Vinvandring i DourodalenKulturlandskab og gamle vingårde

Gennem landsbyer fra middelalderen og vinterasser i Dourodalen går vandringerne. Vi veksler mellem vinsmagninger og gode måltider, meget nærproduceret og traditionelt. Vi rejser også på en fantastisk jernbane og sejler i traditionel portvinsbåd. Rejsen starter i Porto og afsluttes en uge senere i Unesco verdensarvsbyen Guimaraes, som også var Europas kulturhovedstad år 2012

REJSEFAKTA

Lande: Portugal

REJSETYPE: Mad og vinrejse - Vandreferie - sværhedsgrad 2, moderat

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 15-19 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Vandringerne og omgivelserne
 • Maden - nærproduceret og traditionel
 • Hotellerne
 • Togrejse og flodsejlads
 • Vandringen i Arpuca Geopark

Dagsprogram
2022

Dag 1. Velkommen til Havnen, O Porto

Velkommen til Porto, den anden største by i Portugal og hovedby i Nordportugal. Ved ankomsten mødes TEMAs rejseleder og bussen, som kører os på byrundtur i Porto.

Efter indregistrering på hotellet, som ligger på den bedst tænkelige placering midt i byen, er der fri tid et par timer til at hvile eller at tage en lille gåtur i kvarterene nede ved floden. Senere hen på dagen besøger vi et af Portvinshusene i Vila Nova de Gaia, som ligger centralt i Porto på sydbanken af Douro floden, hvor portvinsfirmaerne har sine vinkældere.

Portvinens historie går tilbage til romerne, og portvin er et av verdens ældste registrerede varemærker. Der indgår altid et besøg hos en portvinsproducent når man er i Porto. Vi bliver grundigt indsatte i emnet og smager naturligvis på nogle af husets vine.

Til middagen bydes der på specialiteter fra landets nordvestligste og mest afsides beliggende provins, Tras-os-Montes, som betyder Bagved bjergene.

Dag 2. Byvandring og fiskemarkedet i Matosinhos

Efter morgenmaden indledes dagen med en uforglemmelig gåtur til fods i Portos fredede gamle bydele. Vi fokuserer på nogle af byens rigtige perler, blandt andet Præsteskabskirken (Clerigos), Centralstationen Sao Bento med kakeldekorationerne samt nyder atmosfæren i byens livlige og pulserende centrum.

Efter at have stiftet bekendtskab med Porto tager vi bussen nordpå til Portugals store fiskerihavn Matosinhos, og passerer Boavistas sandstrande, hvor Atlantens mægtige bølger ruller ind. Matosinhos er landets største fiskeihavn, og her lastes der flere sardiner end noget andetsteds i Europa. Et besøg i markedshallen indgår naturligvis. Det er også her at vi nyder en god fiskefrokost, som vi handler ind til sammen. Nyfanget og tilberedt på plads.

Efter frokosten vender vi tilbage til hotellet. Resten af dagen og aftenen er fri til egne aktiviteter.

Dag 3. Geologisk verdensarv

Efter vi forlader hotellet rejser vi sydpå og så østover. Dagens første mål er Arouca Geopark, der er udnævnt som Geologisk verdensarv af Unesco. Her går man i uforstyrret natur som byder på æresfrygtindgydende og smuk dramatik. Passadicos do Paiva hedder den 8,7 kilometer lange sti, som går gennem fanstastisk omgivelser, der giver den naturoplevelse helt ud over det sædvanlige.

Undervejs på vandringen stopper vi og nyder lidt mad, og får ekstra energi fra vores madpakker, som vi fik med fra hotellet.

Efter denne første og ret så krævende vandring i dramatisk og enestående smuk natur fortsætter vi sydpå til byen Lamego. Denne ligger inde i Dourodalens indre, og er mere kendt som Portvinsdistriktet eller Dourodistriktet. Selve vindistriktet begynder circa 100 kilometer inde i landet, vel beskyttet mod de fugtige og kolde vinde fra Atlanterhavet. Landskabet er viden om kendt for sin skønhed og er som et kulturlandskab blevet udnævnt til en at Portugals kulturverdensarv af Unesco. 

Vel fremme i Lamego indregistrere vi os på hotellet. Resten af dagen og aftenen er fri til hvile og egne eventyr.

Lamego er en køn lille by, der havde sin storhedsperiode under 1800-årene med produktionen af fine vine. Idag er det først og fremmest produktionen af moussernede vine, espumante, som er vigtig.

Byen rummer mange interessante bygninger fra den tidlige middelalder. Mest iøjnefaldende er barokkirken Nossa Senhora dos Remedios, som ligger højt over byen.

Dag 4. På romerske veje og portugisisk espumante

Dagens vandring følger den såkaldte Cisterciensdal, omgivet at små landsbyer, hvor vin- og frugtplanter, mandel og kastanietræer danner en smuk ramme omkring vandringen. Områdets righoldige historie har efterladt mange romerske veje og broer, romanske kirker og gotiske klostre i det betagende smukke bugtede landskab.

Under vandringen møder vi lokalbefolkningen ude blandt vinrankerne og i de små landsbyer. Fremme ved det lille samfund Ucanha får vi frokost. Her nyder vi et traditionelt måltid på en lille taverna der helt og holdent passes af kvinder.

Efter denne velfortjente frokost kigger vi nærmere på nogle af byens interessante monumenter. Ovenfor floden Varosa står der en for Portugal enestående besæstet bro i romansk stil fra 1100-årene. 

Distriktet er for portugiserne forbundet selv med mousserende vin af højeste kvalitet. Vi besøger det lokale vinmuseum for mousserende vine og lærer mere om denne vinproduktion. Besøget afsluttes med en prøvesmagning.

Når vi kommer tilbage til Lamego og hotellet er resten af dagen fri til egne aktiviteter.

Dag 5. Portvinstoget og gæstebud i Pesqueira

Linha do Douro, Dourojernbanen var færdigbygget i 1887 og har 26 tunneler og 30 broer for følger en mildt talt scenisk strækning langs floden. På en time rejser vi østpå med toget og beundrer Dourodalens smukkeste landskab og nogle af de mindst kendte dele af Portvinsdistriktet.

Dagens vandring er lettere, ialt circa 6 ½ kilometer. Vi starter med en flot udsigt over floddalen og vandrer så gennem oliven- og mandelplantager som stå mellem de traditionelle vinmarker. Landbruget her er for det meste traditionelt og lokalbefolkningen er optagen af årstidsbestemte gøremål ude på markerne.

Vandringen afsluttes i den velbevarede middelalderby Pereiros i kommunen Pesqueira, som har aner tilbage til det 8 århundrede efter Kristus.Her er produktinen af oliver vigtig, men også vin og ost er en del af levebrødet her. Takket være TEMAs lokale kontakter kan vi her være med til nogen enestående for bare denne rejse. Frokosten bliver et lokalt gæstebud, hvor alt som serveres på bordet er nærproduceret. Vi træffer menneskerne og hører mere om hvordan man lever her. Brødet er bagt i byens fællesejede bageri, olivenolien kommer fra Hr. Jose. Vinen er dyrket og produceret af Hr Antonio. Ostene og charkuterivarerne kommer også herfra og så videre. Hele frokosten laves på plads og vi får et uforglemmeligt måltid.

Efter denne oplevelse drager vi videre nordpå til Vale de Mendiz, som er kendt for at have nogle af de bedste portvinsmarker i hele regionen. Her er forudsætningerne optimale, hvorved man tænker på jordbunden og klimaet, eller som franskmændene ville sige: terroir. Et elegant men lidt udflydende begreb som sammenfatter flere sammenvirkende faktorer, som påvirker en vin enestående egenskaber. Her indregnes menneskelige aktiviteter og kultur, traditioner og kundskaber. Idag anvendes udtrykket også om kaffe- og kakao produktion.

To overnatninger på et hyggeligt hotel i Douros vindistrikt.

Resten af dagen og aftenen er fri til egne aktiviteter.

Dag 6. Landsbyen Adlig og traditionel frokost

Dagens vandrig er mere krævende end gårsdagen. Vi fortsætter med at udforske Dourodalen og vandrer 10 ½ kilometer gennem terasse vinmarker ved bifloden Rio Pinhao, og afslutter vandringen med frokost i den gamle by Provosende, som ifølge portugisike guidebøger ikke må overses. Anledningen eralle de smukke adelspaladser her. Byen byder på ikkee mindre end 13 forskellige, nogle med elegante barokfacader eller i ny-klassisk stil. De ældste er fra 15. århundrede med våbenskjolde udhugget i granit.

Der dufter nybagt brød fra byens bageri, og vi finder frem til den lille taverna hvor vi nyder dagens frokost, som er traditione med lokalt islæt.

Efter frokosten kører bussen os tilbage til hotellet, og resten af dagen er fri.

Dag 7. Sejlads på Dourofloden og kulturhovedstad

Midt i portvinsdistriktet ligger den lille landsby Pinhao, der også regnes for centrum af distriktet. Her finder man bygninger og gårde som tilhører de store og mest berømste vinhuse. På trods af dette er Pinhao ret så ukendt, men regnes for et af de smukkeste steder i området. Byen er målet for vores ganske lette vandring på 6 kilometer. Vinstokkene omkring os vokser på ganske brante skråninger, og man forstå hvor meget hårdt arbejde, som er nedsænket i terasserens mure gennem århundrederne.

Vandringen starter højt oppe på Douros bakker og søger så ned mod flodens bred. Man kan ikke andet end betages af dette kulturlandskab, som følger flodens bugtede løb og bjergens konturer.

Fremme i Pinhao venter en velholdt landsby med mange elegante granitfacader. Vi beundrer specielt den smukke stationsbygning med sine blåhvide kakeldekorationer.

Vingården Quita do Bomfim tilhører familien Symington,og fem medlemmer af denne vinproducerende familie driver gården. Symingtons har produceret vin i mange generationer og har samlet stor kundskab som har fundet sit udtryk her. Vi får en guidet rundvisning og smager så på tre forskellige vine. Derefter får vi picknick frokost.

Eftermiddagens aktivitet er afslappende, med en sejlads i en såkaldt rabelo. Dette er en traditionel portvinsbåd, som engang udgjorde det eneste transportmiddel til at få tønderne herfra ned til lagringskælderne i Porto, eller mere korrekt, Vila Nova de Gaia, hvor vi har været. Fra floden ser man områder som ikke kan nåes fra land. Her nydes knapt en time på flodens stille vand i et af verdens smukkeste områder.

Herpå forlader vi Dourodalen og fortsættertil den gamle by Guimaraes (udtales gimaræjnsch), som var Europas kulturhovedstad i 2012. Få dette var der ikk e mange udenfor Portugal som havde hørt tale om stedet. Men i nationens egen bevidsthed er byens rolle central. Allerede tidligt i skolen lærer eleverne at Guimaraes er Portugals vugge. Det var her at Afonso Henriques år 1139 kronedes som landets første konge, hvilket indebar at grevskabet Portucalensis løsrev sig fra kongedømmet Leon, og blev et selvstændigt kongedømme, som idag er et af Europas ældste.

Det er i det nordlige Portugal at de fleste industrivirksomheder findes, og i Guimareas er det først og fremmest sko- og tekstilproduktion som er vigtig. Her findes nogle af Europas og måske verdens bedste skomagere. Flere af de store italienske og franske modehuse fremstiller både sko og tøj her, og mange af byens indbyggere er beskæftiget med modens fine detaljer.

Efter at have flyttet ind på hotellet, går vi en kortere byvandring i de gamle dele af byen, og så afrundes rejsen med en god afskedsmiddag på en af de traditionelle restauranter i byen.

Dag 8. Hjemrejse

Nu er en indholdsrig rejse overstået, og tiden er oprundet til at sige farvel til en spændende og anderledes del af den Iberiske halvø. 

Efter morgenmaden kører vi til lufthavnen og begynder hjemrejsen mod Danmark.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

 • Flyrejse Danmark - Porto tur og retur
 • Samtlige overnatninger på firestjernede hoteller
 • 7 x morgenmad
 • 4 x frokost, heraf 2 picknicker
 • 2 x middag
 • 3 x vinsmagninger
 • Entreudgifter ifølge program
 • TEMAs rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1

Danmark - Porto. Bustransport og byrundtur. Busrejse 30 kilometer. Portvinshus og vinsmagning. Velkomstmiddag indgår. To overnatninger på hotel i Porto.

Dag 2

Byvandring i Porto og frokost i Matosinhos. Bustransdport 25 kilometer. Fri aften. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 3

Porto - Arouca - Lamego. Busrejse 160 kilometer.Vandring i Arouca Geopark langs Passadicos do Paiva, 8,7 kilometer. Krævende vandring. Morgenmad og frokostmadpakke indgår. To overnatninger på hotel i Lamego.

Dag 4

Vandring i Cisterciensdalen, 8,4 kilometer. Let- til middel sværhedsgrad. Besøg i landsbyen Ucanha. Vinmuseum. Morgenmad, frokost og vinsmagning indgår.

Dag 5

Togrejse langs Dourofloden, 1 time. Dalvandring 6 - 9 kilometer, let- til middel sværhedsgrad. Landsbybesøg med frokost. To overnatninger på hotel i Alijo.

Dag 6

Vandring fra Sabrosa til Provenzende, 9,5 kilometer. Middel- til krævende sværhedsgrad. Bustransport 22 kilometer. Morgernmad og traditionel frokost med drikkevarer indgår.

Dag 7

Aliujo - Pinhao - Guimaraes. Vandring til Pinhao 6 kilometer. Vingårdsbesøg med lettere frokost. Sejlads på Dourofloden i portvinsbåd, rabelo. Bustransport 110 kilometer. Morgenmad, lettere frokost og afskedsmiddag med drikkevarer indgår. En overnatning på hotel i Guimaraes.

Dag 8

Guimaraes - Danmark. Transport til lufthavnen. Morgenmad indgår.

Portugal

Befolkning: 10,8 millioner
Landets areal: 92.391 km² (inkl øgrupperne Azorerne og Madeira)
Religion: 96 % kristne hvor 95 % er katoliker. Desuden små grupper af jøder og muslimer.
Valuta: Euro
Sprog: Portugisisk

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår:

Flyrejse Porto - Danmark t/r, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Valuta:

Portugal: Euro (EUR)

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Kontomater findes.  

For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Drikkepenge:

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 30 EUR per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.

Klima:

Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no

Påklædning:

Medbring gerne regntøj og en varmere trøje. Gode vandresko / støvler som passer til forskelligt og af og til krævende underlag anbefales varmt. Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg.

Øvrigt:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Mad og vinrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.