Malaysia med Borneohos orangutanger og næseaber

Under to ugers rejse i Malaysia oplever vi alt fra theplantager til Chinatown i Kuala Lumpur. Vi oplever Sandakans kolonihistorie og snorkler ved koralrev i Kota Kinabalu.  På den store jungleø Borneo besøger vi et redningscenter for orangutanger og tager på uforglemmelige safariture på Kinabatanganfloden.

REJSEFAKTA

Lande: Malaysia

REJSETYPE: Rundrejse

Rejselængde : 14 dage

Gruppens størrelse: 20-25 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Byvandring i Kuala Lumpur
 • Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre
 • Safari langs Kinabatanganfloden
 • Vandring i Mount Kinabalu nationalpark
 • Besøg i Tunku Abdul Rahman Marine Park

Dagsprogram
Vinter 2019/2020

Dag 1. Mod Kuala Lumpur.
Afrejse fra Danmark via Amsterdam til Kuala Lumpur.

Dag 2. Ankomst Malaysia.
Vi ankommer i løbet af eftermiddagen til Kuala Lumpurs moderne lufthavn, hvor TEMAs rejseleder mødes. Vi kører derefter med bussen direkte ind til hovedstadens centrum. I folkemunde kalder man bare Kuala Lumpur for KL. Vel fremme checker vi så ind på vores centralt beliggende hotel for de kommende tre nætter. Om aftenen mødes vi igen og skal nyde en velkomstmiddag. Samtidig vil rejselederen også give en introduktion til landet og de oplevelser som venter forude.

Dag 3. Petronas Tower og KL Centrum.

At komme op i Petronas Twin Towers regnes for at være et must, blandt byens seværdigheder og derfor har vi naturligvis sørget for at inkluderer et besøg denne morgen. Når vi har set byen lidt fra oven, fortsætter vi med Monorail ind til det egentlige centrum. Monorail er byens moderne transportform, som er bygget på søjler over bytrafikken. Inde i centrum starter vi med en guidet vandring til malajernes vigtigste kendemærke, Dataran Merdeka, selvstændighedstorvet. Her hejstes landets eget flag for første gang 31 august 1957.  
Vandringen går siden til Cental Market, som før hen var byens fisketorv. Idag er stedet et hyggeligt marked for alskens håndværk og tekstiler. Ved Sze Yah templet kommer vi så ind i Chinatown, hvor der også er masser af handelsmuligheder. Det moderne Kula Lumpur er stærkt påvirket af vesterlands arkitektur men den asiatiske atmosfære og det malajiske folkeliv er nærværende overalt. Det er en levende by med en rig og fascinerende historie. Under vandringen tager vi frokost på en hyggelig lille restaurant i Chinatown.  
Der bliver også tid til selv at udforske Kuala Lumpur på egen hånd, inden vi samles til aftensmaden.

Dag 4. Batugrotterne, langurer og ildfluer.
Formiddagen er fri til egne eventyr. Lige efter frokosttid samles vi igen og giver os ud på eftermidags- og aftensudflugt.
Første stop er Batugrotterne med sine rigt udsmykkede hindutempler. Et af dem er bygget til abekongen Hanumans ære. Her er aber fredede og vi træffer mange af dem på trapperne op til grotterne.

Sidenhen fortsætter vi til en tinfabrik, hvor vi lærer mere om tinproduktionen og ser hvor de fine Formel 1 trofæer støbes. Melawati Hills giver derpå en flot udsigt over Salangorfloden og fiskerlandsbyerne langsmed vandet. Selv her trives aberne og vi ser med stor sandsynlighed både Langurer og Makak - aber. Ved vandkanten nyder vi aftenens middag hvor havets specialiteter står i centrum. Når mørket sænker sig tager vi ud på flodtur og ser ildfluer som stortrives langsmed flodens bredder.

Dag 5. Flodkrysning i Melaka og peranakan-frokost.
Nu er det på tide at forlade landets hovedstad, og begive os Sydpå til portugisernes gamle kolonifæstning ved Melaka (andre staver det Melakka / Malacca). Den gamle bykerne er en smeltedigel for forskellige kulturer og historiske perioder, og derfor har den været på UNESCOs Verdensarvsliste siden 2008. Vi undersøger byen både med bus og til fods, og tager også en flodsejlads på Melakafloden. Vi ser Skt. Paulus kirkens ruiner og det ældste kinesiske tempel i Malaysia og besøger det spændende Baba & Nyonya Museum.  

Ved frokosttid får vi smagt på de lokale delikatesser, som er præget af det lokale fusionskøkken med mange kinesiske indslag. Frokosten hedder Peranakan.

Aftenen er fri til egne eventyr og måske går du omkring på Jonker Street hvor alle antikvitetsbutikkerne findes. Her ligger byens madmarked også, hvor man kan finde små madboder. Der findes også godt om restauranter i området.  

Dag 6. Til Borneo og byrundtur Sandakan.
Om morgenen flyver vi fra Kuala Lumpur til Borneo og Sabah. Delstaten kaldes også ”The land below the wind”, da området ligger syd for det orkanbælte, der ellers ofte rammer regionen. Vi ankommer til Sandakan midt på dagen og spiser frokost på koloniale English Tea House, inden vi starter med at udforske Sandakan. Da byen ligger ved havet omfatter byrundturen et besøg ved såvel Sandakan Wet Market som Sim-Sim Water Village. Turen bringer os også til forfatterinden Agnes Keiths hus. Her får vi et rigtig godt indblik i i hvordan livet var i det brittiske ”Nordlige Borneo”. Det smukke hus og tilhørende have givet er meget stilfærdigt indtryk, men huser megen historie. Det siges at tidens forgængere spøger her. ”The new house is beautiful. Round trippers on world boats would come up to see it, carrying their cameras and calling, Why look!” (Agnes Keith i bogen ”White Man returns”). Senere på eftermiddagen indlogerer vi os på det fine hotel i hjertet af Sandakan. Hotellet ligger ved havnen direkte på Waterfront Promenade med direkte adgang til Harbour Square Mall.

Dag 7. Orangutanger, bjørne og natsafari.
Vi starter dagen på Sepiloks rehabiliteringscenter for orangutanger. Dyrene her sørger man for, fordi de har været skadede eller er blevet konfiskeret fra illegal fangenskab. I reservatet får de pleje og rehabilitering med det formål, at tilpasse dem til den vilde natur igen. Fra gangbroer i den tropiske regnskov kan vi nyde de fantastiske dyr. Vil du bidrage yderligere til Sepiloks rehabiliteringscenter og støtte kampen for orangutangernes overlevelse i det frie, kan du adoptere en orangutang. Du får et certifikat, et foto og din adoptivabes personlige historie på tryk. Desuden får du opdateringer to gange om året, om hvordan det går for dit ”adoptivbarn”. Læs mere om adoptionen her. I begyndelsen af 2014 åbnede yderligere et rehabiliteringscenter i Sepiloks grønne omgivelser, nemlig The Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC). Det er blevet skabt for at kunne hjælpe illegalt tilfangetagne Malajbjørne, den mindste bjørneart i verden. Her får de en daglig tilværelse, samtidig med at man forsker i dem, for at lære mere om bjørnen og dens behov. Vi fortsætter længere ind i Borneos fantastiske natur, og udskifter på et tidspunkt bussen med en flodbåd. Turens mål er Bilit ved Kinabatanganfloden. Lodgen er bygget på pæle i vandet og smelter ind i sine omgivelser. Om eftermiddagen tager vi på en udflugt til en grotte for at se flagermusene begive sig ud på deres nattejagt (alternativt besøger vi denne grotte dag 8). Efter middagen tager vi på en natsafari på floden.

Dag 8. Safari langs Kinabatanganfloden.
Fuglelivet er meget rigt, og måske er det en af de otte arter af næsehornsfugle der lever her, som vækker dig om morgenen. Allerede kl. 6 sætter vi os i båden for en morgentur. Horisonten ændrer farve dramatisk, når solen står op, og selv de farverige fugle gør sikkert denne morgen til noget specielt. Vi ser højst sandsynligt elegante hejrer og forskellige isfugle samt hurtige biædere med deres typiske lange næb. Det er dog ikke kun fugle der fanger vores opmærksomhed. Her er også krokodiller, som måske ligger på brederne og varmer sig i morgensolen. Efter ca. 1,5 time er vi tilbage på lodgen til morgenmad..

Om formiddagen giver vi os så ud på et kortere Jungletrek, hvor vi kigger nærmere på alle de småting, der findes i floraen og faunaen her. Det bliver oftest mest insekter, frøer og padder vi ser, og selvfølgelig fugle. Men frem for alt vegetationen!
Om eftermiddagen tager vi atter ud på floden for at opleve dyrelivet. Kinabatanganfloden har det største koncentrat af vildt på Borneo, og vi kan næsten garantere, at du ser gibbon- og makakaber. Vi skal dog være meget heldige for at se pygmæelefanten, men forhåbentlig ser vi til gengæld den udseendemæssigt mærkelige næseabe, Proboscis monkey. Når mørket falder på er vi tilbage på lodgen for middag og en skøn nats søvn til regnskovens lyde.  

Dag 9. Grotte og befolkningen langs floden.
Om morgenen kører vi til Batu Tuluq grotten, som findes i et isoleret beliggende kalkstensbjerg. Bjeget tilhører Labangs kalkstensformationer, som opstod for 20-25 millioner år siden. Grotten blev anvendt til begravelser for 500-900 år siden, og man har fundet enestående arkeologiske fund her.

Midt på dagen besøger vi selve Bilit by, hvor folket Orang Sungei (flodfolket på malajsisk) bor. Dette er en af Borneos mange etniske grupper, og vi lærer mere om hvordan de bor og lever under vores besøg. 

Om eftermiddagen besøger vi endnu en grotteåbning og ser flagermusene begive sig ud på sin aftensjagt. Når mørket har sænket sig er vi tilbage på lodgen til middag og en god nats søvn omgivet af regnskovens lyde.

Dag 10. Quailey’s Hill og fiskemassage.
Vi forlader nu livet ved floden og rejsen fortsætter ind mod de centrale dele af Sabah. I det kuperede indland ved Quailey’s Hill hører vi den tragiske historie om Sandakans dødsmarcher i 1940’erne. Under anden verdenskrig besatte japanerne Borneo og tvang tusindvis af krigsfanger, såvel lokalbefolkningen som allierede soldater, ud på vanvittige marcher i den ugennemtrængelige regnskov. Blandt de over 2.000 allierede soldater, der var krigsfanger her, overlevede kun seks! Målet for dagen er Mount Kinabalu nationalpark, og undervejs standser vi blandt andet ved Tagal Morolifloden, hvor vi kan opleve en naturlig fiskemassage. Her kan vi gå et lille stykke ud i vandet og opleve, hvordan fiskene napper gammel hud bort fra vores fødder og ben. Sjovt, men meget kildende.

Ved Kinabalu National Park ser vi Sydøstasiens højeste bjerg, det 4095 Meter høje Mount Kinabalu. Stedet er et paradis for botanikere, da her vokser over 1500 forskellige orkideearter, for ikke at tale om andre planter. Derudover findes over 300 fuglearter repræsenteret her. Her strækker vi benene, inden vi fortsætter rejsen ned til kysten og delstatens hovedstad Kota Kinabalu.
Vel fremme her checker vi ind på vores 5 stjernede resort for de sidste tre nætter.

Dag 11. Tunku Abdul Rahman Marine Park.
Som en fin afslutning tilbringer vi dagen i Tunku Abdul Rahman Marine Park. Området er kendt for sit krystalklare vand og smukke koralrev, hvor vi både kan snorkle og bade (snoklingsudrustning indgår ikke).

Vi besøger Gaya Island og deres Marine Ecology Research Center. Her lærer vi os om livet under vandoverfladen, og kan mærke på søpølser og andre havskabninger i deres såkaldte ”touch-pool”.  

Obs: På visse afrejser besøger vi øerne Manukan og Sapi, da Gaya er fuldbooket!

Dag 12. Sol og bad.
Idag kan vi nyde det herlige klima, og fordøje alle indtrykene fra den spændende rejse. Vi samles igen om aftenen til afskedsmiddag.

Dag 13. Fra Borneo.
Tid til afslapning og hvile inden hjemrejsen starter om eftermiddagen eftermiddagen. Vi kører med bussen til Kota Kinabalus lufthavn, hvor flyrejsen mod Danmark starter.

Dag 14. Hjemkomst til Danmark.

Ankomst til Danmark.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

• Fly t/r København – Malaysia/Borneo
• Flymåltider indgår
• Samtlige transporter
• Samtlige overnatninger
• 11 x frokost
• 9 x frokost
• 7 x middag
• Entreer og udflugter ifølge program
• TEMAs rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1.
Afrejse fra Danmark via Amsterdam til Kuala Lumpur. Flymåltider indgår.

Dag 2.
Ankomst Kuala Lumpur. Ankomsttransfer 60 km. Middag indgår. Tre overnatningar på hotel i centrale Kuala Lumpur.

Dag 3.
Udflugt med besøg i Petronas Tower og byvandring. Morgenmad, frokost og middag indgår.

Dag 4.
Eftermiddags- og aftensudflugt til Batugrotterne, Melawati Hills og Selangorefloden. Morgenmad og middag indgår.

Dag 5.
Kuala Lumpur – Malakka, 160 km. Byrundtur i Malakka. Morgenmad og frokost indgår. En overnatning på hotel i Malakka.

Dag 6.
Malakka – Sandakan, flyrejse 2 tim 45 min. Busrejse ca 90 km. Byrundtur i Sandakan med besøg i Agnes Keiths hus. Morgenmad og frokost indgår. En overnatning på hotel i Sandakan.

Dag 7.
Sandakan – Bilit, busrejse 100 km. Besøg til Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre og det nye Bornean Sun Bear Conservation Centre. Natsafari med båd. Morgenmad, frokost og middag indgår. Tre overnatninger på lodge ved Kinabatanganfloden.

Dag 8.
Morgen- og eftermiddagssafari med båd. Kort junglevandring. Morgenmad, frokost og middag indgår.

Dag 9.
Udflugt til kalkstensgrotter og besøg hos lokalbefolkningen. Morgenmad, frokost og middag indgår.

Dag 10.
Bilit – Kota Kinabalu, busrejse 350 km. Quailey’s Hill og fiskemassage. Morgenmad og frokost indgår. Tre overnatninger på resort i Kota Kinabalu.

Dag 11.
Dagsudflugt til Tunku Abdul Rahman Marine Park. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 12.
Sol- og bad, fri frem til afskedsmiddagen om aftenen. Morgenmad og afskedsmiddag indgår.

Dag 13.
Fri tid frem til afrejse. Flyrejse fra Kota Kinabalu via Kuala Lumpur til Danmark. Morgenmad og flymåltider indgår.

Dag 14.
Ankomst til Danmark

Malaysia

Befolkning 27,5 millioner
Landets areal 329 758 km²
Religion
Islam
Valuta
Ringgit
Sprog Malajisk (bahasa malaysisk) er officielt sprog

Vigtigt om rejsen

I grundprisen indgår
Flyrejse Kuala Lumpur t/r samt indenrigsfly Kuala Lumpur – Sandakan og Kota Kinabalu – Kuala Lumpur, øvrige transporter ifølge program, del i dobbeltværelse, måltider ifølge rejsefakta, TEMAs skandinavisk talende rejseleder, entreer og samtlige udflugter ifølge program, hvor intet andet er anført.

Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg, så længe der er pladser ledige på rejsen. Ring for mere information på tel: 70 100 399

Valuta
Ringgit (MYR). Almindelige kreditkort (Visa, Mastercard etc) accepteres generelt i Malaysia. For mere information om valuta og kurser, kontakt din bank eller et vekslingskontor.

Klima
I Malaysia er det sommer hele året. Landet har et varmt, tropisk klima med generelle temperaturer på mellem 21–32 grader. Det ækvatoriale klima karakteriseres af de årlige monsuner, der forekommer i sydvest i monederne april til oktober, og i det nordøstlige Malaysia fra oktober til februar.

På Borneo er der generelt et tropisk klima med regn hele året, dog med mest nedbør fra maj til oktoner. Det er mest korte regnskyl med klart vejr både før og efter. Fra januar til marts er der forholdsiv lidt regn i hele Sabah-provinsen.

Oplysninger om klima og aktuelle vejrudsigter findes blandt andet på www.yr.no www.bbc.com og www.cnn.com.

Påklædning
Tyndt, let bomuldstøj anbefales. Gode vandresko, da der forekommer en del vandreture på rejsen. En tynd regnfrakke kan også være en fordel at medbringe. Malaysia er et muslimsk land, og ved besøg i templer, skal skuldre og knæ være tildækkede - hvilket gælder for både mænd og kvinder.

Vaccinationer
Hos Danske Lægers Vaccinations Service, som har klinikker i hele landet, kan du altid få opdateret rådgivning og relevante vaccinationer.

Tlf.: 70 25 40 80. Hjemmeside: www.sikkerrejse.dk E-mail: info@sikkerrejse.dk

Drikkepenge
I denne rejse indgår ingen fælles drikkepenge til chauffører, bagagebærere, lokalguider og serveringspersonale ved de fælles måltider. Vi anbefaler at du beregner 150 MYR til diverse drikkepenge. TEMAs rejseleder indsamler på plads og fordeler på passende vis.

Observere
Visse skikke i Malaysia kender man til, andre ikke. Det gør det til et spændende land at rejse i. Vores typiske punktlighed tager man ikke så tungt, men at tage skoene af, når man f.eks. besøger et hjem eller en moské er et must. Hvis du skulle spise noget med hænderne, så skal du huske at benytte højre hånd, den venstre hånd benyttes ifølge muslimsk kultur, når man er på toilettet .

Musik og trafik kan nogle gange være højlydt, men generelt er malayerne rolige og ganske tilbageholdende i deres kropssprog. Skulle du blive ophidset over et eller andet, hjælper det med andre ord, ikke at hæve stemmen og fægte med armene!

Kameraudrustning
Ved besøget ved Sepilok Orangutang Rehabilitation Center afkræves en ekstraafgift for avanceret kameraudrustning. Ved 400 mm objektiv koster det 1.000 MYR. Ved Gomantong / flagermusgrotten har man kameraafgift på 30 MYR.

Hotel/overnatning

I vores rejser indgår altid

 • TEMAs rejseleder
 • Fly & hotel
 • Udsøgte måltider
 • Udflugter og entreer ifølge program
 • Smagsprøver
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose
 
XClose
Tilmeld dig TEMAs nyhedsbrev!

Så er du hele tiden opdateret omkring det som sker i TEMAs verden. Du får de bedste tilbud, seneste rejsenyheder og spændende informationer fra vores rejseledere ude i verden..

Udfyld oplysningerne i skemaet nedenfor.


Du kan når som helst afmelde nyhedsbrevet igen.