Vandreferie i AndorraLilleputlandet med den storslåede natur

I løbet af denne vandringsrejse udforsker vi et spektakulært og velstående bjerglandskab med dalgange og blomsterenge langsmed bjergsiderne. Til fods oplever vi naturskønne og omvekslende naturscenerier og besøger en vin- og tobaksgård hvor vi smager på vin fra Andorra. Måske frister hovedstaden Andorra la Vella med indkøb, takket være de lave skatter ilandet?

REJSEFAKTA

Lande: Andorra, Spanien

REJSETYPE: Vandreferie - sværhedsgrad 3, krævende

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 15-22 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Godt hotel i Ordino under hele ugen
 • Vandring ved de tre Tristaina søer
 • Besøg på en vingård og tobaksfarm
 • Rundvandring i Madriu naturreservat
 • Sortenys botaniske afdeling

Dagsprogram
2021

Dag 1 - Rejsedag.

Afrejse fra Danmark til Barcelona, hvor du møder din TEMA rejseleder og bussen. Sidenhen kører vi med bussen circa 3 timer gennem Spaniens Nordøstlige hjørne Katalonien og frem til Andorra. Vi bor hele ugen på et fint og godt beliggende familiehotel i byen Ordino. Om aftenen serveres en tre-retters meny.

Dag 2 - El Serrat.

Idag er det promenade vandring som er på programmet. Vi kører med bus til byen El Serrat og vandrer ned til til byen Ordino, der ligger på lavere højde og halvvejs til Andorra la Vella. Stien er en del af "Ruta del Ferro", dvs. den gamle jernbane. Fra 1600 tallet og til og med 1800 tallets afslutning blev store mængder jern udvundet i Andorras bjergområder. Sten indeholdende jernmalm transporteredes med æsler langs med denne sti og videre ned i dalgangene. Flere jern-smelterier etableredes i dalgangene for at udvinde jernet fra stenen. Vandringen går gennem skov og åbne marker, og gennem bedårende og idylliske småbyer, med sine granithuse med skiffertag. Her er altid stor blomsterrigdom på balkoner og i haverne.

Efter vandringen kan man købe sig en hyggelig frokost langs gågaden i Ordino. Eftermiddagen og aftenen er fri.

Dagens vandring: circa 10 klometer (3 timer). Laveste højde 1.298 meter over havet, højeste højde 1.560 meter over havet. Vi starter vandringen i El Serrat på højeste højde og går nedad til Ordino på laveste højde. Sværhedsgrad: 1

Dag 3 - Incles dalen.

Efter ca. 45 Minutters busrejse er vi fremme ved Incles dalgangen i det Nordøstlige Andorra. Dalgangen er en af de tre hoveddale i landet, og den følger naturligt nok Incles floden. I nærheden fiondes det kendte Grandvalira skiområde, hvor mange skikonkurrencer afholdes. Vi starter vandringen med at følge floden, og her er megen rød pinjeskov. Alt eftersom vi kommer op i højden begynder vi at se blomstrende camille og vildtimian. Så kommer den mørke pinjeskov og de åbne græsmarker. Ved Sordasøen er det gode muligheder for at dække op til picknickfrokosten. Her kan vi sidde og kigge henført udover dalens naturscenerier, og bagved bjergtoppene ligge Frankrig. Vandringsruten er oval og afsluttes ved Inclesfloden. Vi vender tilbage til hotellet iløbet af eftermiddagen. 

Dagens vandring er på ca. 10 Km (4-5 timer). Laveste punkt er 1752 MOH, højeste er på 2298 MOH. Vandringen starter i skoven ved floden, og sidenhen går man opad gennem skov og åbne marker. Ønsker du lettere vandring kan du vælge at holde dig langsmed floden. Højeste punkt bliver da 1840 MOH. Incles dalgangen er 6 Km t/r. Sværhedsgraden ifølge rejselederne er 3 ud af 3.

Dag 4 - Vin højt oppe og tobaksmuseum.

Efter morgenmaden kører bussen os til tobaksmuseet i byen Sant Jualia de Loria, hvor vi får et indblik i tobakkens historie i Andorra. Tobakken har været en af landets største eksportvarer siden slutningen af 1600-årene, og man kan se tobaksmarkerne overalt i dalene. Allerede omkring år 1880 begyndte man at producere cigarrer og cigaretter i landet. 

Forbløffende nok kan der også dyrkes vin i Andorra, både rød og hvid. Vinstokkene vokser på høje højder, på terasser på ca. 1200 MOH. Dette er de højest beliggende vinmarker i Europa, sammen med Val d'Aosta i Italien. 

Vi rejser videre til  Andorra la Vellas. I det gamle bycentrum opførtes nogle af de ældste huse under 1500-tallet. Frokost og eftermiddagen tages på egenhånd og her kan du vandre omkring på egen hånd, og måske nyde handelslivet og cafeerne.

Gå dog ikke glip af at besøge "caldean" i centrum af byen. Dette er Andorras fantastiske svømmehal, som vækker opmærksomhed både med sit ydre og sit indre. Badehuset byder på flere bassiner og jacuzzi samt en eksotisk have med badepladser og solstole.

Dag 5 - Naturparken Madriu.

Dagens vandring går i ring i det Sydlige Andorra, og findes til og med optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Med bus kører vi de 45 Minutter til indgangen til naturparken. Vandringen går sidenhen lidt op og ned i skovklædt terræn. Når landskabet åbner sig ved en blomstereng, slår vi os ned ved det kølende vand og nyder vores picknick frokost. Stilheden er til af mærke på, og det føles meget exclusivt at have naturen for sig selv. I vandet her findes der masser af ørreder, hvilket der generelt gør i vandløb i Andorra. Vi smager også på ørrederne under vandringsugens gang. Vandringen afsluttes måske med en kop kaffe på en nærliggende cafe. 

Dagens vandring er på ca. 9 1/2 Km (4 timer). Laveste højde er 1630 MOH, højeste punkt er 1780 MOH. Vandringen går gennem skov og lidt op og ned ad bakke. Vi går en cirkelsti. Sværhedsgraden er 3 ud af 3 ifølge rejselederne.

Dag 6 - Sorteny.

Sorteny nationalparken i det Nordlige Andorra er landets første nationalpark. Arealet er på 1000 Ha og her findes 700 plantearter, hvoraf 50 er endemiske. Vandringen går direkte fra hotellet og igennem en skov. Vel inde i parken følger vi grusveje og skovstier. Herinde findes en botanisk afdeling, som vi besøger. Der er frokostmuligheder ved en hyggelig refugio. Vi tager bussen fra hotellet og op til parken, og vandrer sidenhen langsmed grusbveje og skovstier til søen Estany de l'Estanyo, der ligger på 2.338 meter over havet. Her stopper vi og nyder picknick frokosten. 

Efter frokost kører bussen os tilbage til hotellet, og om aftenen venter en fælles middag på restaurant. 

I skumringstimen kører vi bus til en traditionel "borda", hvor middagen serveres. En borda er betegnelsen for de huse i granitsten, hvor flertallet af andorraboerne førhen boede. ´Huset havde adskildte afdelinger for beboelse, husdyr og hø. Idag bruges mange bordaer som restauranter eller som sommerhuse.

Dagen vandring er på ca. 10 - 11 kilometer (6 timer). Laveste højde er 1560 meter over havet, højeste punkt er 2.338 meter over havet. Sværhedsgraden ifølge rejselederne er 3 ud af 3.

Dag 7. Tristainasøerne.

Denne sidste vandringsdag starter med 20 Minutters busrejse til Tristaina søerne i det Nordvestlige Andorra. De tre søer er resterne efter isafsmeltningen fra sidste istid, og de ligger smukt for foden af de fransk-andorriske bjergtoppe ved 2700 Meters højde over havet. Vi går gennem et åbent landskab med god udsigt og med rige farvespil fra genziana, oregano og bjergazalea.

Vi tager tovbanen op til den franske grænse på circa 2.600 meter over havet. Oppe på bjergkammen ses en fantastisk udsigt ud over både Andorra og Frankrig. Området er meget værdsat blandt andorraboerne, som valfarter hertil på familieudflugt. Der findes mulighed for at købe en frokost hvis man ønsker det, og siden vender vi tilbage til hotellet tidligt på eftermiddagen.

Om aftenen venter en 5 retters afskedsmiddag med passende vine til på en "borda". En borda er et hus i granitsten, beliggende i bjergene eller i en landsby. Sådan boede andorra-boerne førhen. Husene har adskildte afdelinger for beboelse, husdyr samt hø. Idag findes adskillige borda-restauranter og sommerhuse.

Dagens vandring er på ca. 6 Km (3 1/2 til 4 timer). Lavest højde er 2200 MOH, højeste punkt er på 2454 MOH. Vandringen går rundt omkring de tre Tristianasøer. Ønsker du et lettere program kan man vælge at bare gå rundt om to af de tre søer, og da er højeste punkt "bare" 2320 MOH. Sværhedsgraden på vandringen er 2 ud af 3 ifølge rejselederne.

Dag 8 - Hjemrejse.

Busrejse circa 4 timer til Barcelonas lufthavn. Vi håber du har haft nogle berigende og dejlige dage i Andorras natur. Adios og Hasta la vista!

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

 • Flyrejsen København - Barcelona t/r.
 • Samtlige overnatninger.
 • TEMA rejseleder.
 • 7 x morgenmad
 • 3 x picknick frokost.
 • 3 x middag.

REJSEFAKTA

Dag 1.

Flyrejse Danmark - Barcelona. Bustransport til El Serrat / Andorra ca. 220 Km. Syv overnatninger på hotel i Ordino. Middag indgår.

Dag 2.

Busrejse Ordino - El Serrat, circa 10 Kilometer. Vandring El Serrat - Ordino circa 8 kilometer. Morgenmad indgår.

Dag 3.

Bustransport Ordino - Inclesdalen t/r, ca. 65 Km. Vandring i Inclesdalen, ca. 10 Km. Morgenmad og picknickfrokost indgår.

Dag 4.

Bustransport El Serrat - Sant Julia t/r, ca. 100 Km. Besøg på tobaksmuseum samt vingårds besøg. Besøg i Andorra la Vellas centrum. Frokost på egen hånd og fri eftermiddag. Morgenmad indgår.

Dag 5.

Bustransport El Serrat - Madriu naturpark t/r ca. 50 Km. Vandring i Madriu naturpark ca. 9 1/2 Km. Morgenmad og picknickfrokost indgår.

Dag 6.

Bustransport Ordino - Nationalparken Sorteny, circa 22 kilometer. Vandring El Serrat - Sorteny Nationalpark - El Serrat, ca. 5 Km. Morgenmad, picknickfrokost og middag indgår.

Dag 7.

Bustransport Ordino - Tristaina t/r circa 18 kilometer. Vandring ved Tristaina søerne circa 6 kilometer. Morgenmad og 5 retters afskedsmiddag med vine indgår.

Dag 8.

Busrejse Ordino - Barcelona, ca. 220 Km. Flyrejse Barcelona - København. Morgenmad indgår.

Andorra

Folketal: 86 165

Areal: 468 Kvadratkilometer

Religion: Romersk Katolske ca. 90 %, minoriteter af protestanter og muslimer.

Sprog: Katalansk.

Spanien

Befolkning: 46,6 millioner 

Landets areal: 504.782 km² 

Valuta: Euro 

Religion: Katoliker 82%, agnostiker og ateister 14%, muslimer min. 1,2 %, protestanter 0,1%, øvrige ca 2,7 % 

Sprog: Spansk/castiliansk, katalansk, galicisk og baskisk.

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår:

Flyrejse Barcelona - Danmark t/r, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Valuta:

Euro (EUR)

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste større butikker. Kontomater findes.  

For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Drikkepenge:

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 30 EUR per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.

Klima:

Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no

Om morgenen variere temperaturen typisk mellem 7-15 grader og under dagens løb kommer temperaturen op på 20-27 grader. Handsker kan være godt om morgenen. Vi vandrer i shorts og t-shirts, men regntøj og varmere tøj bør medbringes. Mange syntes at vandrestave aflaster under vandringerne, og de findes nu i praktisk teleskop-stav format, der let foldes sammen. 

Påklædning:

Gode vandresko til byvandringerne, hvor der ofte er ujævne brostensbelægninger. Man klæder oftest om inden aftensmåltidet og restaurant besøg. Vi vandrer her gerne i t-shirt og shorts, men en varm trøje og regntøj er godt at have med. Vandringsstave anbefales.

Vandringerne:

Vandringerne er udspredt over hele Andorra og er forskelligartede og varierede. Underlaget er oftest stier med granitsten (ikke rullesten). Vi går i skov, på skråninger og over græsmarker. 

Da det er svært at finde indkøbsmuligheder hvor vi opholder os, er det på denne rejse ikke muligt at præstere de normale og fine TEMA picknick'er. Du behøves derfor ikke medbringe picknick udrustning. På rejsen indgår bare tre picknick'er, som tilberedes af hotellet. De indeholder:

1 stort smørrebrød med forskelligt pålæg. 

1 stk frugt.

1 pakke kager eller kiks eller energibarre.

1 lille flaske vand.

Hotellet:

Hotel Coma er tre stjernet og har gode rum, en stor bar med selskabsrum, en terasse hvor man kan sidde, en stor have og en stor restaurant. Hotellet ligger lidt ovenfor Ordino i et stille område. Du kan gå til byen på fem minutter, og der finde lidt butikker og nogle barer. Hotellet er landtligt, lidt slidt men med en god stemning. De måltider som serveres på hotellet inkluderer husets vin samt vand. Hotellet svømmepøl (udendørs) er åben fra 09.00 til 20.00 hver dag, med startfra omkring 24 juni alt afhængigt af vejret. I nærheden af hotellet findes både minigolf og tennis. Der er wifi på hele hotellet, og man kan streame film fra receptionen og i restauranten.

Øvrigt: 

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.


Hotel/overnatning

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti
 • Se dagsprogrammet

Andre Vandreferier

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.