Vandreferie i Bulgarienmed Pirin-, Rila- og Rhodopibjergene

At vandre i Bulgarien er en overvældende oplevelse. Det er her, i Balkans hjerte at orienten, syd- og mellemuropa mødes. Vi vandrer gennem gamle byer, billedskønne landsbyer, forbi vidtstrakte vinmarker gennem Bulgariens brogede historie og storslåede natur. Landet byder på enorme kulturskatte fra en del forskellige civilisationer og ikke minds spændend mad og drikke. Flere Unescomonumenter fanger vores interesse, og det gør mødet med lokalbefolkningen også.

REJSEFAKTA

Lande: Bulgarien

REJSETYPE: Vandreferie - sværhedsgrad 2, moderat

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 15-22 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Vandring i Pirin bjergene
 • Besøg ved Rilaklosteret
 • Vinsmagning i Melnik
 • Overnatningen i Smolyan
 • Vandfaldskløften ved Smolyan

Dagsprogram
2024

Dag 1. Velkommen til Bulgarien

Ankomst til Sofia. Kort bustransport på circa 20 minutter til centralt beliggende hotel. Fælles byvandring i Sofias spændende gamle kvarterer. Afslutning med velkomstmiddag på restaurant.

Dag 2. Rilakosteret og Rilabjergene

Vi forlader Sofia og kører vestpå over en trakiske slette, som har været landbrugsjord i tusindvis af år. Med lidt held ser vi storke ude på markerne. Fremme ved Rila bjergene tager vi en skilift fra 1600 meters højde og op til 2100 meter over Havet. Vandringen går så i et smukt bjerglandskab hvor små bjergsøer spejler bjergtoppene rundt omkring. De højeste toppe er lige under 3000 meter høje. Unjder vandringen dækker vi op til picknick frokost omgivet af farvestrålende blomster, der hvor den endemiske art nellikerod lyser stærkest op med orange farver. Når vandringen er gennemført efter circa fire timer, kommer vi ned i højden igen og kører videre til Rilaklosteret, som er optaget på Unescos verdensarvsliste. Ud over sin smukke beliggenhed byder Rila også på en spændende historie og smukke ikon- og vægmalerier.

Bussen kører os sidenheen videre gennem landbrugsområder til den næste bjergkæde, Pirinbjergene, hvor vi skal bo tre nætter på et hyggeligt hotel i Bansko. Måske når du at nyde hotellets svømmepøl og de forskellige saunaer innen der serveres buffetmiddag.

Dag 3. Pirinbjergene og Vihren

Bansko er en af flere skiområder i Bulgarien. Vi tager en kort bustur fra hotellet og forbi nogle af liftene og op til lidt højere højde. I nationalparken, som også er på Unescos verdensarvsliste, starter dagens vandring op i en dalgang med grønne bjergåkre. Jo længere ind og jo højere op vi kommer, jo flere mindre søer kommer vi forbi. Ved en af disse nyder vi dagens picknick. Her er der udsigt mod mange bjergtoppe i dette granitlandskab, og det højeste punkt er Vihren som er lige under 3000 meter høj. Vi tager en runde mellem søerne og den sidste del af vandringen nedad leder os til vandringens udgangspunkt. Vandringen starter på circa 1800 meters højde og højeste punkt er 2350 meter over havet. Vandringen tager totalt omkring 5 timer. Tilbage på hotellet er der tid til at nyde spa-afdelingen. Dagen afsluttes med en fælles byvandring i Banskos gamle bydele, og her kommer vi til en lokal taverna hvor vi spiser middag.

Dag 4. Melnik og vinsmagning

Dele af Rilabjergene er opbygget af granit og sandsten, og idag tager vi til sandstensområderne. Circa 1 ½ time kører vi ned i lavlandet mod den lille by Melnik. som ligger på circa 300 meter over havet. Idag har byen 286 indbyggere, men under sin storhedstid boede over 25 000 mennesker her. Området har længe været centrum for vinproduktion, og der er gode muligheder for at lagre vinen i kældre udskåret af den bløde sandsten. Områdetbuder på circa 350 solskinsdage om året.

Vores vandring på circa 2 timer fører os ad 200 højdemeter fra Rosenklosteret. Fra det højeste punkt skuer vi ud over de fantastiske stenformationer, som er udskåret af sandstenen igennem millioner af år. Stien bugter sig så 300 højdemeter nedad i en af dalgangene som udmynder i Melnik. Her går vi til en af bodegaerne og smager den lokale vin. Efter vinsmagningen får vi en bulgarsk landfrokost. Bussen kører os sidenhen tilbage til Bansko hvor eftermiddagen og aftenen er fri. Et forslag er at gå ned til den ældre bykerne, og selv vælge en taverna til middagen.

Dag 5. Rhodopibjergene og grotter

Idag foorlader vi Bansko og kører mod Rhodipibjergene, og efter omkring en times tid er vi fremme i den lile by Dolen, hvor tiden virker til at have stået stille i århundreder. Vandringen starter fra byen Yagodina, og når appetitten passer til det, dækker vi op til dagens picknick på en eng. Siden fortsætter vi over enge og gennem skov opad circa 300 højdemeter og nedad 400 højdemeter. Når nedstigningen er klar er vi i den berømte Trigrad-kløft, hvor stejle klippesider går over 250 meter op over os. Her besøger vi Djævlegrotten inden vi hopper ombord på bussen og kører den sidste strækning til hotellet i Smoljan. Her findes også en spa-afdeling. Senerehen på aftenen er der fælles middag på hotellet.

Dag 6. Vandfaldskløften og arkitekturmuseum

Dagsrejsen indledes med en kortere busrejse til Vandfaldskløften. Her følger vi bunden af kløften, og ser vandet løbe gennem flere små vandfald undervejs. Vi starter på 1200 meter over havet og gå så opad via flere små broer til 1600 meter over havet. Herfra har vi en dejlig udsigt over Rhodopibjergene og hele vejen ind over Grækenland. Tilbagevejen lægger vi ad en anden kløft, og inden vi er helt nede dækker vi op til picknick frokost.

Fra kløften tager det en halv time med bus til byen Shiroka Luka, som er et levende frilandsmuseum. Her er der tid til at gå rundt i stræderne, besøge en af cafeerne og slappe af og nyde folkelivet. Tidligt om eftermiddagen er vi tilbage på hotellet i Smoljan, og dagen afrundes med fælles middag på hotellet.

Dag 7. Plovdiv og Smoljan

Nu kører vi opad fra Smoljan et stykke tid, til der hvor dagens vandring begynder. Den går mestendels inde i skovterræn med udsigt over bjergene i Rhodipi og Grækenland. I løbet af vandringen, som tager circa 2 ½ time, gå vi opad et par hundrede højdemeter forbi nogle af søerne i området. Bussen venter deroppe og kører da videre mod Bachkovo klosteret. I nærheden ligger det strategisk vigtige Asenfort, hvor vi også stopper inden vi kommer frem til Plovdiv, hvor vi spiser frokost. Vi går sidenhen gennem nogle af byens interessante kvarterer. Her findes blandt andet mange arkeologiske udgravnijger, to antikke teatre, rester af midelalderens borgmur og tårne, osmanniske bade og moskeer. Her er der et par timer fri på egen hånd. Siden venter den fælles afskedsmiddag.

Dag 8. Sofia og hjemrejse

Vi vågner op i Plovdiv og kører så over den trakiske slette til Sofia, hvilket tager omkring 1½ time. I Sofia tager vi en fælles byvandring gennem de mest interessante dele af byen. Denne byvandring gøres evt. dag 1, hvis ankomsttiden tillader det. Efter byvandringen kører bussen til lufthavnen.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Flyrejse Danmark – Sofia tur og retur
• Samtlige overnatninger
• TEMAs rejseleder
• Entreudgifter ifølge program
• 7 x morgenmad
• 6 x frokost, heraf 4 picknick
• 6 x middag
• Vinsmagning i Melnik

REJSEFAKTA

Dag 1

Danmark - Sofia. Bustransport circa 20 kilometer. En overnatning på central beliggende hotel i Sofia. Velkomstmiddag indgår.

Dag 2

Busrejse Sofia - Rila - Bansko, circa 250 kilometer. Vandring på circa 4 timer i Rilabjergene, circa 10 kilometer. Tre overnatninger på hotel i Bansko. Morgenmad, picknick frokost og middag indgår.

Dag 3

Busrejse Bansko - Pirin, circa 40 kilometer. Vandring circa 5 timer i Pirinbjergene ovenfor Bansko, circa 10 kilometer. Morgenmad, picknick frokost og middag indgår.

Dag 4

Busrejse Bansko - Melnik, tur og retur circa 221 kilometer. Vandring to timer i sandstensformationerne omkring Melnik, circa 5 kilometer. Morgenmad, frokost og vinsmagning indgår.

Dag 5

Busrejse fra Bansko via Dolen og Yagordina til Smoljan, ialt circa 208 kilometer. Besøg i Dolen, vandring med picknick frokost circa 4 timer, omkring 10 kilometer. To overnatninger på hotel i Smoljan, morgenmad, picknick frokost og middag indgår.

Dag 6

Busrejse 10 kilometer til Vandfaldskløften, vandring circa 4 timer omkring 10 kilometer. Busrejse Vandfaldskløften - Shiroka Luka, tur og retur circa 55 kilometer. Morgenmad, picknick frokost og middag indgår.

Dag 7

Busrejse 15 minutter ud ad Smoljan, vandring i circa 2 ½ time. Bustransport fra Smoljan - Bachkovoklosteret - Asen borgen - Plovdiv. Byvandring i de gamle dele af Plovdiv, circa 5 kilometer. Total bustransport circa 148 kilometer. En overnatning på hotel i Plovdiv. Morgenmad, frokost og middag indgår.

Dag 8

Busrejse til Sofia circa 150 kilometer. Byvandring i de gamle dele af Sofia (eventuelt på dag 1 istedet). Busrejse til lufthavnen circa 20 kilometer. Morgenmad indgår.

Bulgarien

Befolkning: 7,1 mill. 

Landets areal: 111 000 km²  

Valuta: Bulgarske lev 

Religion: Den ortodokse kirke dominerer religionen i landet og 82,6 % af indbyggerne er medlemmer i den bulgarske ortodokse kirke. 12 % muslimer, 0,6 % katoliker og 0,4 % protestanter. 

Sprog: Bulgarsk

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår:

Flyrejse Sofia - Danmark t/r, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Valuta:

Bulgarske Lev (BGN)

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Kontomater findes.

For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Drikkepenge:

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 50 EUR per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.

Gruppestørrelse:

Mindst 15 og maksimalt 22 personer.

Vandringerne:

Rhodopi- og Rilabjergne er kupeerede og vandringerne går sjøldent på flade områder, det går enten op eller ned.Du bør være i god form for at kunne deltage i rejsen. Vandrestave kan aflaste ømme fodled en del, vi anbefaler de sammenfoldelige teleskop-vandrestave. Bemærk at vandreruterne kan lægges om alt afhængigt af vejr og vind.

Klima:  

Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no

Påklædning:

Medbring gerne lidt varmere tøj og et godt sæt regntøj. Gode vandrestøvler eller vandresko er en forudsætning. Gode vandresko til byvandringerne, hvor der ofte er ujævne brostensbelægninger. Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg. 

Picknickudrustning:

Medbring tallerken, kniv-gaffel-ske og et krus. En rygsæk til vand, picknick udrustning og din del af den fælles picknick frokost.

Øvrigt: 

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

Afrejser

Dato Fly-
info
Rejselængde Rejse Afrejselufthavn Pris Status
17-05-2024 8 dage Vandreferie i Bulgarien København 13 850 DKK 4 ledige pladser Bestil
07-06-2024 8 dage Vandreferie i Bulgarien København 14 350 DKK 4 ledige pladser Bestil
28-06-2024 8 dage Vandreferie i Bulgarien København 13 850 DKK 4 ledige pladser Bestil
20-09-2024 8 dage Vandreferie i Bulgarien København 14 390 DKK 4 ledige pladser Bestil

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Vandreferier

Vandreferie i England
Nyheter !
sværhedsgrad 1 , Enkel
Nyhed
 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.