Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håbfra Boerland til Kapstaden

På denne meget omfattende rundrejse ser vi Sydafrikas største seværdigheder. Rejsen starter i Johannesburg med byrundtur, og går så forbi "Sydafrikas Grand Canyon" ved Blyde River. Vi står øje til øje med vildmarken i nationalparkerne Kruger og Hluhluwe. Rejsen gennem den natursmukke Garden Route tager os til vindistriktet og vinsmagning. Rejsen afrundes i Kapstaden og ved Kap det Gode Håb.

REJSEFAKTA

Lande: Sydafrika

REJSETYPE: Rundrejse - Safari - Mad og vinrejse

Rejselængde : 17 dage

Gruppens størrelse: 15-26 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Udflugt til Blyde River Canyon
 • Safari i Krugerparken oh Hluhluwe
 • Kongeriget Swaziland
 • Hval- og delfinsafari samt vinsmagning
 • Kapstaden og Kap Det Gode Håb

Dagsprogram
2024

Dag 1 - Afrejse til Sydafrika.

Afrejse om eftermiddagen fra Danmark med rutefly.

Dag 2 - Ankomst og udflugt til "Guldbyen". 

Du ankommer til Johannesburg i løbet af formiddagen, og her bor vi en nat i den fashionable forstad Sandton. Efter ankomsten møder du din TEMA rejseleder. Alt afhængigt af ankomsttiden bliver du enten kørt direkte til hotellet, eller ud på en byrundtur gennem Johannesburg's centrum. 

I løbet af de seneste 5 år er Johannesburg udviklet til en meget interessant storby. Fra 1995 og frem flyttede de fleste firmaer ud fra centrum, og de internationelle hoteller i centrum lukkede, da den hvide middelklasse forlod byen. Guldbyen forfaldt hurtigt, og var bare efter nogle få år en skræmmende spøgelsesby. Idag er billedet et helt andet. Man kan nærmest sammenligne byen med New York. Vi tager en kortere byrundtur i byen og får et indtryk af det nye, moderne Sydafrika med sydende kreativitet og energi. 

Vi stopper ved Constitution Hill, hvor vi får et spændende indblik i Sydafrikas rejse til demokratiet. Førhen lå et fængsel her sammen med en militærpostering med en mildt sagt turbulent historie. Idag er stedet bopæl for landets dømmende magt, som garanterer borgernes rettigheder. 

Det tidligere fængsel er nok den plads, som har holdt flest afrikanske berømtheder bagved lås og slå. Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Winnie Madikizela-Mandela og mange andre. 

Constitutional Court, som er Sydafrikas forfatningsdomstol, er en dybt symbolrig og betydningsfuld institution, som blev indviet 14 februar 1995 af Nelson Mandela. 9 år senere indviedes den nuværende bygning af præsident Mbeki. 

Vi følger en spændende rundvisning og ser blandt andet en enestående kunstsamling. 

Efter byrundturen i denne storstad med over 10 Milloner indbyggere indregistrerer vi os på vores hotel i Sandton, som er en af Johannesburgs velbjergede forstæder. Ved siden af hotellet ligger Johannesburgs store handelscentrum Sandton City, hvor man kan indhandle det meste. 

Resten af dagen er fri til egne aktiviteter. 

Dag 3 - Blyde River Canyon. 

Efter morgenmaden forlader vi Johannesburg og rejser i nordøstlig retning til Mpumalanga. I dag skal vi opleve et af det sydlige Afrikas mægtigste naturscener, Blyde River Canyon. Det er en majestætisk kløft med næsten kilometerhøje bjergvægge. Her ligger også Bourks Luck Pothole med de enorme eroderede "gryder" og flere vandfald.Sidst på eftermiddagen kommer vi til smukke og idylliske Hazyview, der er et lille landbrugssamfund, primært kendt for sine bananplantager. Navnet Hazyview hentyder til den varmedis, der i sommerens varmeste dage ofte indhylder det lille samfund. Nærheden til nogle af landets mest spektakulære naturområder som Blyde River Canyon og Kruger National Park, har medført opførelsen af hyggelige hoteller, og muligheder for skønne friluftsaktiviteter som f.eks. golf. 

Her bor vi to nætter.  

Dag 4 - Kruger National Park. 

Dagen idag dedikeres til Sydafrikas største naturområde, Kruger National Park. Har køres spændende safariudflugter med dygtige safariguider i åbne køretøjer. Der er mulighed for at se de fem store trofædyr, hvilke er næsehorn, løve, leopard, bøffel og elefant, og hvis heldet er med os ser vi alle fem på en og samme dag. 

De beskyttede områder i det østlige Mpumalanga og nabolandene Mozambique og Zimbabwe omfatter sammenlagt et areal, der er lige så stort som halvdelen af Danmark. Landskabet veksler mellem åben savanne og et kuperet terræn med krat. 

Krugerparken, en af Afrikas mest kendte og velholdte nationalparker, kan måle sig med de store reservater i Østafrika. Den blev grundlagt som et jagtreservat allerede i 1898 af præsident Paul Kruger i den daværende republik Transvaal, dengang betydeligt mindre end i dag. Området, der ligger mellem Crocodile River i syd og Limpopo River i nord, er 60 km bredt og 350 km langt, totalt over 21.000 km2. 

I dette enorme vildtreservat er der i dag registreret min. 500 fuglearter, 114 reptilarter, 49 fiskearter, 23.000 plantearter og 147 pattedyrsarter. 

Den bedste måde at finde vildtet på, er at lære sig i hvilken vegetationstype de forskellige dyr trives i. Krugerparken inddeles i 16 forskellige vegetationstyper. Gennemgående er landskabet fladt og så lidt kuperet. Gennemsnitshøjden ligger på 260 meter over havet, og landskabet er som mest kuperet i de østlige dele. Klimaet er subtropisk og har en gennemsnitstemperatur på 30 grader i januar og 23 grader i juli. Der forekommer korte og intense regnbyer i perioden mellem november og februar. Der er ingen garanti for hvilke dyr vi ser. Det er sandsynligt at vi ser de største som elefant og giraf, flodhest og så nogle af antiloperne samt løver. Den sky og velkamouflerede leopard bliver sjældent set. Fulglelivet fascinerer med sin rigdom, og har ser man mange og eksotiske arter.

Hvis vejret tillader det, nyder vi middagen udendørs under den stjerneklare afrikanske himmel.

Dag 5 - En nat i kongeriget Swaziland. 

Rejsen fortsætter sydpå, når vi i dag forlader Sydafrika for et døgns tid. Allerede om formiddagen når vi frem til grænsestationen mellem Sydafrika og Swaziland. Hav dit pas klart. Det lille selvstændige kongerige byder på et frodigt og grønt landskab med mange landbrug, men også store industrielt drevne landbrug. Landet har et betydningsfuldt skovbrug og anseelige mineralforekomster, hvis råvarer står for den vigtigste eksport. Vi foretager flere interessante stop i løbet af dagen, blandt andet besøger vi et glasværk. 

Swaziland ligger indeklemt mellem Sydafrika og Moçambique, med høje bjerge i vest, der skråner ned i en sydøstlige retning i et betydeligt fladere landskab. 

Hotellet byder på en skøn og rolig eftermiddag. Om aftenen serveres middag. 

Dag 6 - Zululandet. 

Vi rejser gennem et vidstrakt og smukt afrikansk landskab med Lebombobjergen i Øst, som markerer grænsen til nabolandet Mozambique. Efter grænsekontrollen er vi tilbage i Sydafrika og i Kwazulu-Natal provinsen, som er zulufolkets hjem. Provinsen rummer også størstedelen af landets indiske befolkning.  

Landskabet præges af store sukkerrørsplantager og tætte plantager af eukalyptusskov. Dagens mål er Mkuze Private Gamereserve ved Ghost Mountain og Jozinisøen.  

Eftermiddagen er fri og dedikeret til hvile, og lige inden aftensmaden tager vi en solnedgangskrydsning på Jozinisøen.

Vi nyder en god middag om aftenen på lodgen. 

Dag 7 - Safari i Hluhluwe - Umfolozi. 

Idag kan vi se frem mod en spændende safariudflugt i Sydafrikas måske smukkeste nationalpark Hluhluwe - Umfolozi, som var den første nationalpark, der etableredes i Afrika. Et område på 960 Kvadratkilometer med kuperet landskab, som er kendt for sit rige dyreliv. Dette er den eneste nationalpark i provinsen Kwazulu Natal, der rummer "de fem store", nemlig elefant, bøffel, løve, leopard og næsehorn. Takket være en enorm indsats, har parken verdens største bestand af Hvide Næsehorn. Udover "big five" findes mange andre pattedyr i parken, blandt andet antiloper, vortesvin, flodheste samt reptiler som krokodiller. Parken byder også på 340 forskellige fuglearter. Dette er også det sted i verden, hvor man lettest ser den sky Nyalaantilope.  

Inden eftermiddagens køretur til Umhlanga nyder vi en typisk braai frokost. Vi overnatter en nat i Umhlanga nord for Durban.

Dag 8 - Til Port Elizabeth med indenrigsfly. 

Tidlig afrejse med indenrigsfly til Port Elizabeth. Når vi er fremme i PE, som sydafrikanerne kalder byen, kører vi med bus en kortere rundtur i byen, hvorefter vi transporteres til kystbyen Cape Saint Francis hvor vi overnatter. Eftermiddagen og aftenen er fri til egne eventyr. Man kan gå langs stranden eller ad nogle af vandrestierne. Der er mulighed for et opfriskende havbad eller bare at hvile, alt efter egne ønsker.

Dag 9 - Tsitsikamma. 

Efter en kort byrundtur i Port Elizabeth kører vi vestpå ad den naturskønne Garden Route, som følger den 220 Km rute fra Tsitsikamma Forest og Storms River i Øst til Mossel Bay i Vest. Vi tager et længere stop i Tsitsikamma National Park, som er kendt for sin overdådige vegetation. Her går vi en lille tur frem til den berømte hængebro nede ved havet. Hvis vejret tillader det gives også tid til et dyb i havet. Langs kysten ligger flere meget populærer kystområder. Et af dem er, Plettenberg eller Plett kort og godt, hvis meget spektakulærer omgivelser og naturskønne strande lokker surfere og Sydafrikas mere velhavende befolkning hertil.  

Om eftermiddagen er vi fremme i Knysna. Her findes enhyggelig waterfront og byen er meget fin at gå omkring i. Aftenen er fri til egne aktiviteter.

Dag 10 - Featherbed naturreservat.

Mange kunstnere og kreative mennesker har slået sig ned i Knysna, hvor atmosfæren er afslappet og bohemisk. Byen ligger ud til en naturligt beskyttet havbugt, med en trang passage ud til havet. Forudsætningerne for at dyrke østers er perfekte. I slutningen af juni afholdes en stor østersfestival her. 

Dagens udflugt går med båd over Knysnalaguenen til Featherbed Nature Reserve, som er et 150 Hektar stort privatejet naturreservat, som vender direkte ud mod havet. På den anden side af lagunen fortsætter vi til Knysna Western Head, hvor vi begiver os ud på en 2,2 kilometer lang promenade i det spændende og enestående kystlandskab. Her får vi et godt indsigt om det lokale økosystem. 

Hen på eftermiddagen nyder vi en dejlig frokost, som serveres udendørs under milkwood træernes tætte kroner. Udflugten tager circa 4 timer og herefter vender vi tilbage til hotellet med båd. Aftenen er fri til egne aktiviteter i Knysna.

Dag 11 - Hvedemarker og hollandske byer. 

Vi forlader nu kysten og rejser videre vestpå mod vinlandet og dets hovedby Stellenbosch. 

Landskabet forandres hele tiden med bjerge og frodige hvedemarker. I løbet af dagen kommer vi forbi nogle af Sydafrikas ældste europæiske byer Albertina, Heidelberg og Swellendam. Med lidt held ser vi undervejs et glimt af en af Sydafrikas mest spænnende fuglearter, den udrydningstruede blå paradistrane, som er Sydafrikas nationalfugl. 

Ved frokosttid er vi fremme ved Swellendam, hvor vi tager en frokostpause. 

De store hvedemarker erstattes nu af vinmarker og frugtplantager med ferskener, æbler og pærer. Vi er nu inde i Sydafrikas berømte vindistrikt og rejsen går gennem et stort kulturlandskab. 

Sent om eftermiddagen kommer vi frem til vores hotel i det centrale Stellenbosch, hvor der ikke bare produceres vin men også mad af international standard. Her ligger nogle af landets bedste restauranter. 

Aftenen fri til egne eventyr. 

Dag 12 - Byvandring til fods og vinkultur. 

Stellenboschs historie går tilbage til 1679, hvor guvenøren Simon van der Stel forstod, at omgivelserne var perfekte til landbrug. Han øremærkede denne frodige dal og kaldte den "van der stels bush". Sammen med Constantia var Stellenbosch et af de første vindistrikter i landet, og den dag i dag har man et stort udbud af delikate vine her.  

Vi indleder dagen med en byvandring til fods, hvor vi besøger en del velbevarede gamle kulturmindesmærker, nogle fra 1700 tallet. I vandringen indgår også Stellenboschs historiske museum.  

Derpå tager vi bussen ud til vingården Backsberg, hvor man laver kvalitetsvine. Her får vi indblik i historien, smager vinene og spiser en god frokost. 

Det er circa 300 år siden at europæiske nybyggere fra Frankrig, de såkladte hugenotter, begyndte at dyrke vin her. De kom hertil som flygtninge efter at protestantismen blev bandlyst i Frankrig i midten af 1700-tallet. De første vinstokke plantedes i Kapstaden år 1655 af den hollandske guvernør Jan van Riebeeck. Men produktionen af god vin kom først igang med hugenotternes ankomst mellem 1660 og 1690. Mange af disse familier var oprindeligt vinbønder. klimaet og jordbunden her er nærmest perfekt til vinavl, og påminder om Middelhavsklimaet med varme og tørre somre samt kølige og regnrige vintre. Idag findes der i Sydafrika fire vinregioner; Costla Region, Klein Karoo, Olifans River og Breed River Valley. De circa 30 forskellige vindistriker ligger med få undtagelser i disse fire regioner. De ældste vindistrikter er Constantia, Stellenbosch og Paarl.  

Aftenen er fri til egne eventyr. 

Dag 13 - Fra Stellenbosch til Kapstaden. 

Det tager en time at køre fra Stellenbosch til Kapstaden, som ligger for foden af det kendte Tafflebjerg. Byen ligger mellem bjerget i Øst og Atlanterhavet i Vest.  

Fra midten af 1700-tallet og trehundrede år frem i tiden var denne havn en af de vigtigste for søfarten mellem Europa og Østen. Vi starter efter ankomsten direkte med en byrundtur, hvor vi besøger kapmalajernes bydel ved Bo Kaap. Hvis vejret tillader det, tager vi også tovbanen op til toppen af Taffelbjerget, som ligger på circa 1000 Meter over Havet. Herfra har man en fantastisk udsigt over Kapstaden. 

Dag 14 - Pingviner og Kap det Gode Håb. 

Heldagsudflugt til Kap det Gode Håb. Den verdensberømte odde ligger i et naturreservat, cirka 70 km fra Kapstaden. Her findes en fascinerende flora af indlandske planter, bl.a. pelargonie og protea, langs de træløse bjergskråninger. Ved Boulders Beach er der chancer for at se kolonien med brillepingviner. 

Om aftenen skal vi nyde en fælles afskedsmiddag med lokal underholdning. 

Dag 15 - Fridag i Kapstaden. 

Fridag til egne aktiviteter. Under opholdet i Cape Town er der, i tilfælde af billetter, mulighed for på egen hånd at besøge Robben Island. 

Læs under "Mere om Rejsen", hvor du kan bestille billetter inden afrejse. 

Dag 16 - Afrejse til Danmark. 

Fri tid frem til afrejsen mod lufthavnen for hjemrejse. 

Dag 17 - Hjemkomst. 

Hjemkomst til Danmark.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly København - Sydafrika t/r
• Samtlige overnatninger
• 14 x morgenmad
• 4 x frokost
• 5 x middag 
• Entreudgifter og udflugter ifølge program
• TEMAs rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1.

Afrejse fra Danmark. Flymåltider indgår.

Dag 2.

Ankomst til Johannesburg. Bustransfer og udflugt til Constitution Hill. Busrejse 37 km. Morgenmad på flyet indgår. En overnatning på hotel i Sandton.

Dag 3.

Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview. Circa 430 km. Morgenmad og middag indgår. To overnatninger på hotel i Hazyview.

Dag 4.

Heldagssafari i Krugerparken. Morgenmad og middag indgår.

Dag 5.

Hazyview - Mbababe, Swaziland. Bustransport circa 254 Km. Morgenmad og middag indgår. En overnatning på hotel i Mbabane i Swaziland.

Dag 6.

Mbabane - Mkuze. Bustransport circa 226 Km. Solnedgangsbådfærd på Jozinisøen. Morgenmad og middag indgår. Overnatninger på lodge i Mkhuze.

Dag 7.

Safari i Hluhluwe - Umfolosi National Park. Bustransport til Umhlanga 310 kilometer. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 8.

Umhlanga - Port Elizabeth - Cape Saint Francis, indenrigsfly og siden bustransport 100 Kilometer. Morgenmad indgår. En overnatning på hotel i Cape Saint Francis.

Dag 9.

Port Elizabeth - Tsitsikammaparken - Knysna. Bustransport 200 Kilometer. Morgenmad indgår. To overnatninger på hotel i Knysna.

Dag 10.

Udflugt til Knysna og Featherbeds Naturreservat. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 11.

Knysna - Swellendam - Stellenbosch. Bustransport 465 Km. Morgenmad og frokost indgår. To overnatninger på hotel i Stellenbosch.

Dag 12.

Byrundtur i Stellenbosch og vingårdsbesøg med vinsmagning og frokost. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 13.

Stellenbosch - Kapstaden, busrejse 53 Km. Byrundtur med Bo Kaap og Taffelbjerget. Morgenmad indgår. Tre overnatninger på hotel i Kapstaden.

Dag 14.

Udflugt til Kap det Gode Håb. Bustransport circa 130 Km. Besøg i Cape Peninsula Nationalparken og ved pingvinkolonien i Simonstown. Morgenmad og afskedsmiddag med show indgår.

Dag 15.

Fri dag i Kapstaden. Morgenmad indgår.

Dag 16.

Fri dag frem til hjemrejsen. Transport til lufthavnen og hjemrejse. Morgenmad indgår.

Dag 17.

Hjemkomst til Danmark.

Sydafrika

Befolkning 56 millioner

Landets areal 1.221.037 km² 
Valuta Rand (SAR)
Religion Kristendom (ofte med indslag af traditionelle oprindelige religioner), relativt store grupper af hinduer, muslimer og jøder. 
Sprog Elleve sprog med officiel status: Engelsk, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa og zulu

Dagsprogram
Mød foråret i Sydafrika

Dag 1 - Afrejse til Sydafrika.

Afrejse om eftermiddagen fra Danmark med rutefly.

Dag 2 - Ankomst og udflugt til Constitution Hill.

Du ankommer til Johannesburg i løbet af formiddagen, og her bor vi en nat i den fashionable forstad Sandton. Efter ankomsten møder du din TEMA rejseleder. Alt afhængigt af ankomsttiden bliver du enten kørt direkte til hotellet, eller ud på en byrundtur gennem Johannesburg's centrum.

I løbet af de seneste 5 år er Johannesburg udviklet til en meget interessant storby. Fra 1995 og frem flyttede de fleste firmaer ud fra centrum, og de internationelle hoteller i centrum lukkede, da den hvide middelklasse forlod byen. Guldbyen forfaldt hurtigt, og var bare efter nogle få år en skræmmende spøgelsesby. Idag er billedet et helt andet. Man kan nærmest sammenligne byen med New York. Vi tager en kortere byrundtur i byen og får et indtryk af det nye, moderne Sydafrika med sydende kreativitet og energi.

Vi stopper ved Constitution Hill, hvor vi får et spændende indblik i Sydafrikas rejse til demokratiet. Førhen lå et fængsel her sammen med en militærpostering med en mildt sagt turbulent historie. Idag er stedet bopæl for landets dømmende magt, som garanterer borgernes rettigheder.

Det tidligere fængsel er nok den plads, som har holdt flest afrikanske berømtheder bagved lås og slå. Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Winnie Madikizela-Mandela og mange andre.

Constitutional Court, som er Sydafrikas forfatningsdomstol, er en dybt symbolrig og betydningsfuld institution, som blev indviet 14 februar 1995 af Nelson Mandela. 9 år senere indviedes den nuværende bygning af præsident Mbeki.

Vi følger en spændende rundvisning og ser blandt andet en enestående kunstsamling.

Efter byrundturen i denne storstad med over 10 Milloner indbyggere indregistrerer vi os på vores hotel i Sandton, som er en af Johannesburgs velbjergede forstæder. Ved siden af hotellet ligger Johannesburgs store handelscentrum Sandton City, hvor man kan indhandle det meste.

Resten af dagen er fri til egne aktiviteter.

Dag 3 - Blyde River Canyon.

Efter morgenmaden forlader vi Johannesburg og rejser i nordøstlig retning til Mpumalanga. I dag skal vi opleve et af det sydlige Afrikas mægtigste naturscener, Blyde River Canyon. Det er en majestætisk kløft med næsten kilometerhøje bjergvægge. Her ligger også Bourks Luck Pothole med de enorme eroderede "gryder" og flere vandfald.Sidst på eftermiddagen kommer vi til smukke og idylliske Hazyview, der er et lille landbrugssamfund, primært kendt for sine bananplantager. Navnet Hazyview hentyder til den varmedis, der i sommerens varmeste dage ofte indhylder det lille samfund. Nærheden til nogle af landets mest spektakulære naturområder som Blyde River Canyon og Kruger National Park, har medført opførelsen af hyggelige hoteller, og muligheder for skønne friluftsaktiviteter som f.eks. golf.

Her bor vi to nætter. 

Dag 4 - Kruger National Park.

De beskyttede områder i det østlige Mpumalanga og nabolandene Mozambique og Zimbabwe omfatter sammenlagt et areal, der er lige så stort som halvdelen af Danmark. Landskabet veksler mellem åben savanne og et kuperet terræn med krat.

Krugerparken, en af Afrikas mest kendte og velholdte nationalparker, kan måle sig med de store reservater i Østafrika. Den blev grundlagt som et jagtreservat allerede i 1898 af præsident Paul Kruger i den daværende republik Transvaal, dengang betydeligt mindre end i dag. Området, der ligger mellem Crocodile River i syd og Limpopo River i nord, er 60 km bredt og 350 km langt, totalt over 21.000 km2.

I dette enorme vildtreservat er der i dag registreret min. 500 fuglearter, 114 reptilarter, 49 fiskearter, 23.000 plantearter og 147 pattedyrsarter. I løbet af dagen får vi et uforglemmeligt indblik i afrikansk natur og dyreliv.

Dag 5 - En nat i kongeriget Swaziland.

Rejsen fortsætter sydpå, når vi i dag forlader Sydafrika for et døgns tid. Allerede om formiddagen når vi frem til grænsestationen mellem Sydafrika og Swaziland. Hav dit pas klart. Det lille selvstændige kongerige byder på et frodigt og grønt landskab med mange landbrug, men også store industrielt drevne landbrug. Landet har et betydningsfuldt skovbrug og anseelige mineralforekomster, hvis råvarer står for den vigtigste eksport. Vi foretager flere interessante stop i løbet af dagen, blandt andet besøger vi et glasværk.

Swaziland ligger indeklemt mellem Sydafrika og Moçambique, med høje bjerge i vest, der skråner ned i en sydøstlige retning i et betydeligt fladere landskab.

Hotellet byder på en skøn og rolig eftermiddag. Om aftenen serveres middag.

Dag 6 - Zululandet.

Vi rejser gennem et vidstrakt og smukt afrikansk landskab med Lebombobjergen i Øst, som markerer grænsen til nabolandet Mozambique. Efter grænsekontrollen er vi tilbage i Sydafrika og i Kwazulu-Natal provinsen, som er zulufolkets hjem. Provinsen rummer også størstedelen af landets indiske befolkning. 

Landskabet præges af store sukkerrørsplantager og tætte plantager af eukalyptusskov. Dagens mål er Mkuze Private Gamereserve ved Ghost Mountain og Jozinisøen. 

Efter indregistrering på lodgen tage vi en udflugt i nærområdet og nyder landskabet omkring Jozinisøen.

Vi nyder en god middag om aftenen på lodgen.

Dag 7 - Safari i Hluhluwe - Umfolozi.

Idag kan vi se fremn mod en spændende safariudflugt i Sydafrikas måske smukkeste nationalpark Hluhluwe - Umfolozi, som var den første nationalpark, der etableredes i Afrika. Et område på 960 Kvadratkilometer med kuperet landskab, som er kendt for sit rige dyreliv. Dette er den eneste nationalpark i provinsen Kwazulu Natal, der rummer "de fem store", nemlig elefant, bøffel, løve, leopard og næsehorn. Takket være en enorm indsats, har parken verdens største bestand af Hvide Næsehorn. Udover "big five" findes mange andre pattedyr i parken, blandt andet antiloper, vortesvin, flodheste samt reptiler som krokodiller. Parken byder også på 340 forskellige fuglearter. Dette er også det sted i verden, hvor man lettest ser den sky Nyalaantilope. 

Eftermiddagen er fri til afslapning, og når eftermiddagen bliver til aften tager vi en solnedgangsbådfærd på Jozinisøen, efterfulgt af middig med zuludans på lodgen.

Dag 8 - Til Port Elizabeth.

Vi slapper lidt af om morgenen, inden vi fortsætter rejsen mod vores næste destination som er Port Elizabeth. Vi forlader Kwazulu-Natal og kommer til Eastern Cape provinsen, hvor Port Elizabeth er hovedby. Busrejsen til lufthavnen tager circa tre timer gennem et grønt og frugtbart landbrugsområde, der veklser mellem åbne græsmarker, langstrakte sukerrørsplantager og tætte eukalyptus plantager. 

Indenrigsflyet afgår om eftermiddagen og tager circa en time. Fremme i PE, som sydafrikanerne selv kalder byen, venter bussen os og kører os den korte strækning til hotellet. Aftenen er fri til hvile og egne eventyr.

Dag 9 - Tsitsikamma.

Efter en kort byrundtur i Port Elizabeth kører vi vestpå ad den naturskønne Garden Route, som følger den 220 Km rute fra Tsitsikamma Forest og Storms River i Øst til Mossel Bay i Vest.  Vi tager et længere stop i Tsitsikamma National Park, som er kendt for sin overdådige vegetation. Her går vi en lille tur frem til den berømte hængebro nede ved havet. Hvis vejret tillader det gives også tid til et dyb i havet. Langs kysten ligger flere meget populærer kystområder. Et af dem er, Plettenberg eller Plett kort og godt, hvis meget spektakulærer omgivelser og naturskønne strande lokker surfere og Sydafrikas mere velhavende befolkning hertil. 

Sent om eftermiddagen kommer vi frem til Mossel Bay, en hsitoriskplads lige ned til det Indiske Ocean. Det var hertil at portugiseren Bartolomeu Diaz ankom 3 februar 1488. Da havde han rundet Kap Det Gode Håb og Afrikas sydligste pynt ved Cape Agulhas som den første euroæer nogensinde. 

Mossel Bay er idag et populært sommerhusområde, med hyggelige restauranter og mulighed for at bade i det Indiske Ocean. Her idnregistrerer vi os på vores hotel, som ligger lige ned til havet. Aftenen er fri til egne aktiviteter.

Dag 10 - Udflugt til Knysna.

Dagens udflugt går til Knysna beliggende midt på Garden Route. Byen er ligesom Mossel Bay en meget populær lille ferieby. Her har mange kunstnere og håndarbejdere slået sig ned, og stemningen er afslappet og lidt bohemisk. Knysna ligger ved en unikt beskyttet bugt med en smal passage ud til havet. Forudsætningerne for god østersdyrkning er alletiders her. Sydafrikas mest kende østers kommer også herfra, og i slutningen af juni afholdes den populære østersfestival i byen. 

Dagen indledes i Knysna, hvor vi tager en båd over Knysna Lagoon til Featherbed Nature Reserve, som er et 150 Ha stort privatejet naturreservat, der vender direkte ud mod havet. På den anden side af lagunen fortsætter vi til Knysna Western Head, hvor vi tager en lettere 2,2 Km lang vandring i det spændende og smukke kystlandskab. Herunder får vi mere at vide om den unikke kystvegetation.

Efter vandringen har vi fortjent en frokost, som serveres udendørs under milkwood træernes beskyttende løv. Udflugten tager alt i alt circa fire timer, og derpå tager vi tilbage til Knysna og derpå Mossel Bay.

Aftene fri til egen aktiviteter i Mossel Bay.

Dag 11 - Hvedemarker og hollandske byer.

Vi forlader nu kysten og rejser videre vestpå mod vinlandet og dets hovedby Stellenbosch.

Landskabet forandres hele tiden med bjerge og frodige hvedemarker. I løbet af dagen kommer vi forbi nogle af Sydafrikas ældste europæiske byer Albertina, Heidelberg og Swellendam. Med lidt held ser vi undervejs et glimt af en af Sydafrikas mest spænnende fuglearter, den udrydningstruede blå paradistrane, som er Sydafrikas nationalfugl.

Ved frokosttid er vi fremme ved Swellendam, hvor vi tager en frokostpause.

De store hvedemarker erstattes nu af vinmarker og frugtplantager med ferskener, æbler og pærer. Vi er nu inde i Sydafrikas berømte vindistrikt og rejsen går gennem et stort kulturlandskab.

Sent om eftermiddagen kommer vi frem til vores hotel i det centrale Stellenbosch, hvor der ikke bare produceres vin men også mad af international standard. Her ligger nogle af landets bedste restauranter.

Aftenen fri til egne eventyr.

Dag 12 - Byvandring til fods og vinkultur.

Stellenboschs historie går tilbage til 1679, hvor guvenøren Simon van der Stel forstod, at omgivelserne var perfekte til landbrug. Han øremærkede denne frodige dal og kaldte den "van der stels bush". Sammen med Constantia var Stellenbosch et af de første vindistrikter i landet, og den dag i dag har man et stort udbud af delikate vine her. 

Vi indleder dagen med en byvandring til fods, hvor vi besøger en del velbevarede gamle kulturmindesmærker, nogle fra 1700 tallet. I vandringen indgår også Stellenboschs historiske museum. 

Derpå tager vi bussen ud til vingården Backsberg, hvor man laver kvalitetsvine. Her får vi indblik i historien,  smager vinene og spiser en god frokost.

Det er circa 300 år siden at europæiske nybyggere fra Frankrig, de såkladte hugenotter, begyndte at dyrke vin her. De kom hertil som flygtninge efter at protestantismen blev bandlyst i Frankrig i midten af 1700-tallet. De første vinstokke plantedes i Kapstaden år 1655 af den hollandske guvernør Jan van Riebeeck. Men produktionen af god vin kom først igang med hugenotternes ankomst mellem 1660 og 1690. Mange af disse familier var oprindeligt vinbønder. klimaet og jordbunden her er nærmest perfekt til vinavl, og påminder om Middelhavsklimaet med varme og tørre somre samt kølige og regnrige vintre. Idag findes der i Sydafrika fire vinregioner; Costla Region, Klein Karoo, Olifans River og Breed River Valley. De circa 30 forskellige vindistriker ligger med få undtagelser i disse fire regioner. De ældste vindistrikter er Constantia, Stellenbosch og Paarl. 

Aftenen er fri til egne eventyr.

Dag 13 - Fra Stellenbosch til Kapstaden.

Det tager en time at køre fra Stellenbosch til Kapstaden, som ligger for foden af det kendte Tafflebjerg. Byen ligger mellem bjerget i Øst og Atlanterhavet i Vest. 

Fra midten af 1700-tallet og trehundrede år frem i tiden var denne havn en af de vigtigste for søfarten mellem Europa og Østen. Vi starter efter ankomsten direkte med en byrundtur, hvor vi besøger kapmalajernes bydel ved Bo Kaap. Hvis vejret tillader det, tager vi også tovbanen op til toppen af Taffelbjerget, som ligger på circa 1000 Meter over Havet. Herfra har man en fantastisk udsigt over Kapstaden.

Dag 14 - Pingviner og Kap det Gode Håb.

Heldagsudflugt til Kap det Gode Håb. Den verdensberømte odde ligger i et naturreservat, cirka 70 km fra Kapstaden. Her findes en fascinerende flora af indlandske planter, bl.a. pelargonie og protea, langs de træløse bjergskråninger. Ved Boulders Beach er der chancer for at se kolonien med brillepingviner.

Om aftenen skal vi nyde en fælles afskedsmiddag med lokal underholdning.

Dag 15 - Fridag i Kapstaden.

Fridag til egne aktiviteter. Under opholdet i Cape Town er der, i tilfælde af billetter, mulighed for på egen hånd at besøge Robben Island.

Læs under "Mere om Rejsen", hvor du kan bestille billetter inden afrejse.

Dag 16 - Afrejse til Danmark.

Fri tid frem til afrejsen mod lufthavnen for hjemrejse.

Dag 17 - Hjemkomst.

Hjemkomst til Danmark.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly København - Sydafrika t/r
• Samtlige overnatninger
• 14 x morgenmad
• 4 x frokost
• 5 x middag 
• Entreudgifter og udflugter ifølge program
• TEMAs rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1.

Afrejse fra Danmark. Flymåltider indgår.

Dag 2.

Ankomst til Johannesburg. Bustransfer og udflugt til Constitution Hill. Busrejse 37 km. Morgenmad på flyet indgår. En overnatning på hotel i Sandton.

Dag 3.

Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview. Circa 430 km. Morgenmad og middag indgår. To overnatninger på hotel i Hazyview.

Dag 4.

Heldagssafari i Krugerparken. Morgenmad og middag indgår.

Dag 5.

Hazyview - Mbababe, Swaziland. Bustransport circa 254 Km. Morgenmad og middag indgår. En overnatning på hotel i Mbabane i Swaziland.

Dag 6.

Mbabane - Mkuze. Udflugt til Lebombobjergene. Bustransport circa 226 Km. Morgenmad og middag indgår. To overnatninger på lodge i Mkhuze.

Dag 7.

Safari i Hluhluwe - Umfolosi National Park. Solnedgangsbådtur på Jozinisøen og zuludans. Morgenmad og middag indgår.

Dag 8.

Mkuze - Port Elizabeth, bustransport 286 Km. Indrigesflyvning. Morgenmad indgår. En overnatning på hotel i Port Elizabeth.

Dag 9.

Port Elizabeth - Tsitsikammaparken - Mossel Bay. Bustransport 379 Km. Morgenmad indgår. To overnatninger på hotel i Mossel Bay.

Dag 10.

Udflugt til Knysna og Featherbeds Naturreservat. Bustransport 216 Km. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 11.

Knysna - Swellendam - Stellenbosch. Bustransport 465 Km. Morgenmad og frokost indgår. To overnatninger på hotel i Stellenbosch.

Dag 12.

Byrundtur i Stellenbosch og vingårdsbesøg med vinsmagning og frokost. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 13.

Stellenbosch - Kapstaden, busrejse 53 Km. Byrundtur med Bo Kaap og Taffelbjerget. Morgenmad indgår. Tre overnatninger på hotel i Kapstaden.

Dag 14.

Udflugt til Kap det Gode Håb. Bustransport circa 130 Km. Besøg i Cape Peninsula Nationalparken og ved pingvinkolonien i Simonstown. Morgenmad og afskedsmiddag med show indgår.

Dag 15.

Fri dag i Kapstaden. Morgenmad indgår.

Dag 16.

Fri dag frem til hjemrejsen. Transport til lufthavnen og hjemrejse. Morgenmad indgår.

Dag 17.

Hjemkomst til Danmark.

Sydafrika

Befolkning 56 millioner

Landets areal 1.221.037 km² 
Valuta Rand (SAR)
Religion Kristendom (ofte med indslag af traditionelle oprindelige religioner), relativt store grupper af hinduer, muslimer og jøder. 
Sprog Elleve sprog med officiel status: Engelsk, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa og zulu

Dagsprogram
Jule- og nytårsferie

Dag 1 - Afrejse til Sydafrika
Afrejse om eftermiddagen fra Danmark med rutefly.

Dag 2 - Ankomst og udflugt til Soweto
I løbet af formiddagen lander du i Johannesburg. Efter ankomsten mødes du af din TEMA-rejseleder, der tager os direkte med på rejsens første udflugt. Her får vi en orientering i det moderne Sydafrikas historie, hvor Soweto spillede en betydningsfuld rolle, og var et vigtig centrum for modstanden apartheidregimet. Selv om Soweto er delvist fattigt, er det ikke et slumområde. Her bor mennesker fra alle sociale lag.Efter en fælles frokost, rejser vi tilbage til Johannesburg og Sandton. Resten af dagen er fri til egne aktiviteter.

Dag 3 - Blyde River Canyon
Efter morgenmaden forlader vi Johannesburg og rejser i nordøstlig retning til Mpumalanga. I dag skal vi opleve et af det sydlige Afrikas mægtigste naturscener, Blyde River Canyon. Det er en majestætisk kløft med næsten kilometerhøje bjergvægge. Her ligger også Bourks Luck Pothole med de enorme eroderede "gryder" og flere vandfald.Sidst på eftermiddagen kommer vi til smukke og idylliske Hazyview, der er et lille landbrugssamfund, primært kendt for sine bananplantager. Navnet Hazyview hentyder til den varmedis, der i sommerens varmeste dage ofte indhylder det lille samfund. Nærheden til nogle af landets mest spektakulære naturområder som Blyde River Canyon og Kruger National Park, har medført opførelsen af hyggelige hoteller, og muligheder for skønne friluftsaktiviteter som f.eks. golf.

Her bor vi en nat.

Dag 4 - Kruger National Park
De beskyttede områder i det østlige Mpumalanga omfatter sammenlagt et areal, der er lige så stort som Skåne, Halland og Blekinge. Landskabet veksler mellem åben savanne og et kuperet terræn med krat.

Krugerparken, en af Afrikas mest kendte og velholdte nationalparker, kan måle sig med de store reservater i Østafrika. Den blev grundlagt som et jagtreservat allerede i 1898 af præsident Paul Kruger i den daværende republik Transvaal, dengang betydeligt mindre end i dag. Området, der ligger mellem Crocodile River i syd og Limpopo River i nord, er 60 km bredt og 350 km langt, totalt over 21.000 km2.

I dette enorme vildtreservat er der i dag registreret min. 500 fuglearter, 114 reptilarter, 49 fiskearter, 23.000 plantearter og 147 pattedyrsarter. I løbet af to dage får vi et uforglemmeligt indblik i afrikansk natur og dyreliv.

 Vi forlader Hazyview om formiddagen og kører ind i Krugerparken med en bus, der bringer os sydpå gennem den afrikanske vildmark til vores lodge ved Krugerparkens sydlige grænse.

Dag 5 - Safari i Krugerparken
Hele dagen tilbringer vi i Krugerparken. I åbne terrængående køretøjer udforsker vi dele af den enorme nationalpark. Der er her muligheder for at se de "fem store", det vil sige løve, leopard, elefant, bøffel og næsehorn.

 Den bedste måde at søge efter dyr og planter på, er ved i første omgang at forstå hvilken type af vegetation de trives i. Man plejer at inddele Krugerparken i 16 forskellige såkaldte økozoner. Generelt skifter landskabet fra fladt til let kuperet. Gennemsnitshøjden over havet er 260 m, og der er mest kuperet langs den østlige grænse.

 Klimaet er subtropisk med en gennemsnitstemperatur på 30 grader i januar og 23 grader i juli. Heftige men korte regnbyger kan forekomme mellem november og februar.

 Det er dog ikke en selvfølge, at vi ser de dyr vi har lyst til. Men der er stor sandsynlighed for at møde de allerstørste dyr som elefant, giraf, flodhest, de større antiloper og løver. Og med lidt held kan vi også få øje på den sky og velkamouflerede leopard. Fuglelivet fascinerer med sin mangfoldighed, og vi ser mange ejendommelige og eksotiske arter.

Dag 6 - En nat i kongeriget Swaziland
Rejsen fortsætter sydpå, når vi i dag forlader Sydafrika for et døgns tid. Allerede om formiddagen når vi frem til grænsestationen mellem Sydafrika og Swaziland. Hav dit pas klart. Det lille selvstændige kongerige byder på et frodigt og grønt landskab med mange landbrug, men også store industrielt drevne landbrug. Landet har et betydningsfuldt skovbrug og anseelige mineralforekomster, hvis råvarer står for den vigtigste eksport. Vi foretager flere interessante stop i løbet af dagen, blandt andet besøger vi et glasværk.

Swaziland ligger indeklemt mellem Sydafrika og Moçambique, med høje bjerge i vest, der skråner ned i en sydøstlige retning i et betydeligt fladere landskab.

Hotellet byder på en skøn og rolig eftermiddag. Om aftenen serveres middag.

Dag 7 - Zulus og St Lucia
Tidligt om morgenen går rejsen videre sydpå mod Sydafrika og provinsen Kwazulu-Natal, der er zulufolkets tilholdssted. Her bor også store dele af landets "indiske" befolkning. Landskabet domineres af enorme sukkerrørsplantager og tætte skove med eukalyptustræer.

Målet for dagen er St Lucia, hvor Afrikas største floddelta af samme navn ligger. Siden slutningen af 90'erne har floddeltaet været med på Unescos liste over verdensnaturarve. Området er på mange måder enestående, bl.a. fordi det indeholder en række forskellige økosystemer.

St Lucia er også en lille ferieby, der tiltrækker indenlandsk turisme med vandsport og fiskeri. Her bor vi i to nætter.

Aftenen er fri til egne aktiviteter.

Dag 8 - Safariudflugt med Cape Vidal
Idag venter en spændede safariudflugt i dette fascinerende naturområde som består af fem forskellige økosystemer og derved udgør et unikt landskab. Nationalparken på 3 320 km2 har tre større søsystem, og antallet af dyrearter her overgår Krugerparken,  på trods af at Krugerparken er 6 gange større. I løbet af dagens tur får vi et godt indblik i Nationalparken og forhåbentlig oplever vi magien i denne unikke vildmark, som byder på store kontraster og stor skønhed.Vi kører fra hotellet om morgenen. Udflugten inkluderer game drive, hvor vi spotter dyr i parken, vi tager en kortere vandring som blandt andet byder på en skøn udsigt over St. Lucias floddelta, med det Indiske Ocean og det gyldne sand, som har dannet enorme sandbakker.
Vi skal også hygge med te og hjemmebag idag og vi får en dejlig frokost; en sydafrikansk barbecue, en såkaldt braai .Hvis havet tillader det, så vil der være tid til et dyp eller snorkling i det Indiske Ocean. I løbet af dagen bydes vi også på en drink og skal møde en gruppe unge zuluer, som skal vise nogle traditionelle krigsdanse.Aftenen vil derefter være fri til egne oplevelser. Vær opmærksom på, at vi tilpasser dagsprogrammet efter vejr og vind, og andre modsvarende aktiviteter kan tilbydes som alternativ, hvis omstændighederne nødvendiggør det.

Dag 9 - Durban og Port Elizabeth
Efter morgenmaden fortsætter vi rejsen sydpå til Sydafrikas tredjestørste by, og det østlige Afrikas største havn, Durban. Det er en anderledes storby med en meget stor indisk befolkning.

Vi kører en panoramatur gennem Durban, der fik en ordentlig ansigtsløftning i forbindelse med fodbold-VM. Besøget afsluttes med frokost. Derefter fortsætter vi til den nye lufthavn for en kortere flyrejse (ca. en time) til Port Elizabeth, hvor vi overnatter.

Dag 10 - Tsitsikamma og østers
Vi indleder med et spændende stop i Tsitsikamma National Park, som er kendt for sin overdådige vegetation. Her går vi en lille tur frem til den berømte hængebro nede ved havet. Hvis vejret tillader det gives også tid til et dyb i havet. Langs kysten ligger flere meget populærer kystområder. Et af dem er, Plettenberg eller Plett kort og godt, hvis meget spektakulærer omgivelser og naturskønne strande lokker surfere og Sydafrikas mere velhavende befolkning hertil. Lidt længere vestpå ligger Knysna, hvor vi har de kommende to overnatninger.
Her har mange håndværkere og kunstnere slået sig ned og atmosfæren er afslappet, charmerende og bohemisk. Knysna ligger ved en unikt beskyttet bugt med en smal passage ud til havet. Forudsætningerne for god østersdyrkning er alletiders her. Sydafrikas mest kende østers kommer også herfra.Aftenen er fri til egne gåture og oplevelser. Byen er fyldt med spændende små boder, butikker og restauranter. Og naturligvis er det her du skal spise østers, hvis du kan lide østers. For de fås ikke bedre. 

Dag 11 - Delfin- og hvalsafari
Fra hotellet er der en kort gåtur ned til havnen.
På grund af de kraftige skovbrænde i området i 2017, besøger vi ikke længere Feartherbed reservatet. Istedet tager vi ud på en spændende hval- og delfinsafari fra Plettenberg Bay. Efter morgenmaden kører vi mod Plettenberg Bay, som er et af Sydafrika's mest eksklusive strand- og badeområder. Vores bådfærd starter fra Central Beach, og snart har vi store chancer for at se grupper af de legelystne Øresvin (Bottlenose Dolphin), og måske også den mere sjældne Pukkel-delfin. I perioden fra januar til marts kan vi se almindelige delfiner, og afhængigt af tidsperiode kan vi se forskellige arter af hvaler, så som Sydkapere, Pukkelhvaler og Finhvaler. Pelssælen trives langs hele Sydafrika's Sydkyst, så dem kan vi se samt deres nemesis, den Hvide Haj. 

Vi følger naturreservatet Robbergs smukke kyst tilbage til Central Beach.
Ved tilbagekomsten til Knysna er resten af dagen er fri til egne aktiviteter. 

Dag 12 - Historiske byer og vingårde
Ca en time fra Knysna ligger Mossel Bay, et historisk sted, dom ligger smukt ved det Indiske Ocean. Det var her portugiseren Bartolomeu Dias ankom den 3. februar 1488. Da havde han rundet både Det Gode Håb odden og Afrikas sydligste odde Cape Agulhas som den første europæer nogensinde.Landskabet vi færdes gennem, er meget afvekslende gennem bjerge og enorme hvedemarker. Med lidt held, vil vi på denne rejse se en af Sydafrikas mest fascinerende fugle, den udrydningstruede blåtrane.Ved frokosttid er vi fremme ved en af Sydafrikas smukkeste og ældste byer, Swellendam. 
Efter en skøn frokostpause i byen, fortsætter vi med bussen forbi hvedemarkerne, som snart går over i vinmarker og frugtplantager med ferskner, æbler og pærer.Vi er nu inde i landets kendte vindistrikt og nyder kulturlandskabet.Sidst på eftermiddagen ankommer vi til vores hotel i Franschhoek, som ligger helt vidunderligt emmel de høje bjerge, omringet af vinmarkerne. Mange mener at dette er den smukkeste vindal i verden. Franschhoek producerer ikke kun nogle af Sydafrikas bedset vine, men området er også et madmekka. Her findes flere internationale mesterkokke, som har åbnet restauranter.Det er ca. 300 år siden at europæiske nybyggere, nærmere betegnet franskmænd, begyndte at dyrke vine her på skråningerne. De franske vinbønder var flygtet efter at protestantismen blev forbudt i Frankrig i midten af 1600-tallet. Her startede man med vindyrkning lang tid før det begyndte i den nye verden.Den første vinstok blev plantet i Kapstaden allerede i 1655 af Jan van Riebeeck, den første guvenør. Men den virkelige produktionen tog først fart, da franskmændene kom i årene 1660–1690. Klimaet og jordskorpen er næsten perfekt for vindyrkning, næsten Midddelhavsagtig, med varme og tørre somre og svale og regnfulde vintre.
Her er nu fire officielle vinregioner, Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River og Breed River Valley. Af de nuværende ca tredive vindidstrikter, ligger de fleste i disse regioner. De ældste vindistrikter er Constantia, Stellenbosch og Paarl.Denne aften er der fri tid til egne aktiviteter.

Dag 13 - Fra Franschhoek til Cape Town
Efter at vi har checket ud fra hotellet, indleder vi dagen med en lille byrundtur i Franschhoek, som er en af Sydafrikas mest charmerende byer. Vi når også at besøge Hugenottmuseet og får lidt tid på egen hånd, inden vi så fortsætter til en velkendt vingård. Her  smager vi på vine og nyder en skøn frokost.Efterfølgende kører vi med bussen til dagens slutdestination Cape Town, "The Mother City". Cape Town og omegn har et behageligt klima hele året. Fra midten af 1600-tallet og trehundrede år frem, var det en meget betydningsfuld havneby på søfartsruten mellem Europa og det Fjerne Østen. Byens største kendetegn er Taffelbjerget, hvor kan man tage med svævebane op til bjergets top, for i klart vejr at nyde den vidunderlige udsigt. I løbet af disse dage tager vi på en byrundtur i Cape Town med Taffelbjerget, med forbehold for vejr og vind.

Dag 14 - Pingviner og Kap det Gode Håb

Heldagsudflugt til Kap det Gode Håb. Den verdensberømte odde ligger i et naturreservat, cirka 70 km fra Kapstaden. Her findes en fascinerende flora af indlandske planter, bl.a. pelargonie og protea, langs de træløse bjergskråninger. Ved Boulders Beach er der chancer for at se kolonien med brillepingviner.

Om aftenen skal vi nyde en fælles afskedsmiddag med lokal underholdning.

Dag 15 - Fridag i Cape Town
Fridag til egne aktiviteter. Under opholdet i Cape Town er der, i tilfælde af billetter, mulighed for på egen hånd at besøge Robben Island.
Læs under "Mere om Rejsen", hvor du kan bestille billetter inden afrejse.

Dag 16 - Afrejse til Danmark
Fri tid frem til afrejsen mod lufthavnen for hjemrejse.

Dag 17 - Hjemkomst
Hjemkomst til Danmark.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly København - Sydafrika t/r
• Samtlige overnatninger
• 14 x morgenmad
• 4 x frokost
• 5 x middag 
• Entreudgifter og udflugter ifølge program
• TEMAs rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1
Afrejse fra Danmark. Flymåltider indgår.

Dag 2

Ankomst til Johannesburg. Bustransfer og udflugt til Soweto. Busrejse 100 km. Morgenmad på flyet og frokost indgår. En overnatning på hotel i Sandton.

Dag 3

Johannesburg, Sandton – Blyde River Canyon – Hazyview. 450 km. Morgenmad indgår. En overnatning på hotel i Hazyview.

Dag 4

Hazyview – Kruger National Park – Malelane. 220 km. Morgenmad og middag indgår. To overnatninger på lodge i Malelane.

Dag 5

Hel dag i Krugerparken. Morgenmad og middag indgår.

Dag 6

Malelane – Ezulwini, Swaziland. Morgenmad og middag indgår. En overnatning på lodge i Ezulwini.

Dag 7

Ezulwini – St Lucia, 370 km. Morgenmad indgår. To overnatninger på lodge i St Lucia.

Dag 8

Heldagsudflugt med safari til Cape Vidal. Zuludans, morgenmad og grillfrokost indgår.

Dag 9

St Lucia – Durban – Port Elizabeth, 275 km. Kortere byrundtur i Durban. Transfer og indenrigsfly til Port Elizabeth. Morgenmad og frokost indgår. En overnatning på hotel i Port Elizabeth.

Dag 10
Port Elizabeth – Tsitsikamma – Knysna. Busrejse 270 km. Kortere byrundtur i Port Elizabeth. Besøg i Tsitsikamma. Morgenmad indgår. To overnatninger på hotel i Knysna

Dag 11
Udflugt til Plettenberg Bay med delfin- og hvalsafari. 70 Km buskørsel. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 12
Knysna – Mossel Bay - Swellendam – Franschhoek. Busrejse 450 km. Morgenmad og frokost indgår. En overnatning i Franschhoek.

Dag 13
Franschhoek – Cape Town, 95 km. Byrundtur med Hugenottmuseet. Vinsmagning og frokost på vingård. Kortere byrundtur i Kapstaden. Morgenmad og frokost indgår. Tre overnatninger på hotel i centrale Cape Town.

Dag 14

Udflugt til Kap det Gode Håb, busrejse 130 km. Besøg i nationalparken Cape Peninsula og pingvinkolonien i Simonstown. Morgenmad og afskedsmiddag med show indgår.

Dag 15

Cape Town. Fridag til egne oplevelser. Morgenmad indgår.

Dag 16
Fri tid frem til afrejsen mod lufthavnen for hjemrejse. Morgenmad indgår.

Dag 17
Hjemkomst til Danmark.

Sydafrika

Befolkning 56 millioner

Landets areal 1.221.037 km² 
Valuta Rand (SAR)
Religion Kristendom (ofte med indslag af traditionelle oprindelige religioner), relativt store grupper af hinduer, muslimer og jøder. 
Sprog Elleve sprog med officiel status: Engelsk, afrikaans, ndebele, nordsotho, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda, xhosa og zulu

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår:
Fly København - Johannesburg, Durban - Port Elizabeth og retur fra Kapstaden via Johannesburg, busrejser ifølge program, del i dobbeltværelse med douche/ toilet på hoteller/lodger, måltider ifølge rejsefakta, TEMAs svenske rejseleder, entreer og alle udflugter, hvor intet andet er anført.

Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg, så længe der er pladser ledige på rejsen. Ring for mere information.

TEMAs gruppestørrelse:
For TEMA er rejsen og den rejsende i fokus. Sammen møder vi mennesker, kulturer og oplevelser i naturen på en tæt, ægte og behagelig måde. Vores gruppestørrelser afspejler dette og er en stor grund til, at mange vælger at rejse med TEMA. Vi undgår for store grupper på vores rejser, for at give alle en så oplevelsesrig rejse som muligt, og tilbyder rejser der virkelig giver minder for livet!

Programændring:
Fra og med januar 2020 bytter vi hotel i Mossel Bay til PH Mossel Bay. Dagsprogrammet for dag 10 har lidt ændret indhold, hvor der er tid til badning og egne aktiviteter. Se programmet for 2020.


Valuta:
Den lokale valuta er sydafrikanske rand (ZAR). Medbring gerne et mindre beløb i sydafrikanske rand til starten af rejsen. Øvrig valuta kan du nemt skaffe i hæveautomater. Kreditkort accepteres generelt og kan benyttes i de fleste bankomater.

Drikkepenge:
I Sydafrika er det normalt at betale drikkepenge ved restaurant- og cafébesøg. 10% er normalt, hvis man har været tilfreds med servicen. 

Drikkepenge til eksempelvis chauffører og lokalguider indgår ikke i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne ca. 1200 ZAR per person til drikkepenge under rejsens gang. Vores rejseleder på plads indsamler og fordeler drikkepenge på passende vis.

Klima og beklædning:
I et så stort land som Sydafrika er der mange lokale klimazoner afhængig af breddegraden, højden over havet og afstanden til kysten. På den sydlige halvklode er årstiderne omvendte med forår i oktober - november, sommer i december - marts, efterår i april - maj samt vinter i juni - august.

Meget generelt kan man sige, at sommermånederne er varme og regnfulde mens vinteren byder på solrige, klare dage hvor temperaturen i det indre højplateau kan falde til frysepunktet om natten, men som med solens hjælp stiger til 15 - 25 grader om dagen beroende på region. Langs kysten mod Det Indiske Ocean er temperaturen altid højere.
Praktisk, let vaskbare fritidsklæder i bomuld passer godt til dagturene. En jakke og en varm trøje er nødvendig i forbindelse med kølige morgener/aftener i juni - september.
Atmosfæren på vore hoteller er relativt uformel, men et pænt sæt tøj til middage bør du medbringe. Vi anbefaler praktiske sko til gåture i natur og byer. Solhat, solbriller, kikkert til safariturene samt kamera, mange film, memorycards og ekstra batterier.
Husk badetøj. Alle hoteller vi benytter har poolområde. En regnfrakke og paraply kan også være gode at medbringe.

Vaccinationer:
Hos Danske Lægers Vaccinations Service, som har klinikker i hele landet, kan du altid få opdateret rådgivning og relevante vaccinationer.

Tlf.: 70 25 40 80.
Hjemmeside: www.sikkerrejse.dk
E-mail: info@sikkerrejse.dk

Landekode:

Landsnummer til Sydafrika: +27.

Observer:
Er du interesseret i at se Robben Island på fridagen i Cape Town, dag 15, er det nu nemt at bestille og købe billetter via museets hjemmeside, hvilket vi også anbefaler. Se hjemmesiden: http://www.robben-island.org.za.

Øvrigt:
TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

Afrejser

Dato Fly-
info
Rejselængde Rejse Afrejselufthavn Pris Status
11-07-2024 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2024-07-11
15:30
2024-07-11
16:45
SAS, 1424
Stockholm
Addis Ababa
2024-07-11
21:50
2024-07-12
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-07-12
08:40
2024-07-12
13:05
Ethiopian, 809
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2024-07-18
16:10
2024-07-18
17:45
Airmidlands, 528
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-07-26
14:35
2024-07-26
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Copenhagen
2024-07-27
00:35
2024-07-27
08:40
Ethiopian, 724
17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 43 150 DKK 4 ledige pladser Bestil
22-08-2024 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2024-08-22
18:10
2024-08-22
19:25
SAS, 410
Stockholm
Addis Ababa
2024-08-22
21:50
2024-08-23
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-08-23
08:40
2024-08-23
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-09-06
14:35
2024-09-06
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Copenhagen
2024-09-07
00:35
2024-09-07
08:40
Ethiopian, 724
17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 44 790 DKK 6 ledige pladser Bestil
17-10-2024 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2024-10-17
17:05
2024-10-17
18:20
SAS, 1408
Stockholm
Addis Ababa
2024-10-17
21:50
2024-10-18
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-10-18
08:40
2024-10-18
13:05
Ethiopian, 809
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2024-11-01
14:35
2024-11-01
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Copenhagen
2024-11-02
01:35
2024-11-02
08:40
Ethiopian, 724
17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 43 350 DKK 4 ledige pladser Bestil
07-11-2024 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2024-11-07
17:55
2024-11-07
23:15
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Johannesburg
2024-11-08
02:05
2024-11-08
11:05
Turkish Airlines, 38
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2024-11-14
16:10
2024-11-14
17:45
Airmidlands, 528
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Istanbul
2024-11-22
18:00
2024-11-23
05:30
Turkish Airlines, 45
Istanbul
Copenhagen
2024-11-23
08:30
2024-11-23
09:55
Turkish Airlines, 1783
17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 38 650 DKK 6 ledige pladser Bestil
19-12-2024 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Stockholm
2024-12-19
18:10
2024-12-19
19:25
SAS, 410
Stockholm
Addis Ababa
2024-12-19
21:50
2024-12-20
06:20
Ethiopian, 715
Addis Ababa
Johannesburg
2024-12-20
08:40
2024-12-20
13:05
Ethiopian, 809
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2024-12-26
16:10
2024-12-26
17:45
Airmidlands, 528
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Addis Ababa
2025-01-03
14:35
2025-01-03
22:00
Ethiopian, 846
Addis Ababa
Copenhagen
2025-01-04
01:35
2025-01-04
08:40
Ethiopian, 724
17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 49 090 DKK 5 ledige pladser Bestil
09-01-2025 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2025-01-09
17:55
2025-01-09
23:15
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Johannesburg
2025-01-10
02:05
2025-01-10
11:05
Turkish Airlines, 38
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2025-01-16
16:10
2025-01-16
17:45
Airmidlands, 528
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Istanbul
2025-01-24
18:00
2025-01-25
05:30
Turkish Airlines, 45
Istanbul
Copenhagen
2025-01-25
08:30
2025-01-25
09:55
Turkish Airlines, 1783
17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 39 850 DKK 6 ledige pladser Bestil
06-02-2025 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2025-02-06
17:55
2025-02-06
23:15
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Johannesburg
2025-02-07
02:05
2025-02-07
11:05
Turkish Airlines, 38
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Istanbul
2025-02-21
18:00
2025-02-22
05:30
Turkish Airlines, 45
Istanbul
Copenhagen
2025-02-22
08:30
2025-02-22
09:55
Turkish Airlines, 1783
17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 45 390 DKK 6 ledige pladser Bestil
20-02-2025 info_icon

Flyinformation

cross

Alle tider er i lokaltid.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Copenhagen
Istanbul
2025-02-20
17:55
2025-02-20
23:15
Turkish Airlines, 1786
Istanbul
Johannesburg
2025-02-21
02:05
2025-02-21
11:05
Turkish Airlines, 38
Regional flights
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Durban
Port Elizabeth
2025-02-27
16:10
2025-02-27
17:45
Airmidlands, 528
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Cape Town
Istanbul
2025-03-07
18:00
2025-03-08
05:30
Turkish Airlines, 45
Istanbul
Copenhagen
2025-03-08
08:30
2025-03-08
09:55
Turkish Airlines, 1783
17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 45 250 DKK 6 ledige pladser Bestil
13-03-2025 17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 46 690 DKK 6 ledige pladser Bestil
03-07-2025 17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 46 690 DKK 6 ledige pladser Bestil
21-08-2025 17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 48 150 DKK 6 ledige pladser Bestil
16-10-2025 17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 46 690 DKK 6 ledige pladser Bestil
13-11-2025 17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 46 690 DKK 6 ledige pladser Bestil
18-12-2025 17 dage Sydafrika - fra Boerland til Kap det Gode Håb København 52 050 DKK 6 ledige pladser Bestil

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.