Dagsprogram
2023
Dag 1 - A som i Albanien.Rejsen begynder i Albanien, hvor vi lander i Tirana Mother Theresa Airport. Landet var længe et af verdens mest lukkede lande. Fra slutningen på 2. Verdenskrig og frem til kommunismens fald i 1991 var det ikke mange rejser som var tilladt i landet, hverken ud eller ind. Idag er situationen anderledes og man rejser uden problemer frem og tilbage over grænsen, trods at der kan opstå køer med lang ventetid ved grænsekontrollerne.
Temas rejseleder møder ved ankomsten på lufthavnen og så kører bussen til Elbasan, der ligger circa 50 kilometer syd for Tirana. Byen er en af mange kulturbyer rundt omkring i landet, og den byder på en lang historie med en borgruin og gamle bymure. Vi tager en byrundtur og spiser velkomstmiddag indenfor murene.
Dag 2 - Via Egnatia.
Vi forlader Elbasan ad den gamle romerske hovedvej Via Egnatia, som forbandt Durres med Konstantinopel. Vejen blev bygget under 300 tallet efter Kristus, og spillede en vigtig rolle i romerrigets historie og op i den bysantinske periode.
Ved Ohridsøen er der frokostpause på en lokal taverna og fortsætter derefter fortsætter ud til landområderne og op til den afsides beliggende by Voskopoja, der ligger omgivet af Moravabjergene.
Voskopoja hed før i tiden Moschopolis, og den var under 1800 tallet kulturelt og handelsmæssigt centrum for arumænerne. Her etableredes Balkans første bogtrykkeri. Byen blev lagt i ruiner af Ali Pascha år 1788, og idag ser man blandt omgivelserne og frugtplantagerne skjulte ruiner, der minder om byens storhedstid.
Dagens vandring: Circa tre timers vandring, circa 8 kilometer på stenlagt vej og ad skovveje.
Dag 3 - Voskopoja.
Vi nyder en stille morgen i den friske og klare bjergsluft. Byen er beliggende på circa 1 160 meters højde over havet, og vandet i hanerne er frisk kildevand. I byen bor der idag bare omkring 500 indbyggere, sammenlignet med circa 60 000 under 1700-tallet.
Dagens vandring følger de kuperede omgivelser, gennem skov og over enge. Halvvejs er vi fremme i den lille by Shipske, hvor vi besøger stenkirken "Shen Gjergji" (Sankt Georgs kirken), som er udsmykket med fine ikoner og vægmalerier. Vi spiser frokost efter vandreturen, som er tilberedt med lokale råvarer. Hen under eftermiddagen besøger vi en familje og gæstvenligt og stolte byder på deres hjemmebryggede raki.
Dagens vandring: Circa 4 timer, enkel vandring på 11 km, skovvej og sti med små højdeforskelle.
Dag 4 - Panorama og Korce.
Dagens vandring er nogenlunde lige så lang som forrige dags, men går sydpå fra Voskopoja og opad. Vi går gennem kløfter og op til områdets højeste punkt hvorfra vi har en flot udsigt. Undervejs er der chance for, at vi træffer en lokal hyrde med sine får. Der er langt til nærmeste by, og vi medbringer derfor egen picknick, som vi nyder ude i det fri.
Vel tilbage i Voskopoja siger vi pænt farvel, medbringer vores bagage og kører ned ad bjergene til byen Korce. Der er der ikke langt til såvel den nordmakedonske som den græske grænse. Korce hed under antikken Pelion, og byen har en lang historie som handelsby med en stor bazaar, som var centrum for handlen med tæpper. Byen har en græsk-ortodoks katedral, hvilket afspejler nærheden til Grækenland.
Vi går på byens brosten og besøger dens bryggeri, hvor vi smager på god øl inden vi indregistrerer os på vores bekvemme hotel beliggende i udkanten af byen.
Dagens vandring: Circa 5 timer, en lidt mere krævende vandring på 12 kilometer. Skovvej og sti med højdestigning på circa 400 meter.
Dag 5 - Nordmakedonien.
Efter der er handlet ind til picknicken krydser vi grænsen til Nordmakedonien og kommer ind i Galicica nationalparken, hvor vi kan nyde en kop kaffe ved Sankt Naum klosteret, der ligger lige ved Ohridsøen.
Nationalparken Galicica er den del af bjergkæden Sara-Pind. På grund af sin skønhed og det store antal endemiske arter blandt flora og fauna, blev den nordmakedonske del af bjergene mellem søerne Ohrid og Prespa år 1958 udnævnt til nationalpark. Parken kommer op på høje højder, og det er op ad disse at vi går idag, hvilket giver os mange storslåede udsigter undervejs, hvis vejret vel og mærke tillader det. Heroppe kan man se kongeørne svæve fordi.
Efter picknicken fortsætter vi nedad bjerget og langsmed Ohridsøens bredder fortsætter vi nordpåtil byen af samme navn, Ohrid. Her indregistrerer vi os på hotel for to overnatninger. Tidligt om aftenen begiver vi os til fods og opdager mere af Ohrids charme og dens kirker. Kirkerne har medført at området blev optaget på Unesco verdensarvslisten. Dagen afrundes med en fælles middag.
Dagens vandring: Mere strabadserende vandring på 8 kilometer og med 680 meters højdeforskel. Beregnet vandringstid circa 4 timer.
Dag 6 - Galicica nationalpark og Ohridsøen.
Også denne dag vandrer vi i Galicica nationalpark, denne gang en let vandring langs med skråningerne ned mod Ohridsøen. Cypresstræerne giver skygge men hindrer ikke den fine udsigt. Dagen står i såvel naturens som kulturens tegn. Ved frokosttid finder vi et gæstegiveri, hvor vi får en madlavningsdemonstration, og ser hvordan man laver makedonske madtærter. Disse smager fantastisk efter vandringen.
Kulturaktiviteterne fortsætter om eftermiddagen ved og på Ohridsøen. Her besøges benbugten, som også kaldes for museet på vandet. Her findes en rekonstruktion af en tidligere bosætning bygget på pæle i søen. Den oprindelige bosætning er dateret til bronze- eller jernalderen.
Aftenen er sidenhen din egen, her kan du slappe af og nyde hotellets faciliteter.
Dagens vandring: Let vandring på circa 8 kilometer på sti og skovvej unden nogle større højdeforskelle.
Dag 7 - Tilbage til Albanien og Tirana.
Vi forlader Nordmakedonien og kører af bjergpassene tilbage ind i Albanien. Istedet for den store moderne motorvej færdes vi ad den gamle landevej, og vandrer mellem to søvnige landsbyer. Her er floraen anderledes og udsigterne stadigvæk imponerende, trods vi er omgivet af bakker og ikke bjerge. På slutningen af vandringen kommer vi til en by, hvor lokalt kød bliver grillet og serveret til frokost.
I løbet af eftermiddagen fortsætter vi den korte bid ind til landets hovedstad Tirana. Her tager vi en byrundtur og beundrer blandt andet udsigten fra Martyrernes gravsted. Megen af arkitekturen viser tydelig påvirkning fra kommunismens tid. Men borgmesteren Edi Rama, som oprindeligt er kunstner, har indledt et initiativ, som skal sætte farve på byen og hele Albanien. Mange bygninger er malede i klare farver, og henfører af og til tankerne til Mexico. Det mest iøjnefaldende er et grønt hus malet med masser af pile, som alle sigter mod vest.
Aftenens middag bliver vores afskedsfrokost, og også den er traditionel med lokale specialiteter.
Dagens vandring: Circa 3 timer, let vandring ad grusveje i ca 10 kilometer.
Dag 8 - Hjemrejsa og farvel for denne gang.
Vores sidste dag, men den morgenfriske anbefales at tage en gåtur i byen og se Tirana vågne til livs.