Armenien og GeorgienTo lande i Kaukasus

Armenien og Georgien i Kaukasus. De to lande ligge mellem Det Sorte Hav og Det Kaspiske Hav, midt i dramatiske bjergkæder med toppe op til 5000 meter over havet. Dybe frodige bjergdale og smukke løvskove. Her gik mange af middelalderens handelsruter fra Orienten og frem til de store handelspladser i Østeuropa. Rejsen byder på kultur, historie, mad og vin samt ubeskriveligt smukke landskaber.

REJSEFAKTA

Lande: Armenien, Georgien

REJSETYPE: Rundrejse

Rejselængde : 13 dage

Gruppens størrelse: 16-24 personer

Visum kræves: Nej

HØJDEPUNKTER

 • Araratdalen med Khor Virap
 • Sevansøen
 • Kazbegi og Treenighedkirken i Gergeti
 • Måltiderne undervejs
 • Jeeptur i Azatrakløften

Dagsprogram
Sommer 2019

Dag 1 - Flyrejse til Jerevan, Armenien.

Efter ankomsten til Jerevan møder du rejselederen og kører til hotellet. Vi ankommer efter midnat, og sover lidt længere om morgenen inden byrundturen dag 2.

Dag 2 - Byrundtur i Jerevan og Brandysmagning.

Vi dedikerer hele dagen til Armeniens hovedstad, med alt gammelt og nyt. Indledningsvist kører vi tilbyparken, hvorfra vi nyder udsigten over byen, som er omgivet af høje bjerge. Hvis vejret tillader det, kan vi beundre den kollosale og sagnomspundne silhuet af Ararat bjerget, som danner grænsen mod Tyrkiet.

Vi besøger også Matenadaran museet, som er dedikeret til Mesrop Mashtots, der har æren for at skabe det enestående armenske skriftsprog. Her findes en af de største samlinger af gamle dokumenter og bøger i hele verden. Smukke og rigt illustrerede værker fra Middelalderen opbevares her, og det ældste er fra 900-årene e.Kr. En specialist viser os rundt herinde.

Inden frokost lærer vi os mere om det armenske køkken, og om hvordan en af nationalretterne tilberedes. Armensk kogekunst og madkultur er højt oppe på listen over verdens bedste køkkener. Dette gælder for øvrigt også det georgiske køkken, som vi stifter bekendtskab med senerehen under rejsen.

Som afslutning besøger vi en af byen brandyhuse. Den armenske brandy er af verdensklasse, og under rundvandringen på destilleriet lærer vi os mere om denne ædle drik. Grunden til at armensk brandy ikke findes så ofte i vores hjemlige vinhandlere er, at de franske conjac producenter ejer en stor del af brandyfabrikkerne, og af kommercielle årsager sælges brandyen derfor kun på steder, hvor den franske cognac ikke er dominerende. Besøget afsluttes naturligvis med en prøvesmagning.

Resten af eftermiddagen og aftenen er fri frem til den fælles middag.

Dag 3 - Et helligt sted, Echmiadzin.

Armeniens helligste område er Unesco verdensarven Echmiadzin, som blev grundlagt år 303 e.Kr. Stedet er landets modsvar til Vatikanstaten, og er den Armensk apostoliske kirkes højsæde. Her finder vi den vigtigste kirke, som er katedralen, hvor der er præsteseminarie. Kateralen regnes for en af de ældste kirker i verden, da den er grundlangt i starten af 300 årene.

Efter besøget nyder vi en lokal frokost, som er fremstillet af økologiske råvarer.

Ikke langt fra Echmiadzin ligger ruinerne af Zvartnots templet, som blev bygget under 600 årene, og idag er på Verdensarvslisten. Ruinerne vidner om en højt udviklet arkitektonisk formåen for den tid. 

Vel tilbage i Jerevan besøger vi mindesmærket for det armenske folkemord, hvor vi ser en rystende og veldokumenteret udstilling om hændelserne i det Osmanniske rige under og efter 1. Verdenskrig. Over en million gik under på grund af progromer mod armenerne. Danske Karen Jeppe arbejdede frem til sin død i Aleppo i Syrien 1935 med at hjælpe armenerne, og kendes stadig idag som "Armenernes moder".

Dag 4 - Englesang og firhjulstræk langsmed Azatfloden.

Dette bibelske landskab byder ikke bare på fantastiske bjerglandskaber, men også på storslåede historiske monumenter, med nogle af kristendommens ældste kirker og klostre. Lige udenfor Jerevan ligger Geghardklosteret i en smuk kløft. Klosteret etableredes allerede under 300 årene e.Kr, og er idag med på Verdensarvslisten. De nuværende bygninger er fra 800 til 1200 årene, og her nyder vi at lytte til Middelalderskorsang, som bliver meget stemningsfuld i disse rette omgivelser.

Vi fortsætter sidenhen med firhjulstrækker langsmed Azatflodens dalgang frem til den lille by Garni, som er kendt for sit klassiske tempel, som også er på Verdensarvslisten. Ifølge nogle er templet dedikeret til solguden Mihr, men der er ikke enighed herom blandt de lærde.

Dagens frokost bliver et traditionelt festmåltid hos en familie i Garni. Vi ser hvordan nationalbrødet lavash tilberedes, og lærer os hvordan man lave en traditionel ret med lam, gris og kylling i en såkaldt tonir. Dette er en lerovn, hvor man både bager brød og tilbereder maden, lige ligesom den indiske tandoor.

Armenske og georgiske måltider serveres altid sammen med en masse grøntsager og friske urter.

Aftenen fri til egne aktiviteter.

Dag 5 - Kristendommens vugge og vinens oprindelse.

Dagens udflugt går til Arenidalen, som anses at være den ældste vinproducerende dal i verden. Formodentligt var det her at mennesket først producerede vin som et landbrugsprodukt. Vi besøger et arkeologisk udgravningsområde, som går 6000 år tilbage i tiden. Ifølge legenden var det her, at Noah plantede den første vinstok.

Inden vi kommer frem til Areni stopper vi ved Khor Virap klosteret fra 300 årene. Det ligger imponerende oppe på en klippeavsats med Araratbjerget som baggrund. Det bliver næppe mere bibelsk end her, og så hører vi fortællingen om Skt. Gregorius Oplyseren. Han sad fængslet i en brønd her, inden Armenien som det første land antog Kristendomen som officiel religion, og Gregorius blev kongens religiøse rådgiver. Sidenhen fortsætter vi til Noravanklosteret i Gnishik-kløften, deromgives af et fantastisk bjerglandskab med rødlige farvetoner.

Vi nyder endnu en god frokost inden vi kommer frem til Arenidalens bakkerige landbrugsområde.

Under returrejsen kommer vi igennem flere forskellige klimazoner, hvilket er typisk for Kaukasus med de høje bjerge og dybe dalgange.

Når vi er tilbage i Jerevan har vi lidt tid på egen hånd frem til den fælles middag.

Dag 6 - Sevansøen og mælkedrikkerne.

Efter morgenmaden lader vi hovedstaden bag os, og starter rejsen mod Nord og Sevansøen. Sevan søen er en af verdens største bjergsøer, beliggende circa 2000 Meter over Havet. 

I det gamle armenske kongerige fandtes tre store søer, der kaldtes for "Armeniens hav". Det var Sevan, Van og Urmia søerne. De to sidstnævnte ligger idag i henholdsvist Tyrkiet og Iran. 

Under 1930'erne blev Sevan søen udsat for et sovjettisk dræneringsprojekt, som skulle generere elektrisitet og frodige landbrugsområder, hvor frugttræer skulle bugne af frugt på de smukke skråninger ned til søen. Nye fiskearter introduceredes for at mangedoble fiskeproduktionen. Det hele sluttede nærmest i en økologisk kollaps, som påminder om den katastrofe der ramte Aralsøen. Idag forsøger man at genoprette søens økosystem ved langsomt at forhøje dens vandstand til det oprindelige niveau. 

Om foråret og under tidlig sommer er de bjergkæder som omgiver Sevansøen sneklædte. Udsigten fra Sevanklosteret, der ligger på en lille bakketop ved søen, er perfekt til landskabsfoto'er.

Vi fortsøtte nordpå og kommer til Armeniens "Lille Schweiz" - Dilijan. De store bladskove her, kombineret med højden over havet, skaber et behageligt klima som er betydeligt køligere end i Jerevan. Dette har gjort stedet meget populært. Når luften står stille i hovedstaden, og asfalten smelter, så er hotellerne og pensionaterne i Dilijan fulde. 

Efter frokosten besøger vi Haghartsin-klosteret fra 1200 årene. De smukke bygninger ligger langs en bjergkam og er omgivet af frodig vegetation. Der er masser af kirke og klostre i Armenien og Georgien. Folkene er meget stolte over sin kulturelle og religiøse arv. Det er ikke rejsens mål i sig selv at se så mange klostre som muligt. Årsagen til at vi besøger dem, er at de oftest ligger på de smukkeste pladser, og passer godt ind i rejsemål, der med rette kaldes for bibelske. 

Inden vi kommer til hotellet kommer vi forbi en lille by, som huser en lille og sælsom kristen sekt. Sekten blev lyst i band og fordrevet fra Rusland under 1800 årene. De kaldes oftest "mælkedrikkerne" efter det russiske ord for mælk, molokaner. Dette fordi sekten ikke følger buddet om, at undlade at drikke mælk under fasten. Medlemmerne lever tæt på naturen på circa samme vis, som de gjorde for 150 år siden, og de taler fortsat russisk.

Sent hen på eftermiddagen er vi fremme på hotellet i den lille bjergsby Dzoraget, hvor vi overnatter.

Dag 7 - Verdensarv, jetfly og Tbilisi.

Efter frokost forlader vi Armenien, men inden rejsen krydser grænsen til Georgien besøges Akhtalaklosteret, hvor der findes meget fine byzantinske vægmalerier. Indenda besøges en familie i byen Odzun, som producerer god bjerghonning. Her smager vi honningen sammen med mint- og timianthe. I byen Odzun findes en basilika fra 500 til 600 årene. 

Dagen byder også på et besøg i et af Armeniens vigtigste religiøse bygningsværker, Haghpat, derblev bygget under 900 årene efter Kristus, og som byder på spændende armensk middelalderarkitektur. De høje bjerge og den frodige bevoksning er en oplevelse i sig selv. For det armenske folk er stedet helligt. Og når man omtaler dette hellige sted, plejer armenerne også at pointere, at opfinderen Artem Mikoyan, der blandt andet opfandt det sovjettiske MIG jetfly, kommer herfra. 

Efter en del bureukrati ved grænseposten i Sadakhlo forlader vi Armenien og kommer ind i Georgien. Der er mange lighedspunkter mellem de to lande, men også mange forskelle, hvilket vi vil opleve under rejsen.

Rejsens mål for dagen er Tbilisi, landets hovedstad, hvor vi tager vores første overnatning i Georgien.

Vel fremme i Tbilisi begiver vi os ud på en byrundtur. Den gamle bymidte, der er blevet kærligt restaureret de seneste år, byder os velkommen med sine sligrende gader og træhuse med smukt udskårne balkoner. Byen grundlagdes allerede under 300 årene efter Kristus, og fra 1100 årene var Tbilisi blevet en vigtig by både politisk og økonomisk, med sin strategiske placering som markedsplads på Silkevejen melem øst og vest. Kulturen er rig og med mange påvirkninger. Her står de stor monoteistiske religioners templer ved siden af hinanden, ortodokse kirker, moskeer og synagoger. Byrundturen leder os til Sionikatedralen.

Om aftenen spiser vi fælles middag.

Dag 8. Gammel hovedstad og alpine skisportssteder.

Lige efter morgenmaden køres der nordpå til den russiske grænse. Ved Mtskheta som var hovedstad i det gamle kongedømme Kartli-Iberia (under 300 århundrede efter Kristus) besøges Ivariklosteret (600 århundrede efter Kristus) og Svetitskhoveli katedralen samt nonneklosteret Samtavro (1100 århundrede efter Kristus). 

Landskabet er dramatisk med alpelandskab, som udgør grænsen mod den store nabo od nord. Rejseruten følger den ældgamle handels- og hærvej som forbinder det sydlige Kaukasus med det nordlige og Rusland.

Der bliver lidt fri tid omkring frokost inden der fortsættes til Kasbegi, der også går under navnet Stepandminda, hvor vi overnatter to nætter. 

Resten af dagen er fri frem til den fælles middag.

Dag 9 - Kazbegi og romantisk russisk poesi.

Denne dag udforskes nærområdet omkring Kazbegi. Det bliver en udflugt med firhjulstrukne køretøjer på høj højde (circa 2400 meter over havet). Gergeti Treenighedskirken fra det 1300 århundrede er første stop. Heroppe tager udsigten næsten vejret fra beskueren, med Kazbegs enorme silhuetpå over 5000 meter over havet foran en. Sidenhen bliver der en længere frokostpause i det centrale Kazbegi, inden programmet går videre til Darialikløften, som siden antikken har været et af de vigtigste pas gennem Kaukasus. Her går nutidens grænse mellem Rusland og Georgien.

Darialikløften blev foreviget af den russike poet Lermontov i hans kendte romantiske digtsamling Dæmonen fra 1830'erne. Digtsamlingen er både blevet filmatiseret, omsat til opera og oversat til dansk.

Aftenen er fri frem til den fælles middag.

Dag 10 - Georgisk vin og chacha.

Georgien er vinproducerende og er en af verdens ældste vinlande. Her har man ligesom i Armenien dyrket og gæret vin i tusindvis af år. Besøget hos en traditionel vinbonde i landsbyen Chardakhi viser denne lange tradition. Den traditionelle vin smager anderledes end det vin som drikkes i nutiden, da den er meget sødere. Her introduceres teknikkerne i vinproduktionen, og som afslutning bydes der på både vin og den lokale brændevin chacha, der fremstilles af drueskaller, og som minder om italiensk grappa og fransk eau-de-vie.

Efter besøget hos vinbonden kører bussen tilbage til Tbilisi, og der er fri tid frem til middagen.

Dag 11 - Hjemme hos Stalin.

I provinsen Sjida Kartli ligger byen Gori der er beliggende circa 90 km vest for Tbilisi. Gori ligger der hvor floderne Liachvi og Kura løber sammen. Men faktisk er byen bare kendt for en ting, nemlig at den sovjettiske diktator Josef Stalin blev født her.

Midt i byen findes Stalinmuseet, og det lille hus hvor han fødtes og boede med sine forældre ligger i den nærveliggende park. Her findes også det tog, som Stalin rejste rundt i det vældige rige med. Et mærkeligt museum over en af forrige århundredes værste diktatorer.

Efter besøget hos Gori og dens kendte søn vender bussen tilbage til hovedstaden. Undervejs stoppes der ved den spændende grotteby Uplistsikhe, der har rødder tilbage til  et par årtusinder før Kristus. Da kristendommen kom til området tabte grottebyen sin betydning, og under det 1200 århundrede blev stedet ødelagt af mongolerne, og således afsluttedes historien for Georgiens nok ældste by.

Om aftenen bydes der på endnu en god georgisk middag.

Dag 12 - Vindistrikt og kongelig by.

Idag udvides vintemaet med en rejse til vindistriktet Kakheti. Turen går ad en af landets smukkeste veje gennem Gomboro passet til Telavi og andre smukke landsbyer. I Tsinandali besøges den smukke herregård og vingård der blev grundlagt af poeten Alexander Chavchavadze i starten af det 1900 århundrede. Derefter fortsættes frem til den lille og muromgivne kongelige by Signagi. Inden rejsen går tilbage til Tbilisi smages der på de lokale vine under et besøg i en vingård.

Fri tid i Tbilisi frem til aftensmaden.

Dag 13 - Hjemrejse.

Tidlig busrejse til lufthavnen og så flyrejse hjem til Danmark. Flymåltider indgår.

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

 • Udrejse til Jerevan, hjemrejse fra Tbilisi
 • Samtlige overnatninger
 • 11 x morgenmad
 • 7 x frokost
 • 8 x middag
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tema rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1.

Afrejse til Armeniens hovedstad Jerevan via Wien. Flymåltider indgår. Ankomst efter midnat. Fem overnatninger på hotel i Jerevan.

Dag 2.

Byrundtur i Jerevan. Morgenmad, frokost med madlavningslektion og middag indgår.

Dag 3.

Udflugt til Echmiatsin, Zvartnots og Folkemordsmuseet, circa 60 km. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 4.

Udflugt til Geghard og Garni, circa 81 km. Jeeprejse langsmed Azatfloden og traditionel frokost hos armensk familie. Morgenmad og frokost indgår.

Dag 5.

Udflugt til Khor Virab, Noravank og Arenidalen, circa 240 km. Helpension indgår.

Dag 6.

Jerevan - Sevansøen - Dzoraget, circa 170 km. Helpension indgår. En overnatning på hotel i Dzoraget.

Dag 7.

Dzoraget - Odzun - Akhtala - Haghpat - Sadakhlo - Tbilisi, circa 154 km. Byrundtur i Tbilisi og besøg i Haghpat. Helpension indgår. En overnatning i Tbilisi.

Dag 8.

Tbilisi - Mtskheta - Kazbegi, circa 160 km. Morgenmad og middag indgår. To overnatninger på hotel i Kazbegi.

Dag 9.

Udflugt til Kazbegi og Darialikløften med en kortere vandring til Gweletiti vandfaldene. Bustransport circa 30 km. Morgenmad og middag indgår.

Dag 10.

Kazbegi - Chardakhi - Tbilisi, circa 166 km. Besøg på vingård med smagning af vin og brændevin. Morgenmad og middag indgår. Tre overnatninger på hotel i Tbilisi.

Dag 11.

Udflugt til Gori og Uplistiskhe, circa 200 km. Morgenmad og middag indgår.

Dag 12.

Udflugt til Gomboripasset, Telavi og Signagi. Besøg på traditionel vingård. Bustranport circa 265 km. Morgenmad og afskedsmiddag indgår.

Dag 13.

Bustransport til lufthavnen og flyrejse hjem. Flymåltider indgår.

Armenien

Folketal: 3 051 250

Areal: 29 743 kvadratkilometer

Valuta: Dram (AMD)

Religion: Kristendom

Sprog: Det officielle sprog er armensk, mange taler også russisk og færre engelsk.

Georgien

Folketal: 3 715 000

Areal: 69 700 kvadratkilometer

Valuta: Lari (GEL)

Religion: Kristendom

Sprog: Officielt sprog er georgisk. Mange taler også russisk og engelsk

Vigtigt om rejsen

I prisen indgår:

Flyrejse Danmark - Armenien samt Georgien - Danmark, busudflugter samt del dobbeltrum, måltider ifølge dagsprogrammet, entreudgifter og samtlige udflugter ifølge dagsprogrammet samt rejseledelse fra TEMA.

Valuta:

Armenien: Dram (AMD)

Georgien: Lari (GEL)

De almindeligste bank- og kreditkort accepteres i de fleste internationale hotellerr. Kontomater findes. Vi anbefaler at man medbringer rejsevaluta i US$ eller Euro, som siden veksles på plads. Man kan ikke regne med at der findes kontomater under rejsens gang. Ud over de måltider, som er på egen hånd, skal der regnes med udgifter til drikkevarer og diverse indkøb af souvenirer og mere.

For mere information om valuta og kurs, kontakt bank- eller vekslingskontor.

Drikkepenge:

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne 65 US$ per person til chauffører, restaurantpersonale og diverse guider. Beløbet indsamles på plads af TEMA rejselederen og fordeles på passende vis.

Klima:

Armenien og Georgien ligger højt, hovedstaden i Armenien Jerevan på 900 - 1300 meter over havet, og resten af landet endnu højere. Forårsrejserne er derfor generelt kolde. Ellers gælder let og bekvemt sommertøj, da dagstemperaturen overstiger 30 grader.

Klimaoplysninger og vejrudsigter finder du på respektive vejrsites. Gode sider er www.cnn.com, www.bbc.com eller www.yr.no  

Andet praktisk:

Eludtagene er samme som hjemme. Der kan opstå sprogproblemer i Armenien, hvor få almindelige mennesker taler engelsk. Russisk er stadigvæk det gældende fremmedsprog. Dette ændrer sig dog hurtigt blandt de yngre. Indenfor turistbranchen og på hoteller samt restauranter er sporgkundskaberne generelt gode. Landekort og lignende købes bedst lokalt.

Øvrigt: 

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.

Hotelinformation

I vores rejser indgår altid

 • TEMAs rejseleder
 • Fly & hotel
 • Udsøgte måltider
 • Udflugter og entreer ifølge program
 • Smagsprøver
 • Se dagsprogrammet

Andre Rundrejser

 
XClose