygning. Naturen ordnede det sådan, at teateret begravedes under slam, grus og sand frem til år 1966, hvor det blev genopdaget af en lokal, der satte en spade i jorden. 

Eftermiddagen er fri og man kan blandt andet opsøge stranden for et bad, alt efter hvilken årstid man er her.

Om aftenen samles vi igen til en hyggelig middag med fokus på alt godt fra havet.

Dag 7 - Tirana.

Eftersom at flyet først flyver hjemad om eftermiddagen, så griber vi chancen og besøger hovedstaden Tirana som afslutning på denne uge i Albanien. Det bliver til en klassisk byrundtur lang Boulevarden og til Scanderbegtorvet, og vi ser de mest bemærkelsesværdige bygninger. Vi besøger blandt andet en bunker, som først åbnedes for offentligheden år 2016. Her får vi et indblik i Albaniens indenrigsministeriums historie fra 1912 til 1991, og hører mere om "sigurimi", som var Enver Hoxhas politiske politi. Dette departement drev en skånselsløs klapjagt på anderledes tænkende.

En omvekslende uge afsluttes med den korte transport til lufthavnen, hvorfra vi begynder hjemrejsen.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

 • Flyrejsen Danmark - Tirana t/r.
 • Samtlige overnatninger.
 • 6 x morgenmad.
 • 3 x frokost.
 • 3 x middag
 • 1 vinsmagning
 • 1 bådfærd i Karavastalagunen
 • Entreudgifter og udflugter ifølge program.
 • Tema rejseleder.

REJSEFAKTA

Dag 1.

Flyrejse Danmark - Albanien. Transport lufthavn - Kruja, 19 kilometer. Gåtur i Kruja og velkomstmiddag indkluderet. En overnatning på hotel i Kruja.

Dag 2.

Kruja - Divjaka - Gjirokaster, 248 kilometer. Bådtur i Karavastalagunen og fugleskue. Morgenmad og frokost indgår. To overnatninger på hotel i Gjirokaster.

Dag 3.

Gjirokaster med slottet Argjiro. Besøg på gård samt ostesmagning. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 4.

Gjirokaster - Llogara nationalpark, 196 kilometer. Udflugt til Butrint og Saranda. Morgenmad og middag indgår. En overnatning på hotel i Llogara nationalpark.

Dag 5.

Llogara - Durres, 158 kilometer. Besøg ved Apollonia samt vinsmagning. Morgenmad og frokost indgår. To overnatninger på hotel i Durres.

Dag 6.

Byrundtur i Durres. Morgenmad og middag indgår.

Dag 7.

Durres - Tirana, 65 kilometer. Byrundtur i Tirana. Morgenmad indgår. Flyrejse Albanien - Danmark.

Albanien

Folketal: 2,9 millioner
Areal: 28 748 km²
Religion: Religionsfriheden er garanteret i grundloven. Albanerne kristnedes under den romerske periode, men under det osmanniske herrevælde konverterede mange til Islam
Sprog: Albansk

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår:

Flyrejse Tirana- Danmark t/r, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Valuta:

Albanien: Lek (ALL)

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. PÅ lokale markeder og i kiosker behøves lokal valuta. Kontomater findes i de større byer.

For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Drikkepenge:

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 30 EUR per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.

Klima og påklædning:

Under rejsen kræves ikke formel påklædning, men det værdsættes af de lokale, hvis man klæder om til pænere tøj ved eksempelvis restaurantbesøg. På finere restauranter bærer man ikke gummisko!

Bemærk at kirker, klostre og eventuelt moske besøges, og her kræves lange bukser for mænd og dækkede knæ for kvinder. Derudover skal skuldrerne dækkes, så kortærmede t-shirts er minimum. Ved besøg i moske skal sko aftages inden man går ind.

Da vi har afrejser fra maj til oktober kan vejret variere en del. Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no  

Bemærk:

Vi forsøger at anvende samme hoteller på de forskellige destinationer for alle vores rejser. Men under visse afrejser kan alternativer forekomme, dog altid minimum ligeværdige i standard.

På trods af den officielle standard kan hotellerne opleves som enkelte og landlige, hvilket skyldes landets arv fra kommunisttiden. En del af de bekvemmeligheder vi nordboere tager for givne, er med andre ord ikke altid tilgængelige i Albanien.

Byvandringer:

Vi anbefaler gode gummisko med bløde såler til vandringerne i de gamel bydele, hvor der ofte forkommer blankslepne brosten. Vær opmærksom på at der kan blive byvandringer på et par kilometers varighed. Det er ofte kuperet og med brosten.

Myg og insekter:

I nationalparken Divjake-Karavasta forekommer en del myg og under højsommeren også fluer, så derfor anbefales myggemiddel.

Afrejsen 21 oktober 2020:

Denne afrejse har vi en større gruppe end normalt, med op til 40 deltagere. Under denne rejse anvender vi to hotller i Gjirokaster, som ligger naboer til hinanden, og gruppedeltagerne fordeles mellem disse to hoteller. Ud over det hotel vi altid anvender, Hotel Argjiro, anvendes også Hotel Cajupi.

Øvrigt:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

Kommentarer

Afrejsen 21 oktober 2020:

Denne afrejse har vi en større gruppe end normalt, med op til 40 deltagere. Under denne rejse anvender vi to hotller i Gjirokaster, som ligger naboer til hinanden, og gruppedeltagerne fordeles mellem disse to hoteller. Ud over det hotel vi altid anvender, Hotel Argjiro, anvendes også Hotel Cajupi.

Afrejsen 21 september 2021:

I Durres bor vi på denne rejse på Hotel Arvi.

Afrejser

Dato Flyg-
info
Rejselængde Rejse Afrejselufthavn Pris Status
08-09-2021 ..

Flyinformation

..

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2021-09-08
07:10
2021-09-08
08:55
Austrian Airlines, 308
Vienna
Tirana
2021-09-08
15:10
2021-09-08
16:40
Austrian Airlines, 845
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Frankfurt
2021-09-14
14:45
2021-09-14
17:05
Lufthansa, 1425
Frankfurt
Copenhagen
2021-09-14
21:10
2021-09-14
22:30
Lufthansa, 832
7 dage Albanien - Ørnenes land København 9 690 DKK 6+ ledige pladser Bestil
29-09-2021 ..

Flyinformation

..

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2021-09-29
10:05
2021-09-29
11:50
Austrian Airlines, 302
Vienna
Tirana
2021-09-29
15:10
2021-09-29
16:40
Austrian Airlines, 845
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Vienna
2021-10-05
17:30
2021-10-05
19:05
Austrian Airlines, 317
Vienna
Copenhagen
2021-10-05
20:40
2021-10-05
22:25
Austrian Airlines, 307
7 dage Albanien - Ørnenes land København 9 880 DKK 6 ledige pladser Bestil
13-10-2021 ..

Flyinformation

..

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Vienna
2021-10-13
07:10
2021-10-13
08:55
Austrian Airlines, 308
Vienna
Tirana
2021-10-13
10:10
2021-10-13
11:40
Austrian Airlines, 847
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Vienna
2021-10-19
17:30
2021-10-19
19:05
Austrian Airlines, 317
Vienna
Copenhagen
2021-10-19
20:40
2021-10-19
22:25
Austrian Airlines, 307
7 dage Albanien - Ørnenes land København 9 690 DKK 6+ ledige pladser Bestil

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.