Dagsprogram
2020
Dag 1 - Afrejse mod Shanghai. Du flyver med Finnair via Helsingfors til den anden side af jorden for at rejse på Livets flod. Måske hører du tonernes af Benny Goodmans "Slowboat to China" når du læner dig tilbage i flystolen, for senere at vågne op i Shanghai...
Dag 2 - Mad fra Yunnan og Japan.
Du mødes af TEMAs rejseleder og en lokalguide i Shanghais moderne lufthavn. Om formiddagen udforsker vi byen. Det seneste årti har Shanghai overgået de fleste af verdens byer, når det gælder økonomisk udvikling, med et enormt byggeboom til følge. I 2010 var Shanghai vært for verdensudstillingen, og beviste, at det er en by man kan regne med. Floden Huangpu deler Shanghai i en ny og gammel del. Vi oplever selvfølgelig begge sider. Vi starter med en gåtur på den berømte The Bund, der var den europæiske koncessions mest fashionable promenadestrøg. Den hundrede år lange vesterlandske dominans kan stadig ses i facaderne på de ældre bankpaladser og toldhuset, der er præget af det sene 1800-tals og tidlige 1900-tals koloniale arkitektur. På Nanjinglu, Shanghais shoppinggade, kan du strække benene og vinduesshoppe blandt både moderne indkøbscentre og lokale markedsboder. Strøget er flere kilometer langt og der er gang i den hele døgnet. Her begynder vi at nyde nogle af de mange kulinariske højdepunkter som Kina har at tilbyde. Shanghai byder på sin egen variant af dumplings, der hedder Xiao long bao, eller baozi. De dampede dejknuder er traditionelt fyldt med svinekød, men nu om dage findes der alt muligt fyld, og de serveres også uden fyld. TEMAs rejseleder giver os en første introduktion til det kinesiske køkken, og sørger for at vi får nogle smagsprøver. Til frokost serveres eppanyaki. Oprindeligt fra Japan, men retten serveres mange steder i Kina idag. I Shanghai bor vi på et centralt beliggende hotel. Denne første aften besøger vi en hyggelig restaurant med fokus på mad fra "syd for skyerne", det vil sige Yunnan. Provinsen i landets sydvestlige hjørne er kendt for sin rige kultur og afvekslende natur. Her bor flere etniske befolkningsgrupper, hvilket genspejles i det varierede køkken. Yunnan indgår derfor ikke i de enten fire eller otte kinesiske køkkener, som man normalt deler landet ind i.
Dag 3 - Hjemmebesøg og tilberedning af dumplings.
I Kina spiser man ikke for at leve, men man lever for at spise. Idag kører vi udenfor byen hvor vi skal besøge det lokale friskvaremarked. Vi får derefter muligheden for at komme hjem til en familie, som skal fortælle os lidt om deres måltidsvaner. Dumplings findes i mange varianter, og idag oplever vi hvoprdan man tilbereder dem.
Eftermiddagen er afsat til dine egne kulturelle eller kulinariske oplevelser. Et par af vores absolutte favoritter er: Shanghai Museum med den imponerende samling af kinesisk kunst, håndarbejde og arkitektur. Museet er meget pædagogisk og der er god skiltning på engelsk.
Taikang Lu, et område i det tidligere French concession, det vil sige det område som Frankrig fik tilladelse til at drive handel i, og hvor franskmændene til at starte med bosatte sig. Taikang Lu bobler af liv med gallerier, butikker, cafeer og restauranter. Her er det let at finde et hyggeligt sted at drikke eftermiddagskaffe.
Dag 4 - Højhastighedstog og Huaiyangkøkken.
Tidlig morgenmad og derefter afrejse fra Shanghais togstation med højhastighedstog ved 9-tiden. En time og tyve minutter senere stiger vi af toget 240 km vest for Shanghai - i Nanjing. Nanjing betyder "Den sydlige hovedstad" og byen var hovedstad for hele Kina i tre omgange, senest 1928-1949. Her tager vi på en meget interessant byrundtur med såvel Zhonghua Castle/Gate, der er et arkitektonisk mesterværk, som det tog over 20 år at bygge. Slottet er en del af bymuren, og hver eneste mursten er signeret af producenten.
Efter en lokal frokost, fortsætter vi byrundturen med at besøge det enestående mausoleum for Dr Sun Yat-sen, revolutionæren der blev grundlægger af, og den første præsident i den Kinesiske republik i 1912. Oftest deles det kinesiske køkken i fire forskellige kategorier: kantonesisk, shandong, sichuan og huaiyang. Den madregion vi nu befinder os i, har sin oprindelse ved de nedre dele af Huai- og Yangtzefloden. Karakteristisk er, at hver ret har en hovedingrediens, og at den måde den er tilskåret på, også er af stor betydning. Huaiyangkøkkenet er også kendt for at benytte en hel del Chinkiangvineddike. Generelt er maden lidt sødere, og aldrig stærk. Aftenens middag repræsenterer forskellige retter, men først og fremmest Nanjings egen specialitet, der er rimmet and.
Her bor vi centralt på et førsteklasses hotel, både når det gælder standard og beliggenhed. Her har du shopping og kultur lige rundt om hjørnet.
Dag 5 - Ombordstigning.
Om formiddagen fortsætter vi med at opleve Nanjing med et besøg ved den dejlige Xuanwusø, der er noget af en oase i byen. Her ser man bymuren, templer og fem naturskønne øer.
Som en forsmag på Yangtzeflodens størrelse, ser vi også nærmere på Nanjings første bro over Yangtze. Broen har et spænd på små syv kilometer, og den er også et arkitektonisk mesterværk. Herefter tager vi toget til Yichang, en togrejse på ca 850 km. (ca. 5 timer).
I Yichang stiger vi ombord på det skib, der skal være vores hjem de kommende fire nætter. I løbet af krydstogtet vil der blive gennemført såkaldte shore excursions (udflugter i land). I nogle tilfælde kan eventuel transferbåd eller bus ved disse stop deles med andre grupper/individuelle rejsende, men din TEMA rejseleder er selvfølgelig med på hele krydstogtet. Udflugter i forbindelse med krydstogtet beskrives herunder, men kan blive justeret på grund af vandstand og vejret iøvrigt. TEMA kan desværre ikke tage ansvar for de ændringer af udflugter eller rejserute, som rederiet nogle gange tvinges til at gøre, for at gennemføre krydstogtet. Ombord er der også aktiviteter som for eksempel Tai-chi, og du kan også lære at spille Mahjong. Disse aktiviteter arrangeres af krydstogtsselskabets eget personale, og kan variere.
Dag 6 - Xilingkløften og De tre kløfters dæmning.
Efter morgenmaden starter dagens første udflugt til den østlige del af Xilingkløften. Xiling er den største og mest østlige af de tre store kløfter, som krydstogtet passerer. Efter dette kommer vi tæt på, og lærer mere om verdens største hydroelektriske projekt, Three Gorges-dæmningen. Det er både den største dæmning og det største kraftværk i verden, og den kinesiske regering mener, at det byggemæssigt overgår Den Kinesiske Mur. Ved afrejse herfra er det meningen, at skibet skal passere gennem skibssluserne, der i sig selv er ren ingeniørkunst. Dog afgør vandniveauet nøjagtig hvor udflugten foregår. Senere på dagen ankommer vi til Xilingkløftens vestlige del.
Dag 7 - Wu- og Qutangkløfterne.
Dagens udflugt foregår med en mindre båd op i en af Yangtzes bifloder til Wu- og Qutangkløfterne. Wukløften er 44 kilometer lang og kendt for sine dybe dale og skovklædte bjergvægge. Qutangkløften er med sine 8 kilometer den korteste af de tre kløfter, og anses af mange for at være den mest dramatiske. Her snor floden sig mellem kløftens nøgne, stejle klipper. Om aftenen får du mulighed for at smage på nogle af de vine, der er populære på det kinesiske markede netop nu.
Dag 8 - Shibaozhaipagoden.
Vi nyder morgenbuffeten, inden vi skal besøge "the Pearl of the Yangtze River", Shibaozhaipagodan. Den 56 meter og 12 etager høje træpagode blev bygget under Mingdynastiet og er et unikt stykke håndværk. De der har lyst, kan mod ekstra betaling besøge den kulturfredede nekropol Fengdu, opbygget ifølge Taoistisk mytologi, som et billede af helvedet. I spøgelsesbyen blandes næsten 2.000 års kultur af konfucianisme, taoisme, buddhisme og åndekultur i skulpturer, huse og templer. Besøget sker med en engelsktalende guide. Denne sidste aften ombord serveres kaptajnens middag, der afslutter vores krydstogt. (OBS!. denne kaptajnens middag kan ske Dag 2 som en velkomstmidddag istedet).
Dag 9 - Chengdu.
Efter morgenmaden siger vi farvel til krydsningsfartøjet for denne gang. Siden går vi ombord på toget for den korte rejse til Chengdu, som også kaldes for Brokadebyen eller Hibiscusbyen.
Om eftermiddagen besøger du den ældeste del af byen, Kuanzhai Xiangzi, hvilket betyder "Den brede og den smalle gade". Dagens frokost og middag afspejler selvfølgelig Sichuanprovinsens køkken.
Dag 10 - Bådfærd på Minfloden og besøg ved kollosalbuddha.
Idag vender vi igen tilbage til flodlivet på floden Min, der fører os til kollosalbuddhaen i Leshan, som er optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.
Dette bliver en heldagsudflugt, og når vi er tilbage i Chengdu er aftenen fri til egne udflugter.
Dag 11- Kæmpepandaer.
Chengdu's store attraktion er Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. Her lærer vi os mere om disse bambusbjørne, og vi ser med garanti pandabjørne undervejs.
Efter frokosten forlader vi Chengdu med indenrigsfly til Shanghai, hvor vi indregistrerer os for en sidste overnatning.
Dag 12 - Hjemrejse.
Rejsen har kommet til sin afslutning og hjemrejsen går med Finnair til Danmark. Vi håber at du har haft en dejlig rejse, og ønsker dig velkommen tilbage til nye oplevelser med TEMA!