Vinvandring i Alsace og ChampagneEn gåtur for livsnydere

Under denne uges vandreferie besøger vi både vin- og champagneproducenter, hvor vi lærer os om fremstillingens teknik og historie. I Alsaceområdet  oplever du det bedste af både fransk og tysk kultur. Vi besøger nogle af Frankrigs smukkeste naturområder. Velkommen til en smagsfuld vandringsrejse i et af Europa's smukkeste områder.

REJSEFAKTA

Lande: Frankrig

REJSETYPE: Mad og vinrejse - Vandreferie - sværhedsgrad 2, moderat

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 17-22 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Vinsmagninger i Alsace
 • Idylliske franske byer
 • Champagnehuset Maison Taittinger
 • Champagnehovedstaden Epernay
 • UNESCO Verdensarvet Reims

Dagsprogram
2020

Dag 1 - Ankomst til Colmar.

Tidligt om eftermiddagen ankommer flyet til Mulhouse-Basel lufthavnen. Her mødes TEMAs rejseleder. Siden kører bussen til Colmar. 

Byen Colmars strategiske position midt i vindistriktet mellem Strasbourg og Basel har gjort, at byen er blevet velstående. Byens kulturskatte er velbevarerde, hvilket du oplever når du udforsker byen nærmere. Man ser tydeligt den tyske påvirkning på nogle af de gamle huse. Regionen var længe en del af Tyskland, og det mærkes på den særegne blanding af fransk charme og finesse og så det tyske gemyt.  

Efter ankomsten til hotellet kan du udforske byen lidt på egenhånd, inden vi samles til den fælles velkomstmiddag på hotellet. Her introduceres vi til hinanden og forbereder os på en uge med vandringer og vin, gastronomi samt naturoplevelser. 

Dag 2 - Vandring langs vinvandreruten "Grand Crus". 

Efter morgenmaden kører vi med bussen til Riquewihr, som ligger circa 10 Km udenfor Colmar. Dagens vandring startes og afsluttes i Riquewihr. Byen er nok Alsace's smukkeste, men også den mest besøgte. Trods dette er stedet absolut et besøg værd. Under dagen oplever vi at vandre langs vinvandreruten "Grand Crus", som leder os igennem vingårdene "Beblenheim", "Bennwihr", "Hunawihr", "Riquewihr og "Zellenberg". Vores fødder bringer os sidenhen til "Grand Crus" afslutning ved Pays de Riquewihr. Omgivelserne er meget smukke og landskabet kommer sikkert til at gribe dig. Vi nyder småbyernes charme, og på en passende plads undervejs dækker vi op til vores picknick med egnens delikatesser. Vi afslutter dagsvandringen med et besøg i en vinkælder og nyder smagsprøverne. 

Du har aftenen fri til at udforske Colmar, som har mange charmerende små gader og bindingsværkshuse. Byen har bevaret den typisk alsaciske charme. På det kendte "Unterlinden" kunstmuseum kan du nyde de fornemme kunstskatte. Måske besøger du Auguste Bartholdi's barnsdomshjem, som idag er et museum dedikeret til denne mand, som blandt andet skabte Frihedsgudinden i New York. Du kan også vælge at bare nyde byens stemning, og gå rundt i den gamle bydel, som alle kanalerne og broerne har givet tilnavnet "Det lille Venedig". 

Dag 3 - Vandring i Eguisheim. 

Om morgenen tager vi bussen til Eguisheim, en strækning på ca. 7 Km. Formiddagen er dedikeret til vinvandring og at udforske vingårdene omkring Eguisheim. Det er en spændende og særegen vandrerute. Byen Equisheim siges at være en af de få byer, som har bevaret den gamle og fredelige livsrhytme op til moderne tid. Man føler ingen stress her. Foran gårde og marker findes der skilte, som beretter om de forskellige vingårde og om hvilke druer der dyrkes. Nogle af skiltene beretter til og med om vinbondens arbejdsrutiner under de forskellige årstider. 

I løbet af dagen lærer vi mere at kende om to af "Grand Cru's" fra området, nemlig "Elchberg" og "Pfersigberg", og nyder udsigten ned over Equisheim med sine vingårde og de tre slotte der findes i området. For at kvalificere til betegnelsen "Grand Cru" skal vinen opfylde strenge kvalitetskrav og begrænsninger. Dagens vandring er letgået og tager circa to timer. Ved slutningen af ruten besøger vi en lokal vinkælder og smager vinene. Vindyrkningen har altid været igang i Alsace. Trediveårskrigen medførte en lang pause i produktionen. Efter at Alsace igen blev franskt efter 1. Verdenskrigs afslutning, kom der gang i vinproduktionen igen. Idag producerer området hvor vi befinder os mange fornemme hvidvine, med en smuk gylden farve, en krydret aroma og en frisk smag. 

Efter vinsmagningen kører vi med bussen tilbage til Colmar. Derpå er der fri tid til at spise frokost og nyde eftermiddagen. Senere hen på eftermiddagen tager vi en fælles rundvandring i det centrale Colmar. Historiens vingesus mærker man tydeligt her, med alle bindingsværkshusene, de farvestrålende husfacader, statuerne, de smukke butiksskilte og de imponerende kirker og springvand. 

Om aftenen har vi fælles middag på en lokal restaurant. 

Dag 4 - Kulturpromenade og ostesmagning. 

Så forlader vi Colmar og kører med bus mod Kayserberg, som vi besøger for at nyde dens smukke arkitektur. Oppe fra slottet kan vi nyde den smukke udsigt ud over byen og dalgangen. Byen rummer blandt andet Ste Croix kirken, smukt snedkerarbejde i husene og en masse broer. Vi kommer forbi Nobelprismodtageren Albert Schweitzer's hus. Efter besøget i Kayserberg kører vi videre med bus til et lille osteri. Her lærer vi os om hvordan osten fremstilles, og så smager vi naturligvis på lækkerierne. 

Sidenhen kører vi ind i Champagne regionen og vinhovedstaden Rheims (rejsen dertil er på ca. 320 Km, og tager omkring 4 timer). Om aftenen er der fælles middag. 

Dag 5 - Vandring nær Rheimsbjergene. 

Dagens vandring går blandt vingården på Nordsiden af Rheimsbjergene. Herfra kan vi nyde en fantastisk udsigt over Champagneområdet. Under dagens løb går vi også gennem den specielle Verzy skov, som består af circa 1000 små ege- bøge og kastanjetræer. Træernes forskellige former har givet ophav til mange myter og legender i området. På passende plads dækker vi op til picknick, igen med lokale delikatesser. 

Om eftermiddagen vender vi tilbage til Rheims og besøger et Chocolateria. Her hører vi om chokoladens hemmeligheder, og kan naturligvis smage på godbidderne undervejs. Aftenen er fri på egen hånd. 

Dag 6 - Byvandring i Rheims. 

Idag vandrer vi i Rheims, og besøger blandt andet katedralen, som har været kroningskirke for de franske konger siden år 498. Katedralen er Frankrigs største, og er primært kendt for de mange skulpturer og sin facade. Katedralen og Saint Remi Basilikaen samt Taupaladset blev optaget på UNESCO's Verdensarvsliste år 1991. 

Rheims er dog nok mest kendt for den ædle Champagne. Vi udforsker champagneverdenen med et besøg hos Champagneproducenten Maison Taittinger. Vi får blandt andet en guidet rundvisning i deres stemningsfulde vinkælder. Besøget afsluttes med at smage og nyde champagnen. Byens arkitektur er præget af mellemkrigsperioden, som er elegant og primært med indslag af Art Deco stilen. 

Aftenen er fri til egne eventyr. 

Dag 7 - Vandring i Champagne distriktet Hautvillers. 

Dagens vandring leder os ud i Champagnedistriket. Champagne er det nordligst beliggende vindistrikt i Frankrig, og druer har groet her siden romersk tid, som begyndte omkring 100 e.Kr. Det er bare mousserende vine fra dette distrikt, som må kaldes for Champagner. Vinen er med sin herlige smag og sine brusende bobler blevet til et sindsbillede for festivitas. Dagens vandring begynder i Hautvillers, også kaldet Champagnernes vugge, hvor blandt andet den kendte champagneproducent Dom Perignon hører hjemme. Vandringsstien fører os gennem områdets vingårde, og vi har en fantastisk udsigt over Marne-dalen. 

Om eftermiddagen besøger vi Epernay, som sammen med Rheims er champagnernes hovedstad. Her findes mange verdensberømte producenter, og under jorden findes mange kilometer med opbevaringstuneller. Her går vi ikke glip af en gåtur ned ad Champagne avenyen, hvor mange producenter har deres kontorer og deres forretninger. Her findes over 110 Km underjordiske tunneller, hvor over 300 Mio flasker Champagne lagres. En af de mest kendte producenter herfra er Moet & Chandon. 

Herfra vender vi tilbage til Rheims, hvor vi nyder en fælles afskedsmiddag. Vi håber du har haft en fantastisk uge med god mad, drikke og smukke vandringsruter. Og vi ønsker dig varmt velkommen tilbage til TEMA. 

Dag 8 -Hjemrejse. 

Efter morgenmaden checker vi ud og kører mod Paris, hvorfra vi flyver hjem. Busrejsen dertil tager circa 1 ½ time.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

 • Flyrejse Danmark - Basel og Paris - Danmark.
 • Samtlige overnatninger.
 • TEMA's rejseleder.
 • 7 x morgenmad.
 • 2 x picknickfrokost.
 • 4 x middag.
 • 2 vinsmagninger.
 • 1 glas champagne.
 • 1 ostesmagning.
 • 1 chokoladesmagning.
 • Entreudgifter ifølge program.

REJSEFAKTA

Dag 1.

Flyrejse Danmark - Basel. Bustransport til Colmar, circa 64 Kilometer. Middag indgår. Tre overnatninger på hotel i Colmar.

Dag 2.

Bustransport Colmar - Riquewihr, circa 15 Kiolometer. Vandring "Grand Crus wine trail" oi Riquewihr, circa 1o Kilometer. Morgenmad, picknickfrokost og vinsmagning indgår, Fri aften.

Dag 3.

Bustransport Colmar - Eguisheim, ca. 7 Kilometer. Let vandring i Eguisheim, circa 2 timer. Morgenmad og middag indgår.

Dag 4.

Bustransport Colmar - Kaysersberg, circa 12 Kilometer og igen Kaysersberg - Rheims, circa 320 Kilometer. Besøg på osteri med ostesmagning. Morgenmad, ostesmagning og middag indgår. Fire overnatninger i Rheims.

Dag 5.

Bustransport Rheims - Verzy, circa 20 Kilometer Vandring i området Montagne de Rheims, circa 16 Kilometer. Morgenmad, picknickfrokost og chokoladesmagning indgår. Fri aften.

Dag 6.

Byvandring i Rheims og besøg på "Champagneworld". Morgenmad og 1 glas champagne indgår. Fri aften.

Dag 7.

Busrejse Rheims - Hautvillers - Epernay, circa 35 Kilometer. Vandring Hautvillers, circa 8 Kilometer. Besøg i champagnehovedstaden Epernay. Morgenmad og middag indgår.

Dag 8.

Bustransport Rheims - Paris lufthavn, circa 130 Kilometer. Flyrejse Paris til Danmark. Morgenmad indgår.

Frankrig

Befolkning: 67 miljoner 
Landets areal: 547.030 km² 
Valuta: Euro
Religion: 70 % romerske katoliker, 6–7 % muslimer (primært sunniter), 1,5 % protestanter, 1 % jøder, buddhister m.fl. 
Sprog: Fransk

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår:

Flyrejse Danmark - Basel, Paris - Danmark, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Valuta:

Euro (EUR)

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Kontomater findes.  

For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Drikkepenge:

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 30 EUR per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.

Klima:

Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no

Påklædning:

Gode vandresko (helst vandrestøvler) til vandringerne. REgntøj og vandrestave er godt at have med. En rygsæk til dine egne ting, samt til at bære din del af de fælles picknickfrokoster. Medbring picknickudrustning (kniv, gaffel, ske, tallerken, krus - alt i slidstærke materialer).

Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg. 

Øvrigt:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.


Hotel/overnatning

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Mad og vinrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.