Slovenien med Istrien og TriesteEn smagsfuld rejse til tre lande

I Europas hjerte mellem Alperne og Adriaterhavet finder vi det grønne Slovenien og den lettilgængelige hovedstad Ljubljana. I løbet af ugen oplever vi vinlandet omkring Maribor og den Istriske halvø, som deles mellem Kroatien, Slovenien og Italien. Rejsen følger kysten men går også ind i landet til middelalderlige byer og hovedstaden i Kroatien, Zagreb. Vi smager på delikatesser og leder efter trøfler.

REJSEFAKTA

Lande: Slovenien, Kroatien, Italien

REJSETYPE: Rundrejse - Mad og vinrejse

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 20-25 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Heldagstur til Legendernes sø - Bled
 • Trøffeljagt i Motovun
 • Piran
 • Italienska Trieste med måske verdens bedste espresso
 • Byvandring i Zagreb

Dagsprogram
2019

Dag 1. Dobru dosli u Zagreb
Vi lander i Kroatien på Zagrebs lufthavn, som ligger circa 40 km fra grænsen til Slovenien. Fra lufthavnen kører vi direkte mod Slovenien og byen Maribor, som ligger ganske nær grænsen til Østrig. Afstandene her er korte, så vi har eftermiddagen til rådighed til at se mere af denne fine by beliggende ned til Dravafloden.

Om aftenen spiser vi en fælles velkomstmiddag, og snakker mere om hvad ugen har at byde på.

Dag 2. Velsmagende vine og bedårende Ljubljana
Maribor ligger omgivet af de høje Pohorjebjerge på den ene side, og af blødt rullende bakker med vindyrkning på den anden side. Skisportsinteresserede har måske hørt om området fra vinter-OL. Vi fokuserer dog på vinene idag. I byens centrum vokser det som anses at være verdens ældste vinranke – den er over 450 år gammel. Området her anses for at være det bedste vindyrkningsområde i Slovenien.

Lige Nord for Maribor findes Jarenia slottet, hvor man har dyrket vindruer og produceret vin i over 800 år. I vinkælderen prøvesmager vi Dveri-Pax’ fine vine.

Efter fælles frokost fortsætter rejsen mod Sydvest, mod floden Ljubljanicas dalgang mellem Alperne og Adriaterhavet. Her ligger landets hovedstad Ljubljana, hvor vi skal bo de næste to nætter. Navnet Ljubljana betyder ”den elskede”, og det er præcist hvad byen er af sine indbyggere. Byen er beliggende på 298 m.o.h. ved floden Ljubljanicas banker, og er Sloveniens administrative, politiske og kulturelle centrum. Det smukke slot, der ligner en ørnerede, ligger på toppen af en bakke, og i baggrunden tårner mægtige bjergtinder over den livlige gamle bydel, med sine hyggelige småstræder. Vi tager en byvandring til byens torv og til den berømte tre-dobbelte bro samt til barokkirken Skt. Nicholas

Dag 3. Søen Bled
Dagens udflugt går Nordpå mod de julianske Alper og den lille bjergby Bled, der omgives af smukke dalgange. Bled var et kendt kursted allerede under 1800-årene, og er beliggende ved søen af samme navn. Denne turkisfarvede sø er kendt for sin skønhed, og her tager du på en bådfærd ud til Sloveniens eneste ø ombord i en traditionel pletna-båd. Der er også tid til at vandre omkring i byens centrum, hvor den mest iøjnefaldende bygning er middelalderfæstningen højt oppe på en klippe.  

Aftenen er fri til egne eventyr i Ljubljana. Vi kan anbefale en middag på en af byens mange gode restauranter, eksempelvis TaBar, hvor der serveres slovenske tapas eller den elegante Smrekarjev Hram restaurant på det 5-stjernede hotel Grand Hotel Union.

Dag 4. Heste og hav
Denne dag skal vi bytte land i nogle timer, men først forlader vi Ljubljana og kører til Lipica. Som navnet lader ane er det herfra, at de smukke hvide Lipizzanerheste kommer. I Lipiza findes Europas ældste stutteri, hvor man udelukkende avler lipizzanerheste. Vi finder hestene og markerne i de mest idylliske omgivelser man kan tænke sig, og omgivelserne byder også på fascinerende historie og arkitektur.

Derpå venter en stor kontrast når vi kører ind i Italien og til havnebyen Trieste. Byen ligger smukt i læ af det høje bjergplateau Carso, og direkte ud til havet. Byen har altid været en vigtig havneby, og længe var den Middelhavets vigtigste modtagerterminal for alle mulige kryderrier og kaffe, hvilket stadigvæk præger byen. Her findes masser af kafeer, som efter eget udsagn serverer den bedste espresso i Italien. Vi tager en fælles vandring igennem byens gamle kvarterer. Måske smager du selv på espressoen på en caffe storico. Piazza Unita d’Italia anses af mange for at være Italiens smukkeste åbne Torv.  

Så kører vi tilbage til Slovenien og ind i provinsen Istrien. Navnet betegner den store halvø, som strækker sig ud i Adriaterhavet fra det Nordvestlige Balkan. Hovedparten af Istrien tilhører Kroatien, men dele af halvøen ligger i Slovenien og Italien. Istra kalder man området på slovensk, og her ligger landets eneste kyststrækning på circa 40 km.  

Det smukkeste sted langs Sloveniens riviera er byen Piran. Byen har været strategisk vigtig, og venetianerne byggede rådhuset her i 1200-tallet, dengang de beherskede hele kysten. Vi bor her to nætter.

Dag 5. Trøffeljagt i Kroatien
I det naturskønne Istrien findes skovens guld, som koster næsten lige så meget som ægte guld. Jorden dækker over trøfler, både hvide og sorte.  

Syd for Piran kører vi ind i Kroatien til den eventyragtige stemning i Motovun. Middelalderbyen ligger på toppen af en bakke, med en fin udsigt over Istriens bagland. Med sine flotte og bugtende brostensbelagte gader er Motovun meget charmerende, og trods sin fortjente berømelse er byen en rolig oase.  

Her mødes vi af en trøffeljager sammen med hans specialopdrættede hund, og får demonstreret hvordan man finder de dyrebare klumper. Uanset om vi har lykken med os eller ej, så får vi bagefter en frokost krydret med trøffel.  

Sent om eftermiddagen kommer vi tilbage til Piran, hvor du sidenhen på egen hånd kan vandre omkring og finde en hyggelig lille restaurant eller en bar.

Dag 6. Salt og Zagreb

Så er det på tide at forlade kysten og køre ind i landet mod Zagreb. I udkanten af Piran stopper vi og ser årsagen til byens rigdom, de store saltindvindingsflader. Disse blev anlagt allerede ca. 800 e.Kr., og saltblomsterne (fleur de sel) her er af højeste kvalitet, og udvindes med ældgamle metoder.

Ved frokosttid er vi fremme til den lille og charmerende kroatiske kystby Opatija, som ligger ud til Kvarnerbugten og derfor kaldes ”Kvarners perle”. Den er kendt for sit behagelige klima og sin smukke vegetation. Mikroklimaet her gør at eksotiske palmer stortrives. Mange af byens smukke huse byggedes under den østrig-ungarske periode, hvor byen var et kendt feriemål. Den 12 km lange kystpromenade Lungomare indbyder til afslappende gåture. Her ligger mange cafeer og restauranter samt gallerier.

Tidligt om aftenen er vi fremme i Kroatiens hovedstad, hvor vi landede fem dage før. Zagrebs tilnavn er ”Kroatiens hjerte” og byen har en lang historie. Det rige kulturelle liv har sine rødder tilbage til romertiden.  

Her bor vi de sidste to nætter af rejsen, og om aftenen serveres en velsmagende kroatisk middag.

Dag 7. Byvandring og strukli
Om formiddagen laver vi en byvandring, hvor vi først og fremmest opholder os i Gradec, som er byens barok-kvarter. Du besøger byens kathedral som grundlagdes under 1200-tallet og Markovtorvet med parlamentet Sabor, hvor Kroatiens herskere har aflagt sin embedsed siden 1500-tallet.  

Vores vandring afrundes med frokost og dertil hørende efteret, som er et kulinarisk højdepunkt. Vi smager nemlig det traditionelle bagværk strukli, der bages og derpå serveres rygende varmt og friskt. Dette er den lokale variant af strudel, hvor butterdejen er erstattet med frisk ost.  

Dag 8. Velkommen tilbage!
Så er sidste rejsedag oprunden. Hjemrejsen er tidligt om eftermiddagen, så om formiddagen kan du nå lidt egen sightseeing eller handle og bare nyde cafekulturen. Zagreb er nok ikke landets smukkeste by, men den har så afgjort sin egen charme, ikke mindst bydelen Gradec hvor alle cafeerne fungerer som indbyggernes andet hjem.

Mange indtryk rigere og måske medbringende en lokal delikatesse i bagagen, er det tid for hjemrejsen. Hvis i fristes til at opdage mere af Balkan, kan vi varmt anbefale vores rejse ”Fra Tirana til Tito”.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

Fly, t/r
Samtlige overnatninger
7 x morgenmad
4 x frokost
2 x middag
entreudgifter ifølge program
TEMA rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1
Fly Skandinavien – Zagreb. Transport til Maribor, 130 km. Middag indgår. En overnatning på hotel i Maribor.

Dag 2
Maribor – Ljubljana, ca. 130 km. Vinsmagning i Maribor, byvandring i Ljubljana. Morgenmad og frokost indgår. To overnatninger på hotel i Ljubljana.

Dag 3
Udflugt til Bled. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 4
Ljubljana – Piran via Trieste, 140 km. Besøg på stutteriet i Lipica og besøg i Trieste. Morgenmad og middag indgår. To overnatninger på hotel i Piran.

Dag 5
Heldagsudflugt til Motovun med trøffeljagt. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 6
Piran – Zagreb, 255 km. Besøg ved saltindvinding og i Opatija. Morgenmad og middag indgår. To overnatninger på hotel i Zagreb.

Dag 7
Byvandring i Zagreb med strukli-bagning. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 8
Fly Zagreb – Danmark. Transport til lufthavnen, 15 km. Morgenmad indgår.

Slovenien

Befolkning 2 millioner
Landets areal 20 253 kvadratkilometer
Valuta Euro (EUR)
Sprog Slovensk er nationalsprog. I visse områder er italiensk og ungarsk anerkendte minoritetssprog
Religion Romersk katolske 57 %, ortodokse 2,3 %, muslimer 2,4 %, øvrige kristne 1,6 %. Resten angives som atheister eller vil ikke angive sin religion.

Kroatien

Befolkning 4,2 millioner
Landets areal 56 542 km²
Valuta Kuna
Sprog Kroatisk, serbisk
Religion Ca 76 % katoliker, 11% ortodokse kristne, muslimer og protestanter

Italien

Befolkning: 60 millioner
Landets areal: 301.230 km² 
Valuta: Euro 
Sprog: Italiensk samt minoritetssprogene sardisk, ladinsk, tysk, fransk. 
Religion: Ca 85 % af italienerne er romerske katoliker.

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår
Flyrejse Zagreb – Danmark t/r, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Valuta
Italien: Euro (EUR)
Kroatien: Kuna (HRK)
Slovenien: Euro (EUR)

Kontantautomater forefindes. De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste butikker. For mere information om gældende valuta og vekselkurser, kontakt dit pengeinstitut eller et vekselkontor.

Drikkepenge
Fælles drikkepenge indgår ikke i rejsens pris. TEMAs rejseleder indsamler 30 EUR per person ved rejsens start som drikkepenge til chauffører, bagagebærere og restaurantpersonale ved fælles måltider og flere. Rejselederen fordeler sidenhen beløbet på passende vis.

Klima
Oplysninger om klima og aktuelle vejrudsigter findes blandt andet på www.yr.no www.bbc.com og www.cnn.com

Påklædning
Gode vandresko til byvandringerne, hvor der ofte er ujævne brostensbelægninger. Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg.

Øvrigt
TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80 %), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotelinformation

I vores rejser indgår altid

 • TEMAs rejseleder
 • Fly & hotel
 • Udsøgte måltider
 • Udflugter og entreer ifølge program
 • Smagsprøver
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.