Cykelferie på CubaPå to dæk gennem natur, kultur og historie

Havanna præges af farvestrålende kolonialarkitektur og amerikanerbiler fra 1950'erne. Ude på landet er der grønt og frodigt, og kulturen er spændende. Cyklingerne går gennem grønne landskaber og gennem byer hvor få turister finder til.  Cuba pirrer sanserne, og griber nærmest fat om os besøgende på en uforklarlig måde. Delvist fordi landet simpelthen er så smukt. Columbus beskrev i sin tid øen som "det smukkeste landskab som tænkes kan". Tag med på en cykelferie, som du vil blive berørt af.

REJSEFAKTA

Lande: Cuba

REJSETYPE: Cykelferie - sværhedsgrad 2, moderat

Rejselængde : 13 dage

Gruppens størrelse: 14-18 personer

Visum kræves: Ja

HØJDEPUNKTER

 • UNESCO Verdensarvsbyen Trinidad
 • Salsakursus
 • Las Terrazas og naturskønne Soroa
 • Den smukke Vinalesdal
 • Kulturbyen Havanna

Dagsprogram
2019 - 2020

Dag 1 - Velkommen til Cuba.

Afrejse fra Danmark til Havana. På Havana's lufthavn bliver du mødt af din TEMA rejseleder, og sidenhen bliver du kørt med bus ind til hotellet i Havanna. Transporttiden er på circa 30 Minutter alt afhængigt af trafikken. Det er en spændende og levende kulturby vi besøger, og man kan mærke historiens vingesus her. Under aftenen får vi et lille indblik i hvordan byen ser ud, og på slutningen af rejsen får vi mere tid til at udforske Havanna. Vi samles om aftenen til fælles velkomstmiddag, og forbereder os på det forestående cykeleventyr på Cuba. 

Dag 2 - Havanna til Mantanzas. 

Tidligt om morgenen kører vi ud på en 1 ½ times busrejse til den søvnige cubanske by Hershey, der førhen i tiden husede den sukkerfabrik der leverede alt sukker til Hershey chokoladen. Denne chokolade har været med i den amerikanske hærs feltrationer siden 1930'erne. I Hershey forbereder vi vores cykler og giver os så ud på vores første cykeletape. Den starter med et kort stykke opad bakke og siden ud ad en stille landevej. Vi tager et rast i den lille by Comino, og kører siden videre igennem små landsbrugssamfund og sukkerrørsplantager. Efter 28 Km svinger vi mod bjergene, og underlaget bliver grovere. Den trafik vi møder under dagen består mest af oksekærrer. Vejen går nu opad, men den omgivende skov og den frodige vegetation giver os al den skygge vi behøver. Her kan vi også tage en pause og nyde vores medbragte picknickfrokost. Dagens udfordring er strækningen op til udsigtspunktet Valle de Picadura, hvor vi gradvist klatrer 150 højdemeter over 9 Km's cykling. Lige inden vi kommer frem til hovedvejen mod Matanzas stopper cyklingen, og vi hopper på bussen som kører os til byen, hotellet og aftenens middag. 

Dag 3 - Matanzas til Cienfuegos. 

Denne dag starter vores cykling i Matanzas, og i samlet flok tramper ud af byen indtil vi har lagt trafikken bag os. Dagens rute fører os Sydpå gennem Matanzas provinsens bølgende landskaber, og langsmed vejen ligger citrus- og sukkerrørsplantager. Vi stopper på en passende plads og nyder vores medbragte frokost, og fortsætter så til den lille by Bolondron. Her laster vi cyklerne og hopper på bussen igen, og køres så den resterende del af vejen frem mod Cienfuegos og nattens hotel, der ligger smukt ned til havet et lille stykke udenfor byen.  

Dag 4 - Cienfuegos til Trinidad. 

Idag har vi rejsens mest krævende cykling fremfor os. Efter morgenmaden cykler vi afsted fra hotellet og ud på de bugtede veje. Efter ca. 12 Km i bakket terræn svinger vi til højre og ind på hovedvejen til Trinidad. Udsigten er fantastisk, med de mægtige Escambraybjerge til venstre for os, og derudover det bølgende landskab omkring os. Efter circa 50 Km er vi fremme i La Vaga, hvor vi nyder en velfortjent landtlig cubansk frokost. Efter frokosten fortsætter vi med bussen til Trinidad. Her bor vi to nætter på Casas Particulares, som er det cubanske modsvar på Bed and Breakfast hos private familier. Her kan du virkelig komme tæt på det cubanske hverdagsliv. Rummene er meget enkle, men rene og med brusebad og toilet samt aircondition. 

Dag 5 - Salsakursus i Trinidad. 

Denne dag er mestendels fri til egne oplevelser i Trinidad, som er meget charmerende. Byen byder på velbevaret spansk koloniarkitektur, og mange oplever den som nærmest et frilandsmuseum, med brostensgader og farvestrålende huse. Trinidad kaldes ofte for "Cuba's koloniale perle", og den har været med på UNESCO's Verdensarvsliste siden slutningen af 1980'erne. Ved byens centrale torv, der er beplantet med palmer og bourgainvilla, finder du de gamle sukkerbaroners smukke hjem, som idag er konverteret til museum. 

Hvis du ønsker at slappe af med sol og bad, kan du tage en taxi til stranden, hvor du også kan få friskfangede skaldyr. Hvis du vil være aktiv findes der vandringsruter ikke langt fra Trinidad. El Cubano vandreruten er populær og starter tæt på centrum. Du kan også tage en taxi til El Caburni ruten, som går oppe i bjergene. Du kan få flere tips og ideer fra din rejseleder eller lokalguiden. 

Om aftenen samles vi og får et introduktionskursus i salsa. Vores lokale danselærer giver os en 1 times kursus i et privat hjem ikke så langt fra vores Casas Particulares. Derpå er aftenen fri, og du kan nyde dine nye dansekundskaber og den cubanske musik. Det er nærmest obligatorisk at prøvesmage en "Canchanchara" på baren med samme navn. Dette er en sød romdrik, som de gamle Mambaindianere siges at have drukket, inden de gik i kamp med de spanske conquistadorer. 

Dag 6 - Trinidad til Hanabanilla. 

Dagen indledes med en bustur på circa 45 Minutter, hvor vi kører tilbage langsmed kysten til starten på dagens cykeletape. Denne fører os ind i landet og gennem et bakket landskab via små landsbyer til starten af Escambray bjergene. Terrænet er lidt bakket, men for det meste fladt. De sidste 6 Km op til hotellet byder dog på en krævende opadbakke på ca. 200 højdemeter. LAngs med vejen stopper vi selvfølgelig og hviler, samt nyder vores picknickfrokost. Hotellet i Hanabanilla er omgivet af varme tropiske bakker, og ligger smukt placeret lige ned til søen. Her kan man nyde en fortjent rast og måske et dyp i svømmepølen. Om aftenen får vi serveret en fælles middag på en lokal paladar. 

Dag 7 - Hanabanilla til Santa Clara. 

Vi starter tidligt om morgenen på dagens cykeltur, som leder os til Santa Clara. Dagens cykling er igen i bakket landskab ude blandt landsbyerne. Det er en lettere cykling, og vi møder først mere trafik når vi nærmer os provinshovedstaden Santa Clara. Lige inden vi kommer til byen samles vi, og kører så i samlet trop ind i Santa Clara. Dagen afslutter vi ved Che's mausoleum, som er et af Cuba's vigtigste revolutionære monumenter. 

Dag 8 - Santa Clara til Soroa. 

Bussen kører os til Las Terrazas, hvor vi nyder vores frokost. Området er et eksempel på et vellykket naturgenopretningsprojekt, hvor man genplantede et afskovet område, og sidenhen opbyggede det lille samfund ved en smuk sø. Indbyggerne foprsørger sig for og fremmest af økoturisme og skovindustrien. Efter et besøg her tager vi cyklerne den smukke og korte strækning til Soroa. Her følger vi mindre veje gennem tropisk skov og naturområdet. Det er en kort strækning, som undervejs er ganske kuperet. Vi har to rigtigt seje bakker foran os, og du skal nok forvente at måtte gå af cyklen og trække den. Bagefter belønnes vi med en god tur ned ad bakke, hvor vejen dog er stejl og med sving, så man skal tage det roligt. Ved ankomsten til Soroa indregistrerer vi os på hotellet, og så er resten af eftermiddagen fri til egne oplevelser. 

Soroa er smuk og en vigtig plads for naturelskere. Her er masser af tropiske planter at kigge på, og også mange kulørte fugle. Stedet er ideelt til at nyde naturen og måske finde orkideer, som området er kendt for. Stedet ligger højt oppe og har megen nedbør, så alting er grønt og frodigt. I folkemunde omtales Soroa ofte som "Cuba's regnbue". Navnet Soroa kommer fra en fransk plantageejer, Jean-Pierre Soroa, som dyrkede kaffe her for længe siden. 

Dag 9 - Soroa til Vinales. 

Efter morgenmaden cykler vi ned ad bakken igennem Soroa og sidenhen ned i dalen. Dagen tilbringes med at cykle over slettelandskabet og forbi de gamle koloniale gårde og småbyer, som ligger langs denne gamle hovedvej til Havanna. Det er let cykling og en hyggelig måde at komme tæt på livet på landet i Cuba. Vi kører forbi skoler, gårde og små handelsbyer og frem mod kurbyen San Diego de los Banos, som førhen var kendt for sine kurbade. Idag er det en søvning by, trods at den kan fremvis koloniale bygninger og hyggelige torve. Frokosten tager vi lidt senere idag, og bagefter kører bussen os videre til Vinales, en rejse på omkring 1 ½ time. Vinales har rødder til 1600-tallet, og stråler med sine koloniale bygninger og sine små torve. Dagen afsluttes med en fælles middag. 

Dag 10 - Vinales. 

I morgenens kølighed cykler vi omkring i det naturskønne område omkring Vinales. Her står palmer og nåletræer ved siden af hinanden, og landskabet er som sædvanligt kupeeret. Bjergene indrammer sceneriet, når vi cykler igennem græsningsmarkerne, hvor roligt drøvtyggende køer er vores selskab. Vi kører forbi tobaksplantager og landbrugsområder som præges af den karakterisktiske røde jord. Ved Cueva del Indio tager vi en pause og giver os ud på en kort bådtur i den smukke grotte her. Vel tilbage i Vinales afsluttes dagens cykeltur, og vi tager så en kort busrejse op til Finca Wilfredo, som er et økologisk landbrug. Her får vi en guidet rundvisning på deres gård, og så afrunder vi besøget med en god frokost som nydes sammen med den fantastiske udsigt udover dalen. 

Efter frokost tager vi en kort gåtur i det smukke landbrugsområde. Her møder vi en tobaksbonde, som lærer os hvordan tobakken dyrkes og forklarer os hvorfor netop dette landskab er så velegnet til tobaksdyrkning. Aftenen er fri til egne eventyr i Vinales, hvor der er masser af gode restauranter at vælge blandt. 

Dag 11 - Vinales til Havanna. 

Nu er cyklingen overstået, og vi kører med bus ind til Hovedstaden Havanna. Her tager vi en byrundtur i både nye og gamle Havanna. Det gamle Havanna opleves som et levende museum, med alle dens monumenter, paladser og katedraler. Bydelen er velbevaret og tilbyder fine brolagte gader og detaljerede smedejernsarbejder på bygningerne. Det føles som om man rejser tilbage i tiden. Vi besøger også Miramar kvarteret og Plaza de la Revolution, hvor der er billeder fra revolutionen. Der bliver fri tid til selv at tage en frokost i den gamle by. Om eftermiddagen har du tid til at udforske byen på egen hånd, inden vi indregistrerer os på nattens hotel. Om aftenen samles vi og giver os ud på en køretur på en times tid i gamle amerikanerbiler. Bilerne kører stadigvæk, trods amerikanske sanktioner siden revolutionen i 1959. Vi afrunder rejsen med fælles afskedsmiddag på en lokal paladar, hvor vi kan nyde både maden og eftersmagen af vores rejse. 

Dag 12 - Hjemrejse. 

Formiddagen har du fri til at udforske Havanna. Om eftermiddagen køres vi til lufthavnen, og flyver så videre mod Danmark. Vi håber at rejsen har givet jer en masse nye indtryk og oplevelser, og ønsker jer varmt velkommen tilbage til TEMA. 

Dag 13 - Hjemkomst. 

Velkommen hjem til Danmark. 

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

 • Flyrejse Danmark - Havanna t/r.
 • Samtlige overnatninger.
 • 11 x morgenmad.
 • 8 x frokost.
 • 9 x middag.
 • Entreudgifter ifølge program.
 • TEMAs rejseleder.
 • Lokalguide.
 • Følgebus.
 • Gruppens egen mekaniker.

REJSEFAKTA

Dag 1.

Afrejse. Flymåltider indgår. Ankomst til Cuba / Havanna. Transport til hotellet. En overnatning på hotel i Havanna. Middag indgår.

Dag 2.

Busrejse Havanna - Hershey, circa 1 ½ time. Cykling Hershey - Mantanzas, circa 47 Km. Højdeforskel under cyklingen +333M/-341M. Helpension indgår. En overnatning på hotel i Mantanzas.

Dag 3.

Cykling Mantanzas - Bolondron, circa 46 Km. Højdeforskel under cyklingen +119M/-118M. Bustransport Bolondron - Cienfuegos, circa 90 Minutter. Helpension indgår. En overnatning på hotel i Cienfuegos.

Dag 4.

Cykling Cienfuegos - La Vega, circa 43 Km. Højdeforskel under cyklingen +439M/-307M. Busrejse La Vega - Trinidas. Helpension indgår. To overnatninger i Casas Particulares i Trinidad.

Dag 5.

Fri dag. Fælles salsakursus om eftermiddagen. Morgenmad indgår.

Dag 6.

Bustransport fra Trinidad circa 45 Minutter. Cykling til Hanabanilla, circa 37 Km. Højdeforskel under cyklingen +506M/-197M. Helpension indgår. En overnatning på hotel i Hanabanilla.

Dag 7.

Cykling Hanabanilla - Santa Clara, circa 57 Km. Højdeforskel under cyklingen +451M/-708M. Helpensioon indgår. En overnatning på hotel i Santa Clara.

Dag 8.

Bustransport Santa Clara - Las Terrazes. Cykling Las Terrazes - Soroa, circa 21 Km. Højdeforskel under cyklingen +354M/-418M. Helpension indgår. En overnatning på hotel i Soroa.

Dag 9.

Cykling Soroa - San Diego, circa 56 Km. Højdeforskel under cyklingen +307M/-443M. Bustransport San Diego - Vinales, circa 1½ time. Helpension indgår. To overnatninger i Casas Particulares i Vinales.

Dag 10.

Cykling Vinales, circa 26 Km. Højdeforskel under cyklingen +276M/-276M. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 11.

Bustransport Vinales - Havanna. Morgenmad og frokost indgår. En overnatning i Havanna.

Dag 12.

Fri formiddag. Morgenmad indgår. Afrejse om eftermiddagen.

Dag 13.

Hjemkomst til Danmark. Flymåltider indgår.

Cuba

Befolkning
11 300 000 Landets areal
110 860 km² Valuta
Peso Religion
Katolicisme Sprog
Spansk

Vigtigt om rejsen

Om Cyklingen:

Obligatiorisk udrustning: 

Gode og veltilgåede sko til cykling og gåture.

Letpakket regnsæt.  

Medbring egen cykelhjelm. 

Vandflaske eller camelback. 


Vi anbefaler:

Cykelbriller/solbriller. 

Cykelhandsker. 

Gel-saddel eller cykelbukser. 

Rygsæk. 

Luftige og langærmede trøjer (giver beskyttelse mod solen).

Ekstra t-shirts til ombytning. 

En varmere jakke til de kølige aftener og til hvis det blæser om dagen.

Sololie. 

Badetøj og badehåndklæde.

Rejseapotek (hovedpinetabletter, plastre mm. findes ikke altid at købe på Cuba).

Adapter til 110 V.


Om cyklerne:

Mountainbikes med 24 gear og håndbremser. 

Cykeltasker kan ej lånes.

Flaskeholder findes. Medbring selv flaske.

Hvis du ønsker at anvende cykelsko, kan SPD-pedaler eventuelt lånes. Spørg gerne i forbindelse med bestillingen af rejsen. 

Specifikke herre- og damecykler findes ikke. Unisex modeller. 

Der findes ingen elcykler. 

Vigtigt at vide:  

Vær så venlig at angive din højde ved bestillingen af rejsen, så vi kan finde en cykel som passer dig. Din højde angiver du under "Min Rejse". Vær obmærksom på, at vi behøves denne information så hurtigt som muligt efter bestillingen af rejsen, og absolut senest en måned inden afrejse. 

Vi har følgebil med på denne rejse, som hjælper med punkteringer og andet. 

Al bagage transporteres mellem hotellerne i følgebilen.


Cykelturene:

Afhængigt af vind- og vejrforhold kan vi være tvungne til at ændre dagsprogrammet undervejs. Cyklingerne foregår generelt på gode asfalterede veje. 

Cykling på Cuba kræver god kondition, eftersom landskabet er kuperet og derfor byder på visse lange cyklinger opad bakke. Af og til er asfaltvejene nedslidte og dårligt vedligeholdt. Tænk på at det kan opleves ekstra krævende på grund af varmen, høj luftfugtighed og modvind. 


Dag 1.

Ankomst, ingen cykling.

Dag 2.

Cykling Hershey - Mantanzas, circa 47 Km. Højdeforskel +333M/-341M.

Dag 3.

Cykling Mantanzas - Bolondron, circa 46 Km. Højdeforskel +119M/-118M.

Dag 4.

Cykling Cienfuegos - La Vega, circa 43 Km. Højdeforskel +439M/-307M.

Dag 5.

Fri dag, ingen cykling.

Dag 6.

Cykling Trinidad - Hanabanilla, circa 60 Km. Højdeforskel +506M/-307M.

Dag 7.

Cykling Hanabanilla - Santa Clara, circa 57 Km. Højdeforskel +451M/-708M.

Dag 8.

Cykling Las Terrazes - Soroa, circa 21 Km. Højdeforskel +354M/-481M.

Dag 9.

Cykling Soroa - San Diego, circa 56 Km. Højdeforskel +307M/-443M.

Dag 10.

Cykling Vinales, circa 26 Km. Højdeforskel +276M/-276M.

Dag 11.

Busrejse, ingen cykling.

Dag 12.

Hjemrejse, ingen cykling.


Øvrig information:

I prisen indgår:

Flyrejse Havanna- Danmark t/r, cykelleje, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA. 

Pas og visum:

Dit pas skal være gyldigt 6 måneder efter HJEMREJSEDATOEN. Der kræves såkaldt turistkort for danske medborgere, og TEMA er autoriseret til at udstede disse. Turistkort koster 350,- DKK per person, og skal betales når rejsen bestilles. Vi behøver en kopi af dit pas for at kunne udstede turistkort.

Rejseforsikring iforbindelse med indrejse til Cuba:

De cubanske myndigheder kræver, at besøgende til landet skal fremvise en gyldig rejseforsikring med medicinsk dækning ved indrejsen. Du skal medbringe udprintet dokumentation fra dit rejseforsikringsselskab.

Du SKAL altså være forsikret for medicinsk behandling, sygehus/hospitalsophold og medicinsk bedømning hjemmefra! Sørg også for at forsikringen dækker udgifter til eksempelvist indstillede fly, stjålne penge / bankkort og evt. tab af pas.

Valuta:

Cubansk konvertibel Peso (CUC).

Udenlandske bersøgende skal omveksle til pesos convertibles, som er Cuba's turistvaluta. Vi anbefaler dig at medbringe kontante EURO for at omveksle til CUC ved ankomsten til Havanna.

Du kan veksle tilbage til vestlig valuta på lufthavnen når du påbegynder hjemrejsen. Tænk på at kurstabet er stort, og beregn at tabe 10 % af beløbet. På selve lufthavnen kan du betale både kort og US$ i butikker, restauranter og barer.

Alle større hoteller har et vekslingskontor, og vekslekontorer findes derudover i Havannas centrum og i andre storbyer. På visse hoteller accepteres kreditkort (dog ikke American Express), men hvis man ønsker at hæve kontanter tilkommer en afgift.

Det er ikke lige så let at hæve penge på udtagsautomater i Cuba, som det er i andre lande. Og specielt ikke udenfor Havanna. VISA fungerer bedst. Det er få butikker, som accepterer kreditkort. Enkelte banker accepterer MASTERCARD.

Drikkepenge:

Det er almindeligt at give drikkepenge på Cuba. Der indgår ikke drikkepenge i rejsens pris, så vi anbefaler dig at beregne 40 Euro per person til drikkepenge til chauffører, lokalguider og restaurantpersonale. Rejselederen indsamler på destinationen, og fordeler på passende vis.

Derudover er det en god ide at give drikkepenge ved toiletbesøg og til rengøringen på dit hotelrum. Drikkepengene er en vigtig del af lønnen indenfor turistbranchen på Cuba. Din rejseleder kan give dig anbefalinger om hvad som er passende.

Internet:

Tilgangen til Internet er stadigvæk begrænset på Cuba. Både kabelopkobling og WiFi er meget langsomt, og afbrydes ofte. Af og til fungerer det overhovedet ikke. Det findes ej heller 3G netværk. Nogle af de større hoteller tilbyder WiFi mod betaling.

Service og hoteller:

Cuba er anderledes, så indstil dig på at alting fungerer anderledes her. Folket byder fremmede velkomne med varme, men man holder på sin stolthed. Så hvis man forventer sig at få alle sine ønsker opfyldt, bliver man frustreret. Engelskkundskaberne varierer, så det er godt at kunne lidt spansk.

Landets økonomi er presset, blandt andet på grund af sanktioner, og det mærkes på alt fra vejstandarden til hotelstandarden. TEMA byder på de bedste hoteller, men alligevel må du forberede dig på skavanker så som fugtpletter, skæve garderobedøre og ufærdige reparationer. Derudover kan man ikke købe alt, og visse varer er svære at finde. Butikkerne har et meget begrænset udbud, selv om det sagte bliver bedre.Hvis man eksempelvis medbringer et kamera, der bruger batteri, så medbring et sæt ekstra batterier hjemmefra.

Casas Particulares:

På Cuba kan privatpersoner nu udleje værelser til turister. Både i Trinidad og i Vinales bor vi på Casas Particulares. Hver familie har 1-2 dobbeltrum, og du har eget badeværelse med varmt vand. Standarden er enkel men det er rent og fint.

Ændringer i programmet:

Hoteller og programindeholdet kan ændres med meget kort varsel i Cuba, og ofte får vi på TEMA ingen information om dette. Cuba's regime er kommunistisk, og på grund af turistmængden er det blevet sværere at få bekræftet sine forudbestilte hoteller. Vores agent i landet gør alt de kan, for at sikre at vi får de hoteller vi har bestilt. Men vi gør opmærksom på, at der trods det kan forekomme hotel- og ruteændringer undervejs.

Klima: 

Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no 

Øvrigt: 

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotelinformation

I vores rejser indgår altid

 • TEMAs rejseleder
 • Fly & hotel
 • Udsøgte måltider
 • Udflugter og entreer ifølge program
 • Smagsprøver
 • Se dagsprogrammet

Andre Cykelferier

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.