Orkneyøernefra lav- til højland i det nordlige Skotland

Ugen starter i Aberdeen med besøg på et af Skotlands ældste destillerier, Glen Garioch. Over et delfinkrydstogt udenfor Moray Firth rejser vi til Inverness, hvor vi møder lokalbefolkningen. Traditoner og det moderne blandes sammen med mad, musik og sang. Sidenhen forlader vi hovedøen og tager nogle dage på de bistre Orkneyøer, med byrundtur i Saint Margarets Hope og besøg ved stenaldersmindesmærkerne ved Skara Brae, Ring of Brodgar og Stones of Stennes.

REJSEFAKTA

Lande: Skotland, Storbrittanien

REJSETYPE: Rundrejse

Rejselængde : 7 dage

Gruppens størrelse: 15-25 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • UNESCO Verdensarvene Skara Brae og Skaill House
 • Orkneyøernes natur
 • Whiskysmagning i Glen Garioch
 • Skotsk aften i Inverness
 • Delfinsejlads fra Moray Firth

Dagsprogram
2021–2022

Dag 1. Ankomst Skotland

Der flyver rutefly fra Danmark til Aberdeen. I lufthavnen mødes TEMAs rejseleder og bussen, som kører direkte til hotellet hvor der er tid til lidt afslapning inden velkomstmiddagen.

Dag 2. Glen Garioch og Speyside Cooperage

Intet besøg i Skotland er komplet uden livets vand - whisky. Efter en gopd morgenmad kører vi med busserne mod Glen Garioch, som er et af Skotland ældste destillerier, grundlagt 1797. Her er der både rundvisning og prøvesmagning af single malt på programmet. Med smagen af de ædle dråber i ganen kører vi sidenhen vestpå mod hjertet af The Speyside Malt Whisky Trail. Målet er Speyside Cooperage, hvor der siden 1947 fremstilles egefad til lagring af whisky. Det bliver til circa 150 000 tønder per år, som sendes til såvel lokale som udenlandske aftagere. Vi ser, hører og lugter på, hvordan et gammelt håndværk fortsat udføres med traditionelle værktøj og metoder.

Eftermiddagen byder på et besøg på det smukke Cawdor Castle & Gardens. Grundstenen til nutidens slot blev lagt i slutningen af 1300-årene, og beskrives af Shakespeare under 1700 tallet. Idag er slottet og den udendårs park en oase som det er værd at besøge.

" This castle hath a pleasant seat:

the air nimbly and sweetly recommends itself unto our gentle senses" - William Shakespeare


Derefter fortsætter rejsen mod Inverness hvor vi skal bo de kommende to nætter. Middagen indgår ikke, og der er fri tid til selv at udforske de lokale restauranter.

Dag 3. Delfiner, søuhyrer og en aften hos MacGregors

Denne dag er vi på udkik efter en af jordens mest intelligente væsner, og får også en enestående mulighed for at fordube os i højlandets kulturarv. Turen går først nordpå og vestpå  gennem karakteristiske grønne landskaber med marker og græsningsarealer. I den lille by North Kessock lige udenfor Inverness venter både på os, som bringer os med ud på den trompetformede fjord Moray Firth. Her håber vi at få øje på flaskenæse delfiner, som leger i vandet. Der ses hyppigt delfiner her, og de er populære både blandt turister og lokalbefolkningen. 

Lige syd for Inverness fortsætter vi med at holde udkig efter sødyr, eller rettere sagt uhyrer, når vi efter delfinsafarien fortsætter med bus til Loch Ness. Om eftermiddagen ser vi også den forhistoriske gravplads Clava Cairns, som anses at være omkring 4000 år gamle. Her får man et indblik i bronzealderens samfund. Området er rig på historiske fundspladser og i nærheden ser vi også Cullodens slagmark, hvor det sidste slag under jakobitternes oprør stod.

På trods af sin ringe størrelse har Inverness meget at byde på, både med kultur og historie. Om aftenen tager vi på den lokale pub Macgregor's hvor vi bliver hilst velkommen af The Scottish Piper, og nyder dans og musik inden der bydes på middag.

Dag 4. Saint Margarets Hope og Kirkwall

Så forlader vi hovedøen og sejler til Orkney, eller Orkneyøerne som området også kaldes. Orkney består af circa 70 øer, hvoraf 20 er beboede. Den største ø er Mainland, og her ligger øernes administrative centrum Kirkwall. Hovedparten af Orkney er opdyrket og takket være et mildt klima og frodig jord udgør landbruget den vigtigste del af øernes økonomi. Vigtigt er også fornybare energikilder som vand, sol og vindkraft, der producerer mere end øernes årlige energiforbrug. 

Fra Inverness følger vi kysten langs den aller nordligste del af det skotske fastland, frem mod Gills Bay og færgen over til det lille samfund Saint Margarets Hope på Mainland. Med sine knap 550 indbyggere er byen øernes tredie største bosættelse. Navnet kommer muligvis fra Margaret, Maid of Norway som udråbtes til skotternes dronning i slutningen af 1200 årene. I byen besøger vi Italian chapel, som er et smukt romersk-katolsk kapel, der blev bygget af italienske krigsfanger under 2. Verdenskrig. Vi nyder naturen omkring Scapa Flow og kommer forbi Churchill Bariers, som er bølgebrydere der blev opført for at stoppe tyske skibe og ubåde under krigen. 

Vi afrunder dagen med et besøg i Storbritanniens nordligste katedral Saint Magnus Cathedral i Kirkwall. Katedralen er kendt som "Light of the North" og blev grundlagt år 1137 af vikingen jarl Rognvald til minde om hans onkel Saint Magnus. Katedralen tilhører Orkneys befolkning, og er åben for alle. 

Efter en lang dag med mange indtryk kommer vi til vores hotel i Kirkwall, hvor middagen venter.

Dag 5. Skara Brae, Skaill House og Brough of Birsay

På Orkney har man fundet spor efter omvandrende stammer så lagt tilbage i tiden som til 6700 før Kristus. DE ældste kendte bosættelser er fra 3500 før Kristus. År 1850 efter Kristus afdækkede en storm stedet, hvor en af de bedst bevarede stenalderbosteder i Europa findes, Unesco verdensarven Skara Brae. Her gøres dagens første stop, og vi kigger dybt i Orkneys fortid. Skara Brae er ældre end både Stonehenge og og pyramiderne i Giza, og bliver kaldt for Skotlands Pompeji. Dette fordi stedet er så velbevaret, og fordi det giver et så levende billede af hvordan livet udspillede sig for circa 5000 år siden. 

En kort gåtur herfra finder vi Skaill House, som nok er Orkneyøernes smukkeste bygning fra 1600-årene. Her boede den mand der engang i tiden opdagede Skara Brae. Huset har været åbent for offentligheden siden 1997, hvor det blev gennemgribende renoveret. 

På vej mod byen Stromness stopper vi ved yderligere to historisk vigtige steder - Ring of Brodgar og Stones of Stennes. Begge indgår i samme verdensarv som Skara Brae, og udgøres af flere tusind år gamle stensætninger, som giver associationer til Stonehenge i England.

Efter tid til frokost på egen hånd i Stromness går rejsen igen nordpå mod Brough of Birsay, en ø som man lettest kommer frem til når det er lavvande. Her findes der efterladenskaber af blandt andet piktiske og norske bosætninger. Nordmændene kom til Orkney allerede under 700 årene efter Kristus og ikke længe efter annekteredes øerne sammen med Shetlandøerne af selveste Harald Hårfager. Vikinger fra Norge bosatte sig på Brough of Birsay i løbet af de tidlige 800 år, og man kan stadigvæk bese ruinerne af deres huse.

Så går turen tilbage til hotellet, og undervejs stopper vi ved et af egnens frilandsmuseer, som viser hvorledes folk levede her under 1800- og 1900-årene. Fyldte af ny viden kommer vi frem til hotellet i tid til en velfortjent middag.

Dag 6. Lokalt øl og håndarbejde

Skotland er kendt for sin fantastiske whisky, men øl kan skotterne selvfølgelig også brygge. Orkney er ingen undtagelse. Derfor begynder dagen med et besøg på The Orkney Brewery, hvis brygge har fået mange natianel og internationale priser. Sammen lærer vi os mere om brygprocessen bagved rigtig god øl. 

Næste stop på rejsen er en lokal håndarbejdsbutik. Orkney har en lang og levende håndarbejdstradition, med fremstilling af smykker, keramik, skulturer, tekstiler, møbler og meget andet. Måske finder du noget som frister dig?

Der er tid til frokost på egen hånd, og derpå er eftermiddagen fri til egne aktiviteter. Vi anbefaler et besøg på det stemningsfulde The Orkney Museum. Her kan besøgende få et overblik over øernes spændende historie, fra stenalderen og via pikterne og vikingerne frem til idag. Omkring klokke fem om eftermiddagen forlader vi Saint Margarets Hope og begynder rejsen mod Inverness. Vi stopper ved et hotel i Dornoch, hvor vi overnatter. 

Dag 7. Hjemrejse

Efter morgenmad på hotellet er det på tide at vende hjemad med rutefly til Danmark.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Flyrejse tur og retur
• Samtlige overnatninger
• 6 x morgenmad
• 5 x middag
• Destilleribesøg og smagsprøve af whisky
• Delfinkrydstogt
• Skotsk aften i Inverness
• Bryggeribesøg med prøvesmagning af øl
• Entreudgifter ifølge program
• TEMAs rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1

Flyrejse Danmark - Aberdeen. Ankomst sen eftermiddag. Middag indgår. En overnatning på hotel i Aberdeen.

Dag 2

Aberdeen - Speyside - Inverness, 190 kilometer. Whiskysmagning og besøg ved Cawdors slot og parkanlæg. Morgenmad indgår. To overnatninger på hotel i Inverness.

Dag 3

Delfinkrydstogt, besøg ved Loch Ness og Clava Cairns. Skotsk aften. Morgenmad og middag indgår.

Dag 4

Inverness - Saint Margarets Hope - Kirkwall, 250 kilometer inklusiv færgefart. Morgenmad og middag indgår. To overnatninger på hotel i Kirkwall.

Dag 5

Kirkwall - Skara Brae - Brough of Birksay. Dagsudflugt med bus. Morgenmad og middag indgår.

Dag 6

Saint Margarets Hope - Dornoch, 160 kilometer inklusiv færgefart. Morgenmad og middag indgår. En overnatning på hotel i Dornoch.

Dag 7

Flyrejse Inverness - Danmark. Morgenmad indgår.

Skotland

Befolkning: 5,3 millioner
Landets størrelse: 78 772 km²
Valuta: Pund (GBP)
Religion: Kristendom 53,8 %, muslimer 1,4 %, de resterende tilhører forskellige religiøse samfund eller er ikke religiøse.
Sprog: Engelsk, lavlandsskotsk, skotsk gaelisk

Storbritannien

Befolkning: 65 millioner 

Landets areal: 130.395 km² 

Valuta: Pund (£) (GBP) 

Religion: 72% kristne, muslimer 3%, hinduer 1% jøder 0,5% samt minoriteter af sikher, buddhister m.fl. Cirka 15% af britterne angives som ateister. 

Sprog: Engelsk

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår:

Flyrejse Danmark - Aberdeen, Inverness - Danmark, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Valuta:

Britiske Pund (GBP)

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Kontomater findes.

For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Drikkepenge:

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 15 GBP per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.

Klima:

Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no

Påklædning:

Regntøj er nødvendigt. Gode vandresko til byvandringerne, hvor der ofte er ujævne brostensbelægninger. Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg.

Øvrigt:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.


Hotel/overnatning

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.