Nyhed

Baskerlandet og RiojaGuggenheim, baskiske landsbyer og vingårde

Velkommen til det nordlige Spanien. Dette er området med smukke byer, kendte vindistrikter, enestående madkultur og flere Unesco verdensarve. Vi begynder i storbyen Bilbao med Guggenheim museet, rejser videre til den elegante San Sebastian og til det franske Baskerland. Rejsen afsluttes med smagsfulde dage i riojavinenes hovedby Logrono og med Unesco verdensarvene Suso og Yuso.

REJSEFAKTA

Lande: Spanien, Frankrig

REJSETYPE: Mad og vinrejse - Rundrejse

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 15-25 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Guggenheim museet i Bilbao
 • Byrundturen i San Sebastian
 • Maden i baskerlandet
 • Udflugt i det franske Baskerland
 • Vingårde i Rioja

Dagsprogram
2023

Dag 1. Ankomst til Baskerlandet

Efter ankomsten til lufthavnen i Bilbao mødes TEMAs rejseleder og bussen, som kører os den korte rejse til hotellet. Hotellet er beliggende midt i byen indenfor gåafstand af den gamle bydel og Guggenheim museet.

Der er skrevet mange lange og meget interessante artikler om baskerne, Baskerlandet og det bastiske sprog. Vi vil berøre dette under rejsen og gøre udvalgte nedslag. Hvis man var læsekyndig og interesseret af omverden under 1960'erne og 1970'erne, så hørte man ofte om ETA og terrorismen i Spanien. Den tid er lykkeligvis ovre nu, men for at forstå den må man lære sig mere om baskernes ophav og deres mærkelige sprog. Baskisk, euskera, er ikke i slægt med andre europæiske sprog. Der spekuleres meget over, hvorfra det kommer. Teorierne er mange og ændres i takt med videnskabens udvikling. DNA forskning og lingvistik har gjort store fremskridt. Ved hjælp af DNA-teknik kan man spore at baskerne ankom tidligere end 7000 før Kristus, hvilket er langt tidligere end romerne, vandalerne, maurerne, kristendommen og islam. Det er langt før Spanien eksisterede som kongedømme og nation.

Denne spændende rejse handler ikke bare om baskerne men derudover om hele den spændende region med sine storbyer, vindistrikter, madkultur og flere enestående mindesmærker, som er optaget på Unesco verdensarvslisten.

Efter indregistrering på hotellet er resten af dagen fri til egne oplevelser.

Dag 2. Historie, mad og moderne kunst

Idag ifører vi os bekvemme vandresko, eftersom vi til fods skal udforske Bilbao, som er Baskerlandets største by og nummer 10 i befolkningstal i hele Spanien.

Trods at Bilbao ligger 12 kilometer fra havet, så er byen en af landets største havnebyer med jern- og stålindustri som en vigtig indtægtskilde. i 1997 rettedes en helt ny interesse mod den på daværende tidspunkt ganske nedslidte og triste industriby. Da åbnedes Guggenheim museet, hvilken er en mærkelig og spektakulær bygning udført af arkitekten Frank Gehry. Sidenda er der sket meget i Bilbao, byen er blevet moderniseret og har fået en plads på verdenskortet. Interessen for den udsøgte baskiske madkultur tog samtidig fat, ikke bare i Europa men over hele verden.

Vi indleder med en gåtur ned gennem byens centrale dele, og fortsætter langs byens hovedpulsåre, floden Nervion, som efterhånden leder os frem til Guggenheim museet. Her tager vi på besøg.

Efter frokosten, som vi tager i museets bistro, afsluttes dagens fælles aktiviteter. Aftenen er fri til egne oplevelser.

Dag 3. Byrundtur med udsigt og fiskeleje

Bilbao og dens omegn og den gamle bydel er i fokus for dagens program. Byen har en spændende historie, som går tilbage til det 14. århundrede. Byen grundlagdes der, hvor floden stadigvæk kunne navigeres - så langt op af flodløbet som muligt. Under middelalderen udvikledes byen til en havneby, hvor uld- og jerneksport fik stor betydning.

Den bedste udsigt over Bilbao får man fra bjerget Artxanda, man ser det grønne bakkede landskab og floden Nervions løb ud mod Biscayen.

Vi følger floden ud til dens udløb ved Portugalete og Getxo. Disse kommuner forbindes med en såkaldt transportbro, Puente Vizcaya, Biscayabroen. Her transporteres køretøjer og passagerer i en gondol mellem de to kommuner. Det var den første transportbro der indviedes i verden år 1893. Idemand var Alberto de Palacio y Elissague. År 2006 kom broen med på Unescos verdensarvsliste, og regnes for en af de mest fremstående eksempler på jernkonstruktioner fra den industrielle revolutions tid. 

Før frokost vender vi tilbage til Bilbao og de gamle kvarterer, hvor vi også spiser frokost. Vi smager såkaldte pintxos. Man kan sige at det er en variant af tapas på baskisk vis, småretter fastnålede på brød. Deraf navnet pintxos som bestyder fastnaglet, men med en tandstikker, ikke en metalnål.

Det baskiske køkken har fået stor opmærksomhed i løbet af den seneste tid, men i Spanien har køkkenet længe haft status som "det bedste køkken" på den iberiske halvø. Der skal ikke findes noget tilsvarende sted i verden, med så relativt lille et areal, som har fremvise flere femstjernede restauranter end Baskerlandet og specielt San Sebastian og dens omegn. Men det er ikke på disse restauranter man smager husmandkosten. Oprindelsen til det enestående baskiske køkken er husmandskosten og hverdagsmåltiderne selvfølgelig. I løbet af denne rejse kan vi mange gange nyde det baskiske køkken og lære om baskisk madkultur.

Vel tilbage i Bilbao er resten af eftermiddagen og aftene fri til egne aktiviteter.

Dag 4. Verdensomsejler og playa midt i byen

Idag forlader vi Bilbao og fortsætter rejsen ind i Baskerlandet. Første sop bliver i en af områdets mest farverige fiskelejer, Geteria, som er kendt for sine fiskerestauranter, hvoraf en har Michelinstjerne. Den lokale hvidvin txakoli er også kendt.

Geteria er også fødeby for Juan Sebastian Elcano, som fuldførte den første verdensomsejling. Han overtog kommandoen efter den afdøde Ferdiand Magellan (Fernao Magelhaes), som døde på Phillipinerne.

Af de oprindeligt fem skibe, som stævnede ud fra Sanlucar de Barrameda i Andalusien 10 august 1519, vendte kun et tilbage under kommando af Elcano den 22 september 1522. 

En anden berømthed fra byen er modeskaberen Cristobal Balenciaga.

Trods at byen bare har knapt 3000 indbyggere findes der her mere end 20 restauranter. Geteria er derudover omgivet af vinmarker, som bliver til den baskiske vin txakoli, som oftest er hvid, men også findes som rose og rødvin.

Vi besøger en bodega og smager nogle af disse enestående vine, inden vi nyder dagens frokost.

Efter måltidet fortsætter vi til San Sebastian, som ligger helt dybest inde i den Biscayiske bugt, ikke så langt fra den spansk-franske grænse. Denne elegante by er præget af sin aristokratiske fortid, men har en helt enestående personlighed med plads til alle typer af mennesker. Med Spaniens vigtigste film- og jazzfestivaller, og flere restauranter med Michelinstjerner end noget andet sted i verden. Havet tiltrækker surfere fra nær og fjern med en dejlig strand, La Concha, hvis gyldengule sandstrand indrammer havet. Strnaden er fuldstændigt blevet en del af byens liv, og det er let at forstå dens tiltrækningskraft. San Sebastian er en storstilet by ved Atlanterhavet, som ikke lader nogen uberørt.

Fra Iqueldobjerget har vi en enestående udsigt over denne smukke by, inden vi fortsætter til grænsebyen Hondarribia (på spansk Fuenterrabia), hvor vi overnatter. Den lille by har en lang og broget historie, og er blandt andet kendt for alle de smukke huse fra middelalderen.

Aftenen er fri til egne eventyr.

Dag 5. Baskiske landsbyer og en nat i Frankrig

En lille byrundtur indleder dagens program, inden vi kører ind i det franske Baskerland, som ikke viser tegn på at vi har krydset en landegrænse. Rejsen går gennem Saint Jean de Luz, et populær badeferiested i Frankrig, og videre gennem flere mindre byer beliggende ved foden af Pyreneer-bjergene. Vi kommer igennem Ascain, Espelette og endelig Ainhoa, hvor vi skal overnatte. Disse baskiske byer som omgives af det pyrenæiske landskab er velholdte og betagende med sine huse med hvide facader og røde vindueslåger.

Vel fremme i Ainhoa indregistrere vi os på hotellet. Resten af eftermiddagen er fri til egne aktiviteter frem til den fælles middag.

Dag 6. Tyre, vin og arkitektur

Pamplona, vingårde og Riojas hovedstad Logrono er i fokus for dagens program. Efter circa en og en halv times rejse ankommeer vi til "tyrløbets" hovedstad Pamplona, hvor vi tager en kortere byvandring. På grund af forfatteren Ernest Hemmingways historier og tiltrækning til Spanien blev Pamplona markeret på verdenskortet. Hemmingsway, som boede i Paris under 1920'erne, besøgte Pamplona i 1923 og blev da bekendt med den såkaldte "fiesta" og tyreløbet. Han blev tidligt en kender, og udviklede en stærk fascination af og tiltrækning til tyrefægtning. Idag er Pamplonas fiesta verdensberømt, og løber af stablen den 7 juli hvert år under San Fermin, som højtiden for den lokale skytshelgen hedder.

Vi kører fra Pamplone og kommer snart frem til et af verdens mest kendte vindistriker, Rioja, hvor vi naturligvis fordyber os i vindyrkningens håndværk, som er tusindvis af år gammelt. Riojavinene er ved siden af sherry Spaniens nok mest kendte vine. Selv om man også finder arkitektoniske mesterværker ude blandt vinmarkerne, så er selve håndværket og produktionsmetoden stadigvæk meget traditionel. 

Vingårdsbesøget indledes med vinsmagning og frokost lige udenfor middelalder samfundet Laguardia. Efter undervisningen om rioja vin samt mad, fortsætter vi med et spændende lille besøg i Laguardia. Her går historien tilbage til før romerrigets opståen, og der findes flere keltisk-iberiske fundsteder.

På vej dertil stopper vi ved to ekstraordinære vingårde, Marques de Riscal og Ysios. To vingårde hvor ejerne har satset store penge på at skabe enestående arkitektoniske udtryk. Vi beundrer vingårdene uderfra.

Tidligt om aftenen ankommer vi til hovedbyen i den selvstyrende region La Rioja, som hedder Logrono, beliggende ved floden Ebro. Her overnatter vi to nætter.

Aftenen er fri til egne oplevelser. Hvis man bliver sulten i Logrono er der ingen årsag til bekymring. Her virker det til at der findes flere restauranter og tapas-barer end der er indbyggere. 2016 blev byen udnævnt til Europas kulinariske hovedstad.

Dag 7. Verdensarv og sproghistorie

Nu er tiden kommet til at se nærmere på La Riojas store kulturelle skatte, klostrene Suso og Yuso. Disse blev optaget på Unesco verdensarvslisten i 1997. 

Her i San Millan de la Cogolla kan man virkelig fornemme historiens vingesus, og kristendommens vugge i Spanien. Suso blev grundlagt allerede i det 5. århunderede efter Kristus, og stilarten blev gennem århundrede påvirket af de første kristne kulturer: vestgoterne og mozaraberne (kristne som levede i i det muslimske Spanien under kalifatet i Cordoba). Suso spejler på spændende vis det land, som efterhånden udvikledes til at blive Spanien mange århundreder efter. Her skrives også nogle af de første tekster på romance, det sprog som udvikledes fra vulgærlatin til moderne spansk. Derudover har man her fundet de første tekster forfattet på baskisk. 

Under den sene middelalder var det meget almindeligt for munke og præster at komme forbi Suso og Yuso, når man gik pilgrimsvandringen til Santiago de Compostela, selvom de ligger en anelse syd for den såkaldte "Camino Jacobeo de Ebro", Jakobsvejen fra de østlige dele af Spanien. Vejen går nemlig igennem Logrono lidt længere nordpå.

Efter denne spændende kulturhistoriske oplevelse bænker vi os ved bordene og nyder endnu en god spansk frokost.

Tilbage i Logrono besøger vi en bodega inde i byen.

Aftenen er fri til egne oplevelser.

Dag 8. Hjemrejse

Nu er tiden oprundet til hjemrejsen. Flytiderne varierer. Bustransporten til lufthavnen tager circa 2 timer.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Flyrejse Danmark – Bilbao tur og retur
• Samtlige overnatninger
• 7 x morgenmad
• 4 x frokost og 3 vinsmagninger
• 1 x aftensmad
• Entreudgifter ifølge program
• TEMAs rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1

Danmark - Bilbao i Baskerlandet. Flyrejse og transport til hotellet. Busrejse 14 kilometer. Tre overnatninger på hotel i Bilbao.

Dag 2

Byvandring med Guggenheim museet. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 3

Byrundtur med Artxanda, Getxo og Biscayabroen. Busrejse 30 kilometer. Morgenmad og pintxos-frokost indgår.

Dag 4

Bilbao - Getaria - San Sebastian - Hondarribia. Busrejse 135 kilometer. Besøg på bodega inklusiv vinsmagning. Byrundtur i San Sebastian. Morgenmad, lettere frokost og vinsmagning indgår. En overnatning på hotel i Hondarribia.

Dag 5

Hondarribia - Saint Jean de Luz - Ascain - Espalette - Ainhoa. Busrejse 55 kilometer. Morgenmad og middag indgår. En overnatning på hotel i Ainhoa.

Dag 6

Ainhoa - PAmplona - Laguardia - Logrono. Busrejse 270 kilometer. Vingårdsbesøg i Rioja inklusiv vinsmagning. Morgenmad, frokost og vinsmagning indgår. To overnatninger på hotel i Logrono.

Dag 7

Logrono - San Millan de la Cogolla - Logrono. Busrejse 87 kilometer. Besøg på Suso og Yuso. Vinsmagning. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 8

Flyrejse til Danmark. Transport til lufthavnen i Bilbao. Busrejse 147 kilometer. Morgenmad indgår.

Spanien

Befolkning: 46,6 millioner 

Landets areal: 504.782 km² 

Valuta: Euro 

Religion: Katoliker 82%, agnostiker og ateister 14%, muslimer min. 1,2 %, protestanter 0,1%, øvrige ca 2,7 % 

Sprog: Spansk/castiliansk, katalansk, galicisk og baskisk.

Frankrig

Befolkning: 67 miljoner 
Landets areal: 547.030 km² 
Valuta: Euro
Religion: 70 % romerske katoliker, 6–7 % muslimer (primært sunniter), 1,5 % protestanter, 1 % jøder, buddhister m.fl. 
Sprog: Fransk

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår:

Flyrejse Bilbao - Danmark t/r, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Flytiderne:

Flyselskabernes tidstabeller forandres og ankomsten til Bilbao kan ske fra tidlig eftermiddag til sen aften. Kontroller venligst flytiderne på din flybillet.

Turistskat:

Flere lande i Sydeuropa har indført en såkaldt turistskat. Denne betales kontant på de hoteller hvor den er påkrævet, og skal betales ved udcheckning. Skatten varierer fra sæson til sæson og er forskellig i forskellige byer. Eftersom skatten ligger udenfor TEMA kontrol betaler hver enkelt kunde skatten ved udregistrering. Det er ikke alle byer som har turistskat. Den plever at ligge på circa 2 Euro per person per overnatning.

Hotellerne:

Alternative hoteller kan forekomme på visse afrejser. Dagsprogrammet kan afvikles i en anden rækkefølge på grund af helligdage eller andre hændelser, som påvirker besøget.

Valuta:

Euro (EUR)

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Kontomater findes.

For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Drikkepenge:

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 60 EUR per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.

Klima:

Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no

Påklædning:

Tidligt på foråret kan det være køligt om morgenen og aftenen, af og til er temperaturen under frysepunktet. Dette sker oftest i indlandet. Vi anbefaler gode vandresko til byvandringerne, hvor der ofte er ujævne brostensbelægninger. Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg.

Øvrigt:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

Kommentarer

Andre hoteller end de annoncerede kan forekomme under visse afrejser.

Hotell 2023
Afrejse 14. september 2023 bor vi på Hotel Ilunion i Bilbao.

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Mad og vinrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.