Dagsprogram
2020 - 2021
Dag 1 - Afrejse til Sydafrika.Afrejse om eftermiddagen fra Danmark med rutefly.
Dag 2 - Ankomst og udflugt til "Guldbyen".
Du ankommer til Johannesburg i løbet af formiddagen, og her bor vi en nat i den fashionable forstad Sandton. Efter ankomsten møder du din TEMA rejseleder. Alt afhængigt af ankomsttiden bliver du enten kørt direkte til hotellet, eller ud på en byrundtur gennem Johannesburg's centrum.
I løbet af de seneste 5 år er Johannesburg udviklet til en meget interessant storby. Fra 1995 og frem flyttede de fleste firmaer ud fra centrum, og de internationelle hoteller i centrum lukkede, da den hvide middelklasse forlod byen. Guldbyen forfaldt hurtigt, og var bare efter nogle få år en skræmmende spøgelsesby. Idag er billedet et helt andet. Man kan nærmest sammenligne byen med New York. Vi tager en kortere byrundtur i byen og får et indtryk af det nye, moderne Sydafrika med sydende kreativitet og energi.
Vi stopper ved Constitution Hill, hvor vi får et spændende indblik i Sydafrikas rejse til demokratiet. Førhen lå et fængsel her sammen med en militærpostering med en mildt sagt turbulent historie. Idag er stedet bopæl for landets dømmende magt, som garanterer borgernes rettigheder.
Det tidligere fængsel er nok den plads, som har holdt flest afrikanske berømtheder bagved lås og slå. Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Winnie Madikizela-Mandela og mange andre.
Constitutional Court, som er Sydafrikas forfatningsdomstol, er en dybt symbolrig og betydningsfuld institution, som blev indviet 14 februar 1995 af Nelson Mandela. 9 år senere indviedes den nuværende bygning af præsident Mbeki.
Vi følger en spændende rundvisning og ser blandt andet en enestående kunstsamling.
Efter byrundturen i denne storstad med over 10 Milloner indbyggere indregistrerer vi os på vores hotel i Sandton, som er en af Johannesburgs velbjergede forstæder. Ved siden af hotellet ligger Johannesburgs store handelscentrum Sandton City, hvor man kan indhandle det meste.
Resten af dagen er fri til egne aktiviteter.
Dag 3 - Blyde River Canyon.
Efter morgenmaden forlader vi Johannesburg og rejser i nordøstlig retning til Mpumalanga. I dag skal vi opleve et af det sydlige Afrikas mægtigste naturscener, Blyde River Canyon. Det er en majestætisk kløft med næsten kilometerhøje bjergvægge. Her ligger også Bourks Luck Pothole med de enorme eroderede "gryder" og flere vandfald.Sidst på eftermiddagen kommer vi til smukke og idylliske Hazyview, der er et lille landbrugssamfund, primært kendt for sine bananplantager. Navnet Hazyview hentyder til den varmedis, der i sommerens varmeste dage ofte indhylder det lille samfund. Nærheden til nogle af landets mest spektakulære naturområder som Blyde River Canyon og Kruger National Park, har medført opførelsen af hyggelige hoteller, og muligheder for skønne friluftsaktiviteter som f.eks. golf.
Her bor vi to nætter.
Dag 4 - Kruger National Park.
Dagen idag dedikeres til Sydafrikas største naturområde, Kruger National Park. Har køres spændende safariudflugter med dygtige safariguider i åbne køretøjer. Der er mulighed for at se de fem store trofædyr, hvilke er næsehorn, løve, leopard, bøffel og elefant, og hvis heldet er med os ser vi alle fem på en og samme dag.
De beskyttede områder i det østlige Mpumalanga og nabolandene Mozambique og Zimbabwe omfatter sammenlagt et areal, der er lige så stort som halvdelen af Danmark. Landskabet veksler mellem åben savanne og et kuperet terræn med krat.
Krugerparken, en af Afrikas mest kendte og velholdte nationalparker, kan måle sig med de store reservater i Østafrika. Den blev grundlagt som et jagtreservat allerede i 1898 af præsident Paul Kruger i den daværende republik Transvaal, dengang betydeligt mindre end i dag. Området, der ligger mellem Crocodile River i syd og Limpopo River i nord, er 60 km bredt og 350 km langt, totalt over 21.000 km2.
I dette enorme vildtreservat er der i dag registreret min. 500 fuglearter, 114 reptilarter, 49 fiskearter, 23.000 plantearter og 147 pattedyrsarter.
Den bedste måde at finde vildtet på, er at lære sig i hvilken vegetationstype de forskellige dyr trives i. Krugerparken inddeles i 16 forskellige vegetationstyper. Gennemgående er landskabet fladt og så lidt kuperet. Gennemsnitshøjden ligger på 260 meter over havet, og landskabet er som mest kuperet i de østlige dele. Klimaet er subtropisk og har en gennemsnitstemperatur på 30 grader i januar og 23 grader i juli. Der forekommer korte og intense regnbyer i perioden mellem november og februar. Der er ingen garanti for hvilke dyr vi ser. Det er sandsynligt at vi ser de største som elefant og giraf, flodhest og så nogle af antiloperne samt løver. Den sky og velkamouflerede leopard bliver sjældent set. Fulglelivet fascinerer med sin rigdom, og har ser man mange og eksotiske arter.
Hvis vejret tillader det, nyder vi middagen udendørs under den stjerneklare afrikanske himmel.
Dag 5 - En nat i kongeriget Swaziland.
Rejsen fortsætter sydpå, når vi i dag forlader Sydafrika for et døgns tid. Allerede om formiddagen når vi frem til grænsestationen mellem Sydafrika og Swaziland. Hav dit pas klart. Det lille selvstændige kongerige byder på et frodigt og grønt landskab med mange landbrug, men også store industrielt drevne landbrug. Landet har et betydningsfuldt skovbrug og anseelige mineralforekomster, hvis råvarer står for den vigtigste eksport. Vi foretager flere interessante stop i løbet af dagen, blandt andet besøger vi et glasværk.
Swaziland ligger indeklemt mellem Sydafrika og Moçambique, med høje bjerge i vest, der skråner ned i en sydøstlige retning i et betydeligt fladere landskab.
Hotellet byder på en skøn og rolig eftermiddag. Om aftenen serveres middag.
Dag 6 - Zululandet.
Vi rejser gennem et vidstrakt og smukt afrikansk landskab med Lebombobjergen i Øst, som markerer grænsen til nabolandet Mozambique. Efter grænsekontrollen er vi tilbage i Sydafrika og i Kwazulu-Natal provinsen, som er zulufolkets hjem. Provinsen rummer også størstedelen af landets indiske befolkning.
Landskabet præges af store sukkerrørsplantager og tætte plantager af eukalyptusskov. Dagens mål er Mkuze Private Gamereserve ved Ghost Mountain og Jozinisøen.
Eftermiddagen er fri og dedikeret til hvile, og lige inden aftensmaden tager vi en solnedgangskrydsning på Jozinisøen.
Vi nyder en god middag om aftenen på lodgen.
Dag 7 - Safari i Hluhluwe - Umfolozi.
Idag kan vi se frem mod en spændende safariudflugt i Sydafrikas måske smukkeste nationalpark Hluhluwe - Umfolozi, som var den første nationalpark, der etableredes i Afrika. Et område på 960 Kvadratkilometer med kuperet landskab, som er kendt for sit rige dyreliv. Dette er den eneste nationalpark i provinsen Kwazulu Natal, der rummer "de fem store", nemlig elefant, bøffel, løve, leopard og næsehorn. Takket være en enorm indsats, har parken verdens største bestand af Hvide Næsehorn. Udover "big five" findes mange andre pattedyr i parken, blandt andet antiloper, vortesvin, flodheste samt reptiler som krokodiller. Parken byder også på 340 forskellige fuglearter. Dette er også det sted i verden, hvor man lettest ser den sky Nyalaantilope.
Inden eftermiddagens køretur til Umhlanga nyder vi en typisk braai frokost. Vi overnatter en nat i Umhlanga nord for Durban.
Dag 8 - Til Port Elizabeth med indenrigsfly.
Tidlig afrejse med indenrigsfly til Port Elizabeth. Når vi er fremme i PE, som sydafrikanerne kalder byen, kører vi med bus en kortere rundtur i byen, hvorefter vi transporteres til kystbyen Cape Saint Francis hvor vi overnatter. Eftermiddagen og aftenen er fri til egne eventyr. Man kan gå langs stranden eller ad nogle af vandrestierne. Der er mulighed for et opfriskende havbad eller bare at hvile, alt efter egne ønsker.
Dag 9 - Tsitsikamma.
Efter en kort byrundtur i Port Elizabeth kører vi vestpå ad den naturskønne Garden Route, som følger den 220 Km rute fra Tsitsikamma Forest og Storms River i Øst til Mossel Bay i Vest. Vi tager et længere stop i Tsitsikamma National Park, som er kendt for sin overdådige vegetation. Her går vi en lille tur frem til den berømte hængebro nede ved havet. Hvis vejret tillader det gives også tid til et dyb i havet. Langs kysten ligger flere meget populærer kystområder. Et af dem er, Plettenberg eller Plett kort og godt, hvis meget spektakulærer omgivelser og naturskønne strande lokker surfere og Sydafrikas mere velhavende befolkning hertil.
Om eftermiddagen er vi fremme i Knysna. Her findes enhyggelig waterfront og byen er meget fin at gå omkring i. Aftenen er fri til egne aktiviteter.
Dag 10 - Featherbed naturreservat.
Mange kunstnere og kreative mennesker har slået sig ned i Knysna, hvor atmosfæren er afslappet og bohemisk. Byen ligger ud til en naturligt beskyttet havbugt, med en trang passage ud til havet. Forudsætningerne for at dyrke østers er perfekte. I slutningen af juni afholdes en stor østersfestival her.
Dagens udflugt går med båd over Knysnalaguenen til Featherbed Nature Reserve, som er et 150 Hektar stort privatejet naturreservat, som vender direkte ud mod havet. På den anden side af lagunen fortsætter vi til Knysna Western Head, hvor vi begiver os ud på en 2,2 kilometer lang promenade i det spændende og enestående kystlandskab. Her får vi et godt indsigt om det lokale økosystem.
Hen på eftermiddagen nyder vi en dejlig frokost, som serveres udendørs under milkwood træernes tætte kroner. Udflugten tager circa 4 timer og herefter vender vi tilbage til hotellet med båd. Aftenen er fri til egne aktiviteter i Knysna.
Dag 11 - Hvedemarker og hollandske byer.
Vi forlader nu kysten og rejser videre vestpå mod vinlandet og dets hovedby Stellenbosch.
Landskabet forandres hele tiden med bjerge og frodige hvedemarker. I løbet af dagen kommer vi forbi nogle af Sydafrikas ældste europæiske byer Albertina, Heidelberg og Swellendam. Med lidt held ser vi undervejs et glimt af en af Sydafrikas mest spænnende fuglearter, den udrydningstruede blå paradistrane, som er Sydafrikas nationalfugl.
Ved frokosttid er vi fremme ved Swellendam, hvor vi tager en frokostpause.
De store hvedemarker erstattes nu af vinmarker og frugtplantager med ferskener, æbler og pærer. Vi er nu inde i Sydafrikas berømte vindistrikt og rejsen går gennem et stort kulturlandskab.
Sent om eftermiddagen kommer vi frem til vores hotel i det centrale Stellenbosch, hvor der ikke bare produceres vin men også mad af international standard. Her ligger nogle af landets bedste restauranter.
Aftenen fri til egne eventyr.
Dag 12 - Byvandring til fods og vinkultur.
Stellenboschs historie går tilbage til 1679, hvor guvenøren Simon van der Stel forstod, at omgivelserne var perfekte til landbrug. Han øremærkede denne frodige dal og kaldte den "van der stels bush". Sammen med Constantia var Stellenbosch et af de første vindistrikter i landet, og den dag i dag har man et stort udbud af delikate vine her.
Vi indleder dagen med en byvandring til fods, hvor vi besøger en del velbevarede gamle kulturmindesmærker, nogle fra 1700 tallet. I vandringen indgår også Stellenboschs historiske museum.
Derpå tager vi bussen ud til vingården Backsberg, hvor man laver kvalitetsvine. Her får vi indblik i historien, smager vinene og spiser en god frokost.
Det er circa 300 år siden at europæiske nybyggere fra Frankrig, de såkladte hugenotter, begyndte at dyrke vin her. De kom hertil som flygtninge efter at protestantismen blev bandlyst i Frankrig i midten af 1700-tallet. De første vinstokke plantedes i Kapstaden år 1655 af den hollandske guvernør Jan van Riebeeck. Men produktionen af god vin kom først igang med hugenotternes ankomst mellem 1660 og 1690. Mange af disse familier var oprindeligt vinbønder. klimaet og jordbunden her er nærmest perfekt til vinavl, og påminder om Middelhavsklimaet med varme og tørre somre samt kølige og regnrige vintre. Idag findes der i Sydafrika fire vinregioner; Costla Region, Klein Karoo, Olifans River og Breed River Valley. De circa 30 forskellige vindistriker ligger med få undtagelser i disse fire regioner. De ældste vindistrikter er Constantia, Stellenbosch og Paarl.
Aftenen er fri til egne eventyr.
Dag 13 - Fra Stellenbosch til Kapstaden.
Det tager en time at køre fra Stellenbosch til Kapstaden, som ligger for foden af det kendte Tafflebjerg. Byen ligger mellem bjerget i Øst og Atlanterhavet i Vest.
Fra midten af 1700-tallet og trehundrede år frem i tiden var denne havn en af de vigtigste for søfarten mellem Europa og Østen. Vi starter efter ankomsten direkte med en byrundtur, hvor vi besøger kapmalajernes bydel ved Bo Kaap. Hvis vejret tillader det, tager vi også tovbanen op til toppen af Taffelbjerget, som ligger på circa 1000 Meter over Havet. Herfra har man en fantastisk udsigt over Kapstaden.
Dag 14 - Pingviner og Kap det Gode Håb.
Heldagsudflugt til Kap det Gode Håb. Den verdensberømte odde ligger i et naturreservat, cirka 70 km fra Kapstaden. Her findes en fascinerende flora af indlandske planter, bl.a. pelargonie og protea, langs de træløse bjergskråninger. Ved Boulders Beach er der chancer for at se kolonien med brillepingviner.
Om aftenen skal vi nyde en fælles afskedsmiddag med lokal underholdning.
Dag 15 - Fridag i Kapstaden.
Fridag til egne aktiviteter. Under opholdet i Cape Town er der, i tilfælde af billetter, mulighed for på egen hånd at besøge Robben Island.
Læs under "Mere om Rejsen", hvor du kan bestille billetter inden afrejse.
Dag 16 - Afrejse til Danmark.
Fri tid frem til afrejsen mod lufthavnen for hjemrejse.
Dag 17 - Hjemkomst.
Hjemkomst til Danmark.