Dagsprogram
Sommer 2024
Dag 1 - Gardasøen.Afrejse til Venedig. Når bagagen er afhentet, mødes rejselederen efter toldformaliteterne. Sidenhen går alle til bussen. Rejsen går først gennem et fladt laguneområde med lavtvoksende buske og rejser så mod nord og et mere kuperet landskab med grønne toppe.
Snart er vi fremme ved Gardasøen og vores hotel for de sidste fire nætter. Til Gardasøen rejste antikkens poeter, og i nærmere tid Goethe samt Maria Callas, for bare at nævne nogle få. Klimaet ved søen er vidunderligt. Her vokser oliventræer, og også citrus. Opholdet her byder på skønhed, nydelse og gastronomi. Om aftenerne venter hyggelige gåture ved vandet og i den gamle bydel.
Dag 2 - Gardaklippen og Bardolinovin.
Også idag starter vandringe lige fra hotellet. Når vi forlader hotelområdet kommer vi til mindre stier og lidt bakker. Vandringen går gennem skove, bondegårde og vinmarker. Der er også rigtigt mange oliventræer.
Halvvejs kommer vi til et eremitkloster, som grundlagdes 1663 og blev færdigbygget efter nogle år.
Her holder benediktinske camaldolese munke til. Vi besøger kirken og apoteket, hvor man også kan købe olivienolie og munkenes gode nøddelikør.
Vandringen fører os sidenhen op til den stejle Gardaklippe, som ligger mellem byerne Garda i nord og Bardolino i syd. Klippen når en højde på 291 meter over havet.
Her oppefra for vi et godt overblik over byen Garda og kan udpege nogle af de vigtigste bygninger, som vi har besøgt selv.
Vandringen afsluttes på en familiedrevet vingård, hvor vi smager på den gode Bardolinovin. Ud over vin kan vi også smage på gårdens egenfremstillede olivenolie. Sidenhen kører bussen os tilbage til hotellet.
Fri eftermiddag og aften. Hvis du har lyst kan du gå af bussen i Bardolini, og så selv gå tilbage til hotellet langs Gardasøens strandbred.
Fra busterminalen i Garda går der gratis minibusser op til hotellet.
Dag 3 - Monte Baldos alpelandskab.
Bussen kører os til nabobyen Malcesine, hvor tovbanen bringer os fra 90 meter over havet med middelhavsklima og til alpeklima på 10 minutter Sneklædte bjergtiner ses tæt på og samtidig kigger man ned på folk som bader i Gardasøen nedenfor.
Udsigten er uforlignelig, og hele området er som skabt for skønne vandringer. Bjerget kaldes for "Europas have" på grund af den store artsrigdom. Mere end 60 forskellige orkideer blomstrer på skrænterne i perioden marts til april, alt efter hvilken højde de vokser på. Andre planter som edelweis og vild peon findes også. Blandt dyrelivet tælles kongeørn, rød spætte, hærfugl, fasan, grævling, ræv, væsel, mår, gemsebuk og murmeldyr.
Selv om de fleste af vores rejser går under sommerhalvåret, kan der være køligt oppe på toppen. Medbring en fleecetrøje og en vindjakke.
På grund af netop højden er dagens vandring let, og vi følger blandt andet gamle kostier.
Frokosten tager vi på en højfjeldshytte, og siden vender vi tilbage til Malecine igen. Her bliver der tid på¨egen hånd. Melecine er bakket og ligger lige ned til Gardasøen.Måske smager en is godt om eftermiddagen? Bussen kører tilbage til hotellet, og resten af dagen er fri til egne aktiviteter.
Dag 4 - Amarone og Valpolicella.
Om morgenen kører bussen til San Pietro in Cariano,og er udgår rejsens sidste vandring i regionen for Amarone, Recieto og Valpolicella. Det er først og fremmest disse vine, som har gjort området kendt. Vandringen leder gennem vingårde og små landsbyer.
Vi skal bruge kræfterne når vi går op til Santa Maria kirken i Valverde. Kirkens oprindelse går tilbage til 1300-tallet, og den er formodentligt bygget ovenpå ruinerne af et gammelt hedensk tempel dedikeret til Minerva.
Udsigten ud over terasserne med vinranker er uforglemmelig.
Vandringen afsluttes med et besøg hos brødrene Francesco og Giacomo og deres vinkælder. Her smages der på fem forskellige rødvine, inden afrejsen går mod hotellet.
Om aftenen samles vi til fællesmiddag.
Dag 5 - Bassano del Grappa.
Denne dag bryder vi op og rejser videre til byen Bassano del Grappa. Navnet kommer fra det nærvedliggende bjerg Monte Grappa. Bassano er mest kendt for sin overdækkede bro ved floden Brenta, og så for sin stærke grappa akvavit.
Som så mange af Venetos gamle byer, er dette en velstillet by med farvestrålende tøjbutikker og vilde indretningsbutikker. Arkitekturen afspejler byens beliggenhed, og man har mange gamle arkadegange istedet for almindelige fortove. Paladserne ved torvene er ofte udrustede med alpine træbalkoner. Efter et lille glas grappa er der tid på egen hånd til at gå rundt på byens gader og stræder.
Vi fortsætter så til Follina. "Velkommen til Proseccoland" siger Giovanni Zanon. Han og hans familie har gennem nogle år drevet både hotel og restaurant i Follina. Byen ligger på 190 meter over havet, og det er tydeligt at den ligger for foden af bjergene, mellem slettelandskabet og alperne. Her hyggelige hotel Il Chiostro vil være udgangspunkt for vores vandringer under de tre første dage. Follina er udnævnt til at være blandt Italiens 100 smukkeste byer, og den har aner tilbage til middelalderen.
I nærheden gik den romerske hærvej forbi, den såkaldte Via Claudia Augustea. Det var etruskerne som grundlagde byen. Kirken Santa Maria fra 1170 ligger smukt placeret ved siden af klosteret af samme navn. Klosteret tilhører Cisternienserordenen og har en fin klosterhave med smukt udsmykkede søjler.
Naturen som omgiver byen er flot. Idag bor der lige under 4000 indbyggere her, og byen tiltækker mange besøgende året om. Hertil kommer man først og fremmest for at vandre og spise godt. Prosecco regionen er end så længe ganske ukendt blandt vandringsenthusiaster. Så her kommer du til at føle dig som en foregangsperson!
Dag 6 - Vinvandring og ostsmagning.
Denne første dag begynder med en busrejse til byen Soligo, hvor vi stopper på 400 meters højde over havet. Vandringen begynder her, og indledningsvist går vi op ad en del korte men noget stejle partier. Under store dele af vandringen går vi gennem tæt løvskov med ægte kastanier, ekog ahorn. På visse steder åbner vegetationen sig og vi kan nyde de flotte udsigter over vinmarkerne i bakkelandskabet. Underlaget er blandet mellem blød skovbund og grusvej. På vejen op passerer vi et lille kapel hvorfra der er en fin udsigt. Specielt seværdig er kapellets grønne indgangsdøre og en væg med vægmalerier.
Når vi vel er fremme ved vandringens højeste pubkt, begynder nedstigningen. Nu er løvskoven borte og vi går langsomt nedad gennem stejle vinterasser og et storslået landskab åbenbarer sig fremfor os. Her viser Proseccoland sig frem fra sin bedste side. I horisonten ser vi enkelte stenhuse og lavlandets landbrugsmarker.
Ved San Vigilio kirken stopper vi og nyder den friske luft, og en flot udsigt, inden vi fortsætter mod landsbyen Col San Martino. Vandringen afsluttes på en lokal trattoria med en lettere frokost.
På et lille mejeri med tilhørende gastronomisk bar lærer vi hvordan osten fremstilles. Vi bliver budt velkomne af Emanuella som med stort engagement og gnist fortæller om de forskellige metoder hun anvender i osteproduktionen. Osten sælges både lokalt og internationalt.
Måske er det endnu mere spændende at følge med ned i kælderen, hvor osten lagres. Med næsens hjælp finder vi ud af, hvilke oste som opbevares i hvilke rum. Til sidst sætter vios til bords og smager på nogle af de smagsfulde oste. For at osten virkelig skal komme til sin ret, spiser vi med hænderne.
Efter tilbagekomst til hotellet er aftenen fri.
Dag 7 - Vin, vin og mad.
Idag forlader vi hotellet til fods og går langs Follinas bæk. Byens navn anses at have sin oprindelse fra det latinske ord "fullo". En fullo var en romersk vaskeriarbejder, som er kendt fra mange gamle inskriptioner i Italien. Fullos formodes også at have arbejdet med tøj direkte fra væven, men visse forskere tvivler på, om det virkelig var sådan.
Allerede under 1300-tallet fandes mange uldspinderier her, og dette medførte at Follina tidligt blev et vigtigt center for produktionen af uld- og silkeklæder. I løbet af den anden halvdel af 1800-tallet måtte de fleste spinderier lukke på grund af den formindskede vandmængde. Man forstår at byen var velstående dengang, når man ser alle de smukke vægmalerier, som opførtes på husene i 1800-tallet.
Kort tid efter vi har forladt Follina ser vi de første vinranker.
Op ad en bakke går det, og sidenhen mere jævnt fremad. Vi følger de gamle transportveje for områdets vinmarker, og følger bugtende grusveje med et ret så jævnt underlag. Det er et åbent landskab og man kan nyde de vidtstrakte udsigter over de bølgende vinmarker. I horisonten mod nord rejser de mægtige alper sig.
De store kastanjetræer, der omgives af prosecco druernes vinstokke, giver en god skygge under de varme sommermåneder. I landsbyen Combrai besøger vi en osteria som har specialiseret sig i at grille kød. Her serveres sallat, bønner og kød (gris, kylling og kanin). Restauranten er for det meste lukket om mandage, men for os slår den altid sine døre op.
Bussen fører os så til en nærliggende gård, hvor vi skal smage på prosecco. Til sidst kommer vi tilbage til hotellet, hvor vi kan slappe af lidt.
Om aftenen går vi ud på en af byens mange restauranter, og den vi har udvalgt har fået en stjerne i Michelinguiden. Her nyder vi vores afskedsmiddag.
Dag 8 - Hjemrejse.
Tema håber at rejsen har været god, og at mindet og bagagen er fyldt med hyggelige minder. Nu går rejsen hjemad fra Venedigs lufthavn. Arrividerci - på gensyn