Sydøstasiens forskellige verdenerSingapore, Malaysia og Indonesien

En mangedimensionel rundrejse i denne magiske del af Asien. Her blandes moderne metropoler med udkig efter orangutanger på Borneo. Sol og bad på Penang blandes med madlavning hos en familie. På Java kommer vi til Det Ostindiske Kompanis Batavia, og nutiden Jakarta. I Yogjakarta ser  vi Verdensarvstemplerne Prambanan og Borubodur. Rejsen afsluttes på det grønne og hinduistiske Bali, hvor de sidste to dage byder på sol- og bad på resorthotel ved Sanurstranden.

REJSEFAKTA

Lande: Singapore, Malaysia, Indonesien

REJSETYPE: Rundrejse

Rejselængde : 21 dage

Gruppens størrelse: 20-25 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Den Botanisk Have og Clarke Quay i Singapore
 • Orangutang Rehabcenter på Borneo
 • Georgetown og strandliv på Penang
 • UNESCO Tempelområderne Prambanan og Borobudur på Java
 • Bali med rismarker, afslapning og egen hinduisme

Dagsprogram
2020

Dag 1 - Tre lande i Asien.

Afrejse med fly fra Danmark. Nu starter den indholdsrige rejse, der tager dig med gennem tre vidt forskellige lande i Sydøstasien: Singapore, Malaysia og Indonesien.

Dag 2 - Singapore & Clark Quay.  

Efter den bekvemme men lange flyvning, mødes du i Singapores lufthavn, Changi, af TEMA-rejselederen. Efter den korte transfer ind til centrale Singapore og vores hotel for de kommende to nætter, får du mulighed for at slappe lidt af. Om aftenen mødes vi til en kort gåtur langs Singaporefloden til Clark Quay, hvor vi spiser en fælles velkomstmiddag. Clarke Quay bestod i tidernes morgen af store lagerlokaler til den intensive handel, der fandt sted i flodmundingen. I dag er de gamle havnekvarterer omdannet til byens forlystelsescentrum med et stort udvalg af restauranter, cafeer og udendørs barer. 

Dag 3 - Sightseeing i Singapore.   

Efter en god morgenbuffet på hotellet er det tid til en byrundtur i denne metropol. Singa og pura er de malajiske ord for løve respektive by. Ifølge sagnet var det første levende væsen som byens grundlægger så, en løve. En af attraktionerne vi ser på byrundturen er The Merlion, Singapores symbol, der har en løves hoved på en fiskekrop.Singapores nationalblomst er en smuk orkidée. Denne og meget andet smukt kan man se i Singapores botaniske have, som vi besøger om formiddagen. Den botaniske have er også det lille lands verdensarv, der er med på Unescos liste.Det moderne Singapores grundlægger kunne man kalde Sir Thomas Stamford Raffles, der var tjenestemand ved det Britiske Ostindiske Kompagni. Han underskrev en aftale med sultanen af Johor i 1819 og oprettede Singapore som et handelssted. Hans navn blev i 1887 anvendt til det, der sidenhen er blevet et af verdens mest fornemme hoteller, The Raffles Hotel. Det var her drinken Singapore Sling blev opfundet, og vi afslutter med byrundtur med at spise en frokost her.Aftenen er fri til egne aktiviteter. 

Dag 4 - Malaysia og Malacka.  

Efter morgenmaden checker vi ud og forlader Singapore ad landevejen til nabolandet Malaysia. Melaka, eller Malacca som det også kan staves, er Malaysias historiske centrum. En gang var stedet en meget vigtig søfarts- og handelsby. Portugiserne var de første europæere der kom til Sydøastasien i 1511, derefter fulgte hollændere og englændere. Du ser de gamle portugisiske bosættelser og det engelske bevogtningsfort. Vi går også en tur til The Dutch Square, det flerehundrede år gamle hollandske torv med det berømte rådhus. 

Vi spiser frokost på en restaurant der er indrettet efter det der kaldes Peranakan, eller Baba & Nyonya, opkaldt efter efterkommerne til de kinesiske immigranter der kom hertil. Smagsoplevelsen er en blanding af kinesiske og malaysiske ingredisener og krydderier. 

Om aftenen ankommer vi til kovedstaden, der populært bare kaldes for KL. Kuala Lumpur kaldes også for "The Garden City of Lights", men de fleste forbinder den med tvillingetårnene Petronas Towers. Efter indregistrering på hotellet nyder vi en fælles middag. 

Dag 5 - Kuala Lumpur. 

I dag fortsætter vi med at opleve denne relativt anonyme asiatiske storby. Religionen spiller en stor rolle i Asien og her i KL er alle velkomne. Her finder man både muslimske, hinduistiske, kristne og buddhistiske helligdomme blandt hinanden. Vi når at opleve de største seværdigheder, blandt andet malajernes vigtigste landemærke, Dataran Merdeka, Selvstændighedstorvet. Her blev landets eget flag hejst for første gang i forbindelse med selvstændigheden den 31. august 1957.Ved Central Market, der engang var byens fiskemarked, spiser vi en let frokost. Fiskesalget er blevet erstattet med håndarbejde fra hele Malaysia. Ved Sze Yah-templet kommer vi ind i Chinatown, og også her er der et marked med muligheder for at shoppe. Det moderne Kuala Lumpur er stærkt inspireret af vesterlandsk arkitektur, men historien og det lokale malaysiske liv er stadig nærværende. Det er en hektisk by med en farverig og fascinerende historie. 

Aftenen er fri til egne eventyr. 

Dag 6 - Batu Caves. 

Om morgene forlader vi byens centrum for at besøge Batu. Her findes hinduernes allerhelligste tempel udenfor Indiens grænser, tilegnet guden Murugan. Guden selv kan ses i form af en cirka 40 meter høj bronzestatue. Her kan du, som hinduerne selv, bestige de næsten 300 trappetrin op til tempelgrotten. Bemærk at man ikke må besøge grotterne, hvis man bare bærer shorts eller en kort kjole. 

Om eftermiddagen fortsætter vi op til det sagnomspundne Cameron Highlands. Undervejs stopper vi et par gange og nyder den smukke udsigt, og tager også en kaffepause undervejs. Ved Iskandar vandfaldet stopper vi også og beundrer omgivelserne.  

Dag 7 - Cameron Highlands.  

Under kolonitiden kom englænderne gerne til Cameron Highlands for at nyde det behagelige klima. Minderne fra kolonitiden er tydelige i områdets arkitektur. Højlandet er et meget frugtbart landbrugsområde, og også meget velegnet til thedyrkning samt jordbærplanter. Idag kommer mange hertil for at se en anden side af Malaysia og for at nyde det mildere og mindre fugtige klima.  

I dagens løb besøger vi selvfølgelig en theplantage, som er Sydøstasiens største rent arealmæssigt. Vi introduceres til hele fremstillingsprocessen, inklusive tørring og pakketering. Og så smager vi en god kop the, måske med en kage til som tilbehør. 

Om eftermiddagen er der mulighed for at følge med på en vandring i regnskoven med lokalguide (ekstra udflugt som betales lokalt). 

Dag 8 - Unesco verdensarven Georgetown. 

Idag forlader vi højlandet og kører gennem den smukke natur ud til kysten. Via en lang bro kommer vi frem til troeøen Penang henmod frokosttid. På øen findes jungel, badestrande og den gamle by Georgetown. Om eftermiddagen udforsker vi i samlet flok denne perle fra kolonitiden, der meget fortjent har fået en plads på Unescos Verdensarvsliste. Gåturen går ad "Street of Harmony", hvor religiøse bygninger fra hindusimen, kristendommen, islam og buddhismen ligger mere eller mindre ved siden af hinanden. 

Sent om eftermiddagen indregistrerer vi os på vores resorthotel ved Penangs fine nordkyst. 

Dag 9 - Sol- og bad på Penang. 

Nyd denne afslappende dag med sol og bad. Hvis du er mere interesseret i at udforske øen, så er der meget at gøre på Penang. Måske besøger du Penang National Park eller tager en bådtur ud til Monkey Beach? 

Dag 10 - Kuching, Sarawak, Borneo. 

Formiddagen er fri, indtil eftermiddagens flyvning bringer os fra fastlandet til Borneo, en flyrejse på cirka 1 time og 45 minutter. Kuchin betyder kat og lige udenfor hotellet ser vi en stor kattestatue. Indenfor bekvem gangafstand af hotellet ligger Kuching Waterfront Bazaar, hvor der sælges moderne souvenirer fra de fine gamle bygninger langsmed vandet. 

Dag 11 - Til junglen med orangutanger og tidevand.  

Borneo forbindes af mange med orangutanger. Og det er kun på Borneo og det nordlige Sumatra at man kan møde disse mennesker fra skoven som ordet orang hutan betyder. I dag har vi mulighed for at se disse individer, når vi besøger Semenggoh Wildlife Rehabilitation Center. Her har man i lang tid taget sig af orangutanergene på en fremgangsrig måde. Dyrene her lever i et stort reservat, så der er ingen garanti for at se de store primater, men med lidt held kommer vi til at opleve de menneskelignende dyr.

Dagens slutdestination er Sri Aman ved Batang Lupar floden. Floden er kendt for det store tidevandsudsving (det såkaldte benak), hvor dybden på vandet varierer med 3 meter.

Dag 12 - Naturvandring. 

Måske bliver du vækket af naturens lyde, og efter en afslappende morgen med morgenmad på resortet, går vi en tur i naturen sammen med en specialist fra området.Derefter checker vi ud og tager tilbage mod Kuching langs den naturskønne vej. Tilbage i Kuching får du tid på egen hånd, inden vi om aftenen går en kort turt til en anden kulinarisk oplevelse. Nu skal vi nemlig prøve etnisk mad fra Sarawak provinsen. 

Dag 13 - Bako Nationalpark. 

Dagens udflugt går til Bako Nationalpark, som er et af de bedste steder i Borneo når det gælder om at have chancer for at se de vilde dyr. Her er det ikke usædvanligt at se næseaber, budenglangurer og kabbemakak. Men også dyr som vildsvin, varaner samt masser af fugle kan man opleve her. Parken rummer mange forskellige naturtyper, som mangroveskov, tropisk sumpskov og kerangas (en type af buskskov man bare finder på Borneo). Der er mange forskellige stier i området, så man kommer tæt på naturen og nyder også udsigten over kysten, som er fuld med små bugter og sandstrande. 

Sent hen på eftermiddagen er vi tilbage i Kuching. 

Dag 14 - Indonesiens Java og Jakarta. 

Vi forlader Brunei og Borneo med fly og begiver os til Java og Indonesien. Landets hovedstad Jakarta er en kæmpemetropol og en smeltedigel af kulturelle udtryksformer fra Java, Malaysia, Kina, den arabiske verden, Indien samt Europa – og der frem for alt hollændernes Ostindiske kompagni. Vi ser ikoniske steder som for eksempel præsidentpaladset, men vores dag i Jakarta har fokusepå den gamle bydel Batavia, eller Kota Tua, med fine koloniale bygninger. 

Om aftenen tager vi til en af Jakartas bedre restauranter og blandt historisk inventar nyder vi så en middag tillavet efter gamle opskrifter, som blander javanesisk og kinesisk madlavningstraditioner. 

Dag 15 - Yogyakarta og Prambaran. 

Indonesien består af 13.000 øer, fordelt på 33 provinser. Befolkningen er på cirka 240 millioner, og dermed er landet verdens fjerde folkerigeste land. Det indebærer store afstande og vi flyver derfor i cirka en time fra Jakarta til Yogyakarta. 

I dag oplever vi en af landets verdensarve, de imponerende templer ved Prambanan. Der er omkring 240 templer ialt i området. Der møder vi en lokal familie, som inviterer os på frokost og fortæller deres hemmeligheder om tempelområdet. 

Om eftermiddagen besøger vi torvet Alun Alun Kidul. Her prøver vi den lokale udfordring Masangin, som viser om man har et godft hjerte og en ren samvittighed efter lokale traditioner. Aftenens middag indtages i et fredet hus, hvor køkkenet prises af både lokale og turister. 

Dag 16 - Verdensarven Borobudur.

Om formiddagen udforsker vi mere af Yogyakartas historie og arkitektur med besøg både i Sultanens palads og i Taman Sari Water Castle, begge fra midten af 1800-tallet. Ved det historisk interessante område Kotagede besøger vi en sølvsmedie, der er en stærk håndarbejdstradition her på Java.

Nordvest for Yogyakarta findes det majestætiske Borobudur. Det buddhistiske tempelområde blev påbegyndt i midten af 800-tallet, og de cirka 70 stupaer, der alle indeholder en Buddhastatue, blev restaureret i 1970'erne ved hjælp af Unesco og er nu en verdensarv, hvilket man nemt forstår, når man står midt i det eventyrlige landskab.

På vej tilbage til Yogjakarta besøges Ngayogyakarta Hadininggrat, eller Kraton Yogjakarta paladset som det også kendes som. Pladset tilhører Yogjakartas sultan og hans familie, og pladset er dermed et levende museum. Her ser vi hvordan det kongelige hverdagsliv udspillede sig. Sidenhen kører vi med det lokale transportmiddel Becak til Taman Sari Water Castle fra midten af 1800-tallet. Her fornemmer vi hvordan fortidens sultaner levede haremslivet omgivet af smukke kvinder fra hele landet. Den underjordiske moske er speciel, og den er bygget med en perfekt akustik. så bønnelederen behøves ingen forstærker.

Efter frokost besøger vi Jalan Malioboro. Jalan betyder gade, men Malioboro er meget mere end en gade. Her findes et helt kvarter med markeder og butikker til lokale og turister.

Dag 17 - Til Bali.

Bali er i århundreder blevet kaldt "Verdens morgengry" og "et jordisk paradis" af kunstnere og poeter. Måske skyldes det folket med de fortryllende sæder og skikke. Eller er det muligvis naturen med alle sine nuancer af grønt, regnskovens myriader af lyde og farver, alle de uberørte strande og det frodige landskab.

Denne "Gudernes ø" er meget grøn, hvilket du oplever når vi direkte efter ankomst kører til midten af øen til charmerende Ubud med risterasserne. I dagens løb besøger vi Tirta Empul Bali, som er et af de største og mest velbesøgte vandtempler i hele Indonesien. Templet blev grundlagt for over 1000 år siden og er tilegnet til guden Vishnu, som også er gud for vand indenfor hinduismen. Templets navn betyder direkte oversat: "Hellig vandfjer" på balinesisk.

Dag 18 - Kultur og traditioner på landet.

Fra kunstnerbyen Ubud tager vi til håndværksbyen Mas, som vi kort besøger. Dagens mål er Guliang Kawan, hvor man værne om de balinesiske traditoner og kulturen. I løbet af dagen lærer vi mere om træarbejder ohg besøger byens smed. Vi ser også hvordan man fremstiller en sari og samger på palmvin inden vi får frokosten serveret midt i rismarkerne.

Om eftermiddagen kører vi til sydkysten, hvor vi skal bo under den sidste del af rejsen i Sanur. Her indregistrerer vi os for de sidste to overnatninger på et resorthotel med en fin strand.

Dag 19 - sol- og badedag.

I dag kan du slappe af med sol og badning. Resortet ligger direkte ved havet men har også et hyggeligt poolområde. Denne dag kan du bruge til at samle alle indtrykkene af det du har oplevet hidtils, og måske bestiller du en skøn behandling i hotellets spa.

Dag 20 - Hjemrejse.

Om formiddagen kan du slappe af med sol og badning, inden vi om eftermiddagen kører til lufthavnen for hjemrejse til Danmark.

Dag 21 - Hjemkomst.

Efter en lang og indholdsrig rejse, kommer du hjem efter en mellemlandning. Vi håber at rejsen har givet dig smag efter mere, og at vi snart kan byde dig velkommen på nye eventyr.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly t/r Danmark
• Samtlige overnatninger
• 18 x morgenmad
• 11 x frokost
• 8 x middag
• Entreudgifter ifølge program
• Temas rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1.

Flyrejse Danmark - Singapore, flymåltider indgår.

Dag 2.

Ankomst Singapore. Gåtur langs Singapore River. Velkomstmiddag indgår. To overnatninger på hotel i Singapore.

Dag 3.

Byrundtur Singapore. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 4.

Singapore - Kuala Lumpur, 350 Kilometer. Byrundtur i Melaka. Helpension indgår. To overnatninger på hotel i Luala Lumpur.

Dag 5.

Byrundtur i Kuala Lumpur. Morgenmad indgår.

Dag 6.

Kuala Lumpur - Cameron Highlands, 210 kilometer. Besøg ved Batugrotterne. Morgenmad og frokost indgår. To overnatninger på hotel i Cameron Highlands.

Dag 7.

Heldagsudflugt i Cameron Highlands med besøg på theplantage. Morgenmad indgår.

Dag 8.

Cameron Highlands - Georgetown, 260 Kilometer. Byrundtur i Georgetown. Morgenmad og frokost. To overnatninger på resorthotel ved Tanjung Bungah.

Dag 9.

Sol- og badedag på Penang. Morgenmad indgår.

Dag 10.

Flyrejse Penang - Kuching. Morgenmad indgår. En overnatning på hotel i Kuching.

Dag 11.

Kuching - Sri Aman, 270 Kilometer. Besøg på orangutang center. Helpension indgår. En overnatning på resort i Sri Aman.

Dag 12.

Naturgåtur i Batang Ai. Sri Aman - Kuching, 270 kilometer. Helpension indgår. To overnatninger på hotel i Kuching.

Dag 13.

Dagsudflugt til Bako Nationalparken. Morgenmad og frokost.

Dag 14.

Flyrejse Kuching (via Kula Lumpur) - Jakarta. Byrundtur i Jakarta. Gamle Jakarta. Morgenmad og middag indgår. En overnatning på hotel i Jakarta.

Dag 15.

Flyrejse Jakarta - Yogjakarta, circa 1 time og 10 minutter. Udflugt til Prambanan. Helpension indgår. To overnatninger på hotel i Yogyakarta.

Dag 16.

Udflugt til Borobudur. Sultanens palads og Malioboro markedet. Helpension indgår.

Dag 17.

Flyrejse Yogjakarta - Bali. Udflugt til tempel. Helpension indgår. En overnatning i Ubud.

Dag 18.

Udflugt til landdistrikt med håndarbejde og rismarker. Morgenmad og frokost indgår. To overnatninger på hotel ved Sanur stranden.

Dag 19.

Sol- og badedag. Morgenmad indgår.

Dag 20.

Fri formiddag. Flyrejse Bali - Europa. Morgenmad og flymåltider indgår.

Dag 21.

Hjemkomst Danmark.

Singapore

Befolkning 5,6 millioner
Landets areal 647 km²
Valuta
Singaporeansk dollar (SGD)
Religion
Buddisme
Sprog
Engelsk, kinesisk, malaysisk og tamil

Malaysia

Befolkning 27,5 millioner
Landets areal 329 758 km²
Religion
Islam
Valuta
Ringgit
Sprog Malajisk (bahasa malaysisk) er officielt sprog

Indonesien

Indbyggertal 253 millioner
Landets areal
1 904 600 km²
Valuta
Rupiah (USD og EUR kan benyttes som betalingsmiddel på hoteller samt i større butikker og restauranter).
Religion
Islam, protestantisme, katolicisme, "hindu-buddhisme", lokale stamreligioner.
Sprog
Det officielle sprog er indonesisk (bahasa indonesia, en form for malaysisk). Iøvrigt 300 sprog tilhørende austronesiske sprogfamilier, hvoraf de største er javansk og sundanesisk. Øvrige dominerende sprog er achinesisk, balinesisk, batak, makassar, maduresisa og minangkabau.

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår:

Fly Danmark til Singapore og retur fra Bali. Regionale fly indgår også (billetter modtages på rejsemålet). TEMAs svenske rejseleder, del i dobbeltværelse, udflugter, entreer og rejsens transporter ifølge dagsprogrammet.

Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg, så længe der er ledige pladser på rejsen. Ring for information på tel: 70 100 399.

Valuta:

Singapore dollar (SGD).
Malaysisk ringgit (MYR).
Indonesisk rupiah (IDR).

De mest almindelige kreditkort accepteres i de fleste butikker. Der findes hæveautomater.

For mere information om valuta og kurser, kontakt din bank eller et vekslingskontor.

Drikkepenge:

I denne rejse indgår ingen fælles drikkepenge. Beregne derfor rejsekassen med 50,- US$ per person til drikkepenge til eksempelvis bagagebærere, chauffører, eventuelle lokale guider samt til serveringspersonale ved fælles måltider. Rejselederen indsamler beløbet på plads og fordeler på passende vis.

Klima og beklædning:

Klimaoplysninger og aktuelle vejrprognoser finder du nemt på forskellige vejrsider. Forslag til sider kan være: www.dmi.dk, www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no.

Påklædning og udstyr:
Ved besøg i templer eller andre hellige steder samt officielle bygninger skal man ikke iklæde sig ærmeløse trøjer/bluser, shorts eller korte kjoler. Ved besøg i templer og private hjem skal man have skoene af. Solbeskyttelse, solbriller og hat/kasket samt myggemidler bør medbringes.

I løbet af rejsen kommer vi til at foretage en del kortere vandreture både i bymiljø men også i naturen, så vi anbefaler bekvemme sko med gode såler.

Øvrigt:

Flyrejserne indenrigs i Malaysia og Indonesien samt regionalt i Indonesien, bestilles lokalt af vores samarbejdspartner på stedet. Billetterne til disse flyvninger modtages på rejsemålet. Ved indcheckning for afrejse fra Danmark, anbefaler vi at du har rejsens dagsprogram/dagbog tilgængelig, så du kan fremvise rejseplanen.

Vær opmærksom på, at max. vægt for indchecket bagage på indenrigsstrækningerne oftest er 20 kg (plus max. 7 kg håndbagage) – uanset hvad dine internationale flyvninger til og fra Asien tillader.

Visse helligdage der fejres i Sydøstasien, især det Kinesiske nytår, Idul Fitri – afslutningen på fastemåneden Ramadan samt Nyepi – balinesisk nytår, kan medføre midlertidige ændringer i dagsprogrammet.

Tema:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotel/overnatning

I vores rejser indgår altid

 • TEMAs rejseleder
 • Fly & hotel
 • Udsøgte måltider
 • Udflugter og entreer ifølge program
 • Smagsprøver
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.