Vandreferie på VestkretaKløfter, kyster og olivenlunde

Vandringsrejse på Grækenlands mest mangefacetterede ø. Her vandrer vi omgivet af dramatiske bjerge over højsletter, gennem olivenlunde og Agia Irinikløften.  Landskabet smykkes med Johannesbrødstræer, mastixbuske, oleanderbuske og jordbærtræer. Der er også et rigt fugleliv. Vi mærker duften af krydderurter, smager på olivenolie og går på Elafonissi stranden  

REJSEFAKTA

Lande: Grækenland

REJSETYPE: Vandreferie - sværhedsgrad 3, krævende

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 15-22 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Vandring langs romernes gamle vej til Argiroupolis
 • Picnicfrokoster ved havet
 • Den rosa strand Elafonissi
 • Vandretur i Agia Irini-kløften
 • Middag ved Chanias venetianske havn

Dagsprogram
Sommer 2022

Dag 1. Ankomst til Kreta
Flyet fra Danmark lander i Chania på det nordvestlige Kreta. I Chania lufthavn møder en repræsentant fra vores lokale samarbejdspartner. Turen til dit hotel sker med bus eller taxi. TEMAs rejseleder møder ved ankomsten til hotellet. Rejsens to første nætter bor vi enten i eller udenfor den hyggelige, lille strandby Georgioupoli.

Dag 2. Vandretur til Argiroupolis
Dagens vandretur på cirka seks kilometer går gennem olivenlunde på urgamle æselstier, såkaldte kaldirimi. Vi går til Argiroupolis via Roustika. Vi passerer laurbær, myrte, storakstræer og mægtige johannesbrødstræer. Eliasklostret fortæller sin historie om en lang frihedskamp. De gamle regnskabsbøger holder styr på patronfremstilling og maduddeling. Stenmure indhegner små agermarker og oliventræer. Hønsene kagler, fårene bræger og måske svæver der en gåsegrib på himmelen.

Picnic dækkes op ved en ferskvandskilde under et tusindårigt platantræ. Derefter kommer vi til Argiroupolis, eller Lappa som byen hed i antikken. Ifølge sagnet blev den grundlagt af Agamemnon, og under romernes besættelse var den en af de mægtigste byer på det vestlige Kreta. I dag er det en soveby, der vågner op i weekenderne, når mange øboere kommer hertil for at spise søndagsfrokost i platantræernes skygge.

Vandringens sværhedsgrad: 1 af 3.

På busturen tilbage til Georgioupoli passerer vi Kretas eneste naturlige indsø Kournas, der er en vigtig rasteplads for trækfugle. Sent på eftermiddagen bliver der tid til en dukkert i det blå Middelhav, inden vi mødes til en fælles middag på den lokale taverna.  

Dag 3. Vandretur i Agia Irini-kløften
Det vestlige Kretas majestætiske bjergkæde, Lefka Ori, gennemskæres af over 30 dybe kløfter. Bjergene har altid været et tilflugtssted under svære tider. Høje bjergvægge står tæt og har givet beskyttelse til mennesker såvel som planter og vilde dyr.

Ad smalle veje kører vi gennem appelsindistrikter sydpå mod byen Agia Irini. Her begynder den 9 km lange snoede kløftsti, omkranset af cypresser, pinjetræer, plataner og nerium, og luften er fyldt med dufte af timian, hortensia og salvie.  

Agia Irini-kløften er ikke lige så kendt som den længere Samariakløft, men mindst lige så smuk, og samtidig et sted man kan nyde uforstyrret. Her kommer nemlig ikke mange mennesker, og i stilheden er det måske netop her, at vi med lidt held kan se gåsegribbe cirkle rundt oppe på himlen. Der er i det mindste store chancer for at se både alpekrager, klippesvaler og rødhovedede torneskader.   

Vandreturen i Agia Irini har mange skyggefulde partier, men vi anbefaler alligevel både solcreme og vand. Der hvor kløften åbner sig mod den varme sol venter bussen på at køre os videre mod Kretas sydkyst. Sent på eftermiddagen er vi fremme ved det Libyske hav og det lille kystsamfund Paleochora, hvor vi bor i fire nætter.  

Vandringens sværhedsgrad: 2 af 3.

Dag 4. Vandring langs kysten til Sougia  
I dag venter ugens længste vandretur på cirka 17 kilometer. Da det delvist går opad, får vi brug for gode vandrestøvler og god kondition. Vi arbejder os et godt stykke op over kystlinien langs stier i hedelandskabet, såkaldte frygana. Langs vejen passerer vi små havbugter og kræt med torngyvel og lyng. Snart kommer vi til et plateau, hvorfra vi i klart vejr kan skimte øen Gavdos, Europas sidste udpost mod Afrika. Nede ved stranden i Lisos dækkes op til dagens picnic. Her er vi omgivet af antikke ruiner og store johannesbrødstræer. Lisos er en gammel kurby, et antikkens spa, der blev rig og velstående af gaver, som pilgrimme skænkede til templet. Lisos var i sin storhedstid vidt berømt for sit helende vand, og vi kan fylde vandflasken med frisk og godt kildevand.

Vandringens sværhedsgrad: 3 ud af 3.

Dag 5. Vandretur til Elafonissi-stranden

Kretas golde sydkyst byder på storslåede udsigter. Den cirka 10 km lange vandretur på tiltrampede gedestier snor sig forsigtigt højt over brusende brændinger, langs skarpe klipper eller indbydende strande. Bjergene rejser sig højt mod himlen, og med lidt held kan vi få øje på den sjældne lammegrib, der holder til her.

Mastixbuske og oleander kranser vejen, inden vi når skoven af krogede urgamle træer, der er formet af storme og tørke, og derefter kommer frem til dagens mål, Elafonissi.  

I århundreder var området øde, der var vandmangel og piratoverfald holdt selv hårdføre kretensere på afstand. Stranden bliver ofte kåret som en af verdens bedste med sit rosafarvede sand mod det krystalklare vand. Elafonissi er egentlig en lille ø, der er forbundet med stranden via et sandrev, og når vandet er stille, kan man nemt gå gennem vandet ud til øen.  

Med lidt held kan vi se den lille kretensiske grønplettede padde med sit militæragtige kamouflagemønster. Nogle biologer mener, at disse små padders DNA er så ulig fastlandets, at det burde være en særlig underart. Øen er også rugeplads for et andet reptil, Caretteskildpadden.  

Der er selvfølgelig også tid til at bade i havet! Ønskes endnu mere tid på stranden, kan du fravælge dagens vandretur. I så fald følger du med bussen til Elafonissi allerede om formiddagen og derefter afvente resten af gruppen der.  

Vandringes sværhedsgrad: 3 af 3.

Dag 6. Vandretur til kysten i Anydri-kløften
Efter morgenmaden kører vi med bussen til byen Azogires i 400 meters højde. Dagens vandretur begynder under et stort vintergrønt platantræ, et af de få der vokser på Kreta. I nærheden ligger et gammelt kloster, der er tilegnet de 99 kirkefædre. Her gør vi et kort besøg for at opleve atmosfæren og høre mere om klostrets historie.

Vi vandrer på stier, der snor sig over grønne skråninger, med flotte udsigter over bjergene og havet i horisonten. Efter at have passerer den lille by Anydri, fortsætter vi ned i en kløft af samme navn. Den fører hele vejen ned til en strand ved havet. Her nyder vi dagens picnic med bølgernes brusen som lydkulisse. Efter frokosten går vi cirka en times tid langs havet tilbage til Paleochora.  

Vandringens sværhedsgrad: 2 ud af 3.

Kretas olivenolier regnes blandt de bedste i verden, nogle af dem kommer også til skandinavien. De er absolut værd at prøve. Sammen med rejselederen foretager vi en olivenoliesmagning (alternativt en Metaxasmagning) med flere forskellige oliesorter.  

Dag 7. Vandretur fra Sirikari til Polirinia
Efter morgenmaden forlader vi Paleochora og kører med bus et stykke op i bjergene. Dagens vandring på 6 km udgår fra Sirikari, gennem græsmarker ned mod en perlende bæk der omkranses af platantræer og rosa oleanderbuske. I den kalkrige, ikke opdyrkede jord blomstrer der hvert forår mange smukke orkideer, bogstavelig talt midt på stien, om efteråret er det rosa alpeviol og svajende strandløg. De omkringliggende klippevægge er perforeret med huller, der er gode rugesteder for bl.a. ravne, høge og gåsgribbe..

Vandreturen slutter i byen Polirinia. På en højt beliggende taverna kan du, under skyggende vinranker, nyde udsigten og noget koldt at drikke.Bussen kører os videre mod Chania. På vejen passerer vi et af Kretas vindistrikter. Allerede for firetusinde år siden dyrkede de gamle minoer druer og drak vin. I dag fremstilles flere og flere udmærkede vine på Kreta, både røde og hvide. Chanias egen retsina (”Retsina Chanion”) regnes som en af Grækenlands bedste.I Chania bor vi på et centralt beliggende hotel, lige udenfor den gamle bykerne. Vores afskedsmiddag nyder vi i byens mest charmerende kvarter ved den venetianske havn.  

Vandringens sværhedsgrad: 2 ud af 3.

Dag 8. Hjemrejse
I dag er det blevet tid til at vende hjem til Danmark. Hvis dit fly går sent om aftenen når du at udforske Chanias gamle kvarterer på egen hånd, eller måske nyder du et bad i havet. Du kan også være ambitiøs og udforske andre dele af øen og dens seværdigheder.

Måske har du yderligere appetit på Kreta, og så byder vi dig meget gerne velkommen tilbage til de østlige dele af øen, hvor vi også har fine vandringer.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly t/r København – Chania
• Samtlige overnatninger
• 7 x morgenmad
• 6 x frokost
• 3 x middag
• Udflugter og entreudgifter ifølge program
• TEMA-rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1
Fly Danmark – Chania. Bustransport til Georgioupoli (cirka 40 km). To overnatninger på hotel ved Georgioupolistranden.

Dag 2
Vandretur fra Roustika til Argiroupolis, cirka 6 km. Morgenmad, picnickfrokost og middag.

Dag 3
Georgioupoli – vandretur i Agia Irini-kløften (ca 9 km) – Paleochora, bustransport ca. 110 km. Morgenmad, picnickfrokost og middag. Fire overnatninger i Paleochora.

Dag 4
Vandring Paleochora – Sougia, cirka 17 km. Morgenmad og picnickfrokost.

Dag 5
Vandretur til Elafonissi, cirka 10 km. Morgenmad og picnic. Vandretur i Anydrikløften, cirka 8 km. Morgenmad og picnickfrokost.

Dag 6
Vandring i Anydri-kløften, cirka 8 km. Morgenmad og picknickfrokost.

Dag 7
Paleochora – vandretur fra Sirikari (ca 6 km) – Chania, bustransport ca. 70 km. Morgenmad, picnickfrokost og middag. En overnatning på hotel i Chania by.

Dag 8
Transfer til Chanias lufthavn. Fly Chania – Danmark. Morgenmad.

Grækenland

Befolkning 10,7 millioner
Landets areal 131.940 km².
Valuta Euro.
Religion Græsk-ortodoks kristne circa 98 %. Minoriteter af muslimer, jøder og katoliker.
Sprog Dimotiki (en form for nygræsk) er officielt sprog.

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår
Fly Chania tur/retur, øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltværelse, måltider ifølge rejsefakta, TEMAs skandinaviske rejseleder, entreer og samtlige udflugter ifølge program, hvor intet andet er anført.

Ønsker du at bestille rejsen uden flyrejse, kan det i nogle tilfælde lade sig gøre. Kontakt os for mere information. Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg, så længe der er pladser ledige på rejsen. Ring for mere information.

Valuta

Euro (EUR). I rejsens pris indgår måltider ifølge rejsens rejsefakta. Øvrige udgifter at påregne er yderligere måltider, måltiddrikke, kaffe og andre forfriskninger samt drikkepenge.

Drikkepenge

Fælles drikkepenge indgår ikke i rejsens pris. TEMAs rejseleder indsamler 15 EUR per person ved rejsens start som drikkepenge til chauffører, bagagebærere og restaurantpersonale ved fælles måltider og flere. Rejselederen fordeler sidenhen beløbet på passende vis.

Klima
Oplysninger om klima og aktuelle vejrudsigter findes blandt andet på www.yr.no www.bbc.com og www.cnn.com.

Beklædning
Vigtigt med et par bekvemme vandrestøvler med gode såler til vandreture i naturen, i byerne og i forbindelse med de kulturelle seværdigheder. Mænd og kvinder skal have tildækkede skuldre og knæ ved klosterbesøg i Grækenland. Husk badetøj da visse hoteller har pool (åbne fra midten af maj).

Vandreturen
Kretas landskab er meget kuperet og vandreturene foregår sjældent i plant terræn. Det går ofte op- eller ned og stierne er af grus og sten, hvilke kan virke anstrengende for personer med rygproblemer. Vandreturen dag 5 tager ca. 6 timer og vi vandrer op og ned i et meget stejlt terræn, hvilket er anstrengende.

Hvis du har en normal til god kondition er det dog intet problem. Personer med tilbøjelighed for svimmelhed kan opleve visse passager som svære.

For udstyrsråd og checkliste >>

Øvrigt
Hotelstandarden i Grækenland er varierende. Nogle hotelværelser kan opleves som mærkeligt udformede eller små. Visse hoteller kan opfattes som lydte. For rejser i Grækenland er visse dage, f.eks. 1. maj og den ortodokse påske hellige, hvilket kan medføre ændringer i dagsprogrammet.

Obs
I Paleohora kan gruppen indkvarteres på to forskellige hoteller. I så fald sker fordelingen på plads.

Om gruppen
TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80 %), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

Kommentarer

For øvrigt:

Hotelstandarden i Grækenland er varierende, og rummene kan opleves som små. Når der forekommer nationale helligdage kan vi være tvungne til at ændre i dagsprogrammet. 

Der er mange glimrende vandreruter på Vestkreta. Hvis nogle af vandringerne ikke kan gennemføres, eller ikke vurderes at være passende for netop denne gruppe, kan vores erfarne rejseledere udskifte dagens vanrerute med et passende alternativ. 

Paleohora:

I Paleohora kan gruppen indkvarteres på to forskellige hoteller, og derved splittes op. Fordelingen mellem de to forskellige hoteller foretages af rejselederen på plads.


Afrejser

Dato Fly-
info
Rejselængde Rejse Afrejselufthavn Pris Status
03-09-2022 8 dage Vandreferie på Vestkreta København 10 890 DKK 4 ledige pladser Bestil
10-09-2022 8 dage Vandreferie på Vestkreta København 10 890 DKK 4 ledige pladser Bestil
24-09-2022 8 dage Vandreferie på Vestkreta København 10 650 DKK 4 ledige pladser Bestil
01-10-2022 8 dage Vandreferie på Vestkreta København 10 550 DKK 4 ledige pladser Bestil

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Vandreferier

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.