Sydøstasiens forskellige verdenerSingapore, Malaysien, Brunei, Indonesien

En mangedimensionel rundrejse i denne magiske del af Asien. Her blandes moderne metropoler med hovedjæger på Borneo. Sol og bad på Penang blandes med madlavning hos en familie. I det lille sultanat Brunei ser vi storslåede paladser men også byer bygget på pæle i vandet. På Java kommer vi til Det Ostindiske Kompanis Batavia, og nutiden Jakarta. Rejsen afsluttes i Yogjakarta, hvor vi ser Verdensarvstemplerne Prambanan og Borubodur.

REJSEFAKTA

Lande: Singapore, Malaysia, Brunei, Indonesien

REJSETYPE: Rundrejse

Rejselængde : 19 dage

Gruppens størrelse: 20-25 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Den Botanisk Have og Clarke Quay i Singapore
 • Orangutang Rehabcenter på Borneo
 • Taxibåd til byen Kampong Ayer på Bruneifloden
 • UNESCO Tempelområderne Prambanan og Borobudur på Java
 • Rismarker, flotte templer og strandliv på Bali

Dagsprogram
Vinter 2018/19

Dag 1 - Fire lande i Asien.

Afrejse med fly fra Danmark. Nu starter den indholdsrige rejse, der tager dig med gennem fire vidt forskellige lande i Sydøstasien: Singapore, Malaysia, Brunei og Indonesien.

Dag 2 - Singapore & Clark Quay.

Efter den bekvemme men lange flyvning, mødes du i Singapores lufthavn, Changi, af TEMA-rejselederen. Efter den korte transfer ind til centrale Singapore og vores hotel for de kommende to nætter, får du mulighed for at slappe lidt af. Om aftenen mødes vi til en kort gåtur langs Singaporefloden til Clark Quay, hvor vi spiser en fælles velkomstmiddag. Clarke Quay bestod i tidernes morgen af store lagerlokaler til den intensive handel, der fandt sted i flodmundingen. I dag er de gamle havnekvarterer omdannet til byens forlystelsescentrum med et stort udvalg af restauranter, cafeer og udendørs barer.

Dag 3 - Sightseeing i Singapore.

Efter en god morgenbuffet på hotellet er det tid til en byrundtur i denne metropol. Singa og pura er de malajiske ord for løve respektive by. Ifølge sagnet var det første levende væsen som byens grundlægger så, en løve. En af attraktionerne vi ser på byrundturen er The Merlion, Singapores symbol, der har en løves hoved på en fiskekrop.Singapores nationalblomst er en smuk orkidée. Denne og meget andet smukt kan man se i Singapores botaniske have, som vi besøger om formiddagen. Den botaniske have er også det lille lands verdensarv, der er med på Unescos liste.Det moderne Singapores grundlægger kunne man kalde Sir Thomas Stamford Raffles, der var tjenestemand ved det Britiske Ostindiske Kompagni. Han underskrev en aftale med sultanen af Johor i 1819 og oprettede Singapore som et handelssted. Hans navn blev i 1887 anvendt til det, der sidenhen er blevet et af verdens mest fornemme hoteller, The Raffles Hotel. Det var her drinken Singapore Sling blev opfundet. 

(Raffles hotel er lukket for gennemgribende renovering fra midten af december 2017 og frem til slutningen af september 2018).

Under byrundturen spiser vi frokost på et andet af de stemningsfulde hoteller i byen, The Fullerton Hotel. Fullerton er idag et femstjernet hotel, men bygningen anvendtes førhen som Singapores postkontor, og har også huset den prestigefyldte Singapore Club.

Aftenen er fri til egne aktiviteter.  

Dag 4 - Malaysia og Malacka.

Efter morgenmaden checker vi ud og forlader Singapore ad landevejen til nabolandet Malaysia.Malacka, eller Malacca som det også kan staves, er Malaysias historiske centrum. En gang var stedet en meget vigtig søfarts- og handelsby. Portugiserne var de første europæere der kom til Sydøastasien i 1511, derefter fulgte hollændere og englændere. Vi ser de gamle portugisiske bosættelser og det engelske bevogtningsfort. Vi går også en tur til The Dutch Square, det flerehundrede år gamle hollandske torv med det berømte rådhus.Vi spiser frokost på en restaurant der er indrettet efter det der kaldes Peranakan, eller Baba & Nyonya, opkaldt efter efterkommerne til de kinesiske immigranter der kom hertil. Smagsoplevelsen er en blanding af kinesiske og malaysiske ingredisener og krydderier.Aftenen er på egen hånd og vi kan anbefale et besøg på Jonker Walk. Om aftenen er hele gaden dækket op med madboder og andre salgsboder.

Dag 5 - Kuala Lumpur.

I dag oplever vi denne relativt anonyme asiatiske storby. Religionen spiller en stor rolle i Asien og her i KL er alle velkomne. Her finder man både muslimske, hinduistiske, kristne og buddhistiske helligdomme blandt hinanden. Vi når at opleve de største seværdigheder, blandt andet malajernes vigtigste landemærke, Dataran Merdeka, Selvstændighedstorvet. Her blev landets eget flag hejst for første gang i forbindelse med selvstændigheden den 31. august 1957.

Ved Central Market, der engang var byens fiskemarked, spiser vi en let frokost. Fiskesalget er blevet erstattet med håndarbejde fra hele Malaysia. Ved Sze Yah-templet kommer vi ind i Chinatown, og også her er der et marked med muligheder for at shoppe. Det moderne Kuala Lumpur er stærkt inspireret af vesterlandsk arkitektur, men historien og det lokale malaysiske liv er stadig nærværende. Det er en hektisk by med en farverig og fascinerende historie.

Du har fri om aftenen, så du kan udforske byen på egen hånd.

Dag 6 - Batu Caves.

Om morgenen forlader vi hovedstaden og kører Nordpå. Under formiddagen besøger vi Batu. Her findes hinduernes allerhelligste tempel udenfor Indiens grænser, tilegnet guden Muruga. Guden selv kan ses i form af en cirka 40 meter høj bronzestatue. Her kan du, som hinduerne selv, bestige de næsten 300 trappetrin op til tempelgrotten (bemærk at man ikke må besøge grotterne iklædt shorts eller i kort kjole).

Om eftermiddagen fortsætter vi mod det smukke højlandsområde Cameron Highlands. Vi stopper langs vejen når smukke udsigtspladser kalder på os, og tager også en kaffe og the pause. Ved det smukke Iskandar vandfald stopper vi og fotograferer.

Dag 7 - Cameron Highlands.

Under kolonivældet tog englænderne gerne til Cameron Highlands for at nyde det behagelige klima der. Arven fra kolonitiden er mærkbar, og går igen i arkitekturen. Heroppe findes et meget frodigt landbrugslandskab, og theplantager dominerede tidligt heroppe. Nu findes der mange jordbærplantager også. Idag kommer mange til området for at se en anden side af landet og derudover nyde det behagelige og mindre fugtige klima. 

Vi besøger naturligvis en theplantage, som arealmæssigt er den største i Sydøstasien. Her introduceres vi til hele thefremstillingen, og ser fabrikken hvor theblandene tørres og pakkes. I cafeen nyder vi en god kop the og et stykke kage eller småkager.

Vi kører tilbage til hotellet, og hvis du har lyst til en ekstraudflugt kan du deltage i en junglepromenade med lokal guide (ekstraudflugt som betales på plads).

Dag 8 - Unesco Verdensarven Georgetown.

Idag kører vi fra indlandet og gennem smuk natur ud til kysten. Færden går over en lang bro og ved frokosttid er vi fremme på tropeøen Penang. Her sammenblandes jungle, strande og den historiske perle Georgetown. Om eftermiddagen udforsker vi sammen denne levende kolonitidsby, som meget velfortjent er kommet med på Unescos Verdensarvsliste. Gåturen tager os langsmed "Street of Harmony", hvor religiøse bygninger fra Islam, Kristendommen, og Budddhismen ligger mere eller mindre side om side.

Hen på eftermiddagen indregistrerer vi os på vores resort ved Penangs smukke sandstrande langs Nordkysten.

Dag 9 - Sol og badedag ved Penang.

Denne dag er dedikeret til afkobling og nydelse med sol og bad. Hvis du har lyst til aktiviteter er der meget at se og gøre på Penang. Måske frister et besøg i Penang National Park eller en bådfærd til Monkey Beach?

Dag 10 - Kuching, Sarawak, Borneo.

Vi spiser tidlig morgenmad, inden flyet bringer os fra fastlandet til Borneo, en flyrejse på cirka 1 time og 45 minutter. Kucin betyder kat og når vi lærer Kattebyen at kende, ser vi selvfølgelig den store kattestaue og kattemuseet.Vi går gennem det gamle Kuching med markedssalg af krydderier m.m. Her ser vi arven fra The White Rajah. Dette navn fik den engelske familie Brook, da de som et kongeligt dynasti styrede Sarawak fra midten af 1800-tallet til lige efter den anden verdenskrig.Om aftenen går vi en lille tur fra hotellet til et af lokalbefolkningens absolutte favoritsteder når det drejer sig om smagsoplevelser.

Dag 11 - Til junglen med orangutanger og hovedjægere!

Borneo forbindes af mange med orangutanger. Og det er kun på Borneo og det nordlige Sumatra at man kan møde disse mennesker fra skoven som ordet orang hutan betyder. I dag har vi mulighed for at se disse individer, når vi besøger Semenggoh Wildlife Rehabilitation Center. Her har man i lang tid taget sig af orangutanergene på en fremgangsrig måde. Dyrene her lever i et stort reservat, så der er ingen garanti for at se de store primater, men med lidt held kommer vi til at opleve de menneskelignende dyr.

Dagen fortsætter derefter videre ind i junglen på vej mod Batang Ai National Park. Vi kører gennem et landskab, der er som et kludetæppe af jomfruelig regnskov, men også med marker og små byer. Ved Lemanakfloden skifter vi køretøj til en såkaldt longboat og fortsætter på floden. Ved flodens bredder kan vi se longhouses, rumah panjang, bygget af tropisk tømmer. Her bor storfamilier af Ibanfolket på mere eller mindre samme måde som man har gjort i århundreder. Iban var berygtede hovedjægere helt ind under den europæiske kolonisation. Vores indkvartering for natten bliver et naturskønt resort ved flodbredden.

Dag 12 - Naturvandring.

Måske bliver du vækket af naturens lyde, og efter en afslappende morgen med morgenmad på resortet, går vi en tur i naturen sammen med en specialist fra området.Derefter checker vi ud og tager tilbage mod Kuching langs den naturskønne vej. Tilbage i Kuching får du tid på egen hånd, inden vi om aftenen går en kort turt til en anden kulinarisk oplevelse. Nu skal vi nemlig prøve etnisk mad fra Kelabit Highlands.

Dag 13 - Brunei Darussalam.

Vi står meget tidligt op. Flyet fra Kuching til Miri i det nordlige Sarawak afgår tidligt og vi medbringer morgenmad fra hotellet. Fra Miri er der derefter cirka to timers kørsel inden vi når frem til Bruneis hovedstad Bandar Seri Begawan. Det lille land har store oliefelter og har opnået sine rigdomme uden at skulle fælde sin tropiske regnskov. Rigdommene har også ført til fantastiske bygningsværker i hovedstaden, og vi besøger Jame Asr Hassanil Bolkiah-moskeen. Ved Istana Nurul Iman, der er det officielle residens for Sultanen av Brunei foretager vi et fotostop.

Et af dagens højdepunkter er en tur med vandtaxi rundt om verdens største by på pæle i vandet, Kampong Ayer i Bruneifloden. Her kan vi se, hvordan hverdagen former sig for en stor del af hovedstadens indbyggere.

Dag 14 - Java og Jakarta.

Vi forlader Brunei og Borneo med fly og begiver os til Java og Indonesien. Landets hovedstad Jakarta er en kæmpemetropol og en smeltedigel af kulturelle udtryksformer fra Java, Malaysia, Kina, den arabiske verden, Indien samt Europa – og der frem for alt hollændernes Ostindiske kompagni. Vi ser ikoniske steder som for eksempel præsidentpaladset, men vores dag i Jakarta har fokusepå den gamle bydel Batavia, eller Kota Tua, med fine koloniale bygninger. 

Om aftenen tage vi til en af Jakartas bedre restauranter og nyder traditionelle retter, inspireret af det lokale og det kinesiske køkken, blandt antikt møblement.

Dag 15 - Fra Jakarta til Yogyakarta.

Indonesien består af 13.000 øer, fordelt på 33 provinser. Befolkningen er på cirka 240 millioner, og dermed er landet verdens fjerde folkerigeste land. Det indebærer store afstande og vi flyver derfor i cirka en time fra Jakarta til Yogyakarta. 

I dag oplever vi en af landets Unesco verdensarve, de imponerende templer ved Prambanan. Der er omkring 240 templer ialt i området. Smukke stenarbejder og spændende legender fascinerer os frem til frokosttid. Da møder vi en lokal familie, som inviterer os på frokost og fortæller deres hemmeligheder om tempelområdet.

Om eftermiddagen besøger vi Alun Alun torvet, hvor vi prøver Masangin. Dette er en udfordring, som beviser om man har et godt hjerte og en ren samvittighed, ifølge lokal tradition. Aftenens middag nyder vi i et fredet hus, hvis køkken er videnom berømt og lovpriset af både lokale og turister.

Dag 16 - Unesco Verdensarven Borobudur.

Om formiddagen udforsker vi mere af Yogyakartas historie og arkitektur med besøg både i Sultanens palads og i Taman Sari Water Castle, begge fra midten af 1800-tallet. Ved det historisk interessante område Kotagede besøger vi en sølvsmedie, der er en stærk håndarbejdstradition her på Java.

Om eftermiddagen kører vi ca 30 minutter nordvest for Yogyakarta for at besøge det majestætiske Borobudur. Det buddhistiske tempelområde blev påbegyndt i midten af 700-tallet, og de cirka 70 stupaer, der alle indeholder en Buddhastatue, blev restaureret i 1970'erne ved hjælp af Unesco og er nu en verdensarv, hvilket man nemt forstår, når man står midt i det eventyrlige landskab.

Dag 17 - Sultanliv.

Denne dag besøger vi Ngayogyakarta Hadiningrat, eller Kraton Yogjakarta paladset, som er et levende museum. Paladset tilhører Yogjakartas Sultan og hans familie. Her ser vi hvordan dele af det kongelige hverdagsliv forløber. 

Vi fortsætter med det lokale transportmiddel Becak til Taman Sari Water Castle, som blev bygget i midten af 1700-årene. Her fornemmer man hvorledes fortiden Sultaner levet omgivet af skønhed og overflod. Den underjordiske moske er meget speciel og er bygget så der tilvejebringes en perfekt akustik. Derfor behøves bønnelederen ingen mikrofon eller forstærker.

Om eftermiddagen besøger vi Jalan Malioboro. Jalan betyder gade men Maliobor er meget mere end en gade. Her udspreder et helt kvarter med markedsboder, butikker og barer for både lokale og besøgende.

Om aftenen samles vi til en fælles afskedsmiddag.

Dag 18 - Farvel til Java.

Vi nyder en fredelig formiddag, og tager siden flyet via Jakarta tilbage til Amsterdam og Europa.

Dag 19 - Hjemkomst.

Der er flyskift i Amsterdam, og efter en lang og indholdsrig rejse kommer du hjem med en masse nye indtryk. Vi håber at rejsen giver appetit på mere, og at du snart vil ud på nye eventyr med os.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly t/r Danmark
• Samtlige overnatninger
• 16 x morgenmad
• 10 x frokost
• 9 x middag
• Entreudgifter ifølge program
• Temas rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1.

Flyrejse Danmark - Singapore, flymåltider indgår.

Dag 2.

Ankomst Singapore. Gåtur langsmed Singapore River. Velkomstmiddag indgår. To overnatninger på hotel i Singapore.

Dag 3.

Byrundtur i Singapore. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 4.

Singapore - Kuala Lumpur, bustransport circa 350 Km. Byrundtur i Melaka. Helpension indgår. To overnatninger på hotel i Kuala Lumpur.

Dag 5.

Byrundtur i Kuala Lumpur. Morgenmad indgår.

Dag 6.

Kuala Lumpur - Cameron Highlands, transport circa 210 Km. Besøg ved Batugrotterne. Morgenmad og frokost indgår. To overnatninger på hotel i Cameron Highlands.

Dag 7.

Heldagsudflugt i Cameron Highlands med besøg på theplantage. Morgenmad indgår.

Dag 8.

Cameron Highlands - Georgetown, transport circa 260 Km. Byrundtur i Georgetown. Morgenmad og frokost indgår. To overnatninger på resort ved Tanjung Bungah.

Dag 9.

Sol- og badedage på Penang. Morgenmad indgår.

Dag 10.

Flyrejse Penang - Kuching. Morgenmad indgår. En overnatning på hotel i Kuching.

Dag 11.

Kuching - Batang Ai, transport circa 300 Km. Besøg på orangutang center. Jungleeventyr. Helpension indgår. En overnatning på resort i Batang Ai.

Dag 12.

Naturgåtur i Batang Ai. Transport Batang Ai - Kuching, circa 300 Km. Helpension indgår. En overnatning på hotel i Kuching.

Dag 13.

Flyrejse Kuching - Miri, circa 1 T. Bustransport Miri - Bandar Seri Begawan, circa 160 Km. Byrundtur. Morgenmadspakke, frokost og middag indgår. En overnatning på hotel i Bandar Seri Begawan.

Dag 14.

Flyrejse Bandar Seri Begawan - Jakarta, circa 1 T 20 M. Byrundtur Batavia, Gamle Jakarta. Morgenmad og middag indgår. En overnatning på hotel i Jakarta.

Dag 15.

Flyrejse Jakarta - Yogjakarta, circa 1 T 10 M. Udflugt til Prambanan. Helpension indgår. Tre overnatninger på hotel i Yogjakarta.

Dag 16.

Landsbybesøg med madlavningsaktivitet. Udflugt til Borobodurtemplet. Helpension indgår.

Dag 17.

Udflugt med besøg på Sultanens Palads og Malioboro markedet. Helpension indgår.

Dag 18.

Afslappende formiddag. Flyrejse Yogjakarta - Amsterdam via Jakarta. Morgenmad og flymåltider indgår.

Dag 19.

Amsterdam til Danmark.

Singapore

Befolkning
4 400 000Landets areal
647 km²Valuta
Singapore dollarReligion
BuddismeSprog
Engelsk, kinesisk, malaysisk og tamil

Malaysia

Befolkning
25,8 mill. Landets areal
329 758 km² Religion
Islam Valuta
Ringgit Sprog
Malajisk (bahasa malaysisk) er officielt sprog

Brunei

Indbyggertal
442,216 Landets størrelse
5,765 km² Valuta
Brunei dollar (BND) Religion
Sunni Islam Sprog
Officielt sprog er malaj og engelsk.  

Indonesien

Indbyggertal
245,5 millioner Landets areal
1.904.600 km² Valuta
Rupiah (USD og EUR kan benyttes som betalingsmiddel på hoteller samt i større butikker og restauranter). Religion
Islam, protestantisme, katolicisme, "hindu-buddhisme", lokale stamreligioner. Sprog
Det officielle sprog er indonesisk (bahasa indonesia, en form for malaysisk). Iøvrigt 300 sprog tilhørende austronesiske sprogfamilier, hvoraf de største er javansk og sundanesisk. Øvrige dominerende sprog er achinesisk, balinesisk, batak, makassar, maduresisa og minangkabau.

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår:

Fly Danmark til Singapore og retur fra Bali. Regionale fly indgår også (billetter modtages på rejsemålet). TEMAs svenske rejseleder, del i dobbeltværelse, udflugter, entreer og rejsens transporter ifølge dagsprogrammet.

Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg, så længe der er ledige pladser på rejsen. Ring for information på tel: 70 100 399.

Valuta:

Singapore dollar (SGD).
Malaysisk ringgit (MYR).
Brunei dollar (BND).
Indonesisk rupiah (IDR).

De mest almindelige kreditkort accepteres i de fleste butikker. Der findes hæveautomater.

For mere information om valuta og kurser, kontakt din bank eller et vekslingskontor.

Drikkepenge:

I denne rejse indgår fælles drikkepenge, eksempelvis til bagagebærere, chauffører, eventuelle lokale guider samt til serveringspersonale ved fælles måltider.

Klima og beklædning:

Klimaoplysninger og aktuelle vejrprognoser finder du nemt på forskellige vejrsider. Forslag til sider kan være: www.dmi.dk, www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Påklædning og udstyr:
Ved besøg i templer eller andre hellige steder samt officielle bygninger skal man ikke iklæde sig ærmeløse trøjer/bluser, shorts eller korte kjoler. Ved besøg i templer og private hjem skal man have skoene af. Solbeskyttelse, solbriller og hat/kasket samt myggemidler bør medbringes.

I løbet af rejsen kommer vi til at foretage en del kortere vandreture både i bymiljø men også i naturen, så vi anbefaler bekvemme sko med gode såler.

Observer:

Vedrørende byrundturen i Brunei:

* Ikke-muslimer må ikke gå ind i moskeerne på tors- og fredage samt under religiøse festivaler. Skulle besøget ske på en sådan dag, besøger vi haven og området omkring selve moskeen.
* Fotografering er ikke tilladt i moskeen eller på Brunei Museum.
* Kvindelige besøgende skal bære et sort sjal ved moskébesøget, sjalet modtages af/ved moskeen.
* Sko skal tages af inden besøg i selve moskeenog ved de kongelgie regalier.
* Benyt venligst sko uden hæle, da udflugten inkluderer en kort gåtur på planker ved "vandbyen" (Water Village Kampong Ayer).

Øvrigt:

Flyrejserne indenrigs i Malaysia og Indonesien samt regionalt fra Brunei til Indonesien, bestilles lokalt af vores samarbejdspartner på stedet. Billetterne til disse flyvninger modtages på rejsemålet. Ved indcheckning for afrejse fra Danmark, anbefaler vi at du har rejsens dagsprogram/dagbog tilgængelig, så du kan fremvise rejseplanen.

Vær opmærksom på, at max. vægt for indchecket bagage på indenrigsstrækningerne oftest er 20 kg (plus max. 7 kg håndbagage) – uanset hvad dine internationale flyvninger til og fra Asien tillader.

Visse helligdage der fejres i Sydøstasien, især det Kinesiske nytår, Idul Fitri – afslutningen på fastemåneden Ramadan samt Nyepi – balinesisk nytår, kan medføre midlertidige ændringer i dagsprogrammet.

Tema:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotelinformation

I vores rejser indgår altid

 • TEMAs rejseleder
 • Fly & hotel
 • Udsøgte måltider
 • Udflugter og entreer ifølge program
 • Smagsprøver
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose