Vinvandring i DourodalenKulturlandskab og gamle vingårde

Gennem landsbyer fra middelalderen og vinterasser i Dourodalen går vandringerne. Vi veksler mellem vinsmagninger og gode måltider, meget nærproduceret og traditionelt. Vi rejser også på en fantastisk jernbane og sejler i traditionel portvinsbåd. Rejsen starter i Porto og afsluttes en uge senere i Unesco verdensarvsbyen Guimaraes, som også var Europas kulturhovedstad år 2012

REJSEFAKTA

Lande: Portugal

REJSETYPE: Mad og vinrejse - Vandreferie - sværhedsgrad 2, moderat

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 15-19 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Vandringerne og omgivelserne
 • Maden - nærproduceret og traditionel
 • Hotellerne
 • Togrejse og flodsejlads
 • Vandringen i Arpuca Geopark

Dagsprogram
2023

Dag 1 – Velkommen til Havnen, O Porto
Velkommen til Porto! Portugals andenstørste by og Nordportugals hovedstad. Ved ankomst venter vores Tema-rejseleder og bus, som tager os med på en panoramisk rundtur i Porto.

Efter indtjekning på hotellet, som ligger det bedst tænkelige sted midt i byen, er der tid til at hvile nogle timer eller måske tage en tur rundt i kvarteret nede ved floden. Senere på eftermiddagen besøger vi et af Portvinshusene i Vila Nova de Gaia, som ligger i Porto på sydsiden af Douro-floden, hvor portvinsfirmaerne har deres vinkældre.

Portvinens historie går tilbage til romerne, og er en af verdens ældste oprindelige vine. Et besøg hos en portvinsproducent indgår altid, når man er i Porto. Vi får en gennemgående introduktion i emnet og smager naturligvis nogle af husets vine.

Til middag på en velkendt restaurant bydes der på specialiteter fra Portugals nordvestligste og fjerneste provins Trás-os-Montes, som betyder ”bag bjergene”.

Dag 2 – Byvandring og fiskemarked i Matosinhos
Efter morgenmaden starter vi med en uforglemmelig gåtur i Portos historiske bydele, som er en del af verdensarvslisten. Vi ser nogle af Portos ægte perler, som blandt andet Præsteskabskirken (Clérigos), Banegården São Bento med sine kakkel dekorationer, og oplever byens pulserende og livlige centrum.

Efter dette behagelige bekendtskab tager vi bussen nordpå til Portos store fiskerihavn Matosinhos forbi Boavistas strande, hvor Atlantens mægtige bølger ruller ind. Matosinhos er Portugals største fiskerihavn. Her losses flere sardiner af end noget andet sted i Europa. Et besøg i markedshallen er et must. Det er også her vi kommer til at nyde en dejlig fiskefrokost. Friskfanget og tilberedt på stedet.

Efter frokosten vender vi tilbage til hotellet. Resten af dagen og aftenen er fri til egne aktiviteter.

Dag 3 – Geologisk verdensarv og ankomst til Dourodalen
Efter morgenmad tjekker vi ud og køre først sydpå og videre østover. Vores første mål i dag er Arouca Geopark, klassificeret som geologisk verdensarv af UNESCO. Her vandrer man i uforstyrret natur i et område som byder på forbløffende smuk dramatik. Passadiços do Paiva hedder den 8,7 km lange sti, hvis spektakulære omgivelser bliver en naturoplevelse ud over det sædvanlige.

På turen holder vi et tiltrængt frokoststop og får lidt ekstra energi fra vores medbragte madpakker, som vi har fået med fra hotellet.

Efter den første vandring i den dramatiske og enestående smukke natur, fortsætter vi turen nordøst mod Dourodalen, kendt for at have nogle af de bedste portvinsgårde i hele regionen. Her er forudsætningerne optimale og med det mener man jorden og klimaet, eller som franskmændene siger: terroir. Et elegant, men lidt udefinerbart ord, der opsummerer flere interagerende faktorer, der påvirker en vins unikke egenskaber, hvor de menneskelige aktiviteter i dyrkningsområdet også tælles med: kultur, traditioner og viden. Desuden anvender man udtrykket selv for kaffe- og kakaodyrkning.

Vi tjekker ind på et hyggeligt hotel i Alijó, midt i Douros vindistrikt, de kommende to overnatninger. Resten af dagen og aftenen er fri til egne aktiviteter.

Dag 4 – Adelig by og traditionel frokost
Dagens vandring foregår i dag i et bølgende landskab med bakker. Vi fortsætter med at udforske verdensarven Dourodalen og starter vores vandring i den historiske by Sabrosa med de smukke adelspaladser. Vi vandrer 9,5 km gennem terrasser af vinmarker ved Douros biflod Rio Pinhão og afslutter med frokost i den historiske by Provesende, som man ifølge portugisiske guidebøger ikke bør udelade. Grunden er de smukke adelspaladser, mange med elegante barokfacader og andre i ny klassisk stil. De ældste er fra 1400-tallet med våbenskjolde skåret i granit.

Fra byens bageri dufter der af nybagt brød, og vi bevæger os mod den lille taverna, hvor vi spiser dagens frokost, som bliver et traditionelt måltid med lokale ingredienser.

Efter en god frokost kører bussen os tilbage til hotellet, hvor man kan nyde en skøn eftermiddag og aften på egen hånd.

Dag 5 – Besøg på vingård i Pinhão og sejltur på Dourofloden
Midt i Portvinsdistriktet ligger det lille landsbysamfund Pinhão, som også regnes for distriktets geografiske centrum. Her finder man ejendomme og gårde, som tilhører de største og mest berømte vinhuse. Til trods for det er Pinhão forholdsvis ukendt, men regnes som en af de smukkeste områder i Douro. Det er her vores vandring på ca. 6 km i let terræn fører os hen. Vinstokkene omkring os vokser på stejle skråninger, og man forstår hvor hårdt arbejde, der ligger bag de terrasseliggende plantager, som er skabt gennem århundrede.

Vi begynder dagens vandring højt oppe på Douros bakker og vandrer ned til Douros flodstrande. Man kan ikke andet end blive betaget af dette kulturlandskab, hvor floden bugter sig igennem bjergenes bløde bølgende former.

Fremme i Pinhão møder vi en velbevaret by med mange elegante facader i granit. Vi ser især på den smukke stationsbygning med sine blåhvide kakkel dekorationer.

Vingården Quita do Bomfim tilhører familien Symington. Fem medlemmer af denne vinproducerende slægt driver vingården. Symington har produceret vin i mange generationer og indsamlet stor viden, som tydeligt ses her. Vi får en guidet tur og en vinsmagning med tre forskellige vine. Efterfølgende serveres frokosten som en picnic.

Eftermiddagens aktivitet foregår i et roligere tempo med en privat sejltur på Douro med en såkaldt rabelo, en klassisk portvinsbåd, som fra begyndelsen var det eneste transportmiddel man brugte til at fragte vinen herfra til vinkældrene i Porto eller mere korrekt, Vila Nova de Gaia, som vi har besøgt. Fra floden ser man områder som hverken er synlige eller tilgængelige fra land. Vi nyder knap en time på Douroflodens stille vand i det smukke verdensarvsområde.

Når båden lægger til, fortsætter vi turen til byen Lamego. Lamego er en smuk lille by som havde en storhedsperiode i 1800-tallet med produktion af ”fine vine”. I dag er det først og fremmest produktion af mousserende vine, såkaldt espumante, der skiller sig ud. Her findes flere interessante historiske bygninger fra den tidlige middelalder. Men det mest iøjnefaldende er Barokkirken Nossa Senhora dos Remédios, som højt over byen danner en smuk krone med alle sine trapper.

I Lamego tjekker vi ind på det hotel, som skal være vores hjem de kommende 2 nætter, og aftenen er fri på egen hånd.

Dag 6 – Portvinstoget og festmåltid i Pesqueira
Linha do Douro, Douro Jernvejen, stod færdig i år 1887 med 26 tunneller, 30 broer og en scenisk strækning langs floden Douro. På en time rejser vi østover med tog og kan betragte verdensarven Dourodalens smukke landskab og nogle af de mindre kendte dele af Portvinsdistriktet.

Dagens vandring er i den lettere ende, 6,5 km. Vi begynder med en enestående udsigt over floddalen. Vi går omringet af oliven- og mandellunde, som ikke ligner de traditionelle vinmarker. Landbruget her er meget traditionelt, og de lokale har travlt med forskellige sæsonbestemte aktiviteter ude blandt plantagerne.

Vandringen afsluttes i den velbevarede middelalderby Pereiros i kommunen São João da Pesqueira, hvis oprindelse går tilbage til 700-tallet. Her er olivenproduktionen vigtig, men også vin og ost er en del af befolkningens beskæftigelse. Takket være TEMAs samarbejdspartneres kontakt med indbyggerne i denne by, har vi fået lov til at deltage i noget helt unikt, unikt for netop denne rejse. Frokosten bliver et lokalt festmåltid, hvor alt der serveres er produceret i byen. Vi møder menneskerne og lærer mere om hvordan man lever her: brødet bages i byens kollektive bageri, olivenolie fra hr. José. Vinen er dyrket og produceret af hr. Antonio. Oste og charcuterier kommer også herfra og meget mere. Hele frokosten laves på stedet, og vi får et uforglemmeligt måltid.

Efter frokosten tager vi tilbage til hotellet, hvor resten af dagen og aftenen tilbringes som man selv ønsker.

Dag 7 – På romerske veje, portugisisk espumante og Kulturhovedstad
Dagens vandring bliver lidt hårdere. Vi skal vandre i den såkaldte Cisterciensdalen smukt dekoreret med små landsbyer, hvor vin-og frugtmarker, mandel- og kastanjetræer former de perfekte omgivelser. Områdets rige historie har efterladt en stor arv af romerske veje og broer, romerske kirker og gotiske klostre i et betagende kuperet kulturlandskab.

På vandringen møder vi lokalbefolkningen ude blandt vinmarkerne og i de små landsbyer. Fremme i det lille landsbysamfund Ucanha er det tid til dagens frokost. Her spiser vi et traditionelt måltid på en lille taverna som udelukkende er drevet af kvinder.

Efter en velfortjent frokost ser vi nærmere på nogle af byens interessante monumenter. Over floden Varosa står en, unik for Portugal, befæstet romersk bro fra det 12. århundrede.

Distriktet her er for portugiserne forbundet med mousserende vin af højeste kvalitet. Vi besøger det lokale vinmuseum for mousserende vine og lærer lidt mere om denne vinproduktion. Afslutningsvis smager vi nogle af de lokale vine.

Nu forlader vi Dourodalen og fortsætter til den historiske by Guimarães (udtales gimaræjsch), Europas kulturhovedstad 2012. Inden da var der ikke mange udenfor Portugal som havde hørt om Guimarães, men nationalt har den en central betydning. Allerede tidligt i skolen lærer alle portugisiske børn at Guimarães er Portugals klippe. Det var her at Afonso Henriques år 1139 blev kronet til Portugals første konge, hvilket indebar at amtet Portucalensis frigjorde sig fra kongedømmet Leon og blev et selvstændigt kongedømme og et af Europas ældste.

Her i nordlige Portugal ligger de fleste af landets industrier og i Guimarães er det fremfor alt sko- og tekstilfremstilling som dominerer. Det interessante er, at her findes nogle af Europas og måske hele verdens bedste skomagere. Flere af de store italienske og franske modehuse får fremstillet både sko og tøj her, og mange af byens indbyggere arbejder indenfor dette håndværk.

Efter at have tjekket ind på vores hyggelige hotel i Guimarães, går vi på en kortere byvandring i de historiske dele af byen og runder derefter af med en herlig afskedsmiddag på en af de traditionelle restauranter.

Dag 8 – Hjemrejse
En indholdsrig rejse er slut, og det er blevet tid til at sige farvel til en spændende og anderledes del af den iberiske halvø.

Efter morgenmad på hotellet kører vi til lufthavnen og begynder hjemrejsen mod Skandinavien.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

 • Flyrejse Danmark - Porto tur og retur
 • Samtlige overnatninger på firestjernede hoteller
 • 7 x morgenmad
 • 4 x frokost, heraf 2 picknicker
 • 2 x middag
 • 3 x vinsmagninger
 • Entreudgifter ifølge program
 • TEMAs rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1
Skandinavien – Porto. Transfer og panoramatur. Bustransfer 30 km. Portvinshus og vinsmagning. Velkomstmiddag indgår. To overnatninger på hotel i Porto.

Dag 2
Byvandring i Porto, frokost i Matosinhos. Bustransfer 25 km. Fri aften. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 3
Porto – Arouca – Alijó. Bustransfer 230 km. Vandring i Arouca Geopark langs Passadiços do Paiva, 9,5 km. Svær. Morgenmad og madpakke (frokost) indgår. To overnatninger på hotel i Alijó.

Dag 4
Vandring fra Sabrosa til Provesende, 9,5 km. Middel til svær. Bustransfer 40 km. Morgenmad og traditionel frokost med drikkevarer indgår.

Dag 5
Alijó – Pinhão – Lamego. Vandring fra Provesende til Pinhão, 6 km. Let til middel Vingårdsbesøg med lettere frokost. Sejltur på Dourofloden i portvinsbåd, rabelo. Bustransfer 55 km. Morgenmad og let frokost med drikkevarer indgår. To overnatninger på hotel i Lamego.

Dag 6
Togrejse langs Dourofloden, 1 time. Dalvandring, 6–9 km. Let til middel. By besøg med frokost. Bustransfer 75 km.

Dag 7
Lamego – Ucanha – Guimarães. Vandring i Cisterciensdalen, 8,4 km. Let til middel. Besøg i byen Ucanha. Vinmuseum. Morgenmad, frokost, vinsmagning og afskedsmiddag med drikkevarer indgår. En overnatning på hotel i Guimarães. Bustransfer 140 km.

Dag 8
Guimarães – Skandinavien. Transfer til lufthavnen. Morgenmad indgår.

Portugal

Befolkning: 10,8 millioner
Landets areal: 92.391 km² (inkl øgrupperne Azorerne og Madeira)
Religion: 96 % kristne hvor 95 % er katoliker. Desuden små grupper af jøder og muslimer.
Valuta: Euro
Sprog: Portugisisk

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår:

Flyrejse Porto - Danmark t/r, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Valuta:

Portugal: Euro (EUR)

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Kontomater findes.  

For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Drikkepenge:

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 30 EUR per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.

Klima:

Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no

Påklædning:

Medbring gerne regntøj og en varmere trøje. Gode vandresko / støvler som passer til forskelligt og af og til krævende underlag anbefales varmt. Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg.

Øvrigt:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Mad og vinrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.