Vandreferie på ØstkretaLassithi, palmestrand og Zakroskløften

Følg med og opdag ganske uopdagede guldkorn på gudernes ø - fra paradisiske strande til Lassithi og Zakroskløften, hvor minoerne begravede sine døde. Vi vandrer langs kyststier, over Lassithiplateauet på den venetianske handelsvej og rundt om Kolokithahalvøen. Væk fra turismens hovedveje besøger vi et mindre pensionat hvor vi får et madlavningskursus. I Mirabellobugten ligge den elegante by Agios Nikolaus hvor vi bor to nætter, tæt på tavernaer, cafeer og butikkerne. Midt i byen ligger Voulismenisøen med masser af stemning og hygge.

REJSEFAKTA

Lande: Grækenland

REJSETYPE: Vandreferie - sværhedsgrad 2, moderat

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 15-22 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Vandretur ned fra Lassithisletten langs den venetianske handelsvej
 • Picnicfrokoster ved havet
 • Vandretur til palmestranden Vai
 • Ofte muligheder for at bade, under eller efter vandreturen
 • Den dramatiske Zakroskløft, også kaldet De Dødes Dal

Dagsprogram
2022

Dag 1 - Ankomst Kreta.

Flyet fra Danmark lander i Chania på det Nordvestlige Kreta. Derfra har vi ca. en times transport til hotellet som er beliggende i Rethymnon. En overnatning i Rethymnon. 

Dag 2 - Vandring ved Elefterna. 

Dagens vandring på ca. fem Kilometer kringler sig rundt omkring Elefternas arkeologiske udgravninger. Vi går igennem forskellige epoker, og ser alt fra doriske og hellenistiske efterladenskaber og frem til romerske ruiner. 

Elefterna udgøres af to dybe dalgange og så et næs med bratte skråninger i midten. hvorpå den gamle bebyggelse er lagt. Dette gjorde stedet let at forsvare oppefra. Siden gamle dage har man kunnet lede vand fra de høje bjerge bag Elefterna ned i dalgangene, hvilket muliggjorde et alsidingt landbrug. Vi ser blandt andet vandcisterner, som antages at være bygget under den romerske periode i tiden omkring Kristi fødsel. 

Picknickfrokosten serveres oppe på Elefterna, enten i skyggen af oliventræerne ved den kristne Basilika (der ødelagdes af hærgende arabere i 800 tallet e.Kr.), eller i ruinerne af Skt. Annas kirke. Efter frokosten fortsætter vi ad grusvejen forbi nogle små grotter, som for ca. 2000 år siden var en romersk begravelsesplads. 

Dagens vandring: ca. 5 Km. 250 Højdemeter op og 200 Højdemeter ned. Sværhedsgrad: 1 ud af 3. 

Vi afslutter vandringen i den nutidige landsby Elefterna, hvor vi finder en cafe og nyder en kaffe/thepause. Sidenhen fortsætter rejsen til Sitia på Østkreta, hvor vi overnætter tre nætter. Om aftenen samles vi til en fælles velkomstmiddag på en hyggelig taverna. 

Dag 3 - Vandring i Zakroskløften. 

Om morgenen tager vi til Kretas østligste del og byen Zakros. Her begynder dagens ca. 8 Km lange vandring gennem den smukke og karge kløft, som også kaldes "De Dødes dal". Navnet kommer fra det faktum, at minoerne for ca. 3500 år siden begravede sine afdøde i de grotter der findes i kløftens skråninger. Kløfterne er et karakteristisk indslag i den kretensiske natur, og de er opståede som følge af den generelle landhævning og så vandets erosion i tusindvis af år. Der forekomer ca. 250 kløfter på øen, og mange af dem har altid fungeret som transportveje mellem bjergområderne og kysten. Dok er det langt fra alle, som det går at vandre igennem. Kløfterne har gennem årtusinderne fungeret som læsted for plantelivet under extreme vejrforhold, og dermed er der med tiden opstået et stort antal endemiske planter på øen. Kløfterne har også beskyttet kretenserne i urolige tider, med krige og revolutioner. 

Dagens vandring fører os gennem Zakros by og ind i kløften, hvor høje rødsprængte klippevægge når en højde på 350 M over dalgangens bund. Stor stenformationer tårner over dalbunden, hvor gamle platantræer og oleanderbuske vokser vildt. I kløftens skråninger bor der en del rovfugle. blandt andet gåsegribbe og forskellige falke samt svaler og ravne. 

Efter vandringen kommer vi frem til den lille strandby Kato Zakros, hvor vi spiser en god frokost på en lokal taverna beliggende lige ud til stranden. Her kan man passende tage et dyb i det varme Libyske Hav, som denne del af Middelhavet hedder. Herefter tager vi bussen tilbage til Sitia. 

Dagen vandring: Ca. 8 Km. 100 Højdemeter opad og 300 Højdemeter nedad. Sværhedsgrad: 1 ud af 3. 

Aftenen er fri i Sitia, og det anbefales at nyde en middag på en af de hyggelige tavernaer ved strandpromenaden. Her kan man smage de små forretter, der kaldes "meze" og se folk tage deres aftenpromenade langs den såkaldte "Volta". 

Dag 4 - Vandring fra Paleokastro til palmestranden Vai. 

Området omkring Paleokastro var beboet allerede fra minoisk tid, for ca. 3500 år siden. Her fandtes en minoisk by der hed Rousoulakkos, hvor der var en vigtig havn mod Syd og datidens stormagt Egypten. De arkeologiske udgravninger her begyndte i starten af 1900-årene, og pågår den dag idag. Lige i nærheden, på toppen af Petsofasbjerget, fandtes en helligdom for minoernes religiøse ritualer. Her har arkeologerne fundet offergaver af ler. 

På Vaistranden findes en af Kretas to palmeskove med den ægte kretensiske palme Phoenix Theophrasti. Palmen forekommer bare disse to steder, og klassificeres derfor som udrydningstruet. Her på Vai har man skabt et naturbeskyttelsesområde, for at beskytte palmerne mod at ødelægges af for megen turisme. 

Dagens vandring på circa 5 1/2 Kilometer kan med god grund kaldes for en kystvandring. Vi går langs den bugtede kyststi fra Paleokastroområdet og frem til palmestranden Vai. Undervejs passerer vi flere små bugte, hvis krystalklare blå vand frister til et dyp. 

Dagens vandring: Ca. 5 1/2 Km. 180 Højdemeter op og 240 Højdemeter nedad. Sværhedsgrad: 2 ud af 3. 

Efter et opfriskende bad i havet fortsætter vi tilbage til Sitia. På vejen stopper vi ved Nikos Troulos bananplantage udenfor Vaistranden. Han har dyrket sine små og sødlige Kreta-bananer her i snart 30 år. Vi tager en vandring sammen med Nikos, og hører ham berette om bananplantens liv og om økologisk banandyrkning i Østkretas sub-tropiske klima. Og vi smager naturligvis på disse små lækkerier. 

Om aftenen tager vi til et lille kretensisk pensionat (eller rettere "boutique hotel"), hvor vi tilbringer en lærerig og velsmagende aften. Du lærer dig at tilberede nogle kretensiske specialiteter, som vi efterfølgende nyder til aftensmad. For at få indsigt i øens lokale produkter smager vi på olivenolien, vinen og den stærke græske brændevin Raki eller "Tsikoudia", som den hedder lokalt. 

Dag 5 - Vandring rundt om Kolokitha halvøen. 

Om morgenen forlader vi Sitia og rejser til Kolokithahalvøen, som ligger udenfor den mondæne ferieby Elounda. En kort kanal, som udgravedes i slutningen af 1800-tallet, adskiller halvøen fra fastlandet. Under udgravningen af kanalen fandt man ruinerne af en kristen Basilika, der blev bygget i slutningen af 400-årene e.Kr. på Kolokithas strand. Idag kan vi se gulvmosaikken fra denne engang så prægtige bygning. På halvøen findes også andre kristne kirker, der blev bygget under Middelalderen, og som nu er renoverede.  

Dagens vandring starter i Elounda, og langsmed vejen ser vi store saltinddæmninger, hvor man udvandt salt fra havsvandet frem til 1970'erne. Nu trives mange havsfugle på saltpandernes grunde vand. Vi går forbi ruinerne af Olous, den sunkne by, som under den hellenistiske periode var en vigtig bystat. På grund af landsænkningen forsvandt byen sagte i havets bølger. På vindstille dage kan man stadigvæk se nogle gadeomrids og husruiner under vandoverfladen lige udenfor Kolokitha. 

Vores vandring på circa 10 Km leder os rundt om halvøen. Langs grusveje og slingrende stier går vi rundt på denne historiske plads med havets horisont som baggrund. Vi dækker op til picknickfrokosten på et passende sted undervejs, og der bliver mulighed for at bade.  

Dagens vandring: Circa 10 1/2 Km. 230 Højdemeter op og ned. Sværhedsgrad: 2 ud af 3. 

Dag 6 - Fri dag med mulighed for besøg på Spinalonga.

Dagen er fri til egne aktiviteter. Fra Elounda kan du deltage i en båtfærd til den kendte ø Spinalonga. Øen blev først befæstet under den hellenistiske epoke, nogle århundreder før vores tidsregning. De fæstninger som man idag ser på øen blev bygget af venetianerne i slutningen af 1500 årene. Da forsøgte man at beskytte de østlige dele af Kreta mod Osmannerne, som da begyndte at hærge langs kysten. Idag er Spinalonga mest kendt for den spedalskhedskoloni, som blev oprettet der under 1900 årene. 

Dag 7 - Vandring på Lassithi plateauet og den venetianske vej.

Idag forlader vi Elounda og kører på til Kretas største bjergplateau, Lassithi, som ligger på 800 Meters højde over Havet. 

For ikke så længe siden fandtes der hundredevis af vindmøller her på plateauet. Med sine hvide møllevinger hejsede de vand op til de mange landsbrug, som findes på det frodige bjergplateau. Nu er møllerne erstattet af dieselmotorer, men fortidens stemning hænger stadigvæk over de små landsbyer. Heroppe dyrkes en stor del af Kretas kartofler, samt de grøntsager og den frugt som ikke klarer sig på lavere højder. 

Dagens vandring på circa 9 Km starter oppe på plateauet, og tager os til en fantastisk udsigt mod Kastellidalen og ud over havet. Her begynder vores nedstigning af den svingende og stenlagte vej, som venetianerne anlagde op til plateauet under Middelalderen. Dette var da den vigtigste handelsvej fra plateauet og ned til Nordkysten.  

Dagens vandring: Circa 9 1/2 Kilometer. 360 Højdemeter op og siden 700 Højdemeter nedad. Sværhedsgrad: 2 ud af 3. 

Busrejsen går så mod Rethymnon. Her indregistrerer vi os for den sidste overnatning. Vi samles om aftenen og går til en hyggelig taverna for vores afskedsmiddag.

Dag 8 - Hjemrejsedag. 

Så et det blivet tid til at rejse hjem til Danmark. 

Hvis du har lyst til at vandre mere på denne vidunderlige ø, kan vi også tilbyde en uges vandring på Vestkreta! 

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly t/r Danmark
• Samtlige overnatninger
• 7 x morgenmad
• 6 x frokost
• 3 x middag
• Entreer ifølge program
• TEMA-rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1.

Flyrejse Danmark til Kreta. Transport til hotellet. En overnatning på hotel i Rethymnon.

Dag 2.

Rethymnon - Sitia, ca. 200 Km. Vandring ved det arkeologiske Elefterna, ca. 5 Km. Morgenmad, picknickfrokost og middag indgår. Tre overnatninger på hotel i Sitia.

Dag 3.

Vandring i Zakroskløften, ca. 6 Km. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 4.

Vandring til Vaistranden, ca. 5 1/2 Km. Morgenmad, picknickfrokost og middag indgår.

Dag 5.

Sitia - Elounda, ca. 80 Km. Vandring rundt om Kolokitha halvøen, ca. 10 1/2 Km. Morgenmad og picknickfrokost indgår. To overnatninger på hotel i Elounda.

Dag 6.

Fri dag med mulighed for at besøge Spinalonga. Morgenmad indgår.

Dag 7.

Vandring på Lassithi, ca. 9 1/2 Km. Buskørsel til Rethymnon, circa 150 Km. Morgenmad, picknickfrokost og afskedsmiddag indgår.

Dag 8.

Flyrejse Chania - Danmark. Transport til lufthavnen. Morgenmad indgår.

Grækenland

Befolkning 10,7 millioner
Landets areal 131.940 km².
Valuta Euro.
Religion Græsk-ortodoks kristne circa 98 %. Minoriteter af muslimer, jøder og katoliker.
Sprog Dimotiki (en form for nygræsk) er officielt sprog.

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår

Flyrejse Chania t/r. TEMA rejseleder, del i dobbeltværelse, måltider, udflugter, entreer og rejsens transporter ifølge dagsprogrammet.

Ønsker du at bestille rejsen uden flyrejse Danmark t/r, kan det i nogle tilfælde lade sig gøre. Kontakt os for mere information.
Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg, så længe der er pladser ledige på rejsen. Ring for mere information.

Valuta
Euro (EUR).
De mest almindelige kreditkoret accepteres af de fleste butikker. Der findes hæveautomater.

For information om valuta og kurser, kontakt din bank eller et vekslingskontor.

Drikkepenge
Drikkepenge indgår ikke i rejsens pris, og vi anbefaler dig at beregne ca. 15 EUR per person til drikkepenge til buschaufføren.

Klima og beklædning
På Internettet finder du udførlige klimaoplysninger over de fleste rejsemål og områder der besøges på turene. Klimaoplysninger og aktuelle vejrprognoser finder du nemt på forskellige vejrsider. Forslag til sider kan være: www.dmi.dk, www.cnn.com, www.weatherbase.com eller www.bbc.com.

Påklædning og udstyr
En trøje eller jakke kan være god at medbringe, hvis det skulle blæse eller være køligt en dag, primært på for- og efterårsrejserne. Det vigtigste er nok et par bekvemme vandrestøvler til vandreture i naturen, i byerne og i forbindelse med de kulturelle seværdigheder. Mænd og kvinder skal have tildækkede skuldre og knæ ved klosterbesøg, mænd bør have lange bukser på og kvinder en kjole.

I bjergområderne i det indre af landet er temperaturen som regel et par grader lavere end der er oplyst i klimatabellen, og begrænset nedbør kan forekomme. Medbring også badetøj da visse hoteller har pool (åbne fra midten af maj måned). Der bliver også muligheder for at bade i havet.

Vandreturen
Kretas landskab er meget kuperet og vandreturene foregår sjældent i plant terræn. Det går ofte op- eller ned og stierne er af grus og sten, hvilke kan virke anstrengende for personer med rygproblemer. Vandreturen dag 6 tager ca. 6 timer og vi vandrer op og ned i et meget stejlt terræn, hvilket er anstrengende. Hvis du har en normal til god kondition er det dog intet problem. Personer med anlæg for svimmelhed kan opleve visse passager som svære. For udstyrsråd og checkliste, se

Hoteller og vandreruter
Hotelstandarden i Grækenland er varierende, og værelserne kan opfattes som små. I forbidne med nationale helligdage, kan der forekomme midlertidige ændringer i dagsprogrammet.

Det østlige Kreta har flere førsteklasses vandrealternative. Skulle nogle af de beskrevne vandreture af en eller anden grund ikke fungere for gruppe, kan vores erfarne rejseleder erstatte dem med tilsvarende alternativer.

Øvrigt
TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

Afrejser

Dato Fly-
info
Rejselængde Rejse Afrejselufthavn Pris Status
27-08-2022 8 dage Vandreferie på Østkreta København 11 150 DKK 2 ledige pladser Bestil
03-09-2022 8 dage Vandreferie på Østkreta København 10 890 DKK 4 ledige pladser Bestil
10-09-2022 8 dage Vandreferie på Østkreta København 10 890 DKK 4 ledige pladser Bestil
24-09-2022 8 dage Vandreferie på Østkreta København 10 890 DKK 2 ledige pladser Bestil
01-10-2022 8 dage Vandreferie på Østkreta København 10 390 DKK 4 ledige pladser Bestil
08-10-2022 8 dage Vandreferie på Østkreta København 10 390 DKK 4 ledige pladser Bestil

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Vandreferier

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.