Dagsprogram
2023/2024
Dag 1 - Ankomst til Tel Aviv.
Ved ankomst til Tel Aviv Ben Gurion Lufthavn, umiddelbart efter landstigning, vil du blive mødt af en repræsentant fra vores partner, Smile arrival service, som vil hjælpe dig ved ankomsten. TEMAs rejseleder mødes derefter i ankomsthallen. Efter en kort transfer ankommer vi til Tel Aviv, hvor vi overnatter en nat.
Dag 2 - Tel Aviv, den hvide by og Nasareth.
Rejsen rundt i Biblens land begynder med den gamle by Jaffa, som er en af de ældste havnebyer i verden samt en vigtig by i verdenshistorien. Vi besøger nogle af byens bibelske og historiske seværdigheder. Derpå til Tel Aviv, som kaldes den hvide by på grund af alle de nye bygninger i Bauhaus eller international stil som findes i den. Den Hvide By blev optaget på Unescos Verdensarvsliste år 2003.
Når morgenens mydretrafik har stilnet af begiver vi os mod Caesarea Maritima. Her findes resterne af de store bygningsværker som Kong Herodes lod opføre år 22 før Kristi fødsel. Samme kongen forvandlede Caesarea til den næststørste by i Judea efter Jerusalem. Byen byggedes på 12 år, hvorunder havnen, viadukten og amfiteateret byggedes.
Dagen afsluttes med et besøg i den berømte Maria Bebudelseskirke i Nasareth. Her skal Maria og Josef have levet, og Jesus færdes her til han blev circa 30 år gammel. Vi bor to nætter på kibbutzhotellet Nof Ginosar, der ligger fint ved forden af Arbel bjerget. Her findes en privat strand ned til Genesereth søen, og en have samt svømmepøl (der er åben fra april til september).
Dag 3 - Kibbutz, Kapernaum.
En kibbutz er betegnelsen for et israelsk kollektivt samfund. Ordet kibbutz betyder samling. Livet på en kibbutz er præget af socialismen. Alle arbejdere på en kibbutz får samme løn, uanset hvilket arbejde der udføres. Idag er mange kibbutzer nedlagte, og andre er omorganiserede. Kibbutzbevægelsen er ikke hvad den var for nogle årtier siden.
Om morgenen tager vi en interessant og lærerig rundvandring på vores kibbutz, og vi hører blandt andet om deres traditioner og arbejdsliv.
Ved Genesereth sø besøger vi en 2000 år gammel båd, som anvendtes af fiskere på Jesu tid. Hvis vejret tillader det tager vi en bådfærd på Genesereth sø. Ved et passende sted anretter vi en god picknick frokost med lokale råvarer og friske delikatesser.
Busrejsen fører os siden videre til Kapernaum, som anses som Kristendommens vugge, eftersom at Jesu og hans disciple levede og virkede her. Til fods færdes vi ad smukke veje til nogle af historiens vigtigste steder. Vi besøger også Saligprisningernes Bjerg, hvor Jesus holdt Bjergsprædikenen. I det Øvre Galilæa smager vi den lokalt producerede vin, som har aner tilbage til tiden langt før Jesus. Den moderne vinproduktion tog fart da Bankieren Rothschild etablerede en vingård her under 1800-tallet. Idag er her to vingårde, og produkterne eksporteres til mere end 40 lande.
Dag 4 - Jordandalen, Masada og Det Døde Hav.
Idag rejser vi ned fra Galilæa via byen Jericho. Ifølge arkeologerne er det en af verdens ældste byer. Dagens Jericho er en by i de palestinske territorier, beliggende på vestbredden af Jordanfloden. Vi stopper ved den arkeologiske del af byen. Her udkæmpede den jødiske leder Joshua et af de mest dramatiske og vigtige slag i verdenshistorien. Slaget nævnes i Biblen i den dramatiske tekst om Jerichos murer.
Vi fortsætter til jordens laveste punkt. Dødehavet ligger 400 meter under havsniveau. Ifølge evangelierne døbtes Jesus af Johannes Døberen i Jordanfloden, hvis vand stadigvæk strømmer fra Geneserths søen til Det Døde Hav. Besøget ved Det Døde Hav er en anderledes oplevelse. Når du svømmer i det salte og helsebringende vand, flyder du som en prop.
Busrejsen fortsætter til Jordandalen. Jordanfloden er circa 250 Km lang og løber ud i Det Døde Hav. Den er Mellemøstens tredie største flod, og langs den løber grænsen mellem Jordan i Øst og Israel og Vestbredden i Vest. Vi ser dette under rejsen i Jordandalens ørkenlandskabet, hvor de palestinensiske bønder idag anvender israelsk højteknologi under dyrkningsprocessen. Området er et godt eksempel på, at det går at leve sammen fredeligt og med gensidigt udbytte.
Busrejsen går forbi Qumran, beliggende circa 10 Km fra Dødehavets nuværende kyst, og her findes ruinerne fra et gammelt religiøst samfund. Det var i grotterne her, at man genfandt Dødehavsrullerne.
Et af dagens højdepunkter er kong Herode's klippefæstning Masada, som romerne måtte belejre år ud og år ind, før de til sidst erobrede denne strategiske plads. Vejen op følger den gamle klippesti, men vi sidder bekvemt i tovbanens kupe, og forundres over stedets utilgængelighed. Stedet blev år 2001 optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.
Som afslutning på dagen kommer vi frem til Jerusalem, hvor vi overnatter fire nætter.
Dag 5 - Det Gamle Jerusalem.
Dagen begynder ved Zions Bjerg, som er endnu en af de betydningsfulde historiske steder, som Jerusalem myldrer af. Man vandrer virkelig omgivet af historiens vingesus her. Vi ser steder og lokaliteter, som vi genkender fra Biblens beskrivelser. Vi mærker dufte og folkemylderet på Via Dolorosa frem til Golgatha via basarerne. Vi stopper på steder, hvor Jesus har gået, og besøger selvfølgelig også den Hellige Gravs Kirke. Besøget ved Klagemuren berører også, og specielt interesserede kan gå frem og se det sted, hvor jødiske drenge oplæser skriftsafsnint fra Toraen på hebræisk.
Eftermiddagen er fri.
Dag 6 - Det moderne Jerusalem.
Dagen starter med et besøg i den Store Synagoge i Jerusalem, og lære mere om Jødedommen og dens ritualer.
Derefter fortsætter opdagelserne i Yad Vashem, som dokumenterer det jødiske folks historie under holocaust. Her findes en mindespark hvor man går mellem forskelige museer, udstillinger, arkiver og kunstværker. Oplevelsen er både stærk og rystende.
Da staten Israel blev grundlagt søgte man efter et jødisk symbol for staten, som kunne vise kontinuitet og opfyldelsen af den sionistiske drøm. Menorahen er det ældste jødiske symbol, og blev derfor selvfølgelig valgt. Vi stopper ved det israelske parlament Knesset, og beundrer den syvarmede lysestage som er omgives af olivengrene på hver side.
Eftermiddagen er fri til egne eventyr.
Temas rejseleder kan give tips og råd til egne udflugter. En ide er at besøge markedskvarteret. Jerusalems mest berømte madvaremarkeder er Mehane Yehuda der først etableredes under 1800-årene. Idag udgør markedet en meget livlig del af byen, specielt om fredage, hvor byens indbyggere indhandler mad til Shabbat.
Dag 7 - Oliebjerget, Getsemane og Bethlehem.
Oliebjerget er navnet på bakkedraget Øst for Jerusalem, som førhen var kendt for alle sine oliventræer, hvilket har givet bakken sit navn. Idag ligger Oliebjerget omgivet af Jerusalem by, og pladsen er rig på steder der er nævnt i Det Nye Testamente. Vi går ned og passerer forbi historiske steder, så som den gamle jødiske gravplads, hvor der anslåes at findes omkring 150.000 grave. Ifølge Jødedommen vil de døde genopvækkes, når Messias kommer, og de første til at genopvækkes vil være de som er begravede på Oliebjerget. For foden af Oliebjerget ligger Getsemane Have, hvor Jesus ifølge det Nye Testamente blev pågrebet inden rettergangen og korsfæstelsen.
Sidenhen besøger vi Fødselskirken i Betlehem. Her findes en krypt, hvor kristen tradition angiver, at Jesus blev født. Ovenpå denne krypt byggede den romeske Kejser Konstatin d. Store den kirke, som stadigvæk står idag. Stedet anses for helligt af både kristne og muslimer, og fra 2012 er kirken med på UNESCO's Verdensarvsliste. I Betlehem bliver der mulighed for at nyde en typisk arabisk frokost. Palæstinerne i Betlehem er kendte for sine træsnedkerier i oliventræ, og der bliver mulighed for at besøge en af deres butikker. Der bliver også mulighed for at smage en typisk arabisk frokost.
Eftermiddagen er fri til egne aktiviteter i Jerusalem.
Dag 8 - Hjemrejse.
Vi kører til lufthavnen og afrejsen om eftermiddagen. Her siger vi farvel til Det Hellige Land, og flyver hjemad mod Danmark.
Vi byder dig velkommen tilbage til TEMA, og håber at du er blevet fristet til at besøge andre af landene her i Mellemøsten.