Dagsprogram
2020
Dag 1 - Ankomst til Porto.
Velkommen til Porto, Portugals anden største by og og det nordlige Portugals hovedstad. Ved ankomsten til Porto mødes du af rejselederen og en bus, der kører os til hotellet i det centrale Porto. Efter indregistrering og et par timers hvile tager vi en byrundtur i Porto og lærer Nordportugals hovedstad bedre at kende. Hvis man har været i Lissbon bliver man måske lidt overrasket, eftersom Porto ser helt anderledes ud, og har en anden karakter. Man skulle tro at man var i et andet land. Dette gælder forøvrigt for hele det nordlige Portugal. Kontrasten er enorm mellem de nordlige- og sydlige dele af landet. Årssagen hertil er åbenbar. Sydportugal var under indflydelse af de nordafrikanske maurere og den muslimske kultur under fem århundreder, hvilket de nordlige dele af landet ikke var.
Efter dette første bekendtskab med Porto nyder vi en velkomstmiddag med traditionelle nordportugisike specialiteter, der serveres som småretter. Det som spanierne kalder tapas. Men eftersom vi er i Portugal skal vi lære os portugesisk, og så hedder småretterne petiscos. Det betyder netop "småretter". Det er ikke bare i Spanien at man serverer maden på små tallerkner, det er en tradition omkring hele Middelhavet, ikke mindst i Tyrkiet og Libanon.
Dag 2 - Byrundtur i Porto til fods.
Navnet O Porto betyder havnen på portugisisk, og dette er Portugals vigtigste havn. Romerne kaldte stedet Portus Cale, det vil sige Cales havn. I dag deler floden Douro Porto i to kommuner, Vila Nova de Gaia og Porto. Den middelalderlige havn,A Ribeira, er i dag en attraktiv og populær bydel med hoteller, restauranter og barer i de snævre, historiske stræder. Her blev Henrik Søfareren forøvrigt født år 1394 i et hus som stadigvæk er bevaret, og som står i de trange kvarterer i middelalderbyen.
Ved frokosttid tager vi til den moderne restaurant DOP, hvor køkkenmesteren Rui Paula serverer moderne portugisisk mad. Restauranten huses i det pragtfulde o Palacio de Artes, kunstpaladset.
Efter en god og spændende frokost er vi kommet til et uundgåeligt punkt på programmet, når man er i Porto, nemlig portvinssmagning. Vi smager på tre forskellige typer og lærer en masse om denne unikke hedvin. Portvinen blev først klassificeret under 1800 tallet på initiativ af den stærke minister Marquisen af Pombal.
Eftermiddagen og aftenen er fri til egne oplevelser.
Dag 3 - Barokby og en ø i Atlanten.
Vi forlader Nordportugals metropol og fortsætter til universitetsbyen Braga.
Braga er en af det nordlige Portugals ældste og vigtigste byer. Den blev grundlagt af romerne allerede i det andet århundrede f.Kr. under navnet Braccara Augusta. Trods sin alder har Braga en ung befolkning takket være universitet og flere andre højskoler. Braga er også kendt som barokkens hovedstad i Portugal. Vi kigger nærmere på en af Bragas mest storslåede barokbygninger, pilgrimskirken Bom Jesus do Monte. Her fascineres vi af bygningen, som virkelig tiltrækker øjnene. Derpå fortsætter vi nordpå mod Galicien og Spanien.
Vi befinder os i provinsen Minho, opkaldt efter floden af samme navn. Minho danner en naturlig grænse mellem Portugal og Spanien, mellem to provinser Minho og Galicien, som har meget tilfælles- ikke mindst sproget. Galiciansk er mere et portugisisk sprog, selvom udtalen er stærkt påvirket af det spanske.
Vi krydser floden og grænsen mellem Portugal og Spanien og kommer ind i Galicien, som er en anderledes del af Spanien: ikke så meget vi kan genkende fra de mest gængse reklamer om Spanien som turistland. Her findes ingen flamenco, ingen korkege og ingen olivenlunde. Området er grønt og frodigt på grund af den nedbørsmængde som falder i området henover året. Regn kan forekomme når som helst og stærk vind kan piske ind fra den vilde kyst. Havet udfor Galicien er frygtindgydende, og her frygter man havet lige så meget som man tilbeder det.
Kystlandskabet byder på stor skønhed med de meget fjordlignende bugte, såkaldte rias. Langstrakte gyldne strande afløses af goldt landskab og mægtige granitklipper. For en spanier er Galicien synonymt med fisk og skaldyr. Regionen er en af verdens største, når det gælder muslingeproduktion. I fjordene ser man små flåder ude med net. Dette er muslingebassiner. Østers er et andet skaldyr som også dyrkes i området. Selvom Galicien er et anderledes Spanien, så elsker man stadig her de lange måltider med rige og fyldige tapas.
I weekenderne er det meget populært at rejse ud til kysten for at nyde skønne skaldyrsfrokoster. Et af de mere populære områder er O Grove, en lille fiskerby på en halvø ude i Atlanten. På en nærliggende lille ø, finder man La Toja, som er kendt langt tilbage i historien for sit sunde mineralrige vand og sine thermalbade. Spaniens mest kende sæbe hedder sågar La Toja. Her findes flere berømte spahoteller, og vi bor naturligvis på et af dem.
Resten af dagen står til egen disposition.
Dag 4 - Skaldyr, vin og pilgrimme.
I o Grove handler alting nærmest om skaldyr og alt godt fra havet. Fiskerihavnen her er en af Spaniens vigtigste. Alle indbyggerne er på en eller anden måde forbundet med havet og dets frugter. Havbunden Ria de Arouse er meget rig på skaldyr. Når det er lavvande ser man muslingeindsamlerne, hovedsageligt kvinder, der går rundt på den blottede havsbund og som på et par timer indsamler så mange musligner som de orker. Når tidevandet kommer tilbage stiger vandniveauet med orovækkende hast. Det er de mindre muslinger man er mest efter, for blåmuslinger dyrker man. De mindre muslinger hedder venus- og hjertemuslinger, eller på spansk almejas og berberechos. Begge er meget værdsatte i Sydeuropa.
Hvis vejret tillader det denne dag, starter vi med at sejle ud på havet fra O Grove, for at få et indblik i skaldyr og muslingedyrkninger. I løbet af bådturen skal vi også smage på lækkerierne, inden vi vender tilbage til havnen.
Hvis man kommer her under oktober måned så er der store chancer for at være her under Europas største skaldyrsfestival, som plejer at afvikles fra starten til midten af oktober.
I o Grove venter der en god fiske- og skaldyrsfrokost på en lille lokal restaurant. Men det er ikke bare skaldyr som produceres i regionen. For til havets frugter skal man naturligvis have et godt glas tørt hvidvin, og det laver man også her.
Det er ikke længe siden at de hvide vine fra Rias Baixas vindistriktet bare blev nydt lokalt. Vi forlader nu kysten og kører til en velkendt vingård i Cambados. Vinene fra denne region er klatret hurtigt op ad ranglisten blandt hvide ”finvine" og drikkes numere på mere ambitiøse vinbarer og gourmetrestauranter verden over. Albariño hedder druen og vinen. Vinet er tørt og friskt og passer perfekt til fisk og skaldyr.
Vingårdens hovedbygning Pazo de Fefinanes er en adelsgård fra 1600 tallet bygget i granit. Dette besøger vi inden vi fortsætter til pilgrimsbyen Santiago de Compostela, der er hovedstad i den selvstyrende region Galicien. Vi er fremme sent om eftermiddagen, og indregistrerer os på hotellet, hvor vi skal bo i to nætter. Resten af dagen og aftenen er fri til egne eventyr.
Dag 5 - Byvandring i Santiago de Compostela.
Santiago er en af Spaniens virkelige juveler. I den lille middelalderlige bykerne i granit ligger der cirka 40 kirker, klostre, middelalderlige herberger og mindre paladser. Byen domineres af den pragtfulde gotiske katedral, der er opført oven på apostelen Jakobs grav. Dens entré består af den storslåede romanske port Pórtico de la Gloria. I Middelalderen valfartede pilgrimme hertil fra hele den katolske verden, til fods, til hest eller i vogn. For katolikker er Santiago den tredje vigtigste valfartsby efter Jerusalem og Rom, et veritabelt levende museum, hvor du mærker historiens vingesus. Fra hotellet går vi en tur gennem stræder og gader med arkader, mindre torve og åbne pladser. I løbet af et par timer lærer vi mere om den fascinerende by, og hører om dens indbyggere og historie. Vi besøger selvfølgelig også den berømte katedral. Efter byrundturen er aftenen fri til egne aktiviteter. Foruden turismen, der har en enorm betydning for byen, så har Santiago et af landets største universiteter med over 30.000 studerende – ikke kun fra Spanien, men fra hele den spansktalende verden. Santiago er desuden hovedstad i den autonome region Galicien, og huser parlament og regionsregeringen, Xunta de Galicia. Det sætter selvfølgelig også sit præg på bylivet. Som nævnt elsker spanierne omgangen med mad og gin, især som det er udtrykt i tapaskulturen. Her i Santiago er den veludviklet, og lige så snart arbejdspladserne lukker, fyldes barer og restauranter i den middelalderlige bykerne med mennesker, der mødes og spiser småretter. Galicien er kendt for sit køkken og byder på en hel del regionale specialiteter, hvoraf nogle efterhånden er blevet kendt ude i verden. Foruden fisk og skaldyr af højeste kvalitet, findes der blandt andet pimientos de padrón, små grønne peberfrugter, der steges i olivenolie og serveres med havsalt. Ligesom tærter, empanadas, med majs, tunfisk eller kød. Kraftige supper er også typisk for Galicien, for eksempel caldo gallego. Santiago de Compostela er en lettilgængelig og sympatisk by. Gå gerne ud og botaniser blandt tapas- og vinbarerne. Der findes så mange, at man hurtigt stopper med at tælle dem.
Dag 6 - Parador i en hellig kløft ved floden.
Inden vi forlader Galiciens hovedsta når vi en lille udflugt til byens madmarked, hvor der er meget livligt. Her får man et godt billede af byens madkultur og dens kulinariske rigdomme.
Målet for dagen er et af Spaniens mindre kendt områder, Ribeira Sacra, som er en isoleret og sværttilgængelig del af Galicien med dybe floddale og et svært tilgængeligt terræn. Dette isolerede landskab har bidraget til områdets rygte for at være mystisk og hemmelighedsfuldt, samtidig med at det har tiltrukket klosterordener, langt væk fra de syndige byer - nærmere naturen og et gudsfrygtigt liv.
Hotellet vi skal bo på er en såkaldt parador. Det blev grundlagt som et benediktinerkloster, men fik samme skæbne som så mange andre klostre i Spanien, da det blev forladt. Nu er bygningen efter en grundig og respektfuld renovering blevet medlem af den prestigefyldte klub af hoteller, som kaldes for spanske paradorer. Det er en respektingydende bygning i romansk, gotisk og renaisssansestil. Her har vi vores sidste overnatning i Galicien og Spanien.
Omgivelserne er meget smukke og lader ingen uberørt. Ribeira Sacra, hvilket direkte oversat betyder den "hellige floddal", ankytter til de mange klostre der blev grundlagt her under Middelalderen. Ribeira Sacra er samtidigt navnet på et af Galiciens fem vindistrikter. Her durker man druerne på de stejle skrænter langsmed floden Sil. På visse steder ser det usandsynligt ud, og man forstår at det er et hårdt arbejde at høste druerne - og iblandt livsfarligt, da arbejdet må udføres med hænderne.
Vejen dertil går gennem et dramatisk og smukt landskab frem til en god vingård, hvor vi spiser frokost. Vi prøvesmager også produktionen.
Efter frokost og kaffen får vi en rundvisning gennem vinmarkerne og ned til floden Sil, hvor vi går ombord i en moderne katamaranbåd, som sejler os frem til hotellet gennem det smukkeste landskab man kan tænke sig.
En mere højtidelig afsked med Spanien kan man knapt forestille sig, end den vi får på paradoren. Om aftenen serveres middag i hotellets restaurant.
Dag 7 - Portugals vugge, Guimaraes.
Vi forlader Galicien og vores uforglemmelige parador, og rejser tilbage til Portugal.
Dagens højdepunkt er den gamle by Guimaraes (udtales gimarajnsch), der var Europas kulturhovedstad i 2012. Før dette var det ikke mange udenfor Portugal, som havde hørt om byen, men for nationens selvforståelse er byen central. Allerede tidligt i skolen må børnene lære sig, at Guimaraes er Portugals vugge. Det var her at Afonso Henriques år 1139 blev kronet til landets første konge, hvilket indebar at Grevskabet Portucalensis løsrev sig fra kongedømmet Leon og blev til et selvstændigt kongedømme.
Vi tager en rundvandring til fods i denne overraskende smukke gamle by, med dens mange historiske bygninger. Her i Nordportugal ligger de fleste af landets industrivirksomheder, og i Guimaraes er det først og fremmest sko- og tekstilproduktion som dominerer. Interessant nok findes her nogle af Europas og hele verdens dygtigste skomagere. Flere af de store italienske og franske modehuse fremstiller både sko og tøj her, og mange af byens indbyggere er beskæftet indenfor modeindustrien.
Dag 8 - Hjemrejse.
En indholdsrig rejse er slut og det er blevet tid til at sige farvel til en spændende del af den iberiske halvø. Efter morgenmad på hotellet får du transport til lufthavnen for hjemrejse til Danmark.