Rumænien - et land som overrasker
Rejseartikler
Ja hvad havde jeg egentlig forestillet mig om dette land? Det undrede jeg mig over inden vi landende på rumænsk jord. Hvad jeg kunne konstatere var, udover at se Bran – Draculas Slot – og Bukarest med sit enorme palads, så havde jeg faktisk ikke noget klart billede af, hvad der ventede mig.
Rumænien overraskede mig på mange måder. Bukarest med alle Dacia-biler og opgravede gader, som alligevel fungerede fint.
Ceausescus palads som ikke lader nogen humanist stå tilbage uberørt. Storslået natur og masser af kultur i Transsylvanien.
Brasov med sin fantastiske bymidte med alle barokfacaderne, som nemt kunne agere med miljø til en filmoptagelse uden nogen ekstra scenografi. Sighisoara ligeså.
Men mest af alt var det nok livet bag kulturskattene – livet i landsbyerne og folket som gjorde størst indtryk på mig. Det føltes som et øjeblik at være rejset tilbage i tiden til barndommens somre i tresserne. Her var idyl, dufte og lyde man kunne genkende. Alt virkede så ægte. På markerne høstede landmanden grøntsagerne og fragtede dem efterfølgende hjem på hestevogn med lad. Der var lyde fra hestenes bjælder rundt om halsen, hanegal, en kirkeklokke i baggrunden og alt andet var stille og idyllisk.
Og menneskerne – en venlighed og medmenneskelig som føltes helt vidunderlig.
Et folk som tager hver en chance for at stille op og holde en fest. Deres gavmildhed var lige så overvæøldende som deres glæde, når de fik lov til at dele og vise deres traditioner for.
En pige ved navn Christina fra den lille by Sibiel lærte mig lidt om landets påsketraditioner, som er vigtigere end julens. Jeg fik en lille påskeopskrift med hjem- et gammel familierecept:-)
Mange hilsner
Ulla Dahlstedt/ TEMA
CHRISTINAS BLOMMEKAGE
Rør og bland 2 æg, 2 dl sukker, 1 dl mælk, 1 dl rapsolie, 4 dl hvedemel, 1 tsk vaniliesukker, samt 1 tsk bagepulver. Olie og mel blandes sammen og fordeles i en bageform og drys lidt mannagryn ovenpå. Hæld øvrige ingredienser sammen og fordel over bunden. Læg nu halverede pærer ovenpå.
Nu skal det hele in ovnen i ca 20 min. ved 225 grader.