Nyhed

Panamakanalenhvor to verdenshave mødes

Panamakanalen i sig og dens historie gør dette til en stor rejse. Under krydstogtet stifter vi bekendtskab med mange spændende lande. Vi besøger den amerikanske vest- og østkyst, vandrer i Costa Ricas frodige natur, går omkring i Unesco Verdensarven Antigua og deltager i et velsmagende madlavningskursus i Mexico. Alt sammen ledt af Temas dygtige rejseleder.

REJSEFAKTA

Lande: USA, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, Mexico

REJSETYPE: Krydstogt

Rejselængde : 19 dage

Gruppens størrelse: 25-32 personer

Visum kræves: Ja

HØJDEPUNKTER

 • Panamakanalen
 • UNESCO Verdensarven Antigua
 • Den smukke natur i Costa Rica
 • Det store blå
 • Farverige Mexico

Dagsprogram
14/11 2019

Dag 1 - Ankomst San Diego. 

Afrejse fra Danmark med ankomst til San Diego samme dag. Temas rejseleder byder velkommen på lufthavnen, og sammen kører gruppen til hotellet beliggende i byens centrum. Aftenen er fri til egne aktiviteter. Måske udforsker du de nærvedliggende områder og finder en god restauant til aftensmaden. Spørg gerne rejselederen om gode råd og ideer. 

Dag 2 - San Diego.

Idag bruger vi formiddagen på en tur gennem San Diego, som er en af USAs mest spændende byer. Sammen udforsker vi det smukke kystlandskab, de frodige haver og den fine arkitektur i denne solrige by.

Med bus kører vi frem ad søvejen, Embarcadero og gennem de gamle kvarterer i centrum. Kig blandt andet på de viktorianske facader i Gas Lamp Quarter.

Vi besøger så  Balboa Park, som anses for San Diegos juvel. Her oplever vi flora, fauna og smukt bevaret arkitektur. Her ligger USAs største bymæssige kulturpark som inkluderer museer, haver og det berømte San Diego Zoo.

Rejsen fører os siden nordpå til den lille kystby La Jolla, som er en rigtig perle med hyggelig stemning, en smuk kystlinie og store kolonier af søløver. 

Til sidst vender vi tilbage til San Diego og kører direkte til den gamle by, der anses som Californiens fødselssted. Her kan du gå rundt og nyde gammel arkitektur, håndarbejdsbutikker og kunstgallerier. Om aftenen spiser vi en fælles velkomstmiddag på en lokal restaurant.

Dag 3 - Ombordstigning.

Anvend morgenen til lidt afslapning på stranden eller tag en sidste rundtur med kameraet i San Diego. Efter frokosten kører bussen til havnen og fartøjet Eurodam, som bliver vores hjem under de næste to uger. Sent om eftermiddagen forlader vi USA og rejsens virkelige eventyr begynder.

Dag 4-5 - Til havs.

Sejladsen fra San Diego til det første stop i Mexico tager to døgn på Stillehavet. Slap af på en solstol og nyd udsigten, læs en god bog eller deltag i de mange aktiviteter ombord. Her findes mange spisesteder at vælge mellem og mange forskellige barer. Der findes et hyggeligt bibliotek ombord samt teater, musikklubber med livemusik, casino, motionscenter og spa hvor du kan forkæle dig selv med forskellige behandlinger (bestilles og betales direkte ombord på skibet). Rejselederen informerer løbende om de forskellige aktiviteter ombord på fartøjet, og arrangerer derudover nogle fælles arrangementer og informationsmøder.

Dag 6 - Puerto Vallarta, Mexico.

Denne smukt beliggende kystby byder på meget populære sandstrande og en mere spændende historie end de fleste mexicanske byer. Derfor udforsker vi Puerto Vallarta i løbet af dagen, og opfrisker også vores kundskaber om mexicansk madlavning.

Om morgenen tager vi bussen ind til centrum af byen, hvor vi går en guidet rundtur til alle byens højdepunkter. Vi ser den altid populære strandpromendae Malecon, skulturen af en søhest, flotte udsigter over havet og den storslåede Vor Frue af Guadalupe katedral. De som ønsker kan handle undervejs, og måske hjembringe et par minder fra Mexico. 

I centrum af byen finder vi den lille ø River Cuala med butikker, statuer og historie. Et sted som plejer at fortrylle sine besøgende. 

Om eftermiddagen kører vi en kort busrejse til det sted, hvor vi skal deltage i et madlavningskursus. Her venter en kok på at friste vores smagløg med rigtigt mexicansk mad, som du lærer dig at lave selv. Her findes virkelig noget for alle smage, så medbring en god appetit, og lær dig at imponere dine venner og bekendte når du er hjemme igen. 

Dag 7 - Til Havs.

Dag 8 - Huatulco, Mexico.

Vores anden landgang i Mexico bliver i Huatulco, som er en populær turistby for mexicanerne selv. Området byder på sol, sand og ni forskellige bugter med skiftende blånuancer i vandet. Fire af bugterne er økologiske naturreservater. Dagen i Huatulco står til egen disposition, og du kan enten vælge at deltage i nogle af de udflugter som fartøjet udbyder, eller at udforske byen og dens omgivelser på egen hånd.

Dag 9 - Puerto Quetzal, Guatemala.

Hele dagen tilbringer vi i Guatemalas eneste Stillehavshavn, og vi har god tid til at tage på udflugt gennem de smukke landområder mod den prægtige by Antigua. Indledningsvist kører vi gennem landbrugsområderne nær kysten, hvor vi ser malkekvæg, sukkerrørsplantager og landsbrugsgårde. Sagte overgår landskabet til vulkansk område, jo nærmere vi kommer på Antigua.  

Lige udenfor byen stopper vi ved kulturcenteret La Azotea, hvor vi besøger et museum over musikinstrumenter og Casa K'ojom (K'ojom betyder musik på flere forskellige mayasprog).  

Ved ankomsten til Antigua, som ligger på 1500 meter over havet, besøger vi den centrale plads hvor katedralen, regeringspaladset, kirken og klosteret La Merced ligger. Efter rundvisningen får du tid til at gå omkring på egen hånd inden vi spiser frokost på en centralt beliggende restaurant.  

Dag 10 - Corinto, Nicaragua.

Fartøjet ligger til i Corinto i 8 timer. Byen er Nicaraguas eneste rigtig havn mod Stillehavskysten. Dagens udflugt tager os med bus til kolonibyen Leon, som er kendt for sin store kateral, sine koloniale gater og bygningerne i gammel arkitektur med etplanshuse og trætage. Leon blev grundlagt år 1524 af spanske conquistadorer. Byen var landets hovedstad frem til 1851, hvor hovedstaden flyttedes til Managua. Idag er Leon landets næstvigtigste by efter Managua, og byen ligger smukt for foden af vulkanen Momotombo. Byen blev ødelagt af et vulkanudbrud år 1609.

Vi besøger den smukke centrale park og katedralen La Asuncion, der for nyligt blev optaget på Unescos Verdensarvsliste. De som ønsker kan gå helt op på toppen af katedralen, og derfra nyde udsigten over byen og de bjerge som ligger i horisonten. Katedralen er den største i Centralamerika og den tog 67 år at opføre. Herinde ligger blandt andre Ruben Dario begravet. Han var en af den moderne spanske litteraturs fædre. 

Om eftermiddagen er det kunst som er i fokus, da vi først besøger Ortiz Guardian Art Gallery, som for nyligt er blev kåret som et af de bedste private kunstgallerier i regionen. På vej tilbage til Puerto Corinto stopper vi så ved Chorotega Museum, hvor over 1500 indianske kulturgenstande fremvises. Dette er den bedste samling af præ-Columbiansk kunst i området.

Dag 11 - Puntaneras, Costa Rica.

Så er vi ankommet til det vilde og smukke Costa Rica. Dagens tema er dyr og natur, hvilket passer godt til et land som er kendt for sin rige natur. Dagens indledes med et besøg på The Natuwa Sanctuary, som er en lokal naturbeskyttelsesorganisation, som fokuserer på at redde og beskytte udrydningstruede arter. Her arbejder man med nogle af landets mest truede arter, blanddt andet grøn- og rødarapapegøje. Alt afkom fra de fugle der lever her, bliver med tiden sat ud i det fri for at sikre arapapegøjernes levedygtighed.

Her lever også tre unge jaguarer, der reddes år 2014, efter at de som ganske små var blevet forældreløse. Onka, Baguira og Dinamu, som de hedder, overlevede alene på grund af det tilflugtssted de fandt her, og de er nu ambassadører for et miljøuddannelsesprogram, der involverer såvel skoler og almenheden. Hovedformålet med programmet er at få mennesker til at forstå, hvilken vigtig rolle dyrene spiller i regnskovenes økosystem.

Efter at have sagt farvel til Natuwa Santuary går udflugten videre til kysten og Guacalilo, hvor floden Tarcoles har sit udløb i havet. Området er vigtigt på grund af sine mangroveskove, som igen er habitat for kolibrier, panamatoptyran, hejrer og mangroveviere samt mange andre fuglearter. Lide denne mangroveskov er også et af de vigtigste områder for at beskytte den røde arapapegøje.

Vi går ombord på en pontonbåd og tager på en spændende bådfærd op ad floden. Båden er lavet med henblik på, at man skal komme så nær på naturen som muligt. Ud over mangroveskov og fugle, findes der mange øgler og store krokodiller. Langs med flodbredden findes nemlig en af områdets største krokodillekolonier. Efter afslutningen på turen får vi en costaricansk frokost, inden vi vender tilbage til Puerto Caldera og skibet.

Dag 12 - Til havs.

Dag 13 - Panamakanalen.

År 1513 blev Panamas Stillehavskyst opdaget af spanieren Balboa, og kort derpå fødtes drømmen om en passage som kunne tillade skibe at flyttes mellem Atlanterhavet og Stillehavet, uden vel og mærke at skulle befare den af og til meget farlige rute gennem Kap Horn på Sydamerikas sydspids. Nogle århundreder efter, år 1880, tages de første spadestik på et af de mest ambitiøse bygningsprojekter i menneskelighedens historie. Efter utallige enginiørsbedrifter, epidimier med over 20 000 døde, jordskælv og masser af millioner Dollars blev Panamakanalen indviet den 15 august 1914.

I løbet af dagen sejler vi ad samme rute, som op mod en million skibe har gjort inden os, og du kan på egen hånd opleve dette underværk af menneskehånd. Et af rejsens store højdepunkter. Måske er den mest imponerende del af kanalen selve sluserne, som er næsten 34 meter bredde og omkring 300 meter lange. Panamakanalen har stadigvæk idag en stor betydning for den internationale skibsfart og verdenshandlen. For tiden arbejdes der på at udvide kanalen samt sluserne, så de stadigt større handels- og containerskibe kan passere.

Dag 14 - Cartagena, Columbia.

Tidligt om morgenen ankommer vi til Cartagenas havn. Byen var førhen en bastion for det spanske kongerige, og en af de vigtigste havne under kolonitiden hvorfra man fragtede guld og andre værdifulde laste mod Spanien. Cartagena blev mange gange udsat for piratangreb, og piraterne fik af og til sluppet afsted med spanske rigdomme. Byens forsvarere blev trætte af udplyndringerne, og byggede sagte og sikkert Cartagena op til en af de stærkeste befæstninger i Sydamerika. Vi indleder dagen med en udflugt gennem boligkvarteret Manga og beundrer de typiske rigmandsgårde i republikansk stil fra slutningen af 1900 tallet. Sidenhen går rejsen videre mod borgen Castillo San Felipe de Barajas, som jo engang var Latinamerikas vigtigste militæranlæg. 

Bussen tager os så til centrum af den gamle by, hvor vi besøger søfartsmuseet, hvor vi bliver budt på¨en forfriskning og ser en forestilling med rødder i den gamle folketro. Derefter fortsætter vi på udflugten og besøger blandt andet kirken San Pedro Claver indgår. Den er opført på 1800 tallet, og rummer smukke statuer og indretning fra "den gamle verden". Kirken hædrer San Pedro Claver, der var slavernes skytshelgen. Claver var den første person fra den nye verden som saliggjordes. Katolicismen har dybe rødder i Columbia.

Det næste stop bliver på Inkvisitionspaladset, der fungerede som tribunalret, hvor de som anklagedes for kætteri fik deres sag hørt. I paladset findes torturinstrumenter, dokumenter, malerier og forklaringer om, hvad inkvisitionen faktisk indebar. Fra det lille vindue med tremmer, vi ser under vores besøg, blev tribunalets domme offentliggjort. Som regel var det ikke gode nyheder. Efter rundturen bliver der tid til selv at udforske byens gader eller at handle lidt, inden bussen kører os tilbage til skibet.

Dag 15 og 16 - Til havs.

Dag 17 - Half Moon Cay, Bahamas.

Velkommen til Holland America Lines eget private paradis i Bahamas. Idag er der ikke indregnet nogle aktiviteter og der er fri tid til at udforske de smukke omgivelser. Hvis du er interesseret i det undersøiske liv kan vi varmt anbefale at snorkle eller tage en tur med en glasbunds båd. Der kan lejes cykler til en hyggelig og afslappende rejse rundt om øen.

Dag 18 - Fort Lauderdale, Miami, USA. Hjemrejse.

Vi er kommet til slutmålet for vores forhåbentligt fantastiske krydstogt med Tema og Holland America Line. Vi spiser en sidste morgenmad ombord, og udregistrerer os fra vores kahytter. Men oplevleserne er ikke rigtig slut, da vi bruger formiddagen på at undersøge Miami, inden vi bliver kørt til lufthavnen. Herfra starter hjémrejsen til Danmark.

Dag 19 - Hjemkomst Danmark.

Vi håber du har haft et godt krydstogt med Tema, og at du har mange gode minder med dig hjem. 

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

 • Flyrejsen til og fra USA.
 • Samtlige overnatninger på fartøjet i udsides kahyt.
 • 16 x morgenmad.
 • 14 x frokost.
 • 15 x middag.
 • Udflugter ifølge program.
 • Tema rejseleder.

REJSEFAKTA

Dag 1.

Afrejse Danmark og ankomst San Diego. To overnatninger på hotel i San Diego.

Dag 2.

Rundtur i San Diego og omegn. Morgenmad, frokost og velkomstmiddag indgår.

Dag 3.

Transport til skibet Eurodam, start på krydstogtet. Morgenmad og middag indgår. 15 overnatninger på fartøjet.

Dag 4.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 5.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 6.

Ankomst Puerto Vallarta, Mexico. Udflugt i Puerto Vallarta og madlavningskursus. Helpension indgår.

Dag 7.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 8.

Ankomst Huatulco, Mexico. Fri dag i Huatulco. Helpension indgår.

Dag 9.

Ankomst Puerto Quetzal, Guatemala. Heldagsudflugt til Antigua. Helpension indgår.

Dag 10.

Ankomst Corinto, Nicaragua. Udflugt til Leon. Helpension indgår.

Dag 11.

Ankomst Puntarenas, Costa Rica. Udflugt til naturprojekt og mangroveskov. Helpension indgår.

Dag 12.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 13.

Sejlads gennem Panamakanalen. Helpension indgår.

Dag 14.

Ankomst Columbia og udflugt til Cartagena. Helpension indgår.

Dag 15.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 16.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 17.

Ankomst Half Moon Cay, Bahamas. Fri dag. Helpension indgår.

Dag 18.

Ankomst Fort Lauderdale, USA. Udflugt i Miami. Transport til lufthavnen og hejmrejse mod Danmark. Morgenmad indgår.

Dag 19.

Hjemkomst Danmark.

USA

Befolkning: 322 millioner

Landets areal: 9.372.614 km2

Valuta: US-Dollar (USD)

Religion: Protestantisk kristendom dominerer; også katoliker og ortodokse kristne, jødiske minoriteter, mindre grupper af muslimer, buddister og sikher.

Sprog: Engelsk. Største minoritetssprog er spansk, som tales af ca. 28,1 mio.

Panama

Folketal: 3,6 millioner

Areal: 77 100 kvadratkilometer

Valuta: Panama Balboa (PAB), US-Dollar (USD)

Religion: Romersk-katolsk

Sprog: spansk

Costa Rica

Befolkning: 4.400.000 

Landets areal: 51.100 km² 

Valuta: Colon 

Religion: Majoriteten er katolske. En voksende minoritet af protestanter samt traditionelle indlandske religioner. 

Sprog: Spansk er det officielle sprog. Der tales også nogle få indianersprog.

Nicaragua

Folketal: 6 millioner

Areal: 130 370 kvadratkilometer

Valuta: Cordoba (NIO)

Religion: Kristendom (circa 80%). Størstedelen katolikker men også evangelister og en lille gruppe hernhuter. Mindre end 2% har anden religion end kristendommen. Circa 15% anser sig ej at tilhøre nogen religion.

Sprog: Spansk (95,3%), andre minoritetssprog og engelsk.

Statsform: Republik

Guatemala

Indbyggertal: 16 millioner 

Landets areal: 109.000 km² 

Valuta: Quetzal 

Religion: Katolikker, protestanter, traditionel mayareligion 

Sprog: Spansk er det officielle sprog; i landet tales også cirka tyve indianersprog.

Mexico

Befolkning: 129 millioner 

Landets areal: 1 972 550 km² 

Valuta: Mexicanske Peso 

Religion: Ingen officiel religion. Ca 90% romersk katoliker 

Sprog: Spansk

Dagsprogram
3/4 2020

Dag 1 - Ankomst Miami.

Afrejse fra Danmark med ankomst til Miami samme dag. Temas rejseleder byder velkommen på lufthavnen, og sammen kører gruppen til hotellet beliggende på Miami Beach. Aftenen er fri til egne aktiviteter. Måske udforsker du de nærvedliggende områder og finder en god restauant til aftensmaden. Spørg gerne rejselederen om gode råd og ideer.

Dag 2 - Everglades og Miami.

Efter morgenmaden tager vi på en kort rejse til Everglades Park, som er USAs vildeste subtropiske område. Vegetationen ligner den, som forekommer på de Caribiske øer, og 300 arter af fugle samt masser af dyr og alligatorer har fundet sig et fristed her. Vi tager på en spændende udflugt og oplever naturen på nærmeste hold ombord på en såkaldt airboat. Dette er en fladbundet båd, som drives frem af en stor propel (somligner en flymotor), der er placeret akterud ovenfor vandoverfladen.

Tilbage på landjorden igen går turen retur til Miami og bydelen Lille Havana, der er kendt for sin store befolkning af exilkubanere. Her findes et sprudlende gadeliv, gode restauranter og mange kulturelle indslag. Vi tager en gåtur langs med Calle Ocho, og nyder stemningen med øjebliksbilleder samt lyd- og duftindtryk. Det mest stemningsfulde område her er nok Maximo Gomex pladsen (mere kendt som Domino Park), der ligger i det sydvestlige hjørne af SW 15 Avenue. Her omkring betonbordene og under "cabanas" dækket af røde teglsten, samles første generation af exilkubanere (kendt under tilnavnet "historicos") og omgåes socialt mens man spiller domino. Alle er til syneladende uberørte af turistkameraernes klikken. 

Vi spiser en kubansk frokost inden turen leder os videre mod den berømte Brickell Avenue i Miamis finanscentrum, og siden det populære Bayside Market Place med forretninger og souvenirshopper. Her slutter dagens program, og eftermiddagen er fri til egne eventyr. Fra Bayside Market kan du let tage en taxi tilbage til Miami Beach og hotellet, hvilket er en rejse på 15 til 20 minutter. Det anbefales varmt at gå langs med stranden Miami Beach og nyde folkelivet og de farveglade husfacader i art-deco stil. Om aftenen nyder vi en fælles velkomstmiddag på en lokal restaurant.

Dag 3 - Ombordstigning.

Morgen kan bruges til at gå på stranden eller når en sidste fotorunde i Miami Beach. Efter frokost går rejsen mod havnen i Fort LAuderdale og fartøjet som bliver vores hjem i løbet af de næste uger. Hen på eftermiddagen stævner vi ud af havnen og rejsens virkelige eventyr begynder.

Dag 4 - Half Moon Cay, Bahamas.

Velkommen til Holland America Lines eget private paradis i Bahamas. Idag er der ikke indregnet nogle aktiviteter og der er fri tid til at udforske de smukke omgivelser. Hvis du er interesseret i det undersøiske liv kan vi varmt anbefale at snorkle eller tage en tur med en glasbunds båd. Der kan lejes cykler til en hyggelig og afslappende rejse rundt om øen.

Dag 5-6. Til havs.

Rejsen mod Curacao og hovedstaden Willemstad tager circa to døgn over Caribien. Slap af på en solstol og nyd udsigten, læs en god bog eller deltag i de mange aktiviteter ombord. Her findes mange spisesteder at vælge mellem og mange forskellige barer. Der findes et hyggeligt bibliotek ombord samt teater, musikklubber med livemusik, casino, motionscenter og spa hvor du kan forkæle dig selv med forskellige behandlinger (bestilles og betales direkte ombord på skibet). Rejselederen informerer løbende om de forskellige aktiviteter ombord på fartøjet, og arrangerer derudover nogle fælles arrangementer og informationsmøder.

Dag 7 - Willemstad, Curacao.

Fremme på øen Curacao og dens hovedstad Willemstad. Curacao er nok mest kendt for de søde og farverige likører, som fremstilles her. Øen har også en lang og spændende historie som hollandsk koloni. Det er et faktum at Curacao idag er hollandsk mark og Willemstad byder på et centrum som er optaget på Unesco Verdensarvslisten på grund af sin hollandske koliniarkitektur og de glade caribiske farver. 

Efter morgenmad ombord tager vi på en kort udflugt til Hato Caves, som er et over 300.000 år gammelt grottesystem opbygget af koraller og kalksten. En cementeret sti leder gennem den veloplyste grotte, og det er let at nyde de smukke omgivelser. Imponerende stalaktiter og stalagmiter slås om pladsen, og på visse steder er den porøse kalksten formet til fantasiæggende former. Oprindeligt anvendtes grotten som gemmested for flygtede slaver og som et beskyttelsessted for den indfødte befolkning.

Dagens andet stop bliver Chobolobo Mansion, som er et lokalt destilleri der specialiserer sig på at fremstille likør, først og fremmest den verdenskendte Blue Curacao. Vi lærer os om destilleringsprocessen og ser de maskiner der anvendes under produktionen. Rundgangen afsluttes med en prøvesmagning, og om man ønsker at handle likører findes et stort udvalg i destilleriets butik. Der findes likører andre steder på øen, men så er der oftest tale om kopiprodukter. Hvis du ønsker den ægte vare, anbefaler vi dig at handle på destilleriets butik.

Vi kører siden tilbage til Willemstad, hvor resten af dagen er fri til egne eventyr. Vi anbefaler varmt at gå på opdagelse i Willemstads gamle kvarterer. Hvis man længes efter et dyp i havet eller at snorkle, findes der rige mulgiheder for det. Man kan også opleve underverdenen tørskoet ombord på en såkaldt semi-ubåd. Glem heller ikke at nyde det lokale køkken, som pirrer smagsløgene med inspiration fra Europa, Caribien og Latinamerika. Når du er tilfreds med dagens oplevelser ligger fartøjet forankret indenfor let gangafstand.

Dag 8 - Oranjestad, Aruba.

Nu er fartøjet fremme ved Aruba og dens hovedstad Oranjestad. Ligesom Curacao er Aruba et af de fire selvstyrende lande som indgår i kongeriget Nederlandene, og Aruba er den mindste af de såkaldte ABC-øer (Aruba, Bonaire og Cucarao). Formodentligt var de første indbyggere på øen de såkaldte arawaindianere, som etablerede en bosætning her under 1000 årene efter Kristus. Øen blev opdaget af spanierne år 1499 og tilhørte Spanien indtil den tilfaldt Nederlandene i 1636.

Dagens udflugt udforsker de bedste sider af Aruba, både ovenfor og nedenunder havoverfladen. Udflugten indledes med bådtransport til Seaworld Explorer, som er en semi-ubåd der først blev bygget i Australien for at udforske Great Barrier Reef. En semi-ubåd dykker ikke ned under overfladen, og istedet går man ned i et luftkonditioneret rum i bådens skrog, hvor du befinder dig circa 2 meter under havoverfladen. Her sidder du bekvemt og nyder den smukke undervands verden gennem fartøjets store observationsvinduer. Under turen ser vi blandt andet vraget af Antilla, som var et tysk fragtfartøj, der sank under 2. Verdenskrig.

Efter en spændende undervandsrejse kommer vi tilbage til landjorden. Her køres vi først til California Lighthouse, hvor vi kan beundre udsigten ud over havet. Næste stop gøres ved Casibari Rock Formations, hvor store klippeblokke har skabt et anderledes og fascinerende landskab. De som ønsker kan gå op på toppen af den største klippe, og belønnes herfra med en smuk udsigt over området. Sidenhen vender vi tilbage til Oranjestad, hvor resten af dagen er fri til egne eventyr. Mn kan også bare vende tilbage til fartøjet.

Dag 9 - Til havs.

Vores rejse forsætter i sydvestlig retning lang Venezuelas og Colombias kyster mod Panamakanalens munding.

Dag 10 - Panamakanalen.

År 1513 blev Panamas Stillehavskyst opdaget af spanieren Balboa, og kort derpå fødtes drømmen om en passage som kunne tillade skibe at flyttes mellem Atlanterhavet og Stillehavet, uden vel og mærke at skulle befare den af og til meget farlige rute gennem Kap Horn på Sydamerikas sydspids. Nogle århundreder efter, år 1880, tages de første spadestik på et af de mest ambitiøse bygningsprojekter i menneskelighedens historie. Efter utallige enginiørsbedrifter, epidimier med over 20 000 døde, jordskælv og masser af millioner Dollars blev Panamakanalen indviet den 15 august 1914. 

I løbet af dagen sejler vi ad samme rute, som op mod en million skibe har gjort inden os, og du kan på egen hånd opleve dette underværk af menneskehånd. Et af rejsens store højdepunkter. Måske er den mest imponerende del af kanalen selve sluserne, som er næsten 34 meter bredde og omkring 300 meter lange. Panamakanalen har stadigvæk idag en stor betydning for den internationale skibsfart og verdenshandlen. For tiden arbejdes der på at udvide kanalen samt sluserne, så de stadigt større handels- og containerskibe kan passere. 

Dag 11 - Til havs.

Sejladsen fortsætter langs sydvestkysten af Centralamerika mod Costa Rica.

Dag 12 - Puntarenas, Costa Rica.

Så er vi ankommet til det vilde og smukke Costa Rica. Dagens tema er dyr og natur, hvilket passer godt til et land som er kendt for sin rige natur. Dagens indledes med et besøg på The Natuwa Sanctuary, som er en lokal naturbeskyttelsesorganisation, som fokuserer på at redde og beskytte udrydningstruede arter. Her arbejder man med nogle af landets mest truede arter, blanddt andet grøn- og rødarapapegøje. Alt afkom fra de fugle der lever her, bliver med tiden sat ud i det fri for at sikre arapapegøjernes levedygtighed.

Her lever også tre unge jaguarer, der reddes år 2014, efter at de som ganske små var blevet forældreløse. Onka, Baguira og Dinamu, som de hedder, overlevede alene på grund af det tilflugtssted de fandt her, og de er nu ambassadører for et miljøuddannelsesprogram, der involverer såvel skoler og almenheden. Hovedformålet med programmet er at få mennesker til at forstå, hvilken vigtig rolle dyrene spiller i regnskovenes økosystem. 

Efter at have sagt farvel til Natuwa Santuary går udflugten videre til kysten og Guacalilo, hvor floden Tarcoles har sit udløb i havet. Området er vigtigt på grund af sine mangroveskove, som igen er habitat for kolibrier, panamatoptyran, hejrer og mangroveviere samt mange andre fuglearter. Lide denne mangroveskov er også et af de vigtigste områder for at beskytte den røde arapapegøje. 

Vi går ombord på en pontonbåd og tager på en spændende bådfærd op ad floden. Båden er lavet med henblik på, at man skal komme så nær på naturen som muligt. Ud over mangroveskov og fugle, findes der mange øgler og store krokodiller. Langs med flodbredden findes nemlig en af områdets største krokodillekolonier. Efter afslutningen på turen får vi en costaricansk frokost, inden vi vender tilbage til Puerto Caldera og skibet.

Dag 13 - Corinto, Nicaragua.

Fartøjet ligger til i Corinto i 8 timer. Byen er Nicaraguas eneste rigtig havn mod Stillehavskysten. Dagens udflugt tager os med bus til kolonibyen Leon, som er kendt for sin store kateral, sine koloniale gater og bygningerne i gammel arkitektur med etplanshuse og trætage. Leon blev grundlagt år 1524 af spanske conquistadorer. Byen var landets hovedstad frem til 1851, hvor hovedstaden flyttedes til Managua. Idag er Leon landets næstvigtigste by efter Managua, og byen ligger smukt for foden af vulkanen Momotombo. Byen blev ødelagt af et vulkanudbrud år 1609.

Vi besøger den smukke centrale park og katedralen La Asuncion, der for nyligt blev optaget på Unescos Verdensarvsliste. De som ønsker kan gå helt op på toppen af katedralen, og derfra nyde udsigten over byen og de bjerge som ligger i horisonten. Katedralen er den største i Centralamerika og den tog 67 år at opføre. Herinde ligger blandt andre Ruben Dario begravet. Han var en af den moderne spanske litteraturs fædre. 

Om eftermiddagen er det kunst som er i fokus, da vi først besøger Ortiz Guardian Art Gallery, som for nyligt er blev kåret som et af de bedste private kunstgallerier i regionen. På vej tilbage til Puerto Corinto stopper vi så ved Chorotega Museum, hvor over 1500 indianske kulturgenstande fremvises. Dette er den bedste samling af præ-Columbiansk kunst i området.

Dag 14 - Puerto Quetzal, Guatemala.

Hele dagen tilbringer vi i Guatemalas eneste Stillehavshavn, og vi har god tid til at tage på udflugt gennem de smukke landområder mod den prægtige by Antigua. Indledningsvist kører vi gennem landbrugsområderne nær kysten, hvor vi ser malkekvæg, sukkerrørsplantager og landsbrugsgårde. Sagte overgår landskabet til vulkansk område, jo nærmere vi kommer på Antigua. 

Lige udenfor byen stopper vi ved kulturcenteret La Azotea, hvor vi besøger et museum over musikinstrumenter og Casa K'ojom (K'ojom betyder musik på flere forskellige mayasprog). 

Ved ankomsten til Antigua, som ligger på 1500 meter over havet, besøger vi den centrale plads hvor katedralen, regeringspaladset, kirken og klosteret La Merced ligger. Efter rundvisningen får du tid til at gå omkring på egen hånd inden vi spiser frokost på en centralt beliggende restaurant. 

Dag 15 - Puerto Chiapas, Mexico.

Dagens udflugt tager os til hjertet af Chiapas landsbrugsområde, hvor vi skal lære mere om lokalbefolkningen og dne omgivende natur. Her kommer vi tættere på kultur som blander urgamle traditioner med moderne nødvendigheder. Vi besøger en kooperativ bananplantage, Ejido Miguel Aleman Banana Farm, som udgør et lille samfund hvor alle arbejder for at forbedre tilværelsen for hinanden. Vi hører mere om områdets historie, mennesker og traditioner, og så lærer vi os kunsten at dyrke og høste bananer.

Sidenhen kører vi ind til byen som ejer og driver kooperativet, og her besøger vi skolen eller byens fritidscenter. Her har vi en chance for at mødes med børnene og de dedikerede lærere og socialarbejdere. Her har man også udført et projekt med at lære den voksne befolkning at læse og skrive. Det er faktisk det eneste samfund i regionen som har indkøbt computere, så både voksne og børn kan lære sig at anvende internet.

En del af indtægterne fra denne udflugt skænkes til netop dette uddannelsesprojekt. Alle deltagerne på dagens udflugt får også en lille håndfuld "skolematerialer", som kan dække nogle af basisbehovene hos de lokale børn. Du kan frit give disse materialer til nogle af de børn du møder under dagens løb. 

Vi besøger også kirken hvor præsten fortæller om lokal skik og brug. Udflugten fortsætter sidenhen til pakkeriet, hvor vi ser hvordan alle bananerne pakkes. Indtægten fra banansalget deles sidenhen mellem alle i det lille samfund. Dagen bliver fyldt med nær kontakt, oplevelser og indtryk.

Dag 16 - Huatulco, Mexico.

Vores anden landgang i Mexico bliver i Huatulco, som er en populær turistby for mexicanerne selv. Området byder på sol, sand og ni forskellige bugter med skiftende blånuancer i vandet. Fire af bugterne er økologiske naturreservater. Dagen i Huatulco står til egen disposition, og du kan enten vælge at deltage i nogle af de udflugter som fartøjet udbyder, eller at udforske byen og dens omgivelser på egen hånd.

Dag 17 - Til havs.

Skibet følger den mexicanske sydkyst hele dagen.

Dag 18 - Puerto Vallarta, Mexico.

Denne smukt beliggende kystby byder på meget populære sandstrande og en mere spændende historie end de fleste mexicanske byer. Derfor udforsker vi Puerto Vallarta i løbet af dagen, og opfrisker også vores kundskaber om mexicansk madlavning.

Om morgenen tager vi bussen ind til centrum af byen, hvor vi går en guidet rundtur til alle byens højdepunkter. Vi ser den altid populære strandpromende Malecon, skulturen af en søhest, flotte udsigter over havet og den storslåede Vor Frue af Guadalupe katedral. De som ønsker kan handle undervejs, og måske hjembringe et par minder fra Mexico.

I centrum af byen finder vi den lille ø River Cuala med butikker, statuer og historie. Et sted som plejer at fortrylle sine besøgende.

Om eftermiddagen kører vi en kort busrejse til det sted, hvor vi skal deltage i et madlavningskursus. Her venter en kok på at friste vores smagløg med rigtigt mexicansk mad, som du lærer dig at lave selv. Her findes virkelig noget for alle smage, så medbring en god appetit, og lær dig at imponere dine venner og bekendte når du er hjemme igen.

Dag 19-20 - Til havs.

Vi stævner nordpå langs den mexicanske halvø Baja California, og siden følger vi den californiske kytstlinie mod San Diego.

Dag 21 - San Diego, USA - hjemrejse.

Så er vi fremme ved ankomsthavnen efter hvad vi håber har været et fantastisk krydstogt sammen med Tema og Holland America Line. Vi spiser en sidste morgenmad ombord og udregistrerer os fra vores kahytter. Men oplevelserne er ikke forbi endnu og vi tilbringer formiddagen i San Diego, som er en af USAs mest spændende byer.

Vi starter med at besøge Balboa Park, som anses for San Diegos juvel. Her oplever vi flora, fauna og smukt bevaret arkitektur. Her ligger USAs største bymæssige kulturpark som inkluderer museer, haver og det berømte San Diego Zoo. 

Rejsen fører os så nordpå til den lille kystby La Jolla, som er en rigtig perle med hyggelig stemning, en smuk kystlinie og store kolonier af søløver. I løbet af degen indgår frokosten ikke, og vi anbefaler derfor at du køber noget spiseligt med fra La Jolla, som du kan indtage undervejs. Ellers kan du naturligvis købe noget på lufthavnen.

Inden vi vender tilbage til San Diego stopper vi ved Point Loma og Cabrillo National Monument. Det var her at europæiske opdagelsesrejsende første gang til det nordamerikanske kontinents vestkyst. Udover at være en historisk vigtig plads i amerikansk historie, byder Point Loma også på en fantastisk udsigt over kysten. 

Efter to uger med masser af spændende oplevelser er rejsen nu slut. Bussen stopper ved San Diegos internationale lufthavn, og her begynder hjemrejsen mod Danmark.

Dag 22 - Hjemkomst Danmark.

Vi håber du har haft et godt krydstogt med Tema, og at du har mange gode minder med dig hjem. 

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

 • Flyrejsen til og fra USA.
 • Samtlige overnatninger på fartøjet i udsides kahyt.
 • 16 x morgenmad.
 • 14 x frokost.
 • 15 x middag.
 • Udflugter ifølge program.
 • Tema rejseleder.

REJSEFAKTA

Dag 1.

Afrejse Danmark og ankomst til Miami. To overnatninger på hotel i Miami.

Dag 2.

Rundvisning i Everglades og Miami. Morgenmad, frokost og velkomstmiddag indgår.

Dag 3.

Transport til Fort Lauderdale og fartøjet Volendam. Start på krydstogt. Morgenmad og middag indgår.

Dag 4.

Ankomst til Half Moon Bay, Bahamas. Fri tid. Morgenmad og middag indgår.

Dag 5.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 6.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 7.

Ankomst Willemstad, Curacao. Udflugtsprogram. Helpension ndgår.

Dag 8.

Ankomst Oranjestad, Aruba. Udflugtsprogram. Helpension indgår.

Dag 9.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 10.

Sejlads gennem Panamakanalen. Helpension indgår.

Dag 11.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 12.

Ankomst Puntarenas i Costa Rica. Dagsudflugt. Helpension indgår.

Dag 13.

Ankomst Corinto, Nicaragua. Dagsudflugt til Leon. Helpension indgår.

Dag 14.

Ankomst Puerto Quetzal, Guatemala. Dagsudflugt til Antigua. Helpension indgår.

Dag 15.

Ankomst Puerto Chiapas, Mexico. Udflugtsprogram. Helpension indgår.

Dag 16.

Ankomst Huatulco, Mexico. Fri dag i Huatulco. Helpension indgår.

Dag 17.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 18.

Ankomst Puerto Vallarta, Mexico. Udflugtsprogram. Helpension indgår.

Dag 19.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 20.

Til havs. Helpension indgår.

Dag 21.

Ankomst San Diego, USA. Dagsudflugt i San Diego. Transport til lufthavnen og hjemrejse mod Danmark. Morgenmad indgår.

Dag 22.

Hjemkomst Danmark.

USA

Befolkning: 322 millioner

Landets areal: 9.372.614 km2

Valuta: US-Dollar (USD)

Religion: Protestantisk kristendom dominerer; også katoliker og ortodokse kristne, jødiske minoriteter, mindre grupper af muslimer, buddister og sikher.

Sprog: Engelsk. Største minoritetssprog er spansk, som tales af ca. 28,1 mio.

Panama

Folketal: 3,6 millioner

Areal: 77 100 kvadratkilometer

Valuta: Panama Balboa (PAB), US-Dollar (USD)

Religion: Romersk-katolsk

Sprog: spansk

Costa Rica

Befolkning: 4.400.000 

Landets areal: 51.100 km² 

Valuta: Colon 

Religion: Majoriteten er katolske. En voksende minoritet af protestanter samt traditionelle indlandske religioner. 

Sprog: Spansk er det officielle sprog. Der tales også nogle få indianersprog.

Nicaragua

Folketal: 6 millioner

Areal: 130 370 kvadratkilometer

Valuta: Cordoba (NIO)

Religion: Kristendom (circa 80%). Størstedelen katolikker men også evangelister og en lille gruppe hernhuter. Mindre end 2% har anden religion end kristendommen. Circa 15% anser sig ej at tilhøre nogen religion.

Sprog: Spansk (95,3%), andre minoritetssprog og engelsk.

Statsform: Republik

Guatemala

Indbyggertal: 16 millioner 

Landets areal: 109.000 km² 

Valuta: Quetzal 

Religion: Katolikker, protestanter, traditionel mayareligion 

Sprog: Spansk er det officielle sprog; i landet tales også cirka tyve indianersprog.

Mexico

Befolkning: 129 millioner 

Landets areal: 1 972 550 km² 

Valuta: Mexicanske Peso 

Religion: Ingen officiel religion. Ca 90% romersk katoliker 

Sprog: Spansk

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår:

Flyrejse til og fra USA. Tema rejseleder, samtlige overnatninger med del i dobbeltrum og udvendig kahyt. Måltider, udflugter og transporter indgår ifølge dagsprogrammet.

Om Krydstogtet:

Bemærk at krydstogtets længde og program kan variere fra afrejse til afrejse, da rederiet varierer ruterne. Det meste er det samme, men det forekommer at et eller flere stop afviger fra det beskrevne i programmet. Tema håber på overbærenhed med, at vores fotomateriale  kan vise destinationer, som ikke besøges på præcist det krydstogt du har valgt.

Om flyvningen:

Flyvningen tilpasses alt efter hvor krydstogtet afsluttes og indledes. Enten slutter vi i San Diego og starter i Fort Lauderdale eller omvendt.

Hotel i USA:

Bemærk at del i dobbeltrum i USA for det meste indebærer dobbeltseng. Hvis der skal garanteres twin bed (seperate senge) tilkommer til pristillæg. Dette tillæg på circa 200,- DKK per person skal bestilles og betales inden afrejse.

Hotel ved ankomst:

Ved incheckning på lufthavnen ved afrejse fra Danmark skal du angive rundrejsens første hotelnavn og adresse, inklusiv postkode / zip code.

Ved afrejsen 3/4 2020 bor vi på:


Courtyard by Marriott Miami Beach, South Beach

1530 Washington Ave, Miami Beach, FL 33139, USA

Tel: +1 305-604-8887


Ved afrejsen 14/11 2019 bor vi på:


The US Grant

326 Broadway, San Diego, California 92101, USA

Tel: +1 619-232-312


Om rederiet: 

Holland America Line er et engelsk/amerikansk firma og et af verdens ældste rederier, der blev grundlagt år 1873 under navnet Netherlands-America Steamship Company. Dengang transporteres mennesker og gods mellem Europa og Amerika. Allerede år 1895 udbød Holland America Lines sit første krydstogt, og år 1971 valgte man at udelukkende fokusere på krydstogter.

Holland America Line har idag en stor flåde med flotee skibe i mellemstørrelsen, og udbyder krydstogter til spændende og eksotiske steder over hele jordkloden. Firmaet er kendt for sin høje standard, en god service og god mad samt et stort engagement for miljøet. Derfor er Holland America Line en naturlig samarbejdspartner for Tema.

Om skibene:

Hvilket skib du kommer at sejle med, afhænger af hvilken afrejsedato du har. Fælles for skibene er, at de er rummelige, og har masser af faciliteter, så du aldrig kommer til at kede dig. Når du ikke er i land på en af de eksotiske destinationer, så har du god tid til at opdage alle aktiviteter som udbydes ombord. Eksempelvis madlavningskurser, shows, musik og meget andet.

Hvis du ønsker at røre dig undervejs findes der et stort træningscenter og to svømmepøle ombord. I Explorations Central kan du lære mere om de rejsemål der besøges. Derudover holder din Temarejseleder foredrag og informationsmøder undervejs, og forbereder dig på kommende udflugter. Det bedste af det hele er, at mange af udflugterne indgår i rejsens pris.

For ekstrapris kan du slappe af i fartøjets spa, besøge skønhedssalonen eller gå til frisør. Der er wi-fi ombord, men den er oftest dyr at anvende. Beregn en udgift på 30,- US$ per dag eller 150 US$ for 12 dage.

Skib for afrejsen 14/11 2019: Eurodam

Skib for afrejsen 3/4 2020: Volendam


Kahytterne:

På denne rejse anvendes Ocean view kahytter / Udvendige kahytter, og er inkluderet i grundprisen. Alle kahytter har eget bad og toilet, skabe, køleskab og hårtørrer. Det er muligt at opgradere din kahyt mod ekstra betaling. Alt efter hvilket fartøj du anvender, kan priserne og kategorierne variere.

Eksempel på hyttekategorier:

Lanai - kahyt med direkte udgang til promenadedæk via skydedør med spejlglas.

Vista suite - Lyse kahytter med privat veranda / balkon og vindue fra gulv til tag. 

Verandah - Lyse kahytter med privat veranda / balkon og vinduer fra gulv til tag.

Antallet af kahytter med nedenfor angivne ekstrapris er begrænset, og kan være udsolgte, så vi kan ikke garantere tilgængelighed. Pricippet først til mølle gælder. Tænk også på, at har du vel ændret din kahytkategori, så er der ingen garanti for at du kan bytte tilbage igen, hvis du ændrer mening. Hvis du er interesseret i at opgradere din kahyt, skal du informere sælgeren når du bestiller rejsen.

Tillæg per person i dobbeltkahyt:

Afrejse 14/11 2019: 5 400,- SEK per person i Verandah

Afrejse 3/4 2020: 8 200,- SEK per person i Lanai

Afrejse 3/4 2020: 17 000,- SEK per person i Vista Suite

På de fleste af Holland America Lines skibe er kahytterne udrustede med elstik til både amerikansk (115 V) og europæisk (220 V) model. Dog kan de tvære klogt at medbringe adapter, specielt til de første overnatninger i land, hvor vi ikke kan garantere europæiske elstik.


Mad og drikkevarer ombord:

Du behøves aldrig være sulten eller tørstig ombord på skibet. Her findes et stort udbud af restauranter, snackserveringer, barer og cafeer, og mange af dem er inkluderede i prisen. Hvis du har lyst til Fine Dining eller noget mere afslappet, så findes der mange muligheder. Hvis du skulle foretrække at spise i kahytten, findes der 24 timers room service uden ekstra omkostning.

For drikkevarer gælder det at vand, juice, kaffe (almindelig bryggekaffe), the og mælk indgår i prisen. Der indgår ikke alkoholholdige drikke i rejsens pris og ej heller specialkaffe som cappucino, caffe latte et cetera. Læskedrikke, flaskevand og smoothies koster også ekstra. 

Der findes dok mange forskellige drikkepakker og vinpakker at vælge mellem, og de kan forhåndbestilles via rederiet eller ombord på fartøjet. Hvis du vælger at bestille drikkepakken ombord på skibet, kostede det noget mere. Forhåndsbestillinger gøres direkte hos Holland America Line via at indlogge sig på deres bestillingssystem. Webadresse og indlogningsinformation udsendes senest to måneder inden afrejse.

Visum:

Danske medborgere behøves ikke visum til nogle af de lande, som besøges under krydstogtet. Derimod behøves en indrejsetilladelse til USA og du skal som rejsende selv registrere dig på ESTA for at få tilladelse til at gå ombord på flyet. 

Læs mere om ESTA 

Valuta og valutaveksling:

På fartøjet er det US$ som gælder, og man kan let veksle til diverse lokale valutaer ombord eller på vekslekontorer og pengeautomater  i de havne vi besøger. 

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres normalt i de fleste butikker i de større byer.

Betaling ombord:

Som gæst hos Holland America Line tildeles du automatisk en egen konto når du går ombord. Alle indkøb og tjenester ombord debiteres på kontoen via dit nøglekort. Kontanter accepteres ikke for transaktioner i eksempelvis barer, butikker, spa eller som betaling for udflugter. Nøglekortet bliver med andre ord dit primære betalingsmiddel. Som del af indregistrerings proceduren bliver dit betalings- eller kreditkort koblet til nøglekortet. 

Den dag du går ombord reserverer Holland America Line en sum modsvarende 60,- US$ per person og krydstogstsdag. Hvis du forbruger det tilsidesatte beløb inden krydstogtet er ovre, godkendes dit kreditkort automatisk, og yderligere 60,- US$ per person og dag tilsidesættes for den resterende del af krydstoget.

Drikkepenge:

I USA gælder en drikkepengekultur, så man giver normalt 15-18% i drikkepenge når man spiser på restaurant. Bemærk at lokale skatte på 1-10% ligges ovenpå regningen på varer og mad samt drikkevarer. 

Fælles drikkepenge indgår ikke i rejsens pris, og vi anbefaler at du beregner rejsekassen med 30,- US$ per person til drikkepenge til fælles aktiviteter og måltider, samt til chauffører, lokalguider og bagagebærere. Temas rejseleder indsamler beløbet på plads, og fordeler på passende vis.

På fartøjet findes en så kaldt Hotel Service Charge, som er en obligatorisk serviceafgift, som trækkes fra hver enkelt rejsendes konto ombord. Vi har dog valgt at forudbetale denne afgift, og den er dermed inkluderet i rejsens pris. Udover dette er drikkepenge helt frivillige, men måske ønsker du at give lidt ekstra til rengøringspersonalet eller andre af personalet, som du er kommet i kontakt med.

Klima:

Bedst omlysning om gældende vejrforhold finder du på: www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Påklædning og udrustning:

Ombord er det om dagen iorden at gå med shorts, t-shirts og sandaler. Om aftenen og til middagene forventes man at være propert påklædt. Man behøves ikke jakkesæt, men gerne i blaser, skjorte og mørke bukser. For kvinder fungerer kjoler og buksedragter fint.

Udflugterne på denne rejse gennemføres ofte i lande med høj dagstemperatur og i tropisk klima. Tænk derfor på at være klædt i bekvemme og lette klæder, gerne bomuld eller hør. Et par gode sko er en nødvendighed, både til guidede gåture og på egne udflugter. Når vi besøger steder beliggende på højere højder, kan temperaturen synke mærkbart. Medbrind derfor en trøje eller en jakke.

Check med din rejseleder hvilken påklædning som gælder for de respektive udflugter. Du kan også få information på skibets Exploration Center.

Tænk på at medbringe pas eller anden foto-id på alle udflugter.

Øvrigt:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.
Hotelinformation

 • Antal nætter: 15
 • By: Fartyg 1/10-20
 • Eurodam

I vores rejser indgår altid

 • TEMAs rejseleder
 • Fly & hotel
 • Udsøgte måltider
 • Udflugter og entreer ifølge program
 • Smagsprøver
 • Se dagsprogrammet
 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.