Vandreferie i KroatienDe Dinariske Alper og Dalmatiens kyst

Vi oplever nationalparker som Plitvice, verdensarvsbyerne Trogir og Split samt ø-liv på Brac. I løbet af en uge vandrer vi i Dalmatiens smukke og varierede landskab, hele tiden i nærheden af Adriaterhavet. En blanding af kuperede nationalparker med vandfald, og byer spækket med historie, krydret med smagprøver på kroatiske specialiteter og bademuligheder i Adriaterhavets klare vand.

REJSEFAKTA

Lande: Kroatien

REJSETYPE: Vandreferie - sværhedsgrad 2, moderat

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 18-25 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Plitvices sølandskab
 • Nationalparken Paklenicas dramatiske bjerge
 • Byvandring i verdensarvsbyen Trogir
 • Smagsrig vandretur på øen Brac
 • Vandretur langs Krkaflodens smukke vandfald

Dagsprogram
2022

Dag 1. Ankomst til Kroatien og Zadar.
Vi flyver til Split i den mellemste del af Dalmatien. TEMAs rejseleder møder, og så tager vi en ikke alt for lang busrejse op Nordpå langs Dalmatiens kyst til Zadar.

Zadar er en gammel by, og her findes der romerske ruiner, middelalderkirker og andre historiske monumenter. At byen har historie betyder dog ikke at alting er gået i stå. Zadar er i højeste grad en levende by hvor gader og stræder fyldes af både lokale og tilrejsende. Den gamle arkitektur blandes med ny, og byen har en cosmopolitisk atmosfære med barer og cafeer. Vi bor tre nætter i udkanten af byen, og vi kan let gå ind til byens centrum på 10–15 minutter.

Dag 2. Paklenica nationalpark.
Vi kører et stykke Nordpå til ugens første vandringsområde i nationalparken Paklenica. Navnet kommer sandsynligvis fra den mørke harpiks fra fyrretræerne, som kaldes Paklina. Denne harpiks anvendtes førhen som naturlægemiddel. Parken er en stor kontrast til kystens strande, og her kommer toppen op på omkring 1750 Meter over Havet. Bjergene har fantastiske former, præget af geomorfologien og vejr- og vinds erosion over årtusinderne. Kløfterne Velika- og Mala Paklenica er de mest storslåede. Vi starter vores vandring i Velika Paklenica, som er en circa 14 km lang kløft med op til 700 meter høje klippevægge.

Dagens vandring som beregnes at tage circa 6 timer, starter med en stigning i circa en timestid. Sidenhen vandrer vi i mere jævnt terræn resten af dagen. Det bliver til en hel dag i bjergene, hvor vi undervejs nyder vores TEMA picknick, som lader os op med ny energi. Beskyttet her i Paklenica trives rovfugle og oppe blandt de høje klippetoppe yngler eksempelvis kongeørne og pilgrimsfalke.

Om aftenen undersøger vi byen Zadar sammen. Det bedste tidspunkt på dagen til at besøge byen er netop solnedgangsstunden. Alfred Hitchcock skal have sagt at: ”The sunset of Zadar is the world’s most beautiful and incomparably better than in Key West, Florida”. Vi slendrer gennem Zadars gamle bydel, lytter til havets brusen og ser Solmonumentet længst ude på halvøen.

Dag 3. Verdensarven Plitvice nationalpark med sine søer.

Plitvice er ikke bare et nationalt klenodie for Kroatien, men er også tildelt en plads på Unescos Verdensarvsliste. Vi er fremme her efter circa 1,5 times busrejse gennem Velebitbjergene. Dagens vandring på 9 km tildeles yderligere krydderi med en bådtur på en af parkens smukke søer. De forskellige højdeniveauer i karstbjergene her, har skabt et søsystem med masser af vandfald, høje og lave. Vores vandring går med andre ord gennem et kuperet landskab, og der findes en del rullesten.

Skoven som omgiver os er troldsk, og her bor der mange vilde dyr, som bjørn, ulv og odder. Floranen med sine over 1300 arter af planter i 112 forskellige familier er også fascinerende. Her findes alt fra orkideer til kødædende planter.

Dag 4. Krka nationalpark.

Vi forlader vores hotel og kører Sydpå. Idag skal vi udforske Krka nationalpark, hvor der findes fire vandfald i smuk natur. Vi indleder med et besøg på den lille ø Visovac, hvor der findes et lige så lille, men smukt kloster. Vandringen i Krka følger en letgået sti, men dog med en stejl indledende opstigning. Den totalte højdeforskel er på 175 Meter. Vandringen følger en bid af den totalt set 700 Km lange karstflod Krka, som rinder ud i Adriaterhavet. Der findes en del møller langs med floden, og de fleste var i anvending frem til starten af 1900-årene. Nogle af dem er blevet renoverede for at afspejle det traditionelle liv langs med Krka. Målet for vores vandring er vandfaldene ved Roski Slap (vandfald hedder slap på kroatisk).

Om eftermiddagen fortsætter vi med bussen frem til Splits havn, hvor vi tager færgen over til Brac. Denne er Adriaterhavets trediestørste ø, som er circa 40 km lang og 15 km bred. Her tilbringer vi de næste tre dage.

Dag 5. Gourmetvandring på Brac.
Dagens vandring tager os rundt til Kroatiens madoplevelser. Mellem er par af øens byer går vi på en vandrings- og gourmetsti, hvor vi tager flere pauser med forskellige nydelser undervejs. Blandt andet besøger vi et par konobas, hvilket er små lokale restauranter, hvor vi prøvesmager lækkerier. Blandt andet får vi kød i forskellige udgaver. Brac er specielt kendt for sit gode lammekød. Derudover pøvesmager vi Rakija, som er kroatisk snaps. Vi får også mulighed for at prøvesmage en families egen vinproduktion.

Der er også mulighed for at besøge Zlatni Rat, eller Golden Horn / Cape, som stranden også kaldes. Denne gyldne halvø ændrer sin form alt efter havsstrømmen, og stedet er nok Kroatiens mest kendte strand. Her bliver der tid til sol- og bad eller anden afslapning denne dag.

Dag 6. Erimitagen Blaca.
Erimitageklosteret Blaca blev grundlagt år 1551 af to glagolitiske munke på Sydsiden af Brac. Klosteret var virksomt frem til 1963. Munkene her var meget dygtige til astronomi og deres observatorie var kendt videnom. Her har man produceret vin, honning og ost siden klosteret blev grundlagt.

Men det en nok rejsen dertil, som er hovedattraktionen. Klosteret ligger nemlig velbeskyttet, og for at komme dertil må vi køre til øens højeste punkt, og defra begynde vores vandring ad slingerende stier, optrampede af æsler og heste, og gennem skove og kløfter. Man ser ikke klosteret fra stranden, men efter besøget i Blaca har vi bare en kort vandring ned til havet, hvor en båd venter på os og sejler os tilbage til Bol og vores hotel. Bådfærden tager circa 40 minutter.

Dag 7. Split, strand og by.

Nu er det tide at ligge ølivet bag os, og vende tilbage til fastlandet. Med færgen kommer vi til Split, og undersøger så denne smukke, Unesco verdensarv, by. Du får tid på egen hånd til at slendre rundt, men vi spiser en fælles frokost inde i byen.

Om eftermiddagen indregistrerer vi os på vores hotel i Podstrana. Her har vi en fredelig beliggenhed i udkanten af Split, og du kan nyde en skøn aften. Alt afhængigt af vejr og vind bliver der måske et dyp i havet og en smuk solnedgang.

Dag 8. Verdensarven Trogir og siden hjemrejse.
Vores afsluttende vandring bliver en byvandring i Unesco verdensarven Trogir. Vandringen er på en ø, eftersom at byens gamle bykerne ligger på en ø omgivet af en bymur med to porte, hvoraf den ene vender mod fastlandet. Grækerne bosatte sig her circa 380 f.Kr., og udover dem har også romere, saracener, ungarere og venetianere efterladt sig spor. Trogir er altid smuk, men om foråret og efteråret er her færre besøgende, og da kan man i fred og ro nyde de arkitektoniske detaljer og de mesterværker der pryder byen.

Efter vores byvandring fortsætter vi den korte rejse til Splits lufthavn og siden til hjemrejsen. Efter en uge med meget varierede vandringer må vi nu sige Dovidenja – på gensyn.

(Alt afhængigt af flytiderne kan besøget i Trogir eventuelt udføres på næstsidste dag, dag 7, når vi kommer tilbage til fastlandet fra Brac).

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly t/r København – Split
• Samtlige overnatninger
• 7 x morgenmad
• 5 x frokost (4 x picnic)
• 1 x middag
• Entreer ifølge program (3 nationalparker, 2 klostre)
• Gourmetvandring på Brac (vin, snaps m.m.)
• 2 bådture + færge Brac t/r
• TEMAs -rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1.
Flyrejse Danmark – Split. Transport til hotellet circa 130 km. Tre overnatninger på hotel i Zadar.

Dag 2.

Zadar – Paklenica, circa 40 km hver vej. Vandring i Paklenica, 10 km. Aftensudflugt til Zadar. Morgenmad, picknick frokost og middag indgår.

Dag 3.

Zadar – Plitvica circa 120 km hver vej. Vandring i Plitvice nationalpark, 9 km. Morgenmad og picknickfrokost indgår.

Dag 4.
Zadar – Krka nationalpark – Brac, circa 195 km. Vandring i Krka nationalpark, 8,5 km. Morgenmad og picknickfrokost indgår. Tre overnatninger på hotel i Brac.

Dag 5.

Kulinarisk vandring med prøvesmagninger, 6 km. Morgenmad og frokost (dierse prøvesmagninger) indgår.

Dag 6.
Vandring til erimitageklosteret Blaca, 13 km. Bådfærd. Morgenmad og picknick frokost indgår.

Dag 7.
Brac – Split busrejse circa 75 km. Morgenmad og frokost indgår. En overnatning på hotel i Podstrana / Split.

Dag 8
.
Byvandring i Trogir circa 1 time. Flyrejse Split – Danmark. Morgenmad indgår.

Kroatien

Befolkning 4,2 millioner
Landets areal 56 542 km²
Valuta Kuna
Sprog Kroatisk, serbisk
Religion Ca 76 % katoliker, 11% ortodokse kristne, muslimer og protestanter

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår
Flyrejse Split t/r, øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltværelse, måltider ifølge program, TEMAs danske eller svenske rejseleder, entreer og samtlige udflugter ifølge program, hvor intet andet er oplyst.

Ønsker du at bestille rejsen uden flyrejse Danmark t/r, kan det i nogle tilfælde lade sig gøre. Kontakt os for mere information.
Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg, så længe der er pladser ledige på rejsen. Ring for mere information.

Valuta
Kuna (HRK). Kontantautomater forefindes. De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste butikker. For mere information om gældende valuta og vekselkurser, kontakt dit pengeinstitut eller et vekselkontor.

Drikkepenge
Fælles drikkepenge indgår ikke i rejsens pris. TEMAs rejseleder indsamler 20 EUR per person ved rejsens start som drikkepenge til chauffører, bagagebærere og restaurantpersonale ved fælles måltider og flere. Rejselederen fordeler sidenhen beløbet på passende vis.

Klima
Oplysninger om klima og aktuelle vejrudsigter findes blandt andet på www.yr.no www.bbc.com og www.cnn.com.

Påklædning og udstyr
Gode vandresko. Påklædningen er ganske uformel, men det værdsættes lokalt, hvis man er pænt klædt på, til for eksempel restaurantbesøg.<

Vandreturen
Tips og information om TEMAs vandreferier »

Øvrigt:
TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Vandreferier

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.