Hokkaidomed Sapporo, Hakodate og Tokyo

Rejsen går til Japans Nordø, Hokkaido. Vi ser et mindre besøgt hjørne af Japan, med byerne Aizu, Hakodate, Noboribetsu og Sapporo. Vi betages af samuraikulturen og det japanske køkken, når det er som bedst. Højhastighedstoget tager os fra Tokyo gennem det Nordlige Honshu og gennem verdens næstlængste togtunnel, som ligger 100 meter under havbunden. Sådan ankommer vi til Hokkaido!

REJSEFAKTA

Lande: Japan

REJSETYPE: Rundrejse

Rejselængde : 10 dage

Gruppens størrelse: 15-25 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Byrundturen i Tokyo
 • Samuraibyen Aizu
 • Togrejse under havet
 • Onuma nationalpark
 • Nordøens hovedby Sapporo

Dagsprogram
2019

Dag 1. Afrejse til Tokyo.
Så er afrejsedagen oprunden. Vi flyver til Japan via Helsingfors med Finnair direkte til Tokyo og Narita International Airport, hvor rejseleder og bus venter. Ankomst dagen efter.

Dag 2. Ankomst til hovedstaden.  
Hvis vi ankommer tidligt til Tokyo, griber vi chancen og tager direkte ud på en kortere byrundtur, eftersom hotelrummene først er klare ca. 15.30. Først kommer vi til Meiji Jingu, der er opført som mindesmærke over kejser Meiji (1867–1912). Det var ham som satte gang i Japans åbning mod omverdenen, og forvandlede landet fra en feudal nation til et moderne land. Helligdommen er beliggende i en smuk og skovbevokset park i det centrale Tokyo. Derpå besøger vi observatoriet i Kenzo Tanges futuristiske rådhus. Bygningen er beskrevet som værende en blanding af en gotisk katedral og en datachip, og den skal have inspireret instruktøren Ridley Scott til filmene ”Black Rain” og ”Blade Runner”. Hvis vejret er klart har vi fantastisk udsigt over Tokyos ”Manhattan” herfra. Efter indregistrering på hotellet har vi fri frem til aftenens velkomstmiddag. TEMAs rejseleder gir råd og gode ideer, hvis du ønsker at lave egne udflugter.  

Dag 3. Byrundtur.  
Tokyo er en enorm storby med mange facetter. Der er menneskemylderet på vej til og fra arbejde, moterveje i flere etager og også store parker med gamle helligdomme, som er bortgemte blandt træernes grenværk. I Asakusa oplever man noget af det gamle Edos atmosfære. Asakura var tidligere et forlystelsesområde, med kabukiteatre og geishahuse. Blandt områdets seværdigheder findes Kannon templet med sin fem etager høje pagode og Nakamise arkaden, hvor butikkerne sælger alt fra kimonoer til sake og riskager. På Edo-Tokyo museet bliver vi indsatte i Tokyos spænnende historie.

Der bliver tid på egen hånd til frokost. Herefter tager vi til det kejserlige palads, som er omgivet af store voldgrave. Her bor Kejseren og hans hustru.
Aftenen er fri til egne aktiviteter.  

Dag 4. Hurtigtog og samuraier.  

Nu forlader vi hovedstaden og fortsætter længere Nordpå, men forbliver indtil videre på hovedøen Honshu. Inden afrejsen skal du pakke din håndbagage, så du har hvad du behøves til de næste 1 1/2 dag, inklusive en overnatning. Resten af bagagen, de store kufferter, får egen transport frem til hotellet i Hakodate, hvor vi overnatter Dag 5. På hurtigtoget er bagagefaciliteterne begrænsede, og stor bagage er derudover meget upraktisk at slæbe på under togrejserne. På denne måde slipper vi for megen besvær!  

Efter en kort køretur er vi fremme ved togstationen, hvorfra vi rejse med Shinkhansen, det japanske hurtigtog. Vel fremme i Koriyama venter bussen, og derefter er der ca. 1,5 times kørsel til samuraibyen Aizu Wakamatsu, som er en mindre by med ca. 125 000 indbyggere. Byen er kendt for sin smukke natur med Bandaibjerget og Inawashirosøen. Mest kendt er dog byens samuraikultur, og menneskerne herfra har rygte for at være ærlige, pålidelige og meget traditionsbundene. Mere end på andre pladser i Japan tilogmed. Frokosten idag er en lokal specialitet, wanko soba, som er baseret på nudler. Sushi er ikke hverdagsmad i Japan, hvad mange tror. Hvis der er noget der kan kaldes hverdagsmad i landet, så er det netop nudler. Disse fpår man oftest til morgenmad, frokost og middag i forskellige former - tykke og tynde, nogle gange i bouillon, andre gang med dip og så med eller uden tilbehør såsom fisk, kød, skaldyr eller grøntsager. Nudlerne kan være tilberedt af hvede eller boghvede, og navnet på retten varierer efter hvilken type der er tale om: ramen, yakisoba, soba og somen. Den første nudelrestaurant med michelinstjerne åbnede for nylig i i Tokyo. Dagens ret er boghvedenudler, soba.  

Vi besøger sidenhen den enorme slotsborg Tsurugajyo og et samuraihjem. Vi når også forbi et lokalt sakebryggeri inden vi rejser videre til Koriyama, hvor vi igen hopper på Shinkhansen til byen Moroika længere oppe mod Nord. Morioka ligger der, hvor de tre floder Kitakami, Shizukuishi og Nakatsu mødes og løber sammen. Aftenen er fri til egne aktiviteter.  

Dag 5. Togtunnel under Stillehavet.  
Vi har bare en kort gåtur fra hotellet til togstationen, og kører videre til kystbyen Aomori, der er lige så stor som Morioka. Hvert år i august måned afholder man en stor festival, Nebuta Matsuri, her. Denne er kendt vidt og bredt i Japan for sine parader, musik og dans. Vi besøger Nebuta museet, som er dedikeret til netop denne festival. Vi oplever også en shamisenkonsert - shamisen er et tre-strenget instrument. Efter frokost venter en spændende undersøisk togrejse gennem verdens næst længste tunnel, Seikantunnellen. Af tunnelens totalt 53 km ligger de 23,3 km under havet, 100 meter under havsbunden. Tunnellen blev planlagt og bygget mellem 1946 og 1988, hvor den endelig åbnede for togtrafik. Den 26/3 2016 inviedes hurtigtoget Shinkansen, som nu forbinder de to store øer Honshu og Hokkaido.  

I løbet af formiddagen ankommer vi til Hakodate, som er Hokkaidos trediestørste by. Inden vi kommer til hotellet besøger vi den imponerende borg Goryokaku, der er bygget som en femtakket stjerne. Bygningen var færdigkonstrueret i 1800-årene, og er et kuriosum i Japan, eftersom den er inspireret af fransk militærarkitektur. Om aftenen tager vi tovbanen op til Mount Hakodate, hvorfra vi har en fantastisk udsigt over byen. Derefter er resten af aftenen fri.  

Dag 6. Morgenmarked, Onuma- og Toyasøens nationalparker.  

Dagens første besøg bliver på Hakodates morgenmarked, som er en fryd for øjet. Havets alskens produkter og også frugt og grøntsager findes her. Japanernes meget rige madkultur vises virkelig frem her. Lige udenfor Hakodate ligger Onuma nationalpark, der anses som en af Japans smukkeste maturområder takket være sine mange øer, der forbindes med hinanden via broer. Landskabet formedes i forhistorisk tid efter et enormt udbrud fra vulkanen Komagatake, som stadigvæk er aktiv, og hvis omrids dominerer landskabet.  

Vi fortsætter til Toyasøen, som ligger i nationalparken med samme navn, hvor vi finder et af Japans smukkeste landskaber, med en masse søer der forbindes med broer. Landskabet opstod under forhistorisk tid, da vulkanen Komagatake havde et stort udbrud. Vulkanen er stadigvæk aktiv, og den dominerer hele området med blåskimrende silhouet.

Dagens mål er Noboribetsu, som er kendt for sine helsebringende bade samt de varme kilder og gejserne her.

Vi ndregistrerer os på hotellet og bor en nat her. Om aftenen bydes vi på en spændende japansk middag.

Dag 7. Helvedets porte og elegante øl.

Sapporo er Hokkaidos hovedby og målet for dagen. På vejen dertil besøger vi blandt andet Djævledalen. De japanske øer har mange aktive vulkaner og Djævledalen, Jigokudani, er et stort krater med en diameter på 450 meter. Her oplever vi tydeligt den vulkanske aktivitet. Det ryger, bobler og stinker, som om at porten til helvedet står åben lige her. Vi banker ikke på i denne omgang, men fortsætter til den populære temapark Jidaimura hvor der er fokus på den såkaldte Edoperiode (1603–1868). I temaparken har man opbygget et lille samfund med autentiske gader og bygninger.

Vel fremme i Sapporo besøger vi først Asahibryggeriet, som er Japans mest kendte bryggeri. Her nyder vi den beske smag af Hin Håle og lærer os mere om den japanske ølkultur. Derpå indregistrerer vi os på hotellet, som tidligere har beværtet det japanske kejserpar.

Sapporo er en ret så ung by, og den blev grundlagt i anden halvdel af 1800-årene. Tidligere var Hokkaido blevet styret fra Hakodate. Klimaet i Sapporo påminder om det skandinaviske. I 1972 var byen værtsby for de olympiske vinterlege, og det blev vel først da, at Sapporo kom på verdenskortet. Idag er byen Japans 5. største med et folketal på circa 3 millioner.

Vi bliver her i tre dage.

Dag 8. Sildemillionærer og whisky i verdensklasse.

Otaru er et mindre fiskeleje, som er blevet et populært udflugtsmål beliggende lige udenfor Sapporo. Fra slutningen af 1700-årene og frem til midten af 1900-årene var byen en fremgangsrik fiskeri- og handelshavn. Der var også herfra, at Hokkaidos første jernbane havde sit udgangspunkt. Otagu Unga havnekanalen er idag et attraktivt kultur- og forlystelseskvarter, som tiltrækker besøgende fra nær og fjern med sine museer, håndarbejdsboder, restauranter og forretninger, som er indkvarterede i de pietetsfuldt renoverede lagerbygninger fra gamle dage.   

Lige udenfor centrum ligger Nishin Goten, som er en såkaldt sildeplads. Store formure blev opbygget på sildefiskeriet, som pågik her frem til 1950’erne, hvor sildebestanden var udpint. Sildepaladset som vi besøger er et museum over sildefiskeriet, og de mennesker som ernærede sig af det. En sinteressant pointe er, at hovedparten af sildene anvendtes som gødning på markerne i Hokkaido.   

”Made In Japan” var ikke altid et kvalitetsmærke, men idag er det anderledes. Den japanske kultur er meget perfektionistisk, og det præger alt som produceres i landet. Dette gælder også for japansk whisky, der af kendere regnes for blandt de bedste whisky i verden. Der er mulighed for at besøge Nikka Destillery, som er en af landets mest kendte whiskyproducenter. Det er ikke altid muligt at besøge destilleriet, men vi gør et forsøg. Før returrejsen til Sapporo har du fri tid på egen hånd til at gå rundt i denne hyggelige lille by. Der er også lidt ledig tid på hotellet i Sapporo, inden vi samles til afskedsmiddagen, som vi tager på en lokal restaurant i gåafstand fra hotellet.  

Dag 9. En olympiadeby med egen nudelsuppe.
Idag skal vi pakke bagagen om igen, da vores store bagage sendes i forvejen til hotellet i Tokyo, hvor vi skal bo den sidste nat inden hjemrejse (dag 10). Vi tager selv returrejsen med hurtigtoget Shinkansen, og pakker nu håndbagagen til at vare to de næste to dage.Sapporo er en ret så ny by, der blev grundlagt under 1800-årenes anden halvdel. Tidligere styredes Hokkaido fra Hakodate. Klimaet minder om det nordiske. År 1972 kom de olymiske vinterlege hertil, og det var nok første gang at byen kom i internationalt fokus. Idag er Sapporo Japans femte største by med næsten tre Mio indbyggere.   

I løbet af denne dags heldagsudflugt i Sapporo bliver vi mere bekendte med byen, og besøger blandt andet byens stolthed, Odoriparken og Aka-Renga, Det Røde Teglpalads, der tjener som sæde for provinsregeringen. Vi indleder dagen med at besøge byens store markedsplads, som er en fryd for alle sanseevnerne. Store mængder af fisk og skaldyr oplagt på japansk maner i alle mulige uimodståelige opsætninger. Midt i sømandskvarteret Suskino blandt de smalle gader ligger Sapporos mest kendte nudelrestaurant. Hertil valfarter nudelenthusiaster, ikke bare fra Japan, men fra hele verden, for at nyde ramen nudelsuppe, som er specialiteten herfra. Du kan tage frokost her på egen hånd, hvis du ønsker.  

Dag 10. Hjemrejse.
 
Afrejse fra Tokyo til Danmark via Helsingfors. Vi ankommer til Danmark sent om eftermiddagen, eller tidligt om aftenen.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Flyrejse til Japan t/r
• Flymåltider indgår.
• Samtlige overnatninger.
• 7 x morgenmad.
• 3 x frokost.
• 3 x middag.
• Entreudgifter ifølge program.
• TEMA rejseleder.

REJSEFAKTA

Dag 1.
Danmark – Tokyo. Diverse flymåltider indgår.

Dag 2.
Ankomst Tokyo. Transport til hotel. Morgenmad på flyet og velkomstmiddag indgår. To overnatninger på hotel i Tokyo.

Dag 3.
Heldagsudflugt i Tokyo. Morgenmad indgår.

Dag 4.
Tokyo – Koriyama – Aizu – Wakamatsu – Morioka. Byrundtur i Aizu. Bus og siden togrejse med JR Super Express. Morgenmad og frokost indgår. En overnatning på hotel i Morioka.

Dag 5.
Morioka – Aomori – Hokkaido, Hakodate. Byrundtur i Aomori og aftenudflugt i Hakodate. Morgenmad og frokostpakke indgår. En overnatning på hotel i Hakodate.

Dag 6.
Hakodate – Onumaparken og Toyasøen – Noboribetsu. Besøg på morgenmarked i Hakodate. Morgenmad og middag indgår. En overnatning på hotel i Noboribetsu.

Dag 7.
Noboribetsu – Sapporo, med blandt andet Djævledalen, 180 kilometer. Morgenmad indgår. Tre overnatninger på hotel i Sapporo.

Dag 8.
Udflugt til Otaru. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 9.
Heldagsudflugt i Sapporo med centralmarkedet, regeringspaladset og Odoriparken. Morgenmad og afskedsmiddag indgår.

Dag 10.
Sapporo – Tokyo – Danmark. Transport til lufthavn og flyrejse. Ankomst Danmark. Morgenmad og flymåltider indgår.

Japan

Befolkningstal 127 millioner
Landets areal 377 835 km²
Valuta Yen
Religion 54 % er shintoister, 40 % buddister, 0,7 % kristne og 4,7 % opgiver andre trosamfund, f.eks. shamanism
Sprog Japansk
Statsform Konstitutionelt monarki

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår
Flyrejse Japan – Danmark t/r, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Valuta
Yen (JPY).
De almindeligste bank- og kreditkort accepteres ofte, men det kan ikke tages for givet at de accepteres! Kontomater findes på SevenEleven og Citibank. Det kan være klogt at medbringe kontanter, såsom US$ eller euro.

For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Rejsekasse

Drikkepenge er stadigvæk et relativt ukendt fænoment i Japan, og generelt forventes ingen drikkepenge. Når du beregner rejsekassen, så betænk at Japan er et handelsmekka, specielt indenfor: kameraer, elektronik. CD-skiver, tøj, antikviteter, lakarbejder, dukker, perler, samuraisværd, kimonoer og meget mere.

Du dækker selv omkostninger til drikkevarer under de fælles måltider, samt de måltider som ej indgår i programmet. Der er mange muligheder for at gå på restauranter til en rimelig pris under rejsens gang.

Klima
Klimaet varierer betragteligt fra det sneklædte Hokkaido til de subtropiske dele af landet i Syd. Ligeledes indebærer højden over havsniveauet store temperaturforskelle. Der falder rigelig nedbør under størstedelen af året. Oplysninger om klima og aktuelle vejrudsigter findes blandt andet på www.yr.no www.bbc.com og www.cnn.com.

Påklædning
Gode vandresko til byvandringerne, hvor der ofte er ujævne brostensbelægninger. Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg.

Medbring en varm trøje og en jakke til besøget i bjergområderne i Hokkaido, specielt under efterårs- og forårsrejser. Et regnslag eller decideret regntøj kan være godt at medbringe.

El-stikkontakter

Stikkontakterne i Japan er af type A eller B. Type A har to flade huller, type B er som type A men med et ekstra hul til jordforbindelsen. A-kontakten fungerer i både A og B, mens B kontakter bare fungerer i B. A-kontakten er den almindeligste i landet. Samme type kontakter og stiktype som i USA. 

De fleste hoteller udlåner adapter, men man kan ikke regne med at disse findes tilgængelige. Medbring derfor en egen for en sikkerheds skyld. Derudover kan det være klogt at medbringe en gren-kontakt, hvis man har megen elektronik med på rejsen. Kontroller for en sikkerheds skyld, om diverse el-artikler tåler 100 V.


Øvrigt
TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80 %), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

I vores rejser indgår altid

 • TEMAs rejseleder
 • Fly & hotel
 • Udsøgte måltider
 • Udflugter og entreer ifølge program
 • Smagsprøver
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.