Vandreferie i Albanien og NordmakedonienVia Egnatia og Galicicas bjergtoppe

Albanien og Nordmakedonien byder på gæstevenlig kultur og ganske urørt natur. Vi vandrer på stier som få finder frem til, bor i lokalsamfund og møder en befolkning som er stolte over sit land og sine traditioner. I Albanien vandrer vi langs romernes Via Egnatia og i Nordmakedonien kommer vi op i højderne i Galicica nationalpark. Vi stifter bekendtskab med området omkring den smukke Ohridsø, inden rejsen afsluttes i storbypulsen i Tirana.

REJSEFAKTA

Lande: Albanien, Nordmakedonien

REJSETYPE: Vandreferie - sværhedsgrad 2, moderat

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 18-22 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Den romerske vej Via Egnatia
 • Voskopojas rolige lokalsamfund
 • Panoramaudsigt i Nationalparken Galicica
 • Ohridsøen med historie og kultur
 • Hjemmebesøg med smagsprøver af lokale delikatesser

Dagsprogram
2023/2024

Dag 1. A som i Albanien

Rejsen begynder i Albanien, hvor vi lander i Tirana Mother Theresa Lufthavn. Landet var længe et af verdens mest lukkede lande. Fra slutningen af Anden Verdenskrig og frem til kommunismens fald i 1991 var der ikke mange rejser tilladt hertil, hverken ind eller ud af landet. I dag er situationen anderledes, og man kan uden problemer rejse frem og tilbage over grænsen, selvom der kan være køer med lidt ventetid ved grænsekontrollen.

TEMAs rejseleder modtager dig i lufthavnen og med bus kører vi til Elbasan, der ligger cirka 50 km syd for Tirana. Byen er en af de mange kulturbyer i landet og har en lang historie med en slotsruin og gamle bymure som bevis på det. [60 km]

Dag 2. Via Egnatia

Vi forlader Elbasan i dag via Via Egnatia, den gamle romerske militær- og handelsrute, der forbandt Durres og Konstantinopel. Vejen blev bygget i det 2. århundrede f.Kr. og har spillet en vigtig rolle i Romerrigets historie, i antikken og den byzantinske æra.

Ved Lake Ohrid holder vi frokostpause i Lin Pogradec, hvor vi smager på de lokale delikatesser. Rejsen fortsætter derefter ud i det albanske landskab og op til den afsidesliggende landsby Voskopoja omgivet af Morava-bjergene.

Voskopoja gik engang under navnet Moschopolis og var i løbet af det 18. århundrede et kulturelt og kommercielt centrum for aromanerne (Vlachs). Her blev Balkans første trykkeri etableret. Byen blev dog ødelagt af Ali Pascha i 1788. I dag kan man se skjulte ruiner i omgivelserne og frugtplantagerne, der vidner om landsbyens glansdage.

Dagens gåtur: ca. tre timers gang på ca. 8 km på stenbelagt vej og skovvej samt små stier.

Dag 3. Voskopoja

Vi nyder en stille morgen i den klare bjergluft. Landsbyen ligger cirka 1.160 meter over havets overflade, og drikkevandet fra vandhanen kommer direkte fra frisk kildevand. Der bor kun omkring 500 mennesker i Voskopoja i dag, sammenlignet med 1700-tallets 60.000 indbyggere.

Dagens vandretur foregår i de bakkede omgivelser, gennem skov og på tværs af enge. Halvvejs når vi den lille landsby Shipske, hvor vi besøger stenkirken "Shen Gjergji" (Skt. Georgs Kirke), som kan prale af fine ikonbilleder og vægmalerier. Vores frokost tilberedes af lokale råvarer, når vi kommer tilbage til Voskopoja.

I løbet af eftermiddagen besøger vi en lokal familie, der gæstfrit og stolt tilbyder deres egen produktion af raki, formentlig med lidt hjemmebag til.

Dagens vandretur: ca. 5 timers vandring i ca. 12 km på grusveje og skovstier.

Dag 4. Panorama og Korce

Dagens vandring er nogenlunde lige så lang som forrige dags, men går sydpå fra Voskopoja og opad. Vi går gennem kløfter og op til områdets højeste punkt hvorfra vi har en flot udsigt. Undervejs er der chance for, at vi træffer en lokal hyrde med sine får. Vi spiser frokost efter vandreturen, som er tilberedt med lokale råvarer.

Vel tilbage i Voskopoja siger vi pænt farvel, medbringer vores bagage og kører ned ad bjergene til byen Korce. Der er der ikke langt til såvel den nordmakedonske som den græske grænse. Korce hed under antikken Pelion, og byen har en lang historie som handelsby med en stor bazaar, som var centrum for handlen med tæpper. Byen har en græsk-ortodoks katedral, hvilket afspejler nærheden til Grækenland. 

Dagens vandring: ca. 5 timer, en lidt mere krævende vandring på 12 km. Skovvej og sti med højdestigning på ca. 400 m.

Dag 5. Nordmakedonien

Efter vi har handlet ind til picnic, krydser vi grænsen til Makedonien og går ind i Galicica National Park, hvor vi skal nyde en morgenkaffe i klosteret Saint Naum, beliggende direkte ved søen Ohrid.

Galicica National Park er en del af Sara-Pind bjergkæden. På grund af dens naturlige skønhed og dens udvalg af endemisk flora og fauna blev den makedonske del af bjerget mellem søerne Ohrid og Prespa i 1958 udpeget som nationalpark. En del af parken ligger højt oppe, og vi vandrer op i højderne i dag, hvilket giver os en storslået udsigt, hvis vejret tillader det. I disse højder er det ikke helt umuligt, at vi kan se kongeørnene svæve rundt.

Efter en picnic frokost fortsætter vi ned ad bjerget, og vi fortsætter nordpå langs Lake Ohrid, hvor vi tjekker ind på et hotel direkte ved søbredden for de næste to nætter. Vi runder dagen af med en middag inde i Ohrid.

Dagens vandretur: Hårdere vandretur på en sti på 8 km og i 680 meters højde, estimeret vandretid ca. 4 timer.

Dag 6. Galicica Nationalpark og Ohrid-søen

I dag vandrer vi også i Galicica National Park, dog en let vandretur langs bjergskråningerne mod Lake Ohrid. Cyprestræer giver skygge, men skjuler ikke for den fine udsigt. Det bliver en dag præget af både natur og kultur. Ved frokosttid finder vi en kro, hvor vi får en lille madlavningsdemonstration i, hvordan man laver makedonske tærter, som efter vandreturen smager rigtig dejligt. Tidligt om aftenen tager vi ind til Ohrid by, hvor vi til fods opdager mere af charmen og kirkerne, der har gjort dette område til et UNESCOs verdensarvssted. Om aftenen har du mulighed for at slappe af og nyde hotellets faciliteter.

Dagens vandretur: Let vandretur på ca. 8 km på sti og skovvej uden større højdeforskelle.

Dag 7. Tilbage til Albanien og Tirana

Vi forlader Nordmakedonien og passerer bjergpasset tilbage til Albanien. I stedet for den store, moderne motorvej finder vi den gamle landevej og tager en vandretur mellem et par søvnige landsbyer. En anden flora omgiver os nu, og udsigten her er også imponerende, selvom vi er omringet af lave bakker i stedet for bjerge. I slutningen af vores vandretur kommer vi til en landsby, hvor der serveres lokalt grillet kød til frokost.

I løbet af eftermiddagen fortsætter vi den korte strækning til landets hovedstad, Tirana. Vel fremme tager vi på en byrundtur og ser blandt andet udsigten fra Martyrernes gravsted. Meget af arkitekturen viser tydelig påvirkning fra kommunisttiden. Men borgmesteren Edi Rama, som er en kunstner i hjertet, har startet et initiativ om at sætte kulør på byen og hele Albanien. Flere bygninger er malet i lyse farver, der nogle gange kan lede tankerne hen på Mexico. Det mest slående er nok et grønt hus malet med masser af pile, der alle peger mod vest.

Aftenens middag bliver vores afskedsmiddag, og den er også traditionel med lokale specialiteter.

Dagens gåtur: Let gåtur ad grusveje i 10 km, ca. 3 timer.

Dag 8. Hjemrejse

Vores sidste dag, men for den morgenfriske kan det anbefales at gå en tur i byen og opleve Tirana vågne langsomt, inden det er tid til at køre til lufthavnen og rejse tilbage til Danmark.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Flyrejse t/r Danmark – Tirana
• Samtlige overnatninger
• 7 x morgenmad
• 5 x frokost
• 1 x picknic frokost (medbing eget bestik og tallerken)
• 4 x middag
• Entreudgifter og udflugter ifølge program
• Tema rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1

Danmark – Albanien. Transport lufthavn til Elbasan, cirka 60 kilometer. En overnatning på hotel i Elbasan.

Dag 2

Elbasan – Voskopoja, 145 kilometer. Vandring på Via Egnatia, 8 kilometer. Helpension indgår. To overnatninger på hotel med enkel standard i Voskopoja.

Dag 3

Vandring ved Voskopoja, 11 kilometer. Helpension indgår.

Dag 4

Vandring ved Voskopoja, 12 kilometer. Bustransport Voskopoja – Korce, 25 kilometer. morgenmad, frokost og middag. En overnatning på hotel i Korce.

Dag 5

Korce – Ohrid, 80 kilometer. Vandring i Galicica nationalpark, 8,5 kilometer. Morgenmad, picknickfrokost og middag. To overnatninger på hotel i Ohrid.

Dag 6

Vandring i Galicica nationalpark, 8 kilometer og byvandring i Ohrid. Morgenmad og frokost på en lokal kro indgår.

Dag 7

Ohrid – Tirana, 140 kilometer. Vandring blandt albanske landsbyer ved Gracen, 10 kilometer. Byrundtur i Tirana. Morgenmad, frokost og middag indgår. En overnatning på hotel i Tirana.

Dag 8

Transport til lufthavnen, 20 kilometer. Morgenmad indgår. Flyrejse Albanien – Danmark.

Albanien

Folketal: 2,9 millioner
Areal: 28 748 km²
Religion: Religionsfriheden er garanteret i grundloven. Albanerne kristnedes under den romerske periode, men under det osmanniske herrevælde konverterede mange til Islam
Sprog: Albansk

Nordmakedonien

Folketal: 2 100 025

Areal: 25 713 kvadratkilometer

Religion: Makedonsk ortodokse (65 %), muslimer (ca. 34 %)

Sprog: Officielle sprog er makedonsk (66,5 %) og albansk (25,1 %)

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår
Fly Tirana t/r, øvrig transport ifølge program, delt dobbeltværelse, måltider i følge program, TEMAs rejseleder, samtlige udflugter og entré udgifter i følge program, hvis ikke andet er angivet.

Valuta
Albanien: Lek (ALL)
Nordmakedonien: Denars (MKD)

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Hæveautomater forefindes.

For mere information om valuta og kurs, kontakt egen bank eller vekselkontor.

Drikkepenge
Drikkepenge indgår ikke i rejsens pris. TEMAs rejseleder indsamler 50 euro pr. person ved rejsens start, og fordeler ligeligt imellem chauffører, bagagebærere og restaurantpersonale ved fælles måltider og lignende.

Klima
Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no .

Påklædning
Gode og stabile vandresko/støvler. Vandrestave kan med fordel medbringes. Der kræves ingen formel påklædning, men det er værdsat lokalt, hvis du har velholdt tøj på, når du f.eks. besøger en restaurant.

Vandring
Tips og information om TEMAs vandreture »

Øvrigt
TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver).

Hotel/overnatning

Kommentarer

På denne rejse varierer overnatningssteder i design og standard, fra by hoteller til enkle Bed & Breakfast. I den lille landsby Voskopoja er der kun små og enkle hoteller/B&B. Alt efter gruppens størrelse eller sammensætningen af dobbelt- og enkeltværelser, kan vi blive inddelt på forskellige overnatningssteder. De vil opfylde samme standard og er inden for nem gåafstand fra hinanden.

Afrejser

Dato Fly-
info
Rejselængde Rejse Afrejselufthavn Pris Status
30-09-2023 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
London
2023-09-30
10:40
2023-09-30
11:45
British Airways, 813
London
Tirana
2023-09-30
13:45
2023-09-30
17:50
British Airways, 926
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
London
2023-10-07
13:20
2023-10-07
15:25
British Airways, 929
London
Copenhagen
2023-10-07
20:40
2023-10-07
23:35
British Airways, 822
8 dage Vandreferie i Albanien og Nordmakedonien København 11 790 DKK Forespørgsel
15-10-2023 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Frankfurt
2023-10-15
06:35
2023-10-15
08:00
Lufthansa, 833
Frankfurt
Tirana
2023-10-15
11:55
2023-10-15
14:00
Lufthansa, 1424
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tirana
Zürich
2023-10-22
10:00
2023-10-22
12:05
Swiss International Air Lines, 1443
Zürich
Copenhagen
2023-10-22
16:50
2023-10-22
18:35
Swiss International Air Lines, 1276
8 dage Vandreferie i Albanien og Nordmakedonien København 12 950 DKK Forespørgsel
27-04-2024 8 dage Vandreferie i Albanien og Nordmakedonien København 12 290 DKK 6 ledige pladser Bestil
04-05-2024 8 dage Vandreferie i Albanien og Nordmakedonien København 12 350 DKK 6 ledige pladser Bestil
25-05-2024 8 dage Vandreferie i Albanien og Nordmakedonien København 12 290 DKK 6 ledige pladser Bestil
07-09-2024 8 dage Vandreferie i Albanien og Nordmakedonien København 12 490 DKK 6 ledige pladser Bestil
14-09-2024 8 dage Vandreferie i Albanien og Nordmakedonien København 12 490 DKK 6 ledige pladser Bestil
21-09-2024 8 dage Vandreferie i Albanien og Nordmakedonien København 12 490 DKK 6 ledige pladser Bestil
04-10-2024 8 dage Vandreferie i Albanien og Nordmakedonien København 12 390 DKK 6 ledige pladser Bestil
12-10-2024 8 dage Vandreferie i Albanien og Nordmakedonien København 12 390 DKK 6 ledige pladser Bestil

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Vandreferier

Vandreferie i England
Nyheter !
sværhedsgrad 1 , Enkel
Nyhed
 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.