Whiskyrejse i Skotlandmed Islay og Master Blender Session

I Dumgoyne sætter vi os igen på skolebænken og lærer at blive Master Blender. Uddannelsen starter med at vi smager på fem forskellige malts, hvorefter du får lov at blande din helt egen cask-strenght, un-chill filtered Glengoyne Single Malt. Rejsen afsluttes i Edinburgh. Udover en byrundtur i byen nyder vi en fantastisk afskedsmiddag med fokus på whisky. Slainte!

REJSEFAKTA

Lande: Skotland, Storbrittanien

REJSETYPE: Mad og vinrejse - Rundrejse

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 15-24 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Islay med Bowmore og Laphroaig
 • Bådfærd til Mull og Iona i Hebriderne
 • Det klassiske Oban med sit destilleri
 • Malt Master Class ved Glengoyne
 • Middag på Skotch Whisky Experience

Dagsprogram
2022

Dag 1. Ankomst til Skotland og Glasgow
Vi flyver med rutefly fra Skandinavien til Skotland. På lufthavnen møder TEMAs rejseleder og bussen, som bringer os videre til Glasgow.

I løbet af 1980'erne var byen meget forfalden og problemtynget, men nu syder den af liv igen takket være store investeringer. Den viktorianske arkitektur er blevet forfrisket, slummen er blevet renoveret og den positive udvikling syntes at fortsætte.

Dag 2. Whiskysmagning på Bruichladdich destilleri
Vi kører tidligt mod Loch Lomond, som er Storbritanniens største ferskvandssø. Sidenhen Vesterud mod Inverary via et storslået kystlandskab og så Sydpå langs Loch Fyne til færgehavnen Kennecraig. Her går vi ombord på færgen som sejler til Isle of Islay, den Sydligste ø i Hebriderne. Bådrejsen tager circa to timer.

Islay er en forholdsvist flad ø sammenlignet med andre øer i området, og den er vidt berømmet for sin omvekslende skønhed med hav og vejr og sine mennesker der har beboet øen i tusindvis af år. Her på Islay produceres mange af verdens mest velrenommerede maltwhisky'er. Ingen whisky er lettere at identificere, eftersom Islay-whisky har en meget karakteristisk aroma og "stærk" karakter med indslag af tjære og tang. Om eftermiddagen når du at besøge Bruichladdich destilleri.

Dag 3. Whiskysmagning på destillerierne Bowmore og Laphroaigh
De findes visse personer, som vil karakterisere Islay whisky efter tre områder, nemlig den Sydlige, Mellemste og Nordlige del af øen. De Sydlige har den stærkeste aroma af tjære, tørv og røg. Destilleriet Laphroaigh anvender eksempelvis øens tørvebrune vand i alle fremstillingsled.

Det Nordligste destilleri, Bunnahabhain anvender derimod lokalt kildevand, hvilket giver whiskyen en mere mild karakter. Alle whiskyer herfra har dog mere eller mindre det samme indfald af tørverøg, tjære, alger og havssalt. Vi tilbringer hele dagen med at besøge nogle af øens 7 aktive destillerier, og du fordyber os i nationaldrikkens hemmeligheder samtidig med at vi oplever nogle af øens små vindblæste samfund, og nyder den storslåede og smukke natur.

Dag 4. Whiskysmagning på Oban Destilleri
Om formiddagen forlader vi Islay og tager færgen tilbage til fastlandet. Sejlruten følger den skotske kyst Nordpå mod Oban, som er Vestkystens ubestridte knudepunkt. Den lille by var oprindeligt et lille fiskeleje, men efterhvert som dampskibene udvikledes kom Oban til at blive det naturlige centrum for Vestkystens øhav, og også mellemstation for færgetrafikken mellem Inverness og Glasgow.

Vel fremme i Oban besøger vi Oban Destilleries, der blev grundlagt i 1794. Whiskyen som fremstilles her tilhører regionen "Det Vestlige Højland", og whiskyen herfra er betydeligt mindre røget og tjæret end dem fra Islay. Disse whiskyer har dog det tilfælles, at de har en sød forsmag og en pebret eftersmag.

Dag 5. Mull og Iona
Fra Obans havn går vi ombord på færgen til Mull, som er den næststørste ø i Hebriderne. Her findes et vibrerende samfund, baseret på kreaturhold og fiskeri, men hvor også turismen er blevet en vigtig indkomstkilde. Landskabet er meget dramatisk her, og mere varieret end på naboøerne, eftersom Mull har forholdsvist høje bjerge. Højest er Ben More på 940 moh.

Den smukke og vilde natur og det rige dyreliv både til lands og til havs tillokker mange besøgende. Mange arter af hval og delfin findes i vandet omkring Mull. Med lidt held dukker disse fascinerende pattedyr op i fartøjets kølvand, når vi sejler den korte strækning fra Mull til Iona. Båden til Iona går fra Fionphot på den Sydvestlige halvø.

Iona har i lang tid været en hellig plads. Kelterne kaldte øen for Innisnam Druidbneach, hvilket betyder Druidernes ø. Her gennemgik hellige mænd forskellige typer af religiøse initieringer. Øen blev sidenhen kristendommens vugge for de Brittiske øer. Det første kloster her grundlagdes år 563 af den irske munk Skt. Columba, der bandlyst fra Irland blev vejledet af Gud til denne barske men smukke plads. Skt. Columba og hans følgere byggede først en trækirke som under 1200-tallet erstattedes af en stenbygning. Øen blev også vigtig for Vikingerne, da de sejlede ned lags kysten mod Irland. Først som plyndrigsmål, og siden som gravsted for mange kristne jarle, stormænd og konger. I begyndelsen af 1900-tallet lå kirken i ruiner, men den er nu restaureret og er genopstået. Iona Abbey er idag et populært turist- og pilgrimsmål.

Om eftermiddagen vender vi tilbage til først Mull og sidenhen Oban, hvor vi har aftenen fri til egne eventyr.

Dag 6. Malt Master Class med smagsprøver på Glengoyne Destilleri
Gennem det skotske højland går rejsen til Edinburgh via Crianlarich og langs med Loch Lomonds Sydvestlige bredder. Udenfor det lille samfund Dumgoyne ligger Glengoyne Destilleri, hvor maltwhiskyen fremstilles med den usædvanlige kornart Golden Promise. I stedet for at tørre malten med tørveluft, anvender man her "ren" varmluft, hvilket gør at karakteren af whiskyen bliver helt anderledes end dem vi tidligere har prøvet. Her forøger du dine kundskaber om maltwhisky og "livets vand" med en Malt Master Class. Uddannelsen starter med at prøvesmage deres fem forskellige single malts. Derefter kan du selv blande din egen blended whisky, sådan som du selv syntes den skal smage. Istedet for et diplom får du din egen flaske med hjem (200 ml), den er cask-.strenght, un-chill filtered Glengoyne Highland Single Malt Whisky!

Efter cirka en times rejse kommer vi frem til Skotlands smukke hovedstad Edinburgh.

Dag 7. Edinburgh og Scotch Whisky Society
Formiddagen bruges på en rundtur i Skotlands smukke og interessante hovedstad. Om eftermniddagen kan vi gå rundt på egen hånd, og måske besøge et museum eller fristes af handlen langs Princes Street. Om aftenen samles vi igen for at afrunde rejsen på passende vis. Vi besøger The Scotch Malt Whisky Society med smagsprøver og nyder en skotsk menu.

Dag 8. Hjemrejse
Transport til lufthavnen og hjemrejse.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

 • Flyrejse, t/r
 • Samtlige overnatninger
 • 7 x morgenmad
 • 5 x middag
 • Entreudgifter ifølge programmet
 • Besøg på 5 destillerier
 • Malt Master Class på Glengoyne Destillery
 • Besøg hos Scotch Whisky Experience med middag
 • Færgerejse til Mull og Iona
 • TEMA rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1
Danmark – Edinburgh, transport til Glasgow, ca. 100 km. Middag indgår. En overnatning i Glasgow.

Dag 2
Glasgow – Isle of Islay, 200 km. Besøg på Bruichladdich destilleri. Morgenmad og middag indgår. To overnatninger på hotel på Islay.

Dag 3
Destillerier og smagsprøver på Bowmore og Laphroaigh. Buskørsel 40 km. Morgenmad og middag indgår.

Dag 4
Isle of Islay – Oban, 90 km. Whiskysmagning på Oban destilleri. Morgenmad og middag indgår. To overnatninger i Oban.

Dag 5
Udflugt til Mull og Iona, 60 km. Morgenmad indgår.

Dag 6
Oban – Edinburgh, 220 km. Whiskysmagning og Malt Master Class på Glengoyne Destilleri. Morgenmad indgår. To overnatninger på hotel i Edinburgh.

Dag 7
Byrundtur. Besøg på Scotch Whisky Society. Morgenmad og middag indgår.

Dag 8
Edinburgh – Danmark. Morgenmad indgår.

Skotland

Befolkning: 5,3 millioner
Landets størrelse: 78 772 km²
Valuta: Pund (GBP)
Religion: Kristendom 53,8 %, muslimer 1,4 %, de resterende tilhører forskellige religiøse samfund eller er ikke religiøse.
Sprog: Engelsk, lavlandsskotsk, skotsk gaelisk

Storbritannien

Befolkning: 65 millioner 

Landets areal: 130.395 km² 

Valuta: Pund (£) (GBP) 

Religion: 72% kristne, muslimer 3%, hinduer 1% jøder 0,5% samt minoriteter af sikher, buddhister m.fl. Cirka 15% af britterne angives som ateister. 

Sprog: Engelsk

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår:
Flyrejse t/r, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.
Valuta:
Pund (GBP). De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Kontomater findes. For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.
Drikkepenge: 
Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 15 GBP per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.
Klima: 
Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no
Påklædning: 
Det er en god ide at medbringe godt regntøj. Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg.

Hotelstandarden:

Hotelstandarden i Skotland er varierende og rummene kan opleves som værende små og spartansk indrettede. Udenfor storbyerne og specielt oppe i højlandene er hotellene oftest ældre. Visse hoteller har ikke elevatorer og bagagebærere.

Øvrigt:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80 %), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Mad og vinrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.