Dagsprogram
2023/2024
Dag 1 – Ankomst til Tel AvivEfter ankomst til Tel Avivs lufthavn Ben Gurion bliver du mødt af en repræsentant fra vores partner Smile-ankomstservice, som assisterer ved ankomst, så snart flyet lander. TEMAs rejseleder tager imod dig i selve ankomsthallen. Efter en kort transfer er vi fremme i Tel Aviv, hvor vi skal bo i en nat.
Dag 2 – Tel Aviv, den hvide by og NasarethRejsen i Biblens land begynder i den historiske by Jaffa, en af de ældste havnebyer i verden og en vigtig by i verdenshistorien. Vi besøger nogle af byens bibelske og historiske seværdigheder. Tel Aviv kaldes også for den hvide by, på grund af de mange hvide bygninger i byen, som er bygget i funktionalistisk Bauhaus-stil. Den hvide by blev optaget på Unescos Verdensarvsliste i år 2003.
Når morgentrafikken er stilnet af, kører vi mod Caesarea Maritima. Her findes resterne af de mægtige bygningsværker som blev bygget af Kong Herodes 22 år før Kristus fødsel. Samme konge var med til at gøre Caesarea til den næststørste by i Judea efter Jerusalem. Det tog ham 12 år, og byen fik en stor havn, et amfiteater og en viadukt.
Vi afslutter dagen med et besøg i den berømte Bebudelseskirke i Nasaret. Her siges det, at Maria og Josef boede sammen med Jesus indtil han blev omkring 30 år gammel. Vi bor to nætter på et kibbutzhotel, Nof Ginosar, som er beliggende ved foden af bjerget Arbel. Her ligger der en privat strand ved Genesaret søen, en have og en udendørspool (åben april – september).
Dag 3 – Kibbutz, KapernaumEn kibbutz er betegnelsen for et israelsk kollektivt samfund. Ordet kibbutz betyder samling. Livet på en kibbutz er præget af socialismen. Alle arbejdere på en kibbutz får samme løn, uanset hvilket arbejde der udføres. I dag er mange kibbutzer nedlagte, og andre er omorganiserede. Kibbutzbevægelsen er ikke, hvad den var for nogle årtier siden.
Om morgenen tager vi en interessant og lærerig rundtur i vores kibbutz, og vi hører blandt andet om deres traditioner og arbejdsliv.
Ved Genesaret søen besøger vi en 2000 år gammel båd, som anvendtes af fiskere under Jesus tid. Hvis vejret tillader det, tager vi en sejltur på Genesaret søen.
Busrejsen fører os siden videre til Kapernaum, som anses som Kristendommens vugge, eftersom at Jesu og hans disciple levede og virkede her. Til fods færdes vi ad smukke veje til nogle af historiens vigtigste steder. Vi besøger også Saligprisningernes Bjerg, hvor Jesus holdt Bjergsprædikenen. I det Øvre Galilæa smager vi den lokalt producerede vin, som har aner tilbage til tiden langt før Jesus. Den moderne vinproduktion tog fart da Bankieren Rothschild etablerede en vingård her under 1800-tallet. Idag er her to vingårde, og produkterne eksporteres til mere end 40 lande.
Dag 4 – Det Døde Hav. MasadaklippenI dag kører vi fra Galilæa mod byen Jeriko. Ifølge arkæologerne er det en af verdens ældste byer. I dag er Jeriko en by beliggende i det palæstinensiske territorie på Vestbredden af Jordanfloden. Her kæmpede den kendte ledere Josua en af de mest dramatiske og vigtige kampe i verdenshistorien. Kampen nævnes i Biblen i en dramatisk tekst om Jerikos murer.
Vi fortsætter til jordens laveste punkt. Det Døde Hav ligger 400 meter under havoverfladen. I følge evangeliets bøger blev Jesus døbt af Johannes Døberen i Jordanfloden, hvis vand i dag stadig strømmer fra Genesaret søen til Det Døde Hav. Besøget ved Det Døde Hav er en anderledes oplevelse. Når du bader i det salte, helsefremmende vand, så flyder du næsten som en korkprop.
Vores busrejse fører os videre til Jordandalen. Floden Jordan er 250 kilometer lang og munder ud i Det Døde Hav. Den er Mellemøstens tredje største flod og udgør grænsen mellem Jordan i øst og Vestbredden i vest. I Jordandalen bruger de Palæstinensiske bønder i dag moderne landbrugsteknologi fra Israel. Det er et bemærkelsesværdigt eksempel på fredelig sameksistens.
Vi fortsætter mod Masada forbi Qumran, en ruin beliggende på et plateau ca. 10 km inde i landet fra Det Døde Havs nordvestligste strand. Qumran er mest kendt, som det sted der ligger nærmest dødehavsrullernes skjulested, som er et nogle grotter i ørkenklipperne.
Kong Herodes klippefæstning Masada er en anden stor oplevelse. Stedets gribende historie fortæller om modet hos klippens forsvarere og deres kamp mod de erobrende romere. Her tager vi kabelbanen op til klippens top. I år 2001 kom Masada på Unescos verdensarvsliste. Vi tjekker ind på hotellet i Jerusalem, hvor vi skal overnatte i fire nætter.
Dag 5 – Det Gamle JerusalemDagens program begynder ved Zion bjerget. Et betydningsfuldt og værdifuldt sted i Jerusalem. Vi ser rummet, hvor Jesus indtog sit sidste måltid med hans disciple og derefter Kong Davids grav. Vi besøger også de gamle jødiske kvarterer og lærer samtidig mere om den jødiske tro. Vi oplever steder og miljøer fra Biblens verden. I basarerne og fra Via Dolorosa til Golgata går vi i menneskemyldret og sanser duftene.
Vi kommer også til at røre ved stenene, hvor Jesus har gået. Vi besøger selvfølgelig Den Hellige Gravs Kirke.
Besøget på den vestlige mur (grædemuren) er et følelsesladet sted. Det er særligt interessant at besøge det sted, hvor de jødiske drenge bliver kaldt til at læse et stykke fra den hellige bog Torah på hebraisk.
Resten af eftermiddagen er fri på egen hånd. TEMAs rejseleder giver tips og råd om udflugter og aktiviteter. Et tip er at besøge byens markeder. Jerusalems mest berømte madmarked Mahane Yehuda går tilbage til det 19. århundrede. I dag er markedet en meget livlig del af byen, især om fredagen, hvor byens indbyggere handler mad inden sabbat.
Om aftenen er der mulighed for at deltage i den jødiske fredagsbøn i en synagoge i Jerusalem.
Dag 6 – Olivenbjerget, Gethsemane og BetlehemOlivenbjerget/Oliebjerget er en højderyg øst for det gamle Jerusalem. I dag er Olivenbjerget en del af byen, som har fået sit navn fra den rige overflod af oliventræer. Bjerget nævnes ofte i Bibelen som stedet for forskellige begivenheder. På toppen af bjerget får vi en fantastisk panoramaudsigt over Jerusalem. Herfra vandrer vi ned til det jødiske gravsted. Der er anslået 150.000 grave der. Ifølge jødisk tro vil de første, der genopstår, når Messias vender tilbage, være dem, der er begravet på Olivenbjerget.
Ved foden af Olivenbjerget lå Gethsemane, olivenhaven, hvor Jesus ifølge Det Nye Testamente blev taget til fange før sin korsfæstelse.
Dagens højdepunkt bliver besøget i Fødselskirken (kirken er under renovering og kan være lukket på forskellige tidspunkter) i Betlehem, Jesus fødested. Ifølge historien er en hule udpeget som Jesus fødested. Oven i dette blev kirken i det 4. århundrede bygget af kejser Konstantin den Store. Stedet betragtes som helligt af både kristne og muslimer. Fødselskirken har siden år 2012 været på UNESCOs verdensarvsliste.
I Betlehem er der mulighed for at prøve en typisk arabisk frokost. Palæstinenserne i Betlehem er berømte for deres håndskårne figurer i oliventræ. Vi stopper ved en af deres butikker.
Vi vender tilbage til Jerusalem og resten af dagen er fri på egen hånd.
Dag 7 – Det moderne JerusalemDagen begynder med et besøg i Jerusalems Store Synagoge, hvor vi får et indblik i de jødiske traditioner, der er bevaret i tusinder af år. Vores opdagelsesrejse i det moderne Jerusalem fører os videre til Yad Vashem, som forvalter al information og dokumentation om det jødiske folks historie under Holocaust. Her er der en mindepark, hvor man kan gå rundt mellem forskellige museer, udstillinger, arkiver og kunstværker. Oplevelsen er både stærk og rystende.
Da staten Israel blev grundlagt, søgte man et jødisk symbol for statsemblemet, der kunne demonstrere kontinuitet og opfyldelse af den zionistiske drøm. Menoraen, det ældste jødiske symbol, var et oplagt valg. Vi stopper ved Knesset, det israelske parlament, for at se lysestagerne gengivet med olivengrene på hver side.
Eftermiddagen fri til egen aktiviteter. TEMAs rejseleder kan give flere tips og råd.
Dag 8 – HjemrejseVi kører til lufthavnen og afrejsen om eftermiddagen. Her siger vi farvel til Det Hellige Land, og flyver hjemad mod Danmark.
Vi byder dig velkommen tilbage til TEMA, og håber at du er blevet fristet til at besøge andre af landene her i Mellemøsten.